Exorcist: Believer, The

Recensent:
Rogier Burghout
19-01-2024

Totaalbeoordeling:

7
UHD

Exorcist: Believer, The (UHD)
Samenvatting

Vijftig jaar na de schokkende release van de horrorklassieker, breien Blumhouse en regisseur David Gordon Green een bloedstollend nieuw hoofdstuk aan de franchise, The Exorcist: Believer. Na de dood van zijn vrouw heeft Victor zijn dochter Angela alleen opgevoed. Wanneer Angela en haar vriendin na een vermissing van drie dagen weer opduiken met geheugenverlies, beginnen ze ook onthutsend en onrustwekkend gedrag te vertonen. Ten einde raad wendt Victor zich tot de enige persoon die zelf ooit getuige was dit huiveringwekkend fenomeen: Chris MacNeil, wier beklijvende ervaring met haar dochter Regan wellicht de sleutel bevat om de strijd met het ultieme Kwaad aan te binden.

Commentaar

The Exorcist is een ware horrorklassieker. De film stamt alweer uit 1973, en heeft in de tijd een aantal versies gekregen. Daarna volgden een aantal vervolgen en zelfs in totaal twee prequels. Sinds de laatste prequel uit 2005 is het stil geweest rondom deze filmserie, totdat er rond 2020 geruchten kwamen rondom een nieuw vervolg. Saillant detail is dat er ook werd gesproken dat de regisseur van de oorspronkelijke film, William Friedkin, betrokken zou zijn bij dit vervolg. Iets wat hij vervolgens hevig tegensprak via Twitter en tegerlijkertijd ook zijn ongenoegen uitte over de keuze voor de regisseur van dit vervolg. Deze nieuwe Exorcist-film is geregisseerd door David Gordon Green, en dat is geen onbekende met het maken vervolgen op horrorklassiekers. Zo heeft hij het vervolg op de horrorklassieker Halloween gemaakt, ook genaamd Halloween. Daarnaast heeft hij ook het vervolg hierop gemaakt, genaamd Halloween Kills. Deze nieuwe Exorcist-film brengt ook voor het eerst de twee sterren uit de eerste film weer opnieuw samen, namelijk Linda Blair en Ellen Burstyn. Ze spelen echter een bijrol, want in deze film gaat het opnieuw rondom een gezin met een bezeten dochter. De film heeft veel overeenkomsten met het origineel, namelijk het begin in een exotisch oord, de opbouw van de mate van bezetenheid van het kind, de pogingen om met reguliere medicatie en medische hulp de ziekte te bestrijden, tot aan de niet te voorkomen uitdrijving. The Exoricst: Believer wil je erg graag doen denken aan het origineel, want naast de dezelfde opbouw van de film bevat dit vervolg ook vele aspecten die je in de eerste film zag, zoals bijvoorbeeld de beruchte masturbatie met het kruis. In deze film geeft het toch een stuk minder grote impact, niet alleen omdat het een schaamteloze kopie is, maar ook omdat het al bekend terrein is. Als laatste probeert de film anders te zien door de uitdrijving niet te laten doen door een geestelijke van de katholieke kerk, maar door een soort zelf samengesteld team die met zn allen samenwerken om de duivel uit te drijven. Het heeft toch allemaal wat minder impact dan een Max von Sydow die de geestelijke speelde in het origineel. The Exoricst: Believer is een aardige poging om het gedachtengoed van de oorspronkelijke film voort te zetten, maar slaagt daar helaas niet helemaal in. Wat overblijft is een aardige horror, maar lijkt teveel op de eerste film en brengt zelf te weinig nieuws ter tafel om echt indruk te kunnen maken.

The Exorcist: Believer wordt op Blu-ray Disc en een 4K UHD+BD-uitgave uitgebracht, en laatstgenoemde wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Horror
Regio: A, B, C
Jaar: 2023
Speelduur: 110 min
Verpakking: UHD keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 1.85:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby Atmos - Duits
 • Dolby Digital Plus 7.1 - Frans
 • Dolby Digital Plus 7.1 - Italiaans
 • Dolby Digital Plus 7.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 7.1 - Duits
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083267339

Extra's

 • Making a Believer
 • Ellen and Linda: Reunited
 • Stages of Possession
 • The Opening
 • Editing and Exorcism
 • Mattes of Faith
 • Feature Commentary

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
The Exorcist: Believer krijgt op UHD een native 4K-transfer in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1. En de transfer is heel erg goed. Scherpte is uitstekend, net als zaken als contrast en schaduw detaillering. Dolby Vision brengt een genuanceerde kleurschakering die het kleurenpalet erg subtiel en verfijnd maakt. Een erg goede transfer.

Blu-ray Disc
Ook de 1080p-transfer op BD voldoet prima. Scherpte is in orde, net als kleurenstelling en contrast. De transfer mist ietwat detaillering in donkere en slect verlichte scènes door het ontbreken van een HDR-component, maar dat is niet onoverkomelijk. Een prima transfer.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Zowel de UHD als de BD van The Excorcist: Believer krijgen een goede Dolby Atmos-track met een Dolby TrueHD 7.1-track als basis. De film is voornamelijk georiënteerd op dialogen en dus de voorste kanalen. Wel zijn er uiteraard een aantal schrikmomenten die ook zorgen voor een plotselinge opleving in het geluid. De hoogtekanalen worden spaarzaam ingezet en kunnen niet echt een onderscheid maken in de dynamiek van de track. Desalniettemin een prima audiotrack.

Extra's

The Exorcist: Believer heeft een aardig pakketje aan extra's die allemaal op de Blu-ray Disc staan.

Making a Believer (9 min)
Een korte making-of waarbij een aantal facetten van het maken van de film wordt besproken.

Ellen and Linda: Reunited (5 min)
De acteurs die de hoofdpersonen spelen bespreken een onderwerp die hevige spilers bevat. Een tip dus om deze extra niet te bekijken voordat je de film hebt gezien.

Stages of Possession (6 min)
Een featurette over de gebruikte make-up.

The Opening (6 min)
Meer informatie over de opening van de film en hoe men dit wilde doen denken aan het origineel.

Editing and Exorcism (5 min)
Een featurette over de (geluids)montage. 

Mattes of Faith (4 min)
De regisseur vertelt over het onderzoek naa uitdrijving dat hij heeft gedaan voor de film.

Feature Commentary
Audiocommentaar met voorname leden van de cast en crew.

Conclusie

Vijftig jaar na de schokkende release van de horrorklassieker, breien Blumhouse en regisseur David Gordon Green een bloedstollend nieuw hoofdstuk aan de franchise, The Exorcist: Believer. Na de dood van zijn vrouw heeft Victor zijn dochter Angela alleen opgevoed. Wanneer Angela en haar vriendin na een vermissing van drie dagen weer opduiken met geheugenverlies, beginnen ze ook onthutsend en onrustwekkend gedrag te vertonen. Ten einde raad wendt Victor zich tot de enige persoon die zelf ooit getuige was dit huiveringwekkend fenomeen: Chris MacNeil, wier beklijvende ervaring met haar dochter Regan wellicht de sleutel bevat om de strijd met het ultieme Kwaad aan te binden. The Exoricst: Believer is een aardige poging om het gedachtengoed van de oorspronkelijke film voort te zetten, maar slaagt daar helaas niet helemaal in. Wat overblijft is een aardige horror, maar lijkt teveel op de eerste film en brengt zelf te weinig nieuws ter tafel om echt indruk te kunnen maken. De UHD+BD-uitgave van The Exocrist: Believer is technisch prima in orde en bevat ook nog een best interessant pakket van extra's. Voor liefhebbers van de films zeker wel een aanrader.

Laatste reacties

x-vision  |  22-01-2024

Ik heb deze film gisteren op bluray gezien en ik vond hem gewoon slecht. Voor een horrorfilm was er gewoon niets aan. Lachwekkend zelf. Geen enkel huivermoment....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots