Independence Day

Recensent:
Arnold van Oostrum
14-01-2009

Totaalbeoordeling:

8.3
Blu-ray

Independence Day (Blu-ray)
Samenvatting

Op 2 juli worden wereldwijd communicatiesysteem verstoord door een vreemdsoortige atmosferische storing. Het militaire apparaat van de Verenigde Staten ontdekt dat een aantal enorme objecten op de aarde afkomen. In eerste instantie denkt men aan meteorieten, maar al snel blijkt dat het gigantische ruimteschepen zijn met aan boord mysterieuze ruimtewezens. Nadat enkele pogingen om met de ruimteschepen te communiceren mislukken ontdekt David Levinson (Jeff Goldblum) dat de ruimtewezens strategische locaties op de wereld in minder dan één dag willen uitschakelen. Op 3 juli vernietigen de ruimteschepen grote steden als New York, Los Angeles en Washington. Een groep overlevenden trekt onder aanvoering van Steven Hiller (Will Smith) in konvooi naar Area 51, een geheime legerbasis waar samen met president Thomas J. Whitmore (Bill Pullman) een laatste aanvalsplan wordt gesmeed om de complete mensheid van een gewelddadige ondergang te redden. Op 4 juli breekt voor de mensheid Independence Day aan.

Commentaar

Er is een eigenschap die je regisseur Roland Emmerich moet toekennen, de man weet hoe hij een spektakelfilm moet maken. Met zijn sciencefiction actiefilm Independence Day heeft hij dat zonder meer laten zien. Met grootse special effects wordt in deze film de gehele mensheid bedreigd door agressieve buitenaardse wezens. Met de film onderstreept Emmerich ook zeer dik het Amerikaanse chauvinistische gevoel en als kijker wordt je in het verhaal meegetrokken door de persoonlijke drama’s van de hoofdrolspelers. Dat alles wordt met een grootse show gebracht, waarin realiteit meestentijds ver te zoeken is. Acht jaar na Independence Day maakte Emmerich een vergelijkbare film met The Day After Tomorrow, waarin wederom het voorbestaan van de mensheid wordt bedreigd. Dan niet door buitenaardse wezen, maar door een spectaculaire klimaatsverandering. Goed, terug naar Independence Day. Ondanks de grote mate van onwaarschijnlijkheid weet Emmerich precies de goede snaar te raken waar het actie en drama betreft. Independence Day is popcorn spektakel ten top. Maar wel een makkelijk verteerbaar spektakel dat op een fraaie wijze in beeld is gebracht. De film heeft een weinig diepgaand verhaal met een voorspelbare afloop. Het verhaal heeft wel een heel gestructureerde opbouw die gehangen is aan de drie dagen 2, 3 en 4 juli. De eerste dag, 2 juli, maak je kennis met de hoofdpersonen en wordt de dreiging geïntroduceerd. Langzaam wordt deze dreiging zeer serieus en zo komen we bij dag 2, de derde juli. Op deze derde julidag vindt de voltrekking van de ramp plaats. En dag drie, de vierde juli, staat in het teken van het likken van de wonden, hergroeperen en helden die de redding gaan brengen. Dat alles opgehangen dus aan 4 juli, de nationale Amerikaanse onafhankelijkheidsfeestdag. En zoals hoofdrolspeler Bill Pullman, in de film president Thomas J. Whitmore, dan zegt: de vierde juli krijgt in Independence Day een geheel nieuwe betekenis.
Het verhaal van Independence Day heeft Emmerich samen geschreven met Dean Devlin. Samen hebben ze de film ook geproduceerd. Beide heren hadden met Universal Soldier en Stargate ook al met elkaar samengewerkt. Na Independence Day maakten Emmerich en Devlin de spektakelfilm Godzilla. Ook zo’n heerlijke, gemakkelijk verteerbare popcornfilm. Hoofdrollen worden gespeeld door Jeff Goldblum, Will Smith, Bill Pullman, Judd Hirsch, Robert Loggia, Randy Quaid. Verder nog leuke bijrollen van Vivica A. Fox, Mary McDonnell, Adam Baldwin en Brent Spiner. De cast speelt prima rollen die passen bij het actiespektakel, maar soms mist het overtuiging. De uitspraak van bijvoorbeeld Will Smith, die op een gegeven moment met enige verbazing zegt “looks they’re preparing an invasion”, is nog net niet lachwekkend. Componist David Arnold heeft de film van muziek voorzien. Hij kreeg hiervoor een Grammy Award nominatie. Will Smith en Vivica A. Fox kregen de MTV Award voor de beste kus. De film werd ook nog genomineerd voor een Razzie Award voor de slechtste film die meer dan 100 miljoen dollar opbracht. Maar de film won ook de People’s Choice Award als beste dramafilm. Daarmee is Indepencende Day een film die de gemoederen bezig hield met betrekking tot het labeltje goed of slecht. Toegegeven Independence Day is niet het meest briljante filmproject dat handelt over de dreiging van buitenaards leven. Het is echter wel een film die, ondanks de talrijke plotgaten en onwaarschijnlijkheden voor een amusante avond kan zorgen.

Eind 2000 bracht 20th Century Fox Independence Day als op DVD uit. Een 2-disc Special Edition, die zeer goed verkocht werd. Deze uitgave bevatte twee versies van de film, de bioscoopversie en een negen minuten verlengde “director’s cut”. Aan het verhaal voegden de negen minuten weinig substantieels toe. Later verscheen de “director’s cut” nog in de Big Deal budget uitgave van 20th Century Fox. Je kunt onze recensie van deze uitgave hier hier teruglezen. 20th Century Fox heeft de bioscoopversie van Independence Day in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. Deze Blu-ray Disc is onderwerp van deze bespreking, waarbij we een korte vergelijking met de eerdere DVD uitgave maken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction
Regio: B
Jaar: 1996
Speelduur: 145 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626036043

Extra's

  • Trailers
  • Audiocomentaren
  • Triviatrack
  • Alien Zoektocht
  • Zoeken op sleutelwoord
  • Favorieten

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De High Definition beeldkwaliteit van deze Blu-ray Disc is uitstekend. De Blu-ray Disc laat een scherp beeld zien met een goede detaillering. Vooral bij close ups valt de zeer goede detaillering van het beeld op. Het verschil met de eerdere DVD uitgave is op dit gebied ook erg groot. Het DVD beeld ziet er soft uit en mist fijne details. Dat zie je direct bij de opening van de film. Op deze Blu-ray Disc zijn veel meer sterren (witte stipjes) in de hemel te zien dan op de DVD uitgave. De Blu-ray Disc laat dus direct een groot verschil in detaillering zien. Ook de kleuren zijn veel beter in deze High Definition transfer. De kleurbalans is iets aangepast, waardoor de kleuren er nu mooi natuurlijk en goed verzadigd uitzien. Het beeld is verder mooi helder en heeft een goed contrast en goed schaduwdetail. Ook het schaduwdetail is op deze Blu-ray Disc zichtbaar beter dan op de eerder DVD uitgave. Het beeld is volledig vrij van ongerechtigheden. De film is opgedeeld in 40 chapters. De optionele ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar, mooi klein lettertype. De ondertiteling staat geheel in het zichtbare filmvlak geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is te beluisteren in DTS HD Master Audio 5.1 surround (48 kHz, 24 bit – gemiddelde bitrate 4,5 Mb/s). De Franse en Duitse nasynchronisaties zijn in DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s).
Een modern actiespektakel als deze film heeft veel baat bij de hoge kwaliteit DTS HD MA 5.1 surround track. Want bij deze soundtrack komen de vele soms zeer agressieve geluidseffecten, waarbij vrijwel continu de surroundkanalen worden gebruikt, zeer goed tot hun recht. De filmmuziek en de omgevingsgeluiden klinken mooi ruimtelijk, mede dankzij het gebruik van de surroundkanalen. De detaillering is uitstekend met een goed gedetailleerd helder hoog. Een soundtrack die ook zeer dynamisch is, mede dankzij de imposante ontploffingen en andere geluidseffecten. Het LFE kanaal wordt intensief aangesproken om het geluid extra diepte en impact te geven. De openingsscène van de film zet de subwoofer meteen al flink aan het werk. De dialogen komen via de centerspeaker en zijn goed te volgen. Een overdonderend klinkende surround soundtrack, die goed de hoge audiokwaliteit van de DTS HD MA track op deze Blu-ray Disc laat horen. Evenals bij het beeld is ook nu het verschil met de DVD uitgave erg groot. De impact en de surroundbeleving van het geluid is nu veel sterker en veel fraaier. De soundtrack op deze Blu-ray Disc kan goed gebruikt worden als demonstratiemateriaal.

Extra's

De Blu-ray Disc start direct met de film. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu. Bij Blu-ray Discs wordt het menu weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het keuzemenu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt een kleine selectie van de extra’s zoals op de eerdere 2-DVD uitgave staan.

Commentaar van de filmmakers
Commentaartrack van filmmakers Roland Emmerich en Dean Devlin. Samen geven ze een onderhoudend en informatief commentaar, waarin slechts af en toe wat stiltes vallen.

Visuele effecten met commentaar
De tweede commentaartrack, nu met twee mannen die verantwoordelijk waren voor de visuele effecten, te weten Volker Engel en Doug Smith. De heren geven technisch georiënteerde informatie over de special effects. Als je graag je carrier in deze richting wilt vervolgen, mogelijk interessant. Maar voor de meesten van ons is dit taaie stof.

Alien Zoektocht
Een soort spel waarin je opdracht hebt om gedurende de film een twaalftal objecten te vinden die je met de afstandsbediening dan moet selecteren. Heb je ze alle twaalf gescoord dan krijg je een videoclip te zien. De presentatie van de opdrachten gaat ten koste van de ondertiteling. Zie ook screenshot 6.

ID4 Datastream Trivia Track
Bij activering van dit extra krijg je tijdens de film wetenswaardigheden en achtergrondinformatie voorgeschoteld in de vorm van een ondertitelingtrack (die in de plaats komt van de gewone ondertiteling).

Zoeken op sleutelwoord
Een aardige toevoeging, waarbij je een lijst met zoekwoorden voorgeschoteld krijgt. Je kunt op elk van deze zoekwoorden in de film zoeken en krijgt dan de gerelateerde scène in de film te zien.

Favorieten
Hier kun je aangeven welke scènes jouw favoriet zijn, die je wilt bewaren. Afhankelijk van de mogelijkheden van je Blu-ray Disc speler wordt je selectie bewaard in het geheugen en teruggeroepen op het moment dat je de Blu-ray Disc weer in de speler stopt.

ID4 Trailers
Met keuze uit vier verschillende trailers voor ID4.

FOX op Blu-ray
Nog meer trailers, nu van films die FOX ook op Blu-ray Disc heeft uitgebracht of gaat uitbrengen.

Conclusie

Regisseur Roland Emmericht levert met Independence Day een grootse sciencefiction actiespektakelfilm, waarin de mensheid op aarde wordt bedreigd door buitenaardse wezens. In drie dagen tijd dient zich de bedreiging aan, wordt de mens onder vuur genomen en ontstaat er natuurlijk een gevecht terug. In deze film krijgt de 4de juli, Amerika’s dag van onafhankelijkheid, een geheel nieuwe betekenis. De film is gewoon lekker 2½ uur popcorn sciencefiction actiedrama, dat visueel mooi in beeld is gebracht. 20th Century Fox heeft de bioscoopversie van Independence Day met zeer goede HD beeld- en geluidskwaliteit op Blu-ray Disc uitgebracht. Op het gebied van de extra’s biedt deze Blu-ray Disc een aantal aardige extra’s, maar niet datgene wat op de eerdere 2-DVD versie stond. Een lekker sciencefiction actiespektakel op een nette HD release.

Laatste reacties

scorpius  |  09-06-2009

Vandaag eindelijk de blu-ray bekeken. Ik had de 2-disc SE dvd en kan zeggen dat ik de blu-ray een zeer geslaagde verbetering vind t.o.v. de dvd. Zowel beeld als...
Lees meer >

Harrie van Geleuken  |  16-01-2009

Ik snap niets van deze recentie. Ik had de film gekocht en meteen weer doorverkocht. Kwaliteit voor een Blu ray vond ik om te huilen. Leek net of ik naar een DV...
Lees meer >

Fonzie  |  16-01-2009

Dat klinkt allemaal erg bekend inderdaad. Het enige waarom ik nog niet mijn 2 disc versies van Speed/Die Hard/Predator etc. verkoop zijn de extra's, die nagenoe...
Lees meer >

Fonzie  |  16-01-2009

Deze BR komt er nog wel een keer in als ie voor 10 a 12 eurie te koop is. Komt in de buurt, 13,50 met kortingspasje (metro) bij Van Leest :D
Lees meer >

Jeroen vS  |  16-01-2009

Tja t blijft onwijs verslavend allemaal. Ben zelf inderdaad zoals jij ook niet van plan om werkelijk alles te gaan vervangen. Destijds bijvoorbeeld voor 20 euro...
Lees meer >

Michael Hamers  |  16-01-2009

En over een tijdje ook de Extended Edition uitbrengen............ Slim zijn ze wel................... Die Extended Edition is wel zo slecht gemonteerd. Tijdens...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  15-01-2009

Als je de screenshot van b.v. het Witte Huis bekijkt dan zie je inderdaad een groffe korrel. Nu heb ik de br nog niet gezien, maar het hoeft natuurlijk niet te ...
Lees meer >

Fonzie  |  15-01-2009

Tja t blijft onwijs verslavend allemaal. Ben zelf inderdaad zoals jij ook niet van plan om werkelijk alles te gaan vervangen. Destijds bijvoorbeeld voor 20 euro...
Lees meer >

Jeroen vS  |  15-01-2009

Haha, ik ken het. toen ik een paar maanden terug een BR-speler kocht zei ik ook van - enkel de Disney's ga ik vervangen. Maja, dan krijg je van Sony een aantal ...
Lees meer >

Fonzie  |  15-01-2009

Hmmm heb me nog zo voorgenomen niet teveel films die ik op DVD heb opnieuw te kopen op Blu Ray. Haha, ik ken het. toen ik een paar maanden terug een BR-speler ...
Lees meer >

Peter van 't Wout  |  15-01-2009

En over een tijdje ook de Extended Edition uitbrengen............ Slim zijn ze wel...................
Lees meer >

Ron-G  |  15-01-2009

Hmmm heb me nog zo voorgenomen niet teveel films die ik op DVD heb opnieuw te kopen op Blu Ray, maar dit is ook weer zo'n film waar het weer heel moeilijk is om...
Lees meer >

johnsmeets  |  14-01-2009

uitstekend blu ray men hoeft niet alles digitaal te vernaggelen en vergeleken met de dvd , laat me niet lachen beeld is beter maar behoud filmwaarde geluid is...
Lees meer >

Fonzie  |  14-01-2009

Mja, het idee van het te vaak hebben gezien is bij mij af en toe ook wel het geval. Hetzelfde geldt voor JP1 bijvoorbeeld, maar zolang er een lekker aantal verb...
Lees meer >

Jeroen vS  |  14-01-2009

In de bioscoop vond ik het nog een coole film, later op video, DVD en nu op Blu-Ray valt ie me toch tegen. Teveel sentimenteel chauvinisme. Als actiefilm/sf-fil...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:5
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.