Mission: Impossible

Recensent:
Rogier Burghout
17-04-2020

Totaalbeoordeling:

8.5
UHD

Mission: Impossible (UHD)
Samenvatting

Ethan Hunt (Tom Cruise) is de teamleider van een team spionnen van het Impossible Mission Force (IMF), een organisatie die wereldwijd geheime operaties uitvoert om de wereld wat veiliger te maken. Tijdens een laatste operatie wordt iedereen vermoord, zelfs hoofd Jim Phelps (Jon Voight) die zijn moord zelfs nog weet te filmen. Ethan is de enige overlevende en is direct verdacht. Afdelingshoofd van de IMF Kittridge (Henry Czenry) plaatst direct een aanhoudingsbevel op Ethan en zijn enige kans is om te vluchten. Maar dan is er plotseling nog een overlevende: Claire (Emmanuelle Beart), de vrouw van Phelps. Samen richten ze een nieuw team op met onder andere Luther (Ving Rhames) en Krieger (Jean Reno). Tezamen gaan ze achter de verrader aan om deze te ontmaskeren en om hun onschuld te bewijzen. Deze zoektocht leidt hen de hele wreld rond, van Praag tot Londen. 

Commentaar

De eerste Mission: Impossible-film komt alweer uit 1996. Geproduceerd door Tom Cruise wilde hij voor elke film een nieuwe regisseur en als eerste is Brian DePalma aan de beurt. De regisseur heeft tot dan al een aardig CV opgebouwd met grote films als Scarface, The Untouchables en Carlito's Way. Mission: Impossible is zijn eerste grote actiespektakel en dit weet hij zeer goed te brengen, dit in combinatie met de meest nagelbijtende spanning. Hoewel al bijna 25 jaar is de scène waarbij Ethan Hunt aan een harnas net boven de vleoer van een kluis hangt nog steeds erg spannend. Ook de verschillende actiescènes, zoals die aan het einde met een helikopter achter een TGV, zijn nog steeds opwindend en spannend. En dat is toch knap. Ook de gebruikte locaties, zoals het filmen in Praag, staat nog steeds als een huis. In deze eerste film zien we ook de introductie van Luther (Ving Rhames) die hierna net als Tom Cruise in elke Mission: Impossible-film zal gaan spelen. De eerste film blijft een spannend actiespektakel met grote spanning en genoeg intrige. Speciale vermelding is voor Vanessa Redgrave, die op zeer charmante wijze gestalte weet te geven aan de verradelijke dubbelspionne Max. Een geweldige film.

Mission: Impossible is ten tijde van de release op Home Video nog eerst op VHS uitgebracht, en daarna bij de eerste DVD-titels van Paramount. Dit waren kale DVD's en hier vind je van deze uitgave een recensie. Later is de film uitgebracht op een 2-disc Special Edion en op Blu-ray Disc. Recent is er een UHD+BD-uitgave uitgebracht met de bestaande BD plus daarbij een nieuwe UHD. Zowel de beeldtransfer als de audiotrack hebben bij deze UHD een upgrade gekregen. Deze uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie
Regio: A, B, C
Jaar: 1996
Speelduur: 110 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment Benelux
EAN: 5053083154523

Extra's

 • Mission: Remarkable -- 40 Years of Creating the Impossible
 • Mission: Explosive Exploits
 • Mission: Spies Among Us
 • Mission: Catching the Train
 • Mission: International Spy Museum
 • Mission: Agent Dossiers
 • Excellence in Film
 • Generation: Cruise
 • Photo Gallery
 • Mission: Marketing

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
De uitgave op BD is er eentje van de begintijd van Blu-ray en dat is wel te zien. De film staat op BD in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1 maar nog met een verouderde MPEG2-codering. En dit is te zien. Het beeld is wat vlak, dof en kleurloos. Scherpte is redelijk en zwartniveau is matig. Dit is een zeer matige BD die de tand des tijds niet goed heeft doorstaan.

UHD
Mission: Impossible krijgt op UHD een 2160P transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat en met HDR10- en Dolby Vision kleurverbetering. En wat een beeld is dit! Dit is echt een openbaring. Zo goed heeft de film er nog nooit uitgezien. Wat een scherpte, wat een detail! Je ziet zaken die je nog nooit hebt gezien. Zoals in de donkere straten van Praag, of in het restaurant. Scherpte en detaillering zijn eindeloos. Dolby Vision weet de kleuren geweldig mooi naar voren te brengen. Contrast en schaduwdetail zijn  geweldig. Wat een mooie transfer.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

Blu-ray Disc
Mission: Impossible krijgt op BD een standaard Dolby Digital 5.1-track die uiteraard niet meer van deze tijd is. Het is een vlakke track met weinig energie en 'punch'. De muziek is opwindend, maar door deze track toch niet zo levendig als de bedoeling zou moeten zijn. Spreiding is ook matig. Helaas een verouderde track.

UHD
Paramount heeft er helaas voor gekzoen om de Mission: Impossible-films op UHD geen Atmos of andere object-based audiotrack te geven, maar "reguliere" Dolby TrueHD 5.1-tracks. Op zich niks mis mee, maar toch jammer. De track zelf klinkt uitstekend, met veel energie, detaillering en spreiding. De actie knalt nu uit je speakers en de 'punch' is nu zeker aanwezig. Ook het laag scoort erg goed. Toc vraag je je af hoe Atmos geklonken zou hebben, zeker met de actiescène in de tunnel.

Extra's

Op de Blu-ray Disc staan alle extra's van Mission: Impossible. Alle extra's zijn in SD-beeldkwaliteit en Nederlands ondertiteld.

Mission: Remarkable -- 40 Years of Creating the Impossible (11 min)
Een featurette die gaat over de TV-serie, de overstap naar de films en ook de tweede film wordt kort besproken.

Mission: Explosive Exploits (5 min)
Een featurette over de rol van Tom Cruise en zijn voorkleur dat hij zoveel stunts zelf uitvoert.

Mission: Spies Among Us (9 min)
Hier wta meer informatie over het echte werk van spionnen.

Mission: Catching the Train (3 min)
Een korte kijk naar het maken van de treinscène.

Mission: International Spy Museum (6 min)
Er is een spionnen museum in Washington, en hier zie je daar wat meer over.

Mission: Agent Dossiers
Hier heb je toegang met pagina's met wat teksten over de verschillende karakters.

Excellence in Film (9 min)
Hier een special over Tom Cruise ten tijde dat hij een award won.

Generation: Cruise (4 min)
Nog meer lof voor Tom Cruise, hier won hij een MTV-award.

Photo Gallery
Foto-galerij met beelden uit de film.

Mission: Marketing
Hier zie je een verzameling teaser-trailers, bioscooptrailers en TV-spots. Erg interessant, want in de trailers zie je diverse scènes die niet in de uiteindelijk film zitten (de kus tussen Ethan Hunt en Claire is de meest opvallende).

Conclusie

Het IMF-team onder leiding van Ethan Hunt (Tom Cruise) wordt tijdens een missie verraden en bijna iedereen wordt vermoord. Aan Ethan de taak om een nieuw team samen te stellen en de verrader op te sporen en te ontmaskeren. deze eerste Mission: Impossible-film staat nog steeds als een huis. Actie, spektakel en intrige blijven een genot om naar de te kijken. Natuurlijk, sommige technieken zijn ouderwets (vooral de e-mail-adressen zijn om te lachen) maar dit mag de pret niet drukken. De UHD+BD-uitgave bevat een verouderde Blu-ray Disc maar een fonkelnieuwe UHD met geweldig beeld en prima audio. De extra's op de BD zijn interessant. Jammer dat er geen Atmos-track op staat, maar verder valt er gelukkig genoeg te genieten.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Dolby Digital Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots