Operation Mincemeat

Recensent:
Rogier Burghout
01-09-2022

Totaalbeoordeling:

6
Blu-ray

Operation Mincemeat (Blu-ray)
Samenvatting

Het is 1943. De geallieerden zijn vastbesloten om Europa te ontworstelen aan Hitlers ijzeren greep en plannen een grote aanval op Sicilië. Maar ze staan voor een onmogelijke uitdaging: hoe kunnen ze een enorme invasiemacht beschermen tegen een mogelijk bloedbad? Twee speciale inlichtingenofficieren, Ewen Montagu (Colin Firth) en Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen), krijgen de opdracht om de meest briljante en bijzondere desinformatiestrategie van de hele oorlog te verzinnen, op basis van een wel heel onwaarschijnlijke geheim agent: een dode man.

Commentaar

Operation Mincemeat is geregisseerd door de Britse regisseur John Madden die vooral bekend is van Shakespeare in Love, Proof en de ensemble komedies The Best Exotic Marigold Hotel en het vervolg erop. Voor Operation Mincemeat baseerde hij het verhaal op het gelijknamige boek dat weer is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Operation Mincemeat is namelijk de echte naam voor een waargebeurde operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze operatie is één van de meest gedurfde geweest op het gebied van spionage en was niet alleen succesvol voor het doel dat de operatie direct diende, maar ook tijdens Operation Market Garden die erna gebeurde. Toen viel namelijk een parachutist met diverse belangrijke plannen en documenten uit de lucht op de grond en die vonden de Duitsers. Echter waren ze erg huiverig op de documenten te geloven die de soldaat met zich meedroeg omdat de Duitsers net de blamage van Operatie Mincemeat hadden meegemaakt. Dus deden ze verder niks met de informatie die ze in handen hadden en deden het af als verzinsels, terwijl het de echte plannen van de geallieerden waren. Dus Operation Mincemeat had dus dubbel succes. Dat valt echter helaas niet echt te zeggen over de verfilming. Voor een dusdanig groot en opwindende operatie valt Operation Mincemeat de film erg vaak stil en kabbelt het verhaal maar wat voort. Hoofdrolspelers Colin Firfth en Matthew Macfadyen doen zeker hun best in hun rollen, maar het romantische subplot dat het karakter van Firfth heeft komt niet helemaal uit de verf. Acteur Colin Firfth lijkt ook niet helemaal raad te weten met het potentiële vreemdgaan van zijn karakter. Verder zijn alle aankleding, sets, decoren en rekwisieten in de film prima in orde, maar je mist als kijker een stuk spanning en urgentie. De diverse flashbacks helpen ook niet, en soms weet je nu niet in welke tijdsperiode het geheel zich afspeelt. De film duurt ruim 2 uur en 20 minuten, en dat zijn er eigenlijk 20 minuten teveel. Van een strakkere montage had de film zeker geprofiteerd, want dat hadden sommige gebeurtenissen vlotter verlopen en zat er wat meer tempo in de film. Nu sleept Operation Mincemeat zich af en toe voort, en dat is jammer. Operation Mincemeat verdient zeker een voldoende voor de aankleding en decors, maar het verhaal had wel wat meer verteltempo mogen hebben.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Oorlog
Regio: A, B, C
Jaar: 2021
Speelduur: 141 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888259801

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Operation Mincemeat krijgt op Blu-ray Disc een 1080p HD-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1. En dit is een geweldige mooie transfer. Scherpte is erg goed en ook de kleuren komen erg natuurgetrouw over. Schaduwdetail en contrast zijn in donkere en slecht verlichte scènes ook erg goed. Een prima transfer.

Geluidskwaliteit

Operation Mincemeat krijgt op Blu-ray Disc twee DTS-HD MA 5.1-tracks mee, één in het Engels en één in het Frans. Op de backcover staat een coverfout, namelijk dat deze tracks slechts in lossy Dolby Digital 5.1 zijn uitgevoerd, echter is dat dus niet het geval. De Engelstalige DTS-HD MA 5.1-track is helaas maar wat matig, en dat heeft vooral met het verschil in volume te maken. De film is voornamelijk rustig qua audio en muziek en leunt dan vooral op de dialogen, maar bij sommige scènes komt er wat meer actie en die scènes klinken ineens een stuk luider dan de dialoog-scènes. Je bent dus redelijk vaak het volume aan het aanpassen tijdens het bekijken van de film. Een erg onrustige en onevenwichtige track. Spreiding naar de surround-kanalen is wel in orde, maar het onrustige maakt de track wel matig.

Extra's

Er staan geen extra's op de Blu-ray Disc van Operation Mincemeat.

Conclusie

Het is 1943. De geallieerden zijn vastbesloten om Europa te ontworstelen aan Hitlers ijzeren greep en plannen een grote aanval op Sicilië. Maar ze staan voor een onmogelijke uitdaging: hoe kunnen ze een enorme invasiemacht beschermen tegen een mogelijk bloedbad? Twee speciale inlichtingenofficieren krijgen de opdracht om de meest briljante en bijzondere desinformatiestrategie van de hele oorlog te verzinnen, op basis van een wel heel onwaarschijnlijke geheim agent: een dode man. Operation Mincemeat verdient zeker een voldoende voor de aankleding en decors, maar het verhaal had wel wat meer verteltempo mogen hebben. De Blu-ray Disc van Operation Mincemeat is redelijk in orde met een prima beeldkwaliteit, maar helaas een matige audio-kwaliteit en verder zonder extra's.

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  02-09-2022

Tja, ik vind het wel meevallen dat het verwarrend is. Het staat correct in de recensie, en daar gaat het nu toch om? En hier in het topic en in de recensie word...
Lees meer >

pietdvd  |  02-09-2022

Vindt het alleen wel verwarrend dat je eerst melde dat om DD 5.1 tracks ging (en ook nog zonder vermelding van 640 of 448). Staan er ook echt geen extra's op ...
Lees meer >

Werner  |  02-09-2022

Het klopt inderdaad, het is een coverfout. Beide tracks zijn inderdaad DTS-HD MA 5.1. Ik heb de recensie erop aangepast qua specs en toelichting maar de waarder...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  02-09-2022

Zeker dat de track Dolby Digital 5.1 is? Mijn collega meldt dat het om een coverfout zou gaan. Kan je het eens nakijken? Het klopt inderdaad, het is een coverf...
Lees meer >

Werner  |  01-09-2022

Zeker dat de track Dolby Digital 5.1 is? Mijn collega meldt dat het om een coverfout zou gaan. Kan je het eens nakijken?
Lees meer >

.:Quadran:.  |  01-09-2022

Jammer dat we weer geen 4K disc krijgen (wel 4K op iTunes).
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots