Northman, The

Recensent:
Rogier Burghout
25-08-2022

Totaalbeoordeling:

8.5
UHD

Northman, The (UHD)
Samenvatting

De jonge Amleth (Oscar Novak) kijkt reikhalzend naar de terugkomst van zijn vader, koning Aurvandill (Ethan Hawke) nadat die terugkeert naar het dorp na een succesvolle militaire operatie. Maar de volgende dag wordt koning Aurvandill vermoord op bloedige wijze door zijn broer en oom van Amleth, Fjolnir (Claes Bang). Amleth weet het door de bende van Fjolnir aangevallen dorp te ontluchten en Amleth doolt eenzaam door de wildernis. Als hij is gegroeid tot een niets-ontziende jager zweert de volwassen Amleth (Stellan Skarsgard) nog steeds op wraak voor de moord op zijn vader. Tijdens zijn zoektocht naar Fjolnir leert hij meer over zijn verleden en komt hij ook de slavin en heks Olga (Anya Taylor-Joy) tegen, die hem probeert te helpen maar tegelijkertijd ook een eigen agenda heeft.

Commentaar

The Northman is geregisseerd door regisseur Robert Eggers (The Lighthouse, The Witch) en wordt door velen vergeleken met The Revenant gezien de tijdsperiode waarin de film zich afspeelt en verder het thema en uitgangspunt van het verhaal (wraak op een moordenaar van een familielid of bijna-moord op hem zelf). Het verhaal is heel erg simpel en is al vele malen eerder verteld. Wat het verschil maakt in The Northman is de zeer bloedige methoden die de hoofdpersoon erop nahoudt om zijn vijanden te verslaan. Dat bloedige werd in de vergelijkbare Revenant nog enigszins in toom gehouden, maar regisseur Eggers gaat er met The Northman volldig voor. Dat moet uiteraard je smaak zijn als kijker, en degenen die zin hebben in een partijtje gehak en gezaag komen met The Northman zeker niet bedrogen uit. Er wordt echter nog wel veel aandacht besteed aan het personage Amleth en zijn verdere achtergrond, verleden en karakter. En dat maakt de film toch een stuk beter dan de zoveelste slasher in de tijd van de vikingen. Alle acteurs spelen hun rollen geweldig, vooral Stellan Skarsgard en Anya Taylor-Joy verdwijnen echt in hun rol. De enige die vreselijk miscast is en werkelijk waar als een draak speelt is Nicole Kidman. Echt al haar scènes, en dat zijn er gelukkig niet veel, komen echt tenenkrommend over. Ze komt totaal niet overtuigend over als de koningin en moeder van Amleth. The Northman is verder zeker niet voor de tere zieltjes onder ons, maar heeft toch meer te vertellen dan de film ten eerste doet vermoeden. En dat laat de film boven het gemiddelde uitstijgen en is dus zeker een aanrader.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Drama, Historie
Regio: A, B, C
Jaar: 2022
Speelduur: 131 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.00:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby Digital Plus 7.1 - Frans
 • Dolby Digital Plus 7.1 - Italiaans
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083247713

Extra's

 • Audio Commentary
 • Deleted and Extended Scenes
 • An Ageless Epic
 • The Faces of Vikings
 • Amleth's Journey to Manhood
 • Shooting the Raid
 • Knattleikr Game
 • A Norse Landscape

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
The Northman krijgt op 4K UHD een geweldige native 4K-transfer mee in het oorspronkelijke bijna-beeldvullende beeldformaat van 2.00:1. Dolby Vision en DHR10 zijn er voor de ondersteuning in kleurenschakering waarbij de film met eerstgenoemde werd bekeken. En de beeldkwaliteit is werkelijk fabelachtig goed. Scherpte en dieptewerking is heel er ggoed. The Northman heeft een nogal grijs en bleek kleurenpalet, maar de 4K-transfer geeft deze zeer genuanceerd weer. De kleurenschakering is dankzij Dolby Vision erg goed en geeft een mooie nuance in alle dinkere kleuren in donkere scènes. Verer komen de sporadische felle kleuren erg goed over en springen die van het scherm. Een geweldige transfer.

Blu-ray Disc
Ook op Blu-ray Disc is de 1080p-tranfsfer erg goed en bereikt het maximum voor wat het medium kan bereiken. Scherpte, detaillering, contrast en zwartniveau zij uitstekend. Een prima transfer op Blu-ray Disc.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
The Northman krijgt op zowel UHD als BD een geweldige Dolby Atmos-track mee met een TrueHD 7.1-track als basis. En deze track is werkelijk weergaloos. Dialogen klinken netjes en helder, en als kijker wordt je continue in het midden gezet tijdens alle actiescènes. Verder heeft de track een mooie nuance en detaillering tijdens rustige scènes en gedurende de gehele film een goede spreiding en dynamiek. Een fantastische track.

Extra's

The Northman krijgt een prima pakket van extra's mee, die op de Blu-ray Disc in 1080p-kwaliteit staan en op de UHD in 4K-kwaliteit én daarbij ook alles in Dolby Vision.

Audio Commentary
Regisseur Robert Eggers vertelt enthousiast en honderduit over het maken van de film.

Deleted and Extended Scenes (13 min)
Een aantal verwijderde en verlengde scènes. Leuk om te bekijken maar helaas geen uitleg waarom ze zijn verwijderd of ingekort. Dit zal vermoedelijk vanwege tijdsredenen zijn geweest aangezien de film zelf al een deftige lengte heeft.

An Ageless Epic (11 min)
Een vlotte maar zeker interessante making-of featurette die alle hoofd-segmenten over het maken van de film bespreekt.

The Faces of Vikings (11 min)
Hier zie je wat meer van de casting van de hoofdpersonen.

Amleth's Journey to Manhood (4 min)
Hier zie je wat meer over de scènes die de groei van Amleth tot volwassen krijger laten zien.

Shooting the Raid (4 min)
Hier zie je meer over het maken van de bloedige aanval in het begin van de film.

Knattleikr Game (3 min)
De film bevat een nogal gewelddadig balspel. Hier zie je daar meer over.

A Norse Landscape (5 min)
Deze featurette gaat over de prachtige locaties in Noord-Ierland waar de film is opgenomen.

Conclusie

De jonge Amleth (Oscar Novak) kijkt reikhalzend naar de terugkomst van zijn vader, koning Aurvandill (Ethan Hawke) nadat die terugkeert naar het dorp na een succesvolle militaire operatie. Maar de volgende dag wordt koning Aurvandill vermoord op bloedige wijze door zijn broer en oom van Amleth, Fjolnir (Claes Bang). Als hij is gegroeid tot een niets-ontziende jager zweert de volwassen Amleth (Stellan Skarsgard) nog steeds op wraak voor de moord op zijn vader. Het verhaal van The Northman is heel erg simpel en is al vele malen eerder verteld. Wat het verschil maakt in The Northman is de zeer bloedige methoden die de hoofdpersoon erop nahoudt om zijn vijanden te verslaan. Dat bloedige werd in de vergelijkbare Revenant nog enigszins in toom gehouden, maar regisseur Eggers gaat er met The Northman volldig voor. Dat moet uiteraard je smaak zijn als kijker, en degenen die zin hebben in een partijtje gehak en gezaag komen met The Northman zeker niet bedrogen uit. Er wordt echter nog wel veel aandacht besteed aan het personage Amleth en zijn verdere achtergrond, verleden en karakter. En dat maakt de film toch een stuk beter dan de zoveelste slasher in de tijd van de vikingen. De UHD+BD-uitgave van The Northman is verder perfect in orde met geweldige beeld- en geluidskwaliteit en een leuk pakket van extra's die ook nog eens in 4K en in Dolby Vision worden weergegeven op de UHD. Een aanrader, maar wel voor fans van bloedige films.

Laatste reacties

kurtg  |  08-04-2023

Ondertussen de film gezien, uitstekend gemaakt. Enkel jammer van mevrouw Kidman haar botox, soms leek het alsof een gezicht van een pop tussen de acteurs stond...
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  26-08-2022

Niet bekend met de andere films van Robert Eggers (The VVitch, The Lighthouse) zeker?
Lees meer >

rogue  |  26-08-2022

Aan de acteurs (man/vrouw/onzijdig) ligt het niet, dat zijn niet de minsten, maar het - goedkope - effectbejag om maar weer zoveel mogelijk 'bloederige' scënes ...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  25-08-2022

Zo zie je maar dat smaken verschillen. Bij mij is deze review net een aanleiding om de film WEL te kopen. Aan de acteurs (man/vrouw/onzijdig) ligt het niet, dat...
Lees meer >

kurtg  |  25-08-2022

In de IMAX wel ;-) :grin: Ben eigenlijk wel benieuwd om te zien, zal 1 van de weken bestellen.
Lees meer >

Werner  |  25-08-2022

Zo zie je maar dat smaken verschillen. Bij mij is deze review net een aanleiding om de film WEL te kopen.
Lees meer >

tmvde  |  25-08-2022

merci voor de review. Is het bloederiger dan de tv-serie vikings ? In de IMAX wel ;-)
Lees meer >

kurtg  |  25-08-2022

merci voor de review. Is het bloederiger dan de tv-serie vikings ?
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  25-08-2022

Dank je wel voor je eerlijke en duidelijke bespreking. Deze laat ik aan mij voorbijgaan. Niet mijn ding.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8.5
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots