Zack Snyder's Justice League

Recensent:
Rogier Burghout
23-03-2021

Totaalbeoordeling:

8.5
Streaming

Zack Snyder's Justice League (Streaming)
Samenvatting

De wereld en de mensheid is in mineur na het verlies van hun grote held Superman (Henry Cavill). Batman (Ben Affleck) bestrijdt in zijn eentje het nachtelijk kwaad van Gotham City. Hij krijgt voortekenen dat er een grote dreiging zit aan te komen voor de gehele mensheid. Samen met zijn steun-en-toeverlaat Alfred (Jeremy Irons) komt hij tot de conclusie dat het de juiste tijd is om een team te gaan vormen om deze dreiging het hoofd te kunnen bieden. Bruce Wayne/Batman heeft al wat nieuwe collega’s op de korrel: Diana Prince/Wonder Woman (Gal Gadot), Arthur Curry/Aquaman (Jason Momoa), Victor Stone/Cyborg (Ray Fisher) en Barry Allen/The Flash (Ezra Miller). Bruce Wayne gaat op zoek naar de leden om zijn nieuwe team samen te smeden. En dat is hard nodig ook, want het buitenaardse supermonster Steppenwolf (Ciaran Hinds, via motion capture) is ten tonele gekomen en hij wil een apocalypse over de aarde laten komen in een schuld aan zijn meester Darkseid. Hiervoor heeft hij drie buitenaardse dozen ("Motherboxes" genaamd) nodig die door verschillende volkeren worden beschermd. Ondertussen geven de verschillende superhelden schoorvoetend akkoord om samen een team te vormen. De Justice League is klaar voor de strijd. Maar wanneer Steppenwolf alle dozen heeft bemachtigd en ze kan laten samensmelten, merkt het nieuwe team dat ze de hulp van Superman meer dan nodig heeft om Steppenwolf te kunnen verslaan. Maar met de hulp van Superman zijn ze er echter niet, want Steppenwolf heeft een geheim ontdekt op aarde dat zijn meester Darkseid kan helpen om de aarde voor eens en altijd te kunnen vernietigen. Steppenwolf zet alles op alles om de poorten naar Darkseid te openen om zijn meester toegang te geven tot de aarde.

Commentaar

De bioscoopversie van Justice League is een beruchte versie geworden sinds de release in 2017. Tijdens het maken van de film moesten de oorspronkelijke regisseur Zack Snyder en zijn echtgenote en producente Deborah Snyder noodgedwongen, maar bewust opstappen van de productie vanwege een familiedrama. De regisseurstaken werden overgenomen door Joss Whedon en hij kreeg de opdracht van Warner Bros de film een speelduur mee te geven van rond de 120 minuten en de focus van het verhaal te leggen op Superman. Dit leverde een nogal onevenwichtige film op dat uiteindelijk geen sterk verhaal had, een nietszeggende slechterik en de hoofdpersonages kregen verder ook geen verdieping. Vooral het achtergrondverhaal van Victor Stone/Cyborg werd bijna geheel uit de film geschreven. Whedon gebruikte slechts 10% van hetgeen Snyder al had gefilmd en organiseerde rigoureuze reshoots. De meest beruchte reshoot was diegene van Superman aan het einde van de bioscoopversie. Henry Cavill was toen al druk bezig met opnames van Mission: Impossible – Fallout en moest daarvoor een snor laten staan. Producent Paramount ging akkoord met de reshoot voor Justice League, maar Cavill moest zijn snor laten staan. Dat leverde nogal een uitdaging op voor het CGI-team van Justice League en het resultaat van de “snor-loze” lip van Cavill was nogal lachwekkend en slecht uitgevoerd door het effects-team. Het is illustratief voor de bioscoopversie, een bij elkaar geraapt zooitje dat uiteindelijk geen indruk kon maken. In de jaren erna groeide een fanbase op social media, die ervan overtuigd was dat een complete versie van de film ergens op de plank lag, gemaakt door Zack Snyder mét zijn oorspronkelijke visie voor de film. De hashtag #ReleaseTheSnyderCut groeide tot een zeer grote trend op social media en de steun voor dit project groeide en groeide. De steun ervoor werd zelfs zo groot dat dit zelfs de top van het Warner Bros. concern bereikte. En zelfs daar nog verder overheen tot aan de top van moederbedrijf AT&T. Warner Bros. zag er eigenlijk niet zoveel heil in, maar moederbedrijf AT&T des te meer en gaf groen licht voor het project. Regisseur Snyder kreeg nog een flink budget mee voor effecten en een paar additionele opnames (70 miljoen) en ging aan de slag. De film zou exclusief te zien zijn op streaming-kanaal HBO Max en internationaal op andere streaming-diensten.

Al snel zou blijken dat de film een lange speelduur mee zou krijgen, dat uiteindelijk zou reiken tot een speelduur van maar liefst 4 uur en 2 minuten. Vele verhaallijnen zouden worden hersteld, personages (Steppenwolf) werden opnieuw ontworpen, Superman zou zijn opvallende zwarte pak nu echt gaan dragen en geen enkele opname die Whedon heeft geschoten zou worden gebruikt. Er werd nog afgewogen om de film als een miniserie uit te brengen, maar gelukkig is gekozen voor één enkele film, die wel zou bestaan uit 6 delen (met titelkaarten er tussendoor) en een epiloog. Snyder koos er ook voor een zeer afwijkend beeldformaat van 1.33:1 te gaan gebruiken. Dat betekende volgens Snyder meer beeld aan de boven– en onderkant van het frame, met daarbij weinig tot geen verlies aan de zijkanten. Dit is om het oorspronkelijke IMAX-frame te behouden. Ook worden volgens Snyder superhelden voornamelijk verticaal afgebeeld en zo krijgen de personages alle ruimte binnen het frame, althans volgens Snyder. Deze informatie leverde net voor de release een gigantische verwachting op, maar kan het eindresultaat dit ook waarmaken? Gelukkig kan deze vraag met een volmondig “ja” worden beantwoord. De film vertelt veel, heel veel, maar gelukkig wel op een zeer acceptabele manier. Snyder geeft alle personages meer ruimte om hun verhaal te vertellen, vooral het verhaal van Victor Stone/Cyborg geeft een goede verdieping aan het geheel. Ook Barry Allen/ The Flash krijgt nu meer achtergrondverhaal in deze film. De andere personages krijgen ook meer verdieping en vooral de vijand Steppenwolf krijg een meer complexe achtergrond. Hij is nu beter ontworpen, krijgt een meer vijandige stem en indrukwekkender uiterlijk. Ook de “eindbaas” Darkseid krijgt een donkere en onheilspellende rol in het geheel. Zelfs personages als Green Lantern krijgen nu cameo-rolletjes in de film, net als andere superhelden uit de comics. De meest bekende toevoeging is een cameo van Jared Leto als Joker, in de Knightmare-sequence aan het einde van de film. Deze alternatieve tijdlijn (gedeeltelijk gehint in Batman V. Superman: Dawn of Justice) geeft een zeer grauw en sombere alternatieve toekomstvisie van de wereld. Superman is ook nog steeds aanwezig in deze versie van Justice League, maar opvallend is dat de focus van het verhaal niet op hem ligt, maar vooral op Cyborg, The Flash en Wonder Woman. 

Zack Snyder’s Justice League is een uitgebalanceerde film qua verhaal en personages, en is een unieke versie van een film zonder restricties voor de regisseur en bestaat uit een 100% creatieve vervolmaking van de keuzes van Snyder. Het is in de geschiedenis van de film niet vaak voorgekomen dat een film zo weinig concessies en voorkeuren van de studio bevat, vooral omdat de keuzes van Snyder een nogal sombere en onheilspellende wereld laten zien. De film levert veel lof op van pers en publiek, en vooral de fans willen nu meer. De hashtag #RestoreTheSnyderverse is nu trending op social media, want fans willen dat Zack Snyder nog vervolgen gaat maken en zijn wereld van de Justice League verder gaat uitbouwen en voort gaat borduren op een aantal verhaallijnen die zijn opgeworpen in zijn Justice League. Helaas heeft Warner Bros aangegeven verder geen vervolgen te willen maken op deze versie van Justice League, en verder te kiezen voor alternatieve tijdlijnen en verhalen. De enige film waarin segmenten uit Justice League terugkomen is The Flash, waarin Ben Affleck voor de laatste keer, naast Ezra Miller, zal meespelen als Batman.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Actie, Avontuur, Science Fantasy, Superhelden
Jaar: 2021
Speelduur: 242 min
Uitgever: Apple iTunes

Conclusie

Batman (Ben Affleck) voorspelt dat een grote vijand de wereld wil vernietigen en wil een team samenstellen van superhelden om deze dreiging te verslaan. Omdat Superman dood is zoekt hij naarstig de hulp op van Wonder Woman (Gal Gadot), The Flash (Ezra Miller), Aquaman (Jason Momoa) en Cyborg (Ray Fisher). De vijand komt naar de aarde in de vorm van Steppenwolf (Ciaran Hinds) en zoekt de drie "motherboxes" die samen in elkaar moeten smelten om een portal te openen naar de hel zodat de opper slechterik Darkseid de aarde kan vernietigen. Aan Batman en zijn team de schone taak om dit uiteraard te verhinderen. De bioscoopversie van Justice League is een beruchte versie van de film die niet is gemaakt door Zack Snyder maar door Joss Whedon die de regisseurs-taken van Snyder overnam toen die moest opstappen vanwege een familietragedie. Echter werd de bioscoopversie lauw ontvangen en groeide fanbase om de Snyder Cut ten tonele te laten verschijnen. Deze fanbase werd zo groot dat het moederbedrijf van Warner Bros groen licht gaf voor het project. Het uiteindelijke resultaat is een ruim 4-uur durend spektakel geworden in een zeer afwijkend beeldformaat van 1.33:1 en met een sombere toekomstvisie voor de wereld. Zack Snyder's Justice League is een veel meer uitgebalanceerde film geworden met veel meer verdieping voor de karakters, veel meer tijd voor het verhaal en de actie het spektakel veel uitgebreider. Met de toevoeging van de Knightmare-sequence, cameo's en nog andere cliffhangers aan het einde van de film is dit een unieke Director's Cut geworden die fans van de DC Comcis én de films zeker zal bekoren. De roep voor meer is al gekomen, maar helaas zal de Snyderverse verder geen vervolgen krijgen. Dat is jammer, maar Zack Snyder's Justice League is zeker een perfecte afsluiter ervan.

Laatste reacties

Mark van L.  |  14-05-2021

Ter info: in de iTunes versie is nu ook de zwart/wit “Justice is Gray” versie van de film toegevoegd als extra. Ik zal eens kijken.....bedankt voor de tip.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  13-05-2021

Ter info: in de iTunes versie is nu ook de zwart/wit “Justice is Gray” versie van de film toegevoegd als extra.
Lees meer >

Claudio Santulli  |  24-03-2021

Meer weten, lees ook dit topic.
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  23-03-2021

Ik ben toch te weinig fan van dit soort films, dus ik laat deze lekker aan mij voorbijgaan. Ze beginnen allemaal een beetje op elkaar te lijken. Maar voor wie d...
Lees meer >

Kamidioblitz  |  23-03-2021

Gisteren de UHD gepreorderd bij Bol en enorm veel zin om deze te gaan bekijken, zeker ook na het lezen van deze review!! Zou geweldig zijn als ik tegen die tijd...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.