Uncharted

Recensent:
Rogier Burghout
18-05-2022

Totaalbeoordeling:

7.5
Streaming

Uncharted (Streaming)
Samenvatting

Schatzoeker Victor Sullivan (Mark Wahlberg) neemt Nathan Drake (Tom Holland) aan om een schat te vinden die vijfhonderd jaar oud is. Het begint als een roofoverval, maar al gauw moet het paar de hele wereld afreizen op zoek naar de verloren schat. Victor wil met de kennis van Nate een schat die enkele miljarden waard is opsporen. De bemanning van de zestiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan heeft de schat op een geheime locatie verborgen. Victor en Nate moeten letterlijk de sleutel vinden tot de vindplaats, en dit is een eeuwenoud artefact waar ze de hand op moeten zien te leggen in een veiling. Ze krijgen echter geduchte concurrentie van de rijke Spanjaard Santiago Moncada (Antonio Banderas), want zijn familie heeft eeuwen terug de expeditie van Magellaan gefinanciërd en heeft dan ook nog wat rekeningen te vereffenen.

Commentaar

De speelfilm Uncharted is gebaseerd op de zeer succevolle games die uitgebracht zijn op de Playstation 3, 4 en 5. De games kenmerken zich door een filmische stijl met veel actie, humor en avonturen op exotische bestemmingen. Naast schatzoeken zijn er ook veel puzzels op te lossen en veel (schiet) gevechten met allerlei rivalen van Drake die het ook op de schat hebben gemunt en een arsenaal hebben aan handlangers (met wapens) die het Nate danig onmogelijk willen maken dat hij er vandoor gaat met de schat. Nate is ze vaak te slim af door zijn intelligentie en vermogen om de vele puzsels die ze tegen komen snel op te lossen, alleen door zijn goedheid wordt hij vaak (met geweld) afgetroefd door zijn rivalen die er vaak vandoor gaan met de buit. Met de verhalen van de games als basis zou een speelfilm zo gemaakt zijn, zou je denken. Echter heeft het nogal wat tijd geduurd voordat de film er nu eindelijk was. Al na het vierde deel van de games (A Thief's End) was er al sprake van een verfilming en fans (van de games) hadden een grote voorkeur om Nathan Fillion te laten casten voor de hoofdrol van Nathan Drake. Qua uiterlijk lijkt Fillion erg op Drake, en qua acteerprestaties zat het ook wel goed gezien zijn rollen in succesvolle TV-series als Castle, Firefly en de films Serenity en recent een korte rol in The Suicide Squad. Dit ging zelfs zo ver dat er een heuse korte fan-film is opgenomen van 15 minuten genaamd Uncharted: Live Action Fan Film, geregisseerd door Allan Ungar en ook met Stephen Lang (Avatar) in de rol van Victor Sullivan. Deze korte film is hieronder te bekijken op Youtube: 

Helaas heeft deze ultieme petitie niet geholpen en wilde Sony wat grotere namen in de film hebben om deze beter te kunnen vermarkten. Fillion heeft een verdienstelijk CV, maar is niet zo "hot" als een Tom Holland en Mark Wahlberg op dit moment. Dus werd er gekozen voor de succesvolle Spider-Man Tom Holland en Mark Wahlberg in de hoofdrollen. Antonio Banderas wist men te strikken voor de rol van de slechterik, echter zie je zijn naam nergens prijken op de filmposters. Uncharted is geregisseerd door veteraan Ruben Fleischer, bekend van Zombieland, Gangster Squad en de eerste Venom-film. Fleischer kan zijn stijl goed aanpassen in een bepaald stramien dat wordt bepaald door producenten of een stijl al gekenmerkt door een bepaalde franchise. Hij heeft zelf echter niet echt een handtekening of een bepaalde stijl waarmee hij onderscheid kan maken, zoals bijvoorbeeld Taika Waititi met zijn Thor: Ragnarok en James Gunn met zijn Guardians of the Galaxy-films. En dat zie je wel een beetje terug in Uncharted. Er is voor fans van de games geoeg herkenning te vinden, zoveel zelfs dat bekende scènes nog eens worden herhaald in de film. Verder kabbelt de film wel een beetje voorspelbaar door en zijn er weinig verassingen. Zonder het Uncharted-sausje was dit de zoveelste Indiana Jones-kloon geworden maar gelukkig valt dit wel mee. Uncharted is een leuk tussendoortje en je kan je er prima mee vermaken. Alleen gezien het bronmateriaal vanuit de games had er nog wel wat meer diepgang of creativiteit in het verhaal gelegd kunnen worden. Maar verder is dit een prima vermakelijke actie/avonturenfilm voor een uitstekend filmavondje.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Actie, Avontuur
Jaar: 2022
Speelduur: 116 min
Uitgever: Apple iTunes

Conclusie

Schatzoeker Victor Sullivan (Mark Wahlberg) neemt Nathan Drake (Tom Holland) aan om een schat te vinden die vijfhonderd jaar oud is. Het begint als een roofoverval, maar al gauw moet het paar de hele wereld afreizen op zoek naar de verloren schat. Victor wil met de kennis van Nate een schat die enkele miljarden waard is opsporen. Uncharted is een leuk tussendoortje en je kan je er prima mee vermaken. Alleen gezien het bronmateriaal vanuit de games had er nog wel wat meer diepgang of creativiteit in het verhaal gelegd kunnen worden. Maar verder is dit een prima vermakelijke actie/avonturenfilm voor een uitstekend filmavondje.

Laatste reacties

jeroeni  |  18-05-2022

Deze viel mij wel tegen, meer van verwacht terwijl ik meestal wel redelijk makkelijk ben met dit soort films en Tom Holland altijd wel een pluspunt vind. Het ...
Lees meer >

rogue  |  18-05-2022

Deze viel mij wel tegen, meer van verwacht terwijl ik meestal wel redelijk makkelijk ben met dit soort films en Tom Holland altijd wel een pluspunt vind. Het ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.