Midway

Recensent:
Rogier Burghout
31-03-2020

Totaalbeoordeling:

6.8
Blu-ray

Midway (Blu-ray)
Samenvatting

Tweede Wereldoorlog, 1942. De Amerikaanse legerbasis bij Pearl Harbor wordt aangevallen door het Japanse leger en de basis lijdt zware verliezen en veel slachtoffers. Amerika zweert tot wraak en probeert via de Inlichtingen Dienst met daarbij Edwin Layton (Patrick Wilson) als hoofdanalist er achter te komen waar de Japanners de volgende keer slag proberen te gaan slaan. Intussen patrouilleren Amerikaanse vliegtuigen van vliegdekschepen op zee het luchtruim, onder leiding van Wade McClusky (Luke Wilson) en met de dappere, maar erg arrogante piloot Dick Best (Ed Skrein) als "uitblinker" in de verwoestende oorlog. Naarstig zijn ze op zoek naar de plannen voor de volgende slag van de Japanners, en aanwijzingen leiden naar de eilandengroep Midway. Layton probeert Admiraal Chester H. Nimitz (Woody Harrelson) te overtuigen dat hier de volgende slag gaat plaatsvinden. De hele Amerikaanse zeevloot moet ingezet worden, waaronder het vliegdekschip onder leiding van Admiraal William 'Bull' Halsley (Dennis Quaid) en met McClusky en uiteraard sterpiloot Dick Best aan boord. Alles wordt ingezet op een verrassingsaanval op de Japanners, maar zijn zij onwetend of zijn ze Amerika toch weer een stap voor?

Commentaar

Midway is de nieuwste film van de ondertussen erg ervaren regisseur Roland Emmerich, bekend van spektakels als Independence Day, Godzilla, The Day After Tommorrow, en ook 10.000 BC, 2012The Patriot en en White House Down. Zijn voorlaatste film was een vervolg op zijn megahit Independence Day, namelijk Independence Day: Resurgence. Dit nogal overbodige vervolg was nogal een miskleun van de regisseur die erom bekend staat degelijke en vaak zelfs kwalitatieve goede films af te leveren. Films van de aanval op Pearl Harbor zijn er al met twee bekende en voorname films, namelijk Tora! Tora! Tora! en de moderne verfilming Pearl Harbor van regisseur Michael Bay. Films over de slag bij de eilandengroep Midway zijn er bijna niet, terwijl dit toch één van de beslissende slagen in WOII was. De enige eerdere verfilming is Midway uit 1976, met o.a. Charlton Heston, Henry Fonda en James Coburn in de hoofdrollen. Deze oudere versie staat niet bekend als een klassieker en besteedt veel aandacht aan de tactische zijde van de aanval, met daarna de aanval nogal chaostisch verfilmd. Met de moderne Midway begeeft Emmerich zich voor het eerst in de wereld van WOII en heeft veel tijd besteed aan het onderwerp om dit zo waarheidsgetrouw te verfilmen. Deze nieuwe versie van Midway gaat echter ook geen klassieker worden, helaas. Want ondanks een aantal grote sterren in de film blijft Midway een beetje aan de oppervlakte hangen met houterige dialogen en een script met gebeurtenissen en lokaties dat nogal van de hak op de tak springt. De actiescènes zien er daarentegen wel indrukwekkend uit met realistische CGI-effecten en groots opgezette oorlogsscènes. Bekende sterren zoals Woody Harrelson, Dennis Quaid maar ook Luke Evans en Aaron Eckhart spelen hun bijrollen met zichtbaar plezier en bravoure. De hoofdrol wordt gespeeld door Ed Skrein, die in het begin moeilijk kan overtuigen als de dappere durfal Dick Best, maar gedurende de film wat meer waardering weet op te wekken. Vooral als hij promotie krijgt om zijn team te leiden wordt Best wat serieuzer en kan acteur Ed Skrein wat meer diepgang in zijn rol leggen en komt wat serieuzer over. Het verloop van de film is uiteraard bekend maar is desondanks zeker spannend met grootst opgezette actiescènes en genoeg spektakel om van te genieten. Midway wordt uiteindelijk net zo min een klassieker als het origineel uit 1976, maar staat zeker garant voor een avond ontspanning.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Oorlog
Regio: B
Jaar: 2019
Speelduur: 138 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8719372008638

Extra's

  • Commentary - Roland Emmerich
  • Getting It Right - Making of Midway
  • Roland Emmerich - Man on a Mission
  • The Men of Midway
  • We met at Midway
  • Turning Point - The Legacy of Midway
  • Joe Rochefort - Breaking the Japanese Code

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Midway staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1 en in 1080p op Blu-ray Disc. Het beeld heeft een goede scherpte en bevat een nette gradatie aan grain. Het kleurenpalet van de film is nogal gedesatureerd en met veel warme kleuren zoals rood en bruin in de scènes aan land, en een veel koelere teint in de scènes op zee en veel metaalgrijs en blauw. De beeldtransfer weet dit allemaal prima weer te geven. Ook de donkere scènes kennen een goed schaduwdetail en contrast. De vele CGI-scènes kennen ook veel verschillende felle kleuren die realistisch woren weergegeven. Een sterke transfer waar weinig op aan te merken valt.

Geluidskwaliteit

De backcover van Midway geeft aan dat qua audio een "Dolby Audio 5.1"-track is toegevoegd op de Blu-ray Disc. Gelukkig is deze track in werkelijkheid een lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track in de oorspronkelijke Engelse taal. Maar dat geluk is echter helaas van korte duur. De track is erg onevenwichtig met een slechte spreiding en dynamiek. De dialogen zijn erg matig te verstaan en zijn qua volume een stuk minder luid dan het volume van de actiescènes eromheen. De audio van de actiescènes is wel erg goed gedaan en zijn erg bombastisch en met een goede spreiding en dynamiek. De subwoofer wordt dan ook goed ingezet in het laag. Een best teleurstellende audiotrack die wel wat afdoet aan het kijkplezier. 

Extra's

Midway krijgt een compleet pakket aan extra's mee op Blu-ray Disc. Alle extra's zijn in 1080p HD maar bevatten helaas geen ondertiteling, dus ook geen Nederlandse.

Commentary - Roland Emmerich
De regisseur vertelt enthousiast en hondertuit over het maken van de film. Het audiocommentaar bevat geen ondertiteling, dus ook geen Nederlandse.

Getting It Right - Making of Midway (14 min)
Een redelijk standaard making-of waar alle aspecten over het maken van de film snel de revue passeren.

Roland Emmerich - Man on a Mission (5 min)
Hier wordt verteld hoe regisseur Emmerich lang bezig was om deze film gemaakt te krijgen, en daarnaast de lange tijd dat hij onderzoek deed naar het onderwerp van de film.

The Men of Midway (12 min)
Deze featurette gaat over een personages uit de film die zijn gebaseerd op ware personen uit die tijd.

We met at Midway (10 min)
In deze indrukwekkende featurette, en tevens de meest interessante, zien we twee overlevenden van de slag bij Midway aan het woord die verhalen vertellen uit de eerste hand.

Turning Point - The Legacy of Midway (15 min)
Hier wordt verteld welke invloed de slag bij Midway had op het verloop van de Tweede Wereldoorlog.

Joe Rochefort - Breaking the Japanese Code (6 min)
Hier wordt verteld hoe destijds de Japanse code werd gebroken. 

Conclusie

Ten tijde van WOII leed het Amerikaanse leger grote verliezen tijdens de aanval bij Pearl Harbor. Daarna zwoer het Amerikaanse leger op wraak en probeerde de Inlichtingendienst met Edwin Layton (Patrick Wilson) als belangrijkste analist de Japanse code te breken. Intussen patrouilleert de Amerikaanse marine via de zee en de lucht en proberen piloten als Dick Best (Ed Skrein) de Japanse vloot te vinden. Als Layton aanwijzingen ziet dat het Japanse leger de eilandengroep Midway heeft aangewezen als volgend slagveld probeert Layton admiraal Nimitz (Woody Harrelson) te overtuigen. Als het leger is overtuigd wordt de grootse verrassingsaanval van de Amerikaanse marine gepland om zo het Japanse leger een dreun toe te dienen. Maar de vraag blijft of het Japanse leger nu wel zo onwetend is en het plan van het Amerikaanse leger kan slagen. Midway is een moderne remake van de film uit 1976 en heeft ook bekende namen in de film, maar die zijn voornamelijk aanwezig in bijrollen. De hoofdrol wordt gespeeld door Ed Skrein die niet helemaal kan overtuigen als 'leading man". Het script kent wat houterige dialogen en springt vaak van de hak op de tak, maar de oorlogsscènes zijn daarentegen erg goed gemaakt met veel actie en spektakel. Het zorgt voor een avondje vermaak maar de film zal geen klassieker worden. De Blu-ray Disc van Midway kent een goede beeldkwaliteit maar helaas een zeer matige audiotrack, en dat terwijl internationale uitgaven een geweldige Dolby Atmos-track krijgen. Een grote gemiste kans. De extra's zijn hetzelfde als op internationale uitgaven maar helaas niet ondertiteld. Fans van de film kunnen beter importeren, en dan meteen ook de 4K UHD-uitgave.

Laatste reacties

DVD Watcher  |  31-03-2020

Midway (Blu-ray) De slag bij Midway krijgt helaas een teleurstellende uitgave op Blu-ray Disc. Lees dit artikel Daarom ben ik blij met mijn UK uitgave: htt...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:5
Extra's:7
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots