Independence Day

Recensent:
Rogier Burghout
09-03-2020

Totaalbeoordeling:

7.5
UHD

Independence Day (UHD)
Samenvatting

Op 2 juli worden wereldwijd communicatiesysteem verstoord door een vreemdsoortige atmosferische storing. Het militaire apparaat van de Verenigde Staten ontdekt dat een aantal enorme objecten op de aarde afkomen. In eerste instantie denkt men aan meteorieten, maar al snel blijkt dat het gigantische ruimteschepen zijn met aan boord mysterieuze ruimtewezens. Nadat enkele pogingen om met de ruimteschepen te communiceren mislukken ontdekt David Levinson (Jeff Goldblum) dat de ruimtewezens strategische locaties op de wereld in minder dan één dag willen uitschakelen. Op 3 juli vernietigen de ruimteschepen grote steden als New York, Los Angeles en Washington. Een groep overlevenden trekt onder aanvoering van Steven Hiller (Will Smith) in konvooi naar Area 51, een geheime legerbasis waar samen met president Thomas J. Whitmore (Bill Pullman) een laatste aanvalsplan wordt gesmeed om de complete mensheid van een gewelddadige ondergang te redden. Op 4 juli breekt voor de mensheid Independence Day aan.

Commentaar

Er is een eigenschap die je regisseur Roland Emmerich moet toekennen, de man weet hoe hij een spektakelfilm moet maken. Met zijn sciencefiction actiefilm Independence Day heeft hij dat zonder meer laten zien. Met grootse special effects wordt in deze film de gehele mensheid bedreigd door agressieve buitenaardse wezens. Met de film onderstreept Emmerich ook zeer dik het Amerikaanse chauvinistische gevoel en als kijker wordt je in het verhaal meegetrokken door de persoonlijke drama’s van de hoofdrolspelers. Dat alles wordt met een grootse show gebracht, waarin realiteit meestentijds ver te zoeken is. Acht jaar na Independence Day maakte Emmerich een vergelijkbare film met The Day After Tomorrow, waarin wederom het voorbestaan van de mensheid wordt bedreigd. Dan niet door buitenaardse wezen, maar door een spectaculaire klimaatsverandering. Goed, terug naar Independence Day. Ondanks de grote mate van onwaarschijnlijkheid weet Emmerich precies de goede snaar te raken waar het actie en drama betreft. Independence Day is popcorn spektakel ten top. Maar wel een makkelijk verteerbaar spektakel dat op een fraaie wijze in beeld is gebracht. De film heeft een weinig diepgaand verhaal met een voorspelbare afloop. Het verhaal heeft wel een heel gestructureerde opbouw die gehangen is aan de drie dagen 2, 3 en 4 juli. De eerste dag, 2 juli, maak je kennis met de hoofdpersonen en wordt de dreiging geïntroduceerd. Langzaam wordt deze dreiging zeer serieus en zo komen we bij dag 2, de derde juli. Op deze derde julidag vindt de voltrekking van de ramp plaats. En dag drie, de vierde juli, staat in het teken van het likken van de wonden, hergroeperen en helden die de redding gaan brengen. Dat alles opgehangen dus aan 4 juli, de nationale Amerikaanse onafhankelijkheidsfeestdag. En zoals hoofdrolspeler Bill Pullman, in de film president Thomas J. Whitmore, dan zegt: de vierde juli krijgt in Independence Day een geheel nieuwe betekenis.
Het verhaal van Independence Day heeft Emmerich samen geschreven met Dean Devlin. Samen hebben ze de film ook geproduceerd. Beide heren hadden met Universal Soldier en Stargate ook al met elkaar samengewerkt. Na Independence Day maakten Emmerich en Devlin de spektakelfilm Godzilla. Ook zo’n heerlijke, gemakkelijk verteerbare popcornfilm. Hoofdrollen worden gespeeld door Jeff Goldblum, Will Smith, Bill Pullman, Judd Hirsch, Robert Loggia, Randy Quaid. Verder nog leuke bijrollen van Vivica A. Fox, Mary McDonnell, Adam Baldwin en Brent Spiner. De cast speelt prima rollen die passen bij het actiespektakel, maar soms mist het overtuiging. De uitspraak van bijvoorbeeld Will Smith, die op een gegeven moment met enige verbazing zegt “looks they’re preparing an invasion”, is nog net niet lachwekkend. Componist David Arnold heeft de film van muziek voorzien. Hij kreeg hiervoor een Grammy Award nominatie. Will Smith en Vivica A. Fox kregen de MTV Award voor de beste kus. De film werd ook nog genomineerd voor een Razzie Award voor de slechtste film die meer dan 100 miljoen dollar opbracht. Maar de film won ook de People’s Choice Award als beste dramafilm. Daarmee is Indepencende Day een film die de gemoederen bezig hield met betrekking tot het labeltje goed of slecht. Toegegeven Independence Day is niet het meest briljante filmproject dat handelt over de dreiging van buitenaards leven. Het is echter wel een film die, ondanks de talrijke plotgaten en onwaarschijnlijkheden voor een amusante avond kan zorgen.

Eind 2000 bracht 20th Century Fox Independence Day als op DVD uit. Een 2-disc Special Edition, die zeer goed verkocht werd. Deze uitgave bevatte twee versies van de film, de bioscoopversie en een negen minuten verlengde “director’s cut”. Aan het verhaal voegden de negen minuten weinig substantieels toe. Later verscheen de “director’s cut” nog in de Big Deal budget uitgave van 20th Century Fox. Je kunt onze recensie van deze uitgave hier hier teruglezen. 20th Century Fox heeft toen de bioscoopversie van Independence Day uitgebracht op Blu-ray Disc en deze recensie vind je hier. Deze BD has alleen de biosccopvesie in HD dus voor het 20-jarig bestaan van de film kwam Fox in 2018 met een vernieuwe uitgave op BD, bestaande uit twee discs en met zowel de bioscoopversie als de verlengde versie in HD. Ook kwam er een UHD+BD-uitgave, met beide versies van de film in 4K en met DTS:X-geluid. Helaas komt bij deze versie niet de tweede disc uit de BD-uitgave mee (tenminste niet bij de Nederlandse uitgave) en zo moet je als liefhebber van extra's zowel de BD- als de UHD+BD-uitgave aanschaffen voor het meest complete pakket. De Nederlandse UHD+BD-uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 1996
Speelduur: 153 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS:X - Engels
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS 5.1 - Spaans
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Frans, Italiaans, Japans, En vele andere
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment
EAN: 8712626051398

Extra's

 • Commentaar van de filmmakers
 • Visuele effecten met commentaar
 • ID4 Datastream Trivia Track
 • Independence Day: Resurgence Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
De eerste BD-uitgave van Independence Day kreeg nogal wat kritiek te verduren. Het beeld zou te soft zijn met een te grove korrel en te weinig details. Voor de neiuwe tranbsfer ter ere van het 20-jarig bestaan is Fox terug gegaan naar de bron en heeft een neiuwe 4K-scan gemaakt en daarop is deze BD-transfer gebaseerd. Uitgevoerd in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1 is deze nieuwe transfer ene grote stap vooruit. De korrel is nog zeker aanwezig, de productie is tenslotte gedraaid op film en dat moet je behouden. Scherpte is een grote stap vooruit gegaan maar ook de kleuren. De eerste BD-transfer had last van uitgewassen kleuren een soort waas over het beeld. Hier is dat volledig verdwenen met frisse, heldere en scherpe kleuren. Ook het zwartniveau en contrast is er erg op vooruit gegaan. Een top transfer.

UHD
De UHD van Independence Day gooit er qua beeldkwaliteit nog een schepje bovenop. Uitgevoerd in 2.39:1 en 2160p met HDR10-beeldverbetering is de 4K-transfer nog strakker en scherper. details zijn nu nog beter zichtbaar en kleuren zijn strakker en helderder. Coontrast is dankzij HDR10 nu nog beter gedefinieerd. Een klasse transfer.

NB: Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

Blu-ray Disc
De beeldkwaliteit van Independece Day heeft een upgrade gekregen, maar het geluid helaas niet. Op deze UHD+BD-uitgave staat op de BD dezelfde DTS-HD Master Audio 5.1-audiotrack. Echter is dit zeker niet behelpen. Want bij deze soundtrack komen de vele soms zeer agressieve geluidseffecten, waarbij vrijwel continu de surroundkanalen worden gebruikt, zeer goed tot hun recht. De filmmuziek en de omgevingsgeluiden klinken mooi ruimtelijk, mede dankzij het gebruik van de surroundkanalen. De detaillering is uitstekend met een goed gedetailleerd helder hoog. Een soundtrack die ook zeer dynamisch is, mede dankzij de imposante ontploffingen en andere geluidseffecten. Het LFE kanaal wordt intensief aangesproken om het geluid extra diepte en impact te geven. De openingsscène van de film zet de subwoofer meteen al flink aan het werk. De dialogen komen via de centerspeaker en zijn goed te volgen. Een overdonderend klinkende surround soundtrack, die goed de hoge audiokwaliteit van de DTS HD MA track op deze Blu-ray Disc laat horen. Evenals bij het beeld is ook nu het verschil met de DVD uitgave erg groot. De impact en de surroundbeleving van het geluid is nu veel sterker en veel fraaier.

UHD
Kan de geluidskwaliteit nog beter? Jazeker! Independence Day krijgt op UHD een DTS-HD Master Audio 7.1-track met een DTS:X-extensie erbij. De soundtrack klinkt waar mogelijk nog agressiever. Er wodt nu, in plaats van een meer directionele sturing van de 5.1-track, een volledig en continue geluidsbeeld gecreeërd. De hoogte-kanalen doen nu ook erg veel mee. Deze track is werkelijk geweldig en alleen al de upgrade naar UHD waard.

Extra's

Helaas, helaas. Hier is waar deze uitgave tekort komt. Op de Blu-ray Disc staan maar een poaar extra's, omdat het leeuwendeel op een tweede BD staat die bij deze uitgave niet is bijgevoegd. Op de UHD staan dezelfde extra's, minus de trailer voor net vervolg Independence Day: Resurgence.

Commentaar van de filmmakers
Commentaartrack van filmmakers Roland Emmerich en Dean Devlin. Samen geven ze een onderhoudend en informatief commentaar, waarin slechts af en toe wat stiltes vallen.

Visuele effecten met commentaar
De tweede commentaartrack, nu met twee mannen die verantwoordelijk waren voor de visuele effecten, te weten Volker Engel en Doug Smith. De heren geven technisch georiënteerde informatie over de special effects. 

ID4 Datastream Trivia Track
Bij activering van dit extra krijg je tijdens de film wetenswaardigheden en achtergrondinformatie voorgeschoteld in de vorm van een ondertitelingtrack (die in de plaats komt van de gewone ondertiteling).

Independence Day: Resurgence Trailer (2 min)
Bioscooptrailer van het vervolg op Independence Day.

Conclusie

In Independence Day wordt de aarde veroverd door buitenaardse wezens en verwoesten bijna alles wat ons lief is. Op 4 juli, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, slaan we echter terug. Independence Day kwam uit in 1998 en was destijds een wereldwijd succes. Met een nog jonge Will Smith die met veel branie het gevecht aanging met de Aliens en de ervaren Bill Pullman en Jeff Goldblum had regisseur Roland Emmerich goud in handen. De film was zeer geliefd onder het publiek maar heeft helaas de tand des tijds minder goed doorstaan. Toch blijft het een 'guilty pleasure' en de makers hebben geprobeerd de ID4-'wereld' opnieuw leven in te blazen met een vervolg, maar dat is helaas mislukt. Dit eerste deel heeft al een aantal DVD-releases gehad en een eerste uitgave op Blu-ray Disc, waarvan de beeldkwaliteit niet de beste was. 20 jaar later is Fox terug gegaan naar de tekentafel voor een volledig nieuwe 4K-remaster waarop de nieuwe BD-uitgave en de UHD-uitgave op is gebaseerd. De Nederlandse UHD+BD-uitgave bestaat uit twee discs, de eerste met een 4K-variant van de film en de tweede de 1080p-versie. De derde disc, waarop deze keer het leeuwendeel van de extra's staan (en wel is bijgevoegd bij de nieuwe uitgave op BD) is helaas afwezig. Wil je dus de UHD plus alle extra's dan zal je in Nederland twee versies moeten kopen of eentje in het buitenland.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio DTS:X 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:9.5
Geluidskwaliteit:9.5
Extra's:3
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots