Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Recensent:
Rogier Burghout
12-10-2020

Totaalbeoordeling:

6
UHD

Sherlock Holmes: A Game of Shadows (UHD)
Samenvatting

Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) begint aan een nieuw avontuur. Het is maar de vraag of hij daarbij zoveel hulp krijgt van zijn trouwe compagnon Watson (Jude Law) als hij gewend is. Watson gaat namelijk trouwen. Holmes vindt in crimineel meesterbrein professor James Moriarty (Jared Harris) zijn gelijke. De man is net zo slim als Holmes, maar ook door en door slecht. Deze combinatie kan op gevaarlijke wijze in zijn voordeel werken. Over de hele wereld spint Moriarty een web van dood en verderf. Alleen Holmes en Watson kunnen dit duistere masterplan ontcijferen en de wereld van de ondergang redden.

Commentaar

Slechts een paar jaar na het eerste deel is er dan nu al het vervolg op de verwezenlijking van de visie van regisseur Guy Ritchie op het iconische personage Sherlock Holmes. Deze productie is op aansporen van productiemaatschappij Warner in een sneltreinvaart gemaakt. Hoofdrolspeler Robert Downey Jr. en regisseur Ritchie stapten hiervoor zelfs halsoverkop uit projecten die ze al toegezegd hadden of zelfs al in gestart waren. Dit deel is gebaseerd op meerdere (korte) verhalen van de oorspronkelijke auteur Sir Arthur Conan Doyle. Een mengelmoes van bronmateriaal dus en bovendien nogal snel in elkaar gezet. Een aannemelijke theorie voor wat betreft de chaotische aard van het script. Holmes doet in deze film meer locaties aan dan in een gemiddelde James Bond-film, er zijn meer vermommingen dan tijdens Halloween en het diabolische plan van de wreedaard in deze film is nogal complex. Zelfs met de nodige inspanning maakt dit het verhaal moeilijk te volgen, zeker gezien de frequente en soms ellenlange actiescènes die ertussendoor komen fietsen. Twee uur is een hele gemiddelde speelduur, maar voor Sherlock Holmes 2 voelt het wat aan de lange kant. Los van het verhaal is er genoeg om van te genieten. Robert Downey Jr. is terug met zijn geheel eigen kijk op de inventieve detective Holmes. Zo eigen zelfs, dat diehard fans hierdoor misschien zullen worden afgeschrikt. Er is weinig meer van de Holmes te ontdekken, zoals deze omschreven wordt in de boeken. Los daarvan zijn de losbandigheid en humor die Robert Downey Jr. brengt onmiskenbaar vermakelijk. Een schrale troost voor de kenner van het bronmateriaal; Jude Law had geen betere belichaming kunnen zijn van Watson. Noomi Rapace vocht met vele actrices om de rol van de zigeuner Simza. Ze doet het lang niet slecht, maar haar rol biedt te weinig kansen om echt te schitteren. Dit geldt zeker niet voor Jared Harris, een verrassende casting voor de bad guy. De oplettende kijker herkent deze Britse acteur misschien uit de serie Mad Men. Daarnaast heeft Jared zeker het talent geërfd van zijn vader wijlen Richard Harris. Hans Zimmer is ook weer terug met zijn eigenzinnige muziek, die perfect past bij de film. Wat opvalt aan de film is de typische stijl van Ritchie. Hij maakt hierbij veelvuldig gebruik van speciale cameratechnieken, waarmee het beeld ontzettend vertraagt kan worden. Hierdoor zie je zaken die je normaal met het blote oog niet kan zien. Dit kan gemakkelijk vervallen in onnodige bravoure, maar is hier zeker functioneel, omdat het een goede visuele weergave is van de scherpe zintuigen die Holmes bezit. Sherlock Holmes 2 is werkelijk een narratief zooitje. Er wordt echter een geweldig sfeertje neergezet en de actie is om van te smullen. Dit alleen al maakt de film het kijken waard.

Warner heeft Sherlock Holmes: A Game of Shadows uitgebracht op zowel DVD als Blu-ray Disc. Van de BD is hier een recensie te vinden. Recent heeft Warner de twee Sherlock Holmes-films op 4K UHD uitgebracht. De UHD is uiteraard nieuw, de bijgevoegde BD is hetzelfde als de eerdere release. Voor deze recensie wordt de reguliere keepcase-uitgave besproken. Echter is er ook een mooie Steelbook-versie verkrijgbaar met een vergelijkbaar ontwerp als de eerste film, alleen ietwat anders uitgevoerd. Ook die uitgave is erg netjes verzorgd.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Avontuur, Misdaad
Regio: A, B, C
Jaar: 2011
Speelduur: 129 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 2.40:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888251645

Extra's

  • Focus Points
  • Maximum Movie Mode: Inside the Mind of Sherlock Holmes
  • Sherlock Holmes: A Game of Shawdows Movie App

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD:
Sherlock Holmes: A Game of Shadows staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1 en in een 4K-transfer op UHD. Het uiterlijk van dit vervolg komt erg overeen met die van de eerste film. Ook deze transfer is een stuk donkerder en grover met meer zichtbare grain. Ook zijn de kleuren een stuk meer gedesatureerd. HDR10 geeft een goede nuance en dat is vooral in de donkere scènes goed te zien. Scherpte is goed en detailering is ook erg netjes gedaan. Wederom een prettige upgrade maar het spat niet van het scherm af.

Blu-ray Disc:
De Blu-ray Disc krijgt een 1080p-transfer mee in het origenele beeldformaat van 2.40:1. De zwaar stilistische aard van deze transfer maakt het beeld wat moeilijk te beoordelen. De kleuren zijn behoorlijk monotoon en het zijn grijs en bruinwaarden die de klok slaan. Soms komt het zelfs in de buurt van een heus sepia-effect. Dit wordt echter allemaal uitstekend weergegeven. De scherpte is uitstekend met een kleine uitzondering voor wat betreft de slow-motion shots. Ongetwijfeld vanwege technische beperkingen hebben deze soms een licht soft-focus effect. Het is echter maar de vraag in hoeverre dit niet gewoon een beperking van de bron is en geen makke aan de transfer. Schaduwdetail kan een tikkeltje beter maar is geenszins onvoldoende. Afgezien van wat welbedoelde grain is er geen sprake van defecten van wat voor soort dan ook. Deze transfer van Sherlock Holmes biedt alles wat je van een recente presentatie op BD mag verwachten.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD:
Ook de UHD-uitgave van Sherlock Holmes 2 heeft op UHD helaas geen upgrade gekregen voor het geluid. de track die wederom is toegevoegd is de DTS-HD MAster Audio 5.1-track in de oorspronkelijke Engelse. De track is wederom zeker zeer acceptabel, erg goed zelfs, maar een upgrade was zeker welkom geweest. De audiotrack biedt zeker een geweldige geluidsspresentatie. Actie alom in deze film en deze komt krachtig je huiskamer binnen. De dynamiek is uitstekend. Het LFE-kanaal wordt ten volle benut en ook de spreiding van het geluid is erg goed. Het knappe is bovendien dat er qua volume veel geluidsgeweld is, maar dat toch ook de meer subtiele effecten niet verloren gaan. Bovendien blijven dialogen altijd goed verstaanbaar. 

Extra's

Alle extra's van Sherlock Holmes 2 staan op de bijgeleverde Blu-ray Disc. Alle extra's zijn in 1080p HD en zijn Nederlands ondertiteld.

Maximum Movie Mode: Inside the Mind of Sherlock Holmes (129 min.)
Extra’s zijn maar al te vaak verijdelde reclamespotjes voor de hoofdfilm. Dat is hier zeker niet het geval. Deze zeer uitgebreide presentatie verdient zeker een pluim. Het maakt volledig gebruik van de mogelijkheden van Blu-ray doordat het in de vorm van een videopresentatie door hoofdrolspeler Robert Downey Jr. gegoten is. Verwacht geen diepteanalyse van de film. Fans van Downey Jr. kunnen echter hun geluk niet op met deze eenmansshow.

Focus Points (35 min.)
Een reeks korte featurettes die anders van opzet zijn dan de hierboven besproken maximum movie mode. Hier krijg je daadwerkelijk een inkijkje in de totstandkoming van een aantal scènes.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows Movie App
Het heeft langer geduurd dan gedacht, maar de nieuwste extra is een app voor op je mobiel of tablet. Completisten zullen hier alleen de rest van de extra’s vinden. Hoewel leuk bedacht, is het jammer dat alle extra’s niet gewoon op de disk te vinden zijn.

Conclusie

Sherlock Holmes gaat opnieuw op avontuur uit om de wereld te redden van de ondergang. Ditmaal vindt hij in de tegenstander zijn intellectuele gelijke. Het ontcijferen van zijn plan is dan ook al een even grote uitdaging als het verijdelen hiervan. Sherlock Holmes 2 is vooral meer van hetzelfde. Regisseur Ritchie laat actie en spektakel duidelijk de boventoon voeren boven een coherent verhaal. De UHD biedt een prima upgrade met een nette 4K-transfer, echter wordt wederom de al bestaande DTS-HD MA 5.1-track bijgevoegd. Daarvan kan je zeker genieten, maar een upgrade was mooi geweest. De extra's staan op de bijgeleverde Blu-ray Disc.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots