Moonfall

Recensent:
Rogier Burghout
18-07-2022

Totaalbeoordeling:

5.9
Blu-ray

Moonfall (Blu-ray)
Samenvatting

Regisseur Roland Emmerich (Independence Day, The Day After Tomorrow) ) is terug met een epische rampenthriller. In Moonfall komt de maan in botsing met iets mysterieus waardoor ze van haar baan raakt en in ramkoers komt met de planeet aarde. Terwijl de rampen zich op aarde al beginnen te voltrekken, gaan NASA executive Jo Fowler (Halle Berry)  en haar ex collega Brian Harper (Patrick Wilson) samen met space nerd en ruimte rookie KC Houseman op ruimtemissie voor een allerlaatste kans om het noodlot te keren. Daar ontdekken de bondgenoten dat de maan niet is wat we altijd gedacht hebben.

Commentaar

Moonfall is de nieuwste rampenfilm van regisseur Roland Emmerich, die in al die jaren er zeer bedreven in is geworden. Dit heeft successen voortgebracht zoals Independence Day, The Day After Tommorrow en 2012, maar ook flops zoals 10.00 B.C. en het overbodige vervolg Independence Day: Resurgence. Verder heeft Emmerich redelijke hits als White House Down, The Patriot, Godzilla en Midway op zijn naam staan. Helaas valt Moonfall in de tweede categorie, namelijk die van de flops. Het is een samenraapsel geworden van een rampenfilm, science fiction en monsterfilm met verschillende thema's die kriskras door elkaar heenlopen en geen onderling verband hebben. Het begint in de ruimte waarbij de twee hoofdrolspelers ternauwernood de aanval van een monster overleven. Daarna bedreigt een natuurramp de aarde, namelijk dat de maan uit zijn koers raakt en richting de aarde gaat met alle gevolgen van dien. Dat gedeelte is nog best aardig te noemen. Dan gaan we weer de ruimte in en komen de hoofdrolspelers nogmaals in aanraking met het monster, waarna men er achter komt dat de maan is ingericht met kunstmatige leefomgevingen dat een resultaat is geweest van kunstmatige intelligentie dat een eigen leven is gaan leiden en een nieuwe leefwereld op de maan heeft gecreëerd. Dat gedeelte is te ongeloofwaardig voor woorden en erg ingewikkeld, want tussendoor gaan we terug naar de aarde dat wordt bedreigt door allerlei natuurrampen die ene gevolg zijn van de veranderende aantrekkingskracht van de maan doordat deze dichterbij de aarde is gekomen. De film eindigt als een soort Star Wars-film met een achtervolging in een klein ruimteschip dat het monster moet vernietigen dwars door de maan heen met alle verschillende leefomgevingen. Moonfall is een warboel geworden van allerlei ideeën dat bij elkaar is geraapt en op een hoop zijn gegooid. Zelfs in de film wordt het letterlijk gezegd door één van de hoofdpersonen: "This doesn't make any sense.". En dat klopt, het slaat eigenlijk allemaal nergens op. Er zit ergens wel een aardige rampenfilm in, maar deze wordt overschaduwd met allerlei vergezochte ontwikkelingen en gebeurtenissen die alleen maar afleiden van het leuke idee van een rampenfilm met de maan als dreiging die uit koers raakt richting de aarde. En met een speelduur van 130 minuten is de film ook nog eens een hele zit, die je maar moeilijk vol kan maken. Jammer, maar helaas.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2022
Speelduur: 130 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8719372015360

Extra's

  • Making Moonfall - An Aura of the Believability
  • Making Moonfall - Shoot the Moon
  • Making Moonfall - staging the spectacle

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Moonfall krijgt een redelijke 1080p-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1. Scherpte is prima in orde, en kleuren en contrast zijn prima. Alleen zwartniveau en schaduwdetaillering zijn erg matig. Het zwart loopt nogal eens dicht in de vele donkere scènes en daardoor is de detaillering soms wat matig. Verder wordt er veel lens flares gebruikt en dat leidt ook nog wel eens af van de verdere details op het scherm. Een wat onevenwichtige transfer.

Geluidskwaliteit

Moonfall krijgt een DTS-HD MA 5.1-track mee in de oorspronkelijke Engelse taal. Ook deze track is wat onevenwichtig. Dialogen zijn soms wat zachter ten opzichte van de muziek en effecten die uit je surround-kanalen komen. Verder is de dynamiek erg onrustig en vallen er soms wat stillere momenten met alleen dialogen waarna ineens muziek of andere geluiden uit je speakers knallen. Spreiding is daardoor ook matig. 

Extra's

Moonfall krijgt één grote extra mee, namelijk de Making-Of van de film, en die is onderverdeeld in drie delen. Deze zijn allen in 1080p HD maar zijn niet ondertiteld, ook niet Engels.

Making Moonfall - An Aura of the Believability (21 min)
Deze featurette gaat over de geloofwaardigheid van de gebeurtenissen in de film. Nou, die is niet heel erg aanwezig.

Making Moonfall - Shoot the Moon (17 min)
Dit gaat over het ontwerpen van de maan in de film.

Making Moonfall - staging the spectacle (20 min)
Hier wordt het maken van de grote actiescènes besproken.

Conclusie

In Moonfall komt de maan in botsing met iets mysterieus waardoor ze van haar baan raakt en in ramkoers komt met de planeet aarde. Terwijl de rampen zich op aarde al beginnen te voltrekken, gaan NASA executive Jo Fowler (Halle Berry)  en haar ex collega Brian Harper (Patrick Wilson) samen met space nerd en ruimte rookie KC Houseman op ruimtemissie voor een allerlaatste kans om het noodlot te keren. Daar ontdekken de bondgenoten dat de maan niet is wat we altijd gedacht hebben. Moonfall is een warboel geworden van allerlei ideeën dat bij elkaar is geraapt en op een hoop zijn gegooid. Zelfs in de film wordt het letterlijk gezegd door één van de hoofdpersonen: "This doesn't make any sense.". En dat klopt, het slaat eigenlijk allemaal nergens op. Er zit ergens wel een aardige rampenfilm in, maar deze wordt overschaduwd met allerlei vergezochte ontwikkelingen en gebeurtenissen die alleen maar afleiden van het leuke idee van een rampenfilm met de maan als dreiging die uit koers raakt richting de aarde. En met een speelduur van 130 minuten is de film ook nog eens een hele zit, die je maar moeilijk vol kan maken. Jammer, maar helaas. De Blu-ray Disc heeft een wat onevenwichtige en matige technische uitvoering in beeld en geluid. Extra's zijn wel aanwezig, maar verder niet ondertiteld.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

edwinvb  |  13-08-2022

Nou, net de film bekeken. Moet helaas zeggen wat een rampenfilm, in de letterlijke zin. Ik dacht aan de hand van de trailers iets leuks te zien, maar wat een sh...
Lees meer >

Richard B.  |  04-08-2022

Het concept klonk leuk en de trailer zag er best wel aardig uit. Maar wow, wat een verschrikkelijke film zeg. Zelfs als je een beetje popcornfilm wel kunt waard...
Lees meer >

kurtg  |  20-07-2022

bedankt voor de review. Zal hem wel eens in de grabbelbakken kopen.
Lees meer >

Pieter Kleine  |  20-07-2022

Ach, heb de film ook gezien en in bezit. Best leuke actiefilm, maar wel met het verstand op nul.
Lees meer >

mrjohn  |  19-07-2022

Ik heb deze film gezien. Het begin was best wel aardig. Typisch Ronald Emmerich, maar toen kwam de plot twist waarom de maan valt en toen had ik zoiets als: waa...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  18-07-2022

Dank voor je verhelderende bespreking. Deze stond wel op mijn 'lijstje', maar ik ga dit dan toch maar heroverwegen. Films waar te pas en te onpas opeens weer 'm...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Drugs Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:5
Extra's:5
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots