Escape from Pretoria

Recensent:
Ludo Keeris
21-08-2020

Totaalbeoordeling:

7.8
Blu-ray

Escape from Pretoria (Blu-ray)
Samenvatting

De twee blanke ANC-activisten Tim Jenkin (Daniel Radcliffe) en Stephen Lee (Daniel Webber) maken ‘pamfletbommen’ om te protesteren tegen het Apartheidsregime. Als zo’n bom ontploft worden er honderden pamfletten de lucht in geblazen. Bij een van hun acties gaat het mis en worden ze gearresteerd en tot een jarenlange gevangenisstraf veroordeeld. Ze komen terecht in de gevangenis in Pretoria, tussen allerlei blanke politieke gevangenen. Vanaf dag één denk Tim Jenkin alleen maar aan ontsnappen, maar dat wordt als schier onmogelijk gehouden. Ook de medegevangenen van Jenkin en Lee denken er zo over, met uitzondering van de Fransman Leonard (Mark Leonard Winter). Die heeft niets te verliezen met zijn levenslange gevangenisstraf. Het drietal bedenkt allerlei opties om te ontsnappen, maar komen tot de conclusie dat het inderdaad onmogelijk is. Dan bedenkt Jenkin toch nog een mogelijkheid, maar is dat echt wel een optie?

Commentaar

Het ANC in Zuid Afrika staat vooral bekend als de verboden anti-apartheidsorganisatie van Nelson Mandela, de leider die gevangen werd gezet op Robben eiland. Wat niet iedereen weet is dat er ook blanke activisten lid waren van het ANC. Daaronder ook de activisten Tim Jenkin en Stephen Lee. De twee werden gevangen genomen na het verspreiden van pamfletten van het ANC en naar de gevangenis gestuurd met een jarenlange veroordeling aan hun broek. In 1983 schreef Tim Jenkin het boek Escape from Pretoria over zijn verblijf in de gevangenis, met een update in 2003 met als titel Inside Out: Escape from Pretoria Prison. Bijna veertig jaar later is dit boek verfilmd door Francis Annan, die hiermee zijn eerste lange speelfilm aflevert. Daniel Radcliffe kruipt in de huid van Tim Jenkin, de ANC-activist die aan niets anders denkt dan ontsnappen en Daniel Webber (The Punisher) is zijn partner in crime. Een bijrol is er voor Ian Hart (The Last Kingdom) als Denis Goldberg, een van de activisten die gelijktijdig met Nelson Mandela werd veroordeeld. Escape from Pretoria is een vrij klassiek gemaakte film, die geen zijpaden in de verhaallijn bewandeld en zich volledig concentreert op de ontsnappingspoging van Jenkin en zijn kameraden. Herinneringen aan Escape from Alcatraz komen regelmatig naar boven, maar de film heeft ook zeker z’n eigen identiteit. In het begin wordt er ook aardig gespeeld met visuele beelden rond sleutels en sleutelgaten. Hoewel er wel wat verdichtingen in het oorspronkelijke verhaal zijn aangebracht om er een niet al te lange speelfilm van te maken volgt de film vrij nauwkeurig de belevenissen van Jenkin. De politieke achtergrond van de betrokkenen wordt alleen kleinschalig aangestipt, het gaat hier om het ontsnappingsverhaal en vooral het doorzettingsvermogen van de mannen. Elke dag, elke stap en elke handeling staat in dienst van het ontsnappen. En het is een spannend verhaal, van begin tot het eind. Clichés worden niet geschuwd, maar dat heeft nauwelijks invloed op de spanning binnen de film. Elke keer als Jenkin een van zijn houten sleutels probeert ben je bang dat deze niet zal passen of, erger nog, zal breken. De zweetdruppels staan niet alleen op het voorhoofd van Jenkin, maar staan ook in de handen van de kijker.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Thriller
Regio: B
Jaar: 2020
Speelduur: 106 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8719372009093

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op de Blu-ray Disc van Escape from Pretoria is de film in 2.39:1 beeldformaat opgeslagen. De film staat op een 25GB enkellaags disc, die voor bijna 20GB is beschreven. Er is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering. Escape from Pretoria is mooi, maar ietwat klassiek gefilmd. Veel scènes spelen zich in de cel van Jenkin af en die hebben een blauwe tint gekregen. De enkele buitenscènes zijn erg helder qua licht, de nachtscènes zijn niet al te donker. De beeldkwaliteit is verder prima, met een uitstekende scherpte, goede detaillering en sfeervolle, ietwat ingetogen kleuren. Het enige dat minder is, is het zwartniveau, dat is aan de lage kant, waardoor ook een diep zwart ontbreekt. In een enkele donkere opname is lichte posterisatie en minimale macroblocking te zien, maar voor het overgrote deel is dit een prima beeldtransfer.

Geluidskwaliteit

De enige geluidstrack op deze Blu-ray Disc van Escape from Pretoria is een Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track. Deze geluidstrack is niet heel erg uitbundig, op een paar momenten na. Zo zijn de ontploffingen van de pamfletbommen goed stevig en zijn er nog een aantal goed aangezette geluidseffecten. Dialogen komen uit het middenkanaal en zijn redelijk te volgen, al is het Zuid Afrikaans-Engels niet altijd even duidelijk. Hier en daar is nog een Nederlands woord hoorbaar (‘meneer’ tegen de bewakers). Er wordt voldoende gebruik gemaakt van de surroundkanalen, niet alleen met omgevingsgeluiden en muziek, maar ook een enkel geluidseffect. De eetscènes in de kantine hebben een mooi ruimtelijke werking meegekregen. Dit is geen heel dynamische geluidstrack, maar voldoet uitstekend bij het verhaal en de film.

Extra's

De Blu-ray Disc-uitgave van Escape from Pretoria heeft geen menu en ook geen extra’s.

Conclusie

Na veroordeeld te zijn tot jarenlange gevangenisstraffen zijn ANC-activisten Tim Jenkin en Stephen Lee vanaf dag een van hun gevangenisstraf bezig met maar één ding: ontsnappen. Escape from Pretoria is de verfilming van het waargebeurde verhaal rond deze activisten, opgetekend door Tim Jenkin in een boek. De film heeft een klassieke opbouw, maar is spannend van begin tot eind. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit, maar verder is het een bijzonder kale uitgave, zonder menu of extra’s. Als film echter zeker de moeite waard.

Laatste reacties

rogue  |  28-08-2020

Ik heb de film op netflix gezien en inderdaad, qua spanning zit het snor. Radcliffe heeft wat mij betreft ondertussen wel z'n Potter imago afgeschud door een re...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  21-08-2020

Keurige recensie bij nette, spannende film die ik - en waarschijnlijk met mij velen - onlangs op Netflix gezien heb. Eigenlijk is dit zo'n film die vraagt om e...
Lees meer >

drTree  |  21-08-2020

Keurige recensie bij nette, spannende film die ik - en waarschijnlijk met mij velen - onlangs op Netflix gezien heb. Eigenlijk is dit zo'n film die vraagt om e...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Discriminatie Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots