Dark Knight Rises, The (Collector's Edition)

Recensent:
Rogier Burghout
08-07-2022

Totaalbeoordeling:

9
UHD

Dark Knight Rises, The (Collector's Edition) (UHD)
Samenvatting

Na de confrontaties met The Joker en Two-Face is Bruce Wayne/Batman (Christian Bale) gevlucht en is in recluse gegaan. Hij leeft als Bruce Wayne als een kluizenaar en verschijnt niet meer in het openbaar, en ook op eigen privéfeestjes verschijnt hij niet meer. De enige die hem nog ziet en verzorgt is zijn trouwe vertrouweling Alfred (Michael Caine). Maar als er tijdens een privéfeestje dure juwelen worden gestolen door de snelle en vileine dievegge Seline Kyle (Anne Hathaway) wordt Bruce Wayne uit zijn tent gelokt om zo jacht te maken op haar. Tegelijkertijd woeden er echter meerdere dreigingen in Gotham City. De brute terroriust Bane (Tom Hardy) gijzelt de stad en wil de lokale autoriteiten omver werpen en de controle over de stad terug te geven aan de bevolking. Echter roept hij een staat van beleg af en iedereen in de stad wordt gevangen gehouden. De enige die hier iets aan wil doen zijn Commissaris Gordon (Gary Oldman), de heldhaftige agent Blake (Joseph Gordon-Levitt), en Batman. Maar die heeft andermaal de hulp nodig van Lucois Fox (Morgan Freeman) om hem te helpen om Bane te verslaan. 

Commentaar

Na het immense succes van The Dark Knight kwam regisseur Christopher Nolan voor de haast onmogelijke taak om de derde Dark Knight-film te maken om de trilogie af te ronden. Hij zette nog meer IMAX-camera's in om nog meer beeldvullend materiaal te maken voor deze derde film. Ook wist Nolan weer een top-cast te verzamelen en door Tom Hardy Bane te laten spelen, de ultieme antagonist voor Batman. De ultieme slechterik die hem kan breken. Bane werd eerder vertolkt in Batman & Robin maar werd daarin zo simplistisch en cartoonesk verbeeld dat een verbetering niet heel veel moeite zou kosten. Verder speelt Anne Hathaway Catwoman en mag daarmee Michelle Pfeiffer opvolgen die deze rol onnavolgbaar in Batman Returns speelde. Het karakter is erg veranderd en heeft daarmee meer diepgang en achtergrondverhaal gekregen. Andere bijrollen zijn ook dik in orde: Gary Oldman en Morgan Freeman weten altijd indruk te maken, maar nieuwkomer in de trilogie Josph Gordon-Levitt weet met Blake een nieuwe held te maken, maar dan in normale kleding. Iemand die wellicht Batman kan opvolgen? The Dark Knight Rises weet niet het niveau van zijn voorganger te halen, maar dat is niet erg. De film kan goed op eigen benen staan met een meeslepend verhaal, grootse actiescènes en een passend einde, met daarin kleine hints naar een opvolger voor Batman. Het einde is daarbij open gelaten en voer voor de verbeelding van de kijker. Meer had je eigenlijk niet kunnen wensen van deze trilogie.

The Dark Knight Rises is door Warner uitgebracht op DVD, Blu-ray en ook op 4K UHD. Deze laatste uitgave bevat de film in 4K UHD en een geremasterde transfer op de Blu-ray Disc. Deze uitgave bevat drie discs, één voor de film op 4K, één voor de film op BD, en de derde schijf alleen met extra's. Deze uitgave krijgt nu een extra luxe uitgave met de drie discs verpakt in een mooie steelbook (dezelfde discs als in de vorige 4K-uitgave), met daarbij een doosje met art cards, foto's en een boekje. Dit alles is verpakt in een stevige kartonnen bookcase. Deze uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie
Regio: A, B, C
Jaar: 2012
Speelduur: 164 min
Verpakking: UHD Steelbook + Extra's in Bookcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.40:1 / 1.78:1 Ultra HD & IMAX niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888261545

Extra's

  • Collector's Edition Steelbook + Extra's
  • Second Screen Experience
  • Ending the Knight - Production
  • Ending the Knight - Characters
  • Ending the Knight - Reflections
  • The Batmobile
  • Trailer Archive

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD 10/10
The Dark Knight Rises heeft nog meer IMAX-scènes dan het vorige deel, The Dark Knight. Dit betekent dat er meer aspect ratio-overgangen zijn van de standaard 2.40:1 beeldverhouding naar een beeldvullend 1.78:1. De transfer is in 4K 2160p-resolutie en met HDR10-beeldverbetering. En de kwaliteit is werkelijk subliem. Scherpte, detaillering, kleurenpalet, contrast, zwartniveau en schaduwdetaillering zijn van de bovenste plank. De film spat werkelijk waar van je scherm af. Een perfecte transfer.

Blu-ray Disc 10/10
Ook op Blu-ray Disc krijgt The Dark Knight Rises een transfer mee met wisselend aspect ratio van 2.40:1 naar 1.78:1 voor de IMAX-scènes, deze keer in een 1080p-resolutie. Ook op BD is de transfer perfect. Alles is dik in orde en de volle mogelijkheden van het medium worden benut.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Net als Batman Begins en The Dark Knight krijgt The Dark Knight Rises ook op zowel de UHD als de BD een DTS HS MA 5.1-audiotrack mee in de oorspronkelijk Engelse taal. De oorspronkelijke geluidsmix kreeg nogal wat kritiek ten tijde van de bioscoop-release, met name net daarvoor toen de proloog (de vliegtuigkaping) na bepaalde films in de bioscoop werd vertoond. De discussies over de geluidsmix gingen namelijk over de dialogen van Bane. Door het masker wat hij draagt was de stem nogal vervormd en door velen nogal onverstaanbaar geacht. Vooral Amerikanen begrepen zijn dialogen niet, en omdat men daar die geen ondertitels wil bij films, en al helemaal niet bij Engels gesproken films, was de kritiek daar het felst. Nolan was nogal ongevoelig voor de kritiek en heeft naar eigen zeggen de geluidsmix niet aangepast, maar toch merkte men een significante verandering toen de film in de bioscopen kwam, en daarna op DVD, Bluray en UHD. De dialogen van Bane waren ineens goed verstaanbaar en de articulatie was ineens een stuk beter dan het gemompel dan in de eerste vroege versies van de proloog. Deze DTS-HD MA 5.1-track klinkt erg goed, en de dialogen van Bane zijn prima verstaanbaar. In bepaalde scènes komen ze wel erg naar de voorgrond en zijn ze soms ietwat te overheersend. Naast de dialogen is de track verder erg agressief en bevat veel ruimte en spreiding. Alle verdere actie- en omgevingsgeluiden hebben een goede "punch" en bieden een goede surroundbeleving. Een prima track.

Extra's

Deze 4K UHD Collector's Edition-uitgave van The Dark Knight Rises bevat drie discs waarvan op de 4K UHD geen extra's staan. Alle voorname extra's staan op een aparte schijf, zijn in 1080p HD en zijn Nederlands ondertiteld.

Collector's Edition Steelbook + Extra's
De steelbook heeft een mooie matte finish met mooi artwork aan de buiten- en binnenkant. De arts cards, boekje en foto's hebben een mooie glossy afwerking en bevatten het (mooie) originele artwork van wannneer de film uitkwam.

Blu-ray Disc Film:

Second Screen Experience
Na het downloaden van een speciale app op je smartphone kan je de film op Blu-ray Disc bekijken met tegelijkertijd allerlei behind-the-scenes beelden op je app op je smartphone.

Blu-ray Disc Extra's:

Ending the Knight - Production (68 min)
Een volledige making-of, bestaande uit 12 featurettes die elk een apart aspect van het maken van de film bespreken. Diverse cast en crew-leden, onder andere ook regisseur Christopher Nolan, komen uitgebreid aan het woord.

Ending the Knight - Characters (28 min)
Bestaande uit drie featurettes worden hier verschillende karakters uit de film besproken.

Ending the Knight - Reflections (15 min)
Dit onderdeel bestaat uit twee featurettes en bespreken de cinematografie met DOP Wally Pfister en daarna ook het productie-ontwerp.

The Batmobile (58 min)
Een uitgebreide documentaire die het fenomeen Batmobile bespreekt. En het verrassende is dat niet alleen The Tumbler uit de Nolan-films wordt besproken, maar ook alle andere Batmobiles uit voorgaande films. Een erg leuke documentaire.

Trailer Archive (9 min)
Totaal vier bioscooptrailer van de film.

Conclusie

Batman/Bruce Wayne (Christian Bale) wordt uit recluse terug geroepen om andermaal Gotham City te beschermen tegen allerlei onheil, deze keer tegen de brute terrorist Bane (Tom Hardy) die de stad wil gijzelen om zo een boosaardig plan uit te kunnen voeren. Samen met Commissaris Gordon (Gary Oldman), agent Blake (Joesph Gordon-Levitt) en soms met en soms tegen Catwoman (Anne Hathaway) gaat Batman de strijd aan. The Dark Knight Rises stond voor de onmogelijke taak om de immens succesvolle voorganger The Dark Knight op te volgen. Nu de furore van de tweede film wat is gezakt kan je de derde film wat beter in perspectief zetten. En alhoewel Deze afsluiter niet alle verhaallijnen even handig weet te behandelen blijft er toch een heel onderhoudende film over. Ook over het einde is er genoeg gediscussieerd, maar regisseur Christopher Nolan weet er toch een deels open en deels gesloten einde van te maken, en dat is toch best te waarderen. Deze Collector's Edition bevat de film op 4K en in 1080P met daarbij een schijf met extra's, verpakt in een erg mooie matte Steelbook met daarbij nog allerlei art cards en een boekje. Een geweldige uitgave.

Laatste reacties

jeroeni  |  08-07-2022

Ik denk dat dat wel goedkomt want iedereen importeert toch drie kwart van de aankopen. Ik zelf ook, koop bijna niks meer in Nederland. Ik bedoel eigenlijk te ze...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  08-07-2022

Als fysieke film stopt hoe gaan mensen dat hier overleven ???:-(:lol:;) Ik denk dat dat wel goedkomt want iedereen importeert toch drie kwart van de aankopen. ...
Lees meer >

jeroeni  |  08-07-2022

Als fysieke film stopt hoe gaan mensen dat hier overleven ???:-(:lol:;)
Lees meer >

Rogier Burghout  |  08-07-2022

Sony KD-55XG9505:Via dit scherm heb ik DV en Atmos hoor.Heb jij een oud scherm ofzo ? Nee hoor, zeker niet. Heb ook DV en Atmos, maar niet via de D+ app op de ...
Lees meer >

jeroeni  |  08-07-2022

Disney+ is inderdaad wel oke, maar wel via AppleTV. Want dan krijg je Dolby Vision en Atmos, en via mn PS5 niet (logisch want Sony heeft nog geen toeging tot DV...
Lees meer >

jeroeni  |  08-07-2022

Ik deel je pessimisme toch niet. Vinyl was ook dood en begraven; en zie nu. Ik denk dat er een soort van opleving nodig is maar in wat voor vorm is natuurlijk ...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  08-07-2022

Bedankt voor reactie Rogier.Ik was al bang voor deze trieste reactie.:-( Het beste wat wij kunnen hopen is dat andere streams ook dezelfde kwalteit status krij...
Lees meer >

Werner  |  08-07-2022

Ik deel je pessimisme toch niet. Vinyl was ook dood en begraven; en zie nu.
Lees meer >

jeroeni  |  08-07-2022

Bedankt voor reactie Rogier.Ik was al bang voor deze trieste reactie.:-( Het beste wat wij kunnen hopen is dat andere streams ook dezelfde kwaliteit status kri...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  08-07-2022

@Rogier:Zijn er zo dat jij weet sites te vinden waar je net als bij games ziet hoevel UHD/Blu-rays er per week verkocht worden ? En zie jij het gebeuren dat oo...
Lees meer >

jeroeni  |  08-07-2022

Tom Hardy heeft idd goed werk geleverd. @Rogier:Zijn er zo dat jij weet sites te vinden waar je net als bij games ziet hoevel UHD/Blu-rays er per week verkocht...
Lees meer >

Werner  |  08-07-2022

Het is misschien een kwestie van smaak, maar ik vond deze geluidstrack dan weer wat aangenamer dan die van BB. De film staat zelf een beetje in de schaduw van T...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:10
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots