Independence Day: Resurgence

Recensent:
Rogier Burghout
09-03-2020

Totaalbeoordeling:

5.8
UHD

Independence Day: Resurgence (UHD)
Samenvatting

Het gaat goed met de Aarde. Na de invasie door de aliens in 1996 hebben de landen de handen ineen geslagen en is er vrede op aarde. Op de Maan is een grote verdedigingsinstallatie opgezet, want men wist dat de aliens een keer terug zouden keren. En ze zijn al veel dichterbij dan men denkt. Oud-president Whitmore (Bill Pullman) voelt het in z'n hoofd en Dr. Okun (Brent Spiner) ontwaakt erdoor uit een 20 jaar durende coma. Als Earth Space Defense directeurr David Levinson (Jeff Goldblum) op onderzoek is in Afrika naar de overblijfselen van de eerste invasie komt de aanval van de aliens. Groter en sterker dan daarvoor. Niets lijkt mogelijk om het enorme ruimteschip te weerstaan. Een kleine groep ruimtevliegers, met Dylan Hiller (Jesse Usher) en Jake Morrison (Liam Hemsworth) voorop, probeert toch een aanval op de indringers uit te voeren. Deze lijkt gedoemd te mislukken. De vijand is nu eenmaal veel te sterk. Moed kan de Amerikaanse overlevenden echter niet ontzegd worden.

Commentaar

Independence Day uit 1996 staat bekend als een zeer succesvolle film uit die tijd. Deze film was een trendsetter in het aktievolle science fiction-genre en regisseur Roland Emmerich zette hiermee de toon voor toekomstige rampenfilms. Men vond de tijd rijp voor een vervolg en Emmerich mocht zich uitleven op een nieuwe editie. Als je een vervolg maakt dan heeft dat alleen maar zin als het verhaal vernieuwend en nadrukkelijk anders is dan het oorspronkelijke verhaal. Bij Independence Day: Resurgence is dat helaas niet het geval. Het is meer van hetzelfde, alleen groter, massaler, bombastischer en - vooral - duurder. Maar liefst vijf mensen hebben aan het script gewerkt, maar ze zijn er desondanks niet in geslaagd om ook maar iets wat op een geloofwaardig verhaal lijkt af te leveren. Bij een science fiction-film is het altijd lastig om de geloofwaardigheid hoog te houden, maar hier is het merendeel van de gebeurtenissen in het verhaal wel erg ver gezocht en hopen de toevalligheden en onwaarschijnlijkheden zich op. Waar het vooral mis gaat is dat men de focus teveel op de persoonlijke kanten van de karakters legt. De wereld vergaat, maar de persoonlijke belangen lijken te prevaleren. Een enkele keer roept dat valse sentimenten op. Je verlangt terug naar de humor en dapperheid van Will Smith, die helaas niet verder komt dan een eervolle wandposter in het Witte Huis. De huidige cast is niet in staat om enige diepgang in het verhaal aan te brengen. Het grote aantal oninteressante bijrollen maakt dat er ook niet makkelijker op. Jeff Goldblum is wederom de kritische wetenschapper, zoals hij ook al in Jurassic Park vertolkte, alleen daarin was hij veel interessanter. 
Is het dan echt allemaal zo slecht? Qua verhaal wel, dat rammelt aan alle kanten. En vooral; het biedt niets meer dan de eerste film uit 1996. Maar deze blockbuster blinkt wel uit in grandioos spektakel. Groot, groter, grootst is hier zeker aan de orde. De special effects zijn overdadig, maar zeker overtuigend. De pulp wordt op een fraaie manier in beeld gebracht en daarom, liefst met het verstand echt op nul, is het ook wel weer twee uur aangenaam vermaak. Maar Independence Day: Resurgence kan niet in de schaduw staan van z'n illustere voorganger. En na afloop is er de grote vraag die iedereen bezig houdt: ging Dr. Okun niet dood in het eerste deel?

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2016
Speelduur: 120 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Deens
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS 5.1 - Spaans
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Frans, Italiaans, Japans, En vele andere
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment
EAN: 8712626096252

Extra's

 • Deleted Scenes
 • The War of 1996
 • It's Early ABQ
 • Another Day: The Making of Independence Day: Resurgence
 • Gag Reel
 • Audio Commentary by Roland Emmerich
 • Concept Art
 • Theatrical Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
Independence Day: Resurgence krijgt op Blu-ray Disc een 1080p-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1. De film is digitaal geschoten en dat is wel te zien. Het beeld heeft een glossy look en filmgrain is afwezig. Scherpte is wel erg goed en ook contrast en zwartniveau is dik in orde. Het heeft alleen wel een beetje en kunstmatige look.

UHD
De UHD krijgt een 2160p transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat en met DHR10-beeldverbetering. De glossy en kuinstmatige look is hier nog wat meer aangezet door de verhoogde resolutie. Wel zijn de kleuren meer helder, frisser en beter gedefinieerd. CGI-effecten zijn duidelijk zichtbaar als zijnde kunstmatig en dat geeft een beetje een smet op de transfer.

NB: Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

Blu-ray Disc
Independence Day: Resurgence krijgt op BD een uitstekende DTS-HD Master Audio 7.1-track mee in de oorspronkelijke Engelse taal. De track is zeer actief en zelfs agressief te noemen. Er wordt een continue volledig durroundbeeld gecreeërd met veel bombastische actiegeluiden. Spraak je tuseendoor netjes en duidelijk hoorbaar. Een knallende audiotrack.

UHD
De UHD van Independence day: Resurgence doet daar nog een stapje bovenop met een Dolby TrueHD 7.1-track met Dolby Atmos-extensie. De track is net zo wild en agressief als de reguliere 7.1-track waarbij deze nog de hoogte-kanalen toevoegt voor nog meer spektakel. Een geweldige audiotrack.

Extra's

Op de UHD van Independence Day: Resurgence staan geen extra's. Op de Blu-ray Disc staan de volgende extra's. Alles in in 1080p HD en is Nederlands ondertiteld.

Deleted Scenes (5 min)
Niet al te interessante scènes, en met optioneel audiocommentaar van regisseur Roland Emmerich.

The War of 1996 (4 min)
Een herhaling van de TV-uitzendingen uit de eerste film die worden gepresenteerd als 'nieuws'.

It's Early ABQ (3 min)
Nog meer 'nep'-TV-nieuws, dit keer met een talkshow.

Another Day: The Making of Independence Day: Resurgence (55 min)
Een verrassend uitgebriede making-of van bijna een uur. Opgedeeld in vier delen zie je hier hoe de film is gemaakt. Erg leuk om weer eens een making-of te zien met een deftige speelduur.

Gag Reel (6 min)
De bekende grappen en grollen op de set.

Audio Commentary by Roland Emmerich
Interessant audiocommentaar met regisseur Roland Emmerich die nog erg gemotiveerd klinkt en pal achter de film staat als kwalitatief vervolg.

Concept Art (12 min)
Opgedeeld in diverse segmanten zie je hier wat conceptuele ontwerpen van o.a. de aliens.

Theatrical Trailers (5 min)
Een paar bioscooptrailers van de film.

Conclusie

Na twintig jaar komen de aliens terug naar de aarde. Alleen in een veel grotere mate dan voorheen. Een kleine groep Amerikaanse patriotten proberen de invasie te weerstaan. Independence Day: Resurgence is een overbodig vervolg op de klassieker uit 1996. Het verhaal rammelt aan alle kanten, maar de aktie maakt weer veel goed. Toch is dit een teleurstelling, omdat er niets nieuws gebracht wordt ten opzichte van z'n illustere voorganger. Het is alleen groter, massaler en bombastischer. De UHD+BD-uitgave van Independence Day: Resurgence bevat een beeldtransfer die een beetje glossy en kunstmatige look heeft, wel een knallende audiotrack en een interessant pakket aan extra's met een uitgebreide making-of. Voor liefhebbers van de film.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:6.5
Geluidskwaliteit:9.5
Extra's:8.5
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots