X Files, The: I Want to Believe

Recensent:
Rogier Burghout
23-04-2021

Totaalbeoordeling:

7.2
Streaming

X Files, The: I Want to Believe (Streaming)
Samenvatting

FBI Special Agents Dakota Whitney (Amanda Peet) en Mosley Drummy (Alvin ‘Xzibit’ Joiner) onderzoeken de verdwijning van een andere FBI-agente. Ze krijgen hierbij hulp van een voormalig priester genaamd Joseph Crissman (Billy Connolly). Crissman claimt aanwijzigen van God zelf te krijgen. Whitney kent het dossier van Fox Mulder (David Duchovny) en wil hem bij de zaak betrekken. Mulder werkt niet meer bij de FBI, wordt juist gezocht door de FBI en leeft daarom een teruggetrokken leven. De FBI agenten roepen daarom de hulp in van voormalig FBI agente Dana Scully (Gillian Anderson), de vroegere partner van Fox Mulder. Scully werkt nu als arts in een kliniek. Scully legt de zaak aan Mulder voor, die eerst weigert nog maar iets voor de FBI te doen. Maar hij laat zich toch overhalen en al gauw bijt hij zich weer als vanouds vast in de zaak. Scully is cynisch over de zogenaamde visioenen van Crissman, maar Mulder lijkt hem te geloven. Terwijl Scully’s aandacht meer ligt bij een moeilijke medisch geval in de kliniek waar ze werkt, vervolgen Mulder en Whitney hun onderzoek. Als weer een vrouw is verdwenen, komt Mulder langzaam achter de gruwelijke waarheid.

Commentaar

Na negen seizoenen van de serie The X-files was de koek wel een beetje op. De laatste twee seizoenen waren best oké, maar Fox Mulder was er haast niet meer in te zien. De laatste dubbelaflevering The Truth rondde elk open eindje uit de Mythologie-verhaallijn wel af en Mulder is achter 'zijn' waarheid gekomen. Toch was maker Chris Carter er niet helemaal klaar mee en wilde na de eerste bioscoopfilm Fight The Future er nog wel eentje maken. Hij wilde oorspronkelijk verdergaan met de Mythologie-verhaallijn en vooral concentreren op het verhaal van de jonge William. Maar omdat er intussen te veel tijd was verstreken werd dit idee overboord gezet en kwam Carter met een meer algemeen verhaal. Acteurs David Duchovny en Gillian Anderson hadden er ook wel weer zin in, deels omdat hun filmcarrière ook niet heel vlot verliep en met Chris Carter ook op de regiestoel kwam de nieuwe film tot leven. Het verhaal begint waar elke fan wel benieuwd naar was; wat is er gebeurd met Mulder en Scully? Hierop komt een degelijk antwoord en is zeker wel verklaarbaar. Maar al snel worden ze weer in hun oude ritme gegooid en dat is voor de fan zeker leuk om te zien. Het verhaal is alleen niet zo heel erg goed en vernieuwend. Een voormalig priester, die veroordeeld is in een zedenzaak, claimt dat hij helderziend is en een ontvoerde FBI-agente in visioenen ziet. Dat is de basis voor dit verhaal. Eerlijk gezegd zijn er wekelijkse afleveringen in de serie die een betere premisse hadden dan dit en dat is na zoveel jaar afwezigheid en de tijd om met een goed verhaal te komen toch wel teleurstellend. Wat overblijft is een degelijke politiethriller met een X-files-tintje, waarbij het vooral leuk is om Mulder en Scully tezamen weer in actie te zien. Als volwaardig X-Files-hoofdstuk komt I Want to Believe helaas wel wat tekort. De tip is om vooral deze film direct na het bekijken van seizoen negen te bekijken, want dan is de film wel acceptabel en zit je als kijker nog in de X-Files-flow. Als film op zichzelf is I Want to Believe niet onderhoudend genoeg om voor een goede filmavond te zorgen, helaas.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Actie, Science fiction, Thriller
Jaar: 2008
Speelduur: 104 min
Uitgever: Disney+ Star

Conclusie

Fox Mulder en Dana Scully leiden een teruggetrokken leven ver buiten de FBI. Als die hun hulp inroept, omdat ze een voormalig priester willen laten ondervragen over zijn paranormale gaven, wordt het tweetal opnieuw in een X-files-zaak gesleurd om zo opnieuw de waarheid boven tafel te krijgen. The X Files: I Want to Believe komt vier jaar na het einde van de TV-serie en bevat niet een myhtologie-verhaal, maar meer een wekelijkse aflevering over paranormale zaken. Daar ligt direct de teleurstelling; deze zaak hebben we wel eens eerder en beter gezien in een reguliere TV-aflevering. Dat is jammer, want de verwachtingen waren hoog en vooral na de laatste twee seizoenen zat elke fan te wachten op een hernieuwde samenwekring tussen Mulder en Scully. Helaas gebeurt dat niet in deze film en blijft een redelijke politiethriller over met een mysterieus sausje. De film zit verder redelijk in elkaar en is het beste bekijkbaar direct na het afronden seizoen negen, als je nog in de X-files-flow zit. Anders de film helaas niet goed genoeg voor een echte onderhoudende filmavond.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.