Optoma HD142X Home Cinema Projector - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 3 jaren, 11 maanden geleden - (0 comments)

Ik kreeg de mogelijkheid om voor AllesOverFilm eindelijk eens een projector te reviewen. Iets wat al lang op mijn verlanglijstje stond. Het is echt zo’n apparaat waarvan je jaren loopt te dromen om die in je thuisbioscoop te hangen. Ik heb echter al die tijd niet de knoop doorgehakt er zelf eentje aan te schaffen. Kan de Optoma HD142X mij van de twijfels afhelpen en mij over de streep trekken?

Een projector in de thuisbioscoop alleen voor de liefhebber?

Ik denk dat ik die vraag heel moeilijk kan beantwoorden. Ik kreeg die vraag vanuit mijn persoonlijke omgeving in elk geval wel regelmatig te horen de afgelopen weken. Ik denk wel dat je een liefhebber moet zijn van home entertainment in het algemeen. Of dat nu films of series zijn. Of je graag games op je console speelt of veel sportwedstrijden kijkt. Een ding is zeker; met zo’n groot scherm in je huiskamer krijg je een compleet andere ervaring dan met een televisie. Je filmbeleving komt akelig dicht in de buurt van de bioscoop, zonder je te hoeven storen aan medebezoekers. Je series beleefde je nog nooit zo intens. Je werd nog nooit zo meegenomen in je games en je maakte in de comfortabele omgeving van je huiskamer nog nooit van zó dichtbij een sportwedstrijd mee. Ja het is gewoon ontzettend cool!

De Optoma HD142X – Full HD & Full 3D

Optoma heeft ontzettend veel moois in hun catalogus staan. De voor deze review beschikbaar gestelde Optoma HD142X is in elk geval een projector die native Full HD en Full 3D ondersteunt. Vooral dat laatste is iets wat je bij steeds minder (lees geen) televisies terugziet. Ik ben persoonlijk wel gecharmeerd van 3D-films en ik vind het dan ook jammer dat steeds meer televisiefabrikanten 3D de rug toe keren. Maar na het zien van 3D met een projector snap ik het ook wel een beetje. Met een televisie krijg je namelijk nooit de ervaring die het grote scherm je kan bieden. Het 3D-effect is gewoonweg veel overtuigender op zo’n groot scherm. Je gehele gezichtsveld wordt immers gevuld met het beeldmateriaal. Daarnaast kijk je met een projector doorgaans in een verduisterde ruimte en dan is de ervaring helemaal compleet.

Hoge lichtopbrengst en een hoog contrast

De Optoma HD142X heeft, ondanks de relatief lage prijs van € 599,00, een hoge lichtopbrengst van 3000 ANSI-lumen en een hoog contrast van 23.000:1. Iets wat je niet vaak tegenkomt in deze prijsklasse. Dit zorgt ervoor dat ook bij daglicht prima te kijken valt naar wat de projector op je scherm (of in mijn geval muur) tevoorschijn tovert. Ik projecteerde vanaf een metertje of 3,5/4 op de muur en zelfs dan was het overdag allemaal goed te zien. Natuurlijk heeft een verduisterde kamer de voorkeur, maar het zegt wat over de lichtopbrengst van deze projector. De Optoma HD142X is een DLP-projector en deze techniek maakt een hoger contrast mogelijk dan bij een LCD-projector het geval is. Een nadeel kan zijn dat er een bepaalde kleurzweem verschijnt langs heldere beelden. Het zogenoemde regenboog-effect.

Aansluitmogelijkheden

Je vindt achterop de projector een tweetal HDMI-ingangen terug. Naast deze ingangen vind je nog een 3.5mm audio uitgang, een 3D-sync uitgang voor het aansluiten van de (optionele) zender voor de 3D-brillen, een 12V trigger poort en een USB-A 1.0A stroomaansluiting om bijvoorbeeld een Chromecast van stroom te voorzien. Het is dus geen uitgebreide lijst van aansluitmogelijkheden, maar voor de gemiddelde thuisbioscoop meer dan genoeg. En als je een Chromecast in een van de HDMI-ingangen prikt, heb je gelijk een projector waar je nagenoeg alles naartoe kunt streamen.

Beeldkwaliteit

Ik heb beeldmateriaal van diverse bronnen bekeken en alles zag er erg goed uit. Ik had de projector ingesteld op de voorinstelling 'ISF nacht' wat het dichtst bij de ISF-standaard komt wanneer je in een verduisterde ruimte kijkt. Het beeld was uiteraard op zijn best bij het bekijken van een goede Blu-ray Disc in de avonduren.

Ik heb opnieuw genoten van de gehele Planet Earth serie. De kleuren spatten van, in dit geval, de muur. Het contrast en de scherpte zijn van een zeer hoog niveau en de beeldverwerking en scherpte van veel kleine details op het scherm is uitmuntend. Geen enkel detail ontsnapt aan de Optoma HD142X. De mooi heldere kleuren vallen extra goed op bij het kijken van animatiefilms zoals Finding Nemo of Cars en het hoge contrast viel extra goed op bij Interstellar wanneer men op de planeet komt met de bevroren wolken. Doordat die scènes vooral uit erg lichte beelden bestaan is het een goede test voor veel televisies en dus ook projectoren.

Voor het beoordelen van de 3D-kunsten kun je eigenlijk maar één Blu-ray Disc afspelen; Avatar. Die film maakte in 3D destijds ontzettend veel indruk op me in de bioscoop en datzelfde gevoel kwam door het ervaren van diepte en realisme weer bovendrijven. Ja, zo goed kan 3D thuis zijn! Maar dat krijg je echt niet voor elkaar op een televisie. Zelfs niet op een 65 inch OLED. En ondanks dat de Optoma HD142X gebruik maakt van active shutter-brillen, is het kijken naar 3D-materiaal nergens vermoeiend voor de ogen. Dit komt door de hoge verversingssnelheid van 120Hz, wat neerkomt op 60 beeldjes per oog per seconde. En natuurlijk door de manier waarop de Optoma met het materiaal omgaat. En het grootste voordeel van de actieve 3D-techniek is dat de verticale resolutie in zijn geheel beschikbaar blijft om in drie dimensies te bewonderen.

Het regenboog-effect kwam heel af en toe voor, met name langs de ondertiteling en langs heldere vlakken in beeld, maar dit was nergens storend. Verder is het zwartdetail bij een projector geheel afhankelijk van de hoeveelheid licht in de ruimte waar je naar het beeldmateriaal kijkt. De afwezigheid van licht op een witte of grijze muur is nog steeds een witte of grijze muur bij daglicht natuurlijk. Bij een volstrekt donkere kamer was zwart ook echt zwart kan ik jullie verzekeren.

En verder

De Optoma HD142X presteert op het gebied van beeldweergave dus gewoon hartstikke goed. Er zitten ook luidsprekers ingebouwd, maar die zijn niet om over naar huis te schrijven. Ik heb de luidsprekers die erin zitten maar niet te veel gebruikt. Weet dat het kan, maar verwacht geen topgeluid uit de luidsprekers.

De Optoma HD142X is daarnaast gelukkig geen heel luidruchtige projector. Het is natuurlijk ook afhankelijk van hoe fel de lamp brandt en hoe groot de warmteontwikkeling dus is, maar het geluidsniveau komt volgens de specificaties op 26dB. Dat is niet veel. Zeker als je de projector aan het plafond hangt en je een film kijkt, dan valt het geluid niet op.

Zeker het benoemen waard: de Optoma WHD200

Tijdens de reviewperiode had ik geen lange HDMI-kabel ter beschikking, maar Optoma kwam zelf al met een mooie oplossing in de vorm van een zender en ontvanger. De Optoma WHD200 maakt het mogelijk om, geheel draadloos, Full HD- en Full 3D-signalen te verwerken. Dit werkt feilloos. Geen enkele vorm van storing in beeld of wegvallende signalen. Deze oplossing is dan ook een aanrader voor een ieder die overweegt een projector te plaatsen, maar geen zin heeft of geen mogelijkheden heeft om een goede, lange HDMI-kabel netjes weg te werken.

Conclusie

Ik ben positief verrast over het gebruik van een projector in de huiskamer in het algemeen en over de Optoma HD142X in het bijzonder. De Optoma HD142X biedt enorm veel waar voor je geld. De lichtopbrengst is zeer goed, de scherpte is subliem en het contrast maakt dat de kleuren van het scherm spatten. Ik kan eigenlijk geen minpunten opnoemen als ik de prijs in het achterhoofd houd. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is dat de 3D-brillen optioneel zijn. Maar hou je net als ik van 3D-films, dan is het een regelrechte aanrader om een paar brillen erbij aan te schaffen.

Pluspunten:

  • Hoge lichtopbrengst
  • Hoog contrast
  • Scherp en gedetailleerd beeld
  • 3D-weergave

Minpunten:

  • Geen
 
 

Richtprijzen (ter indicatie):

  • Optoma HD142X Projector: € 599,00
  • Optoma ZF2300 Starter kit (incl 3D glasses): € 89,00
  • Optoma ZF2300 3D glasses: € 79,00
  • Optoma WHD200: € 259,00

Specificaties:

Weergavetechnologie Single 0.65” 1080p DC2 DMD chip DLP® Technology by Texas Instruments
Resolutie (native) 1080p 1920 x 1080
Brightness1 (Bright Mode) 3000 ANSI Lumens
Contrast 23,000:1
Lamp Life2 Dynamic/Eco/Bright 8000/6000/5000 (hrs)
Throw ratio 3 1.48 - 1.62:1
Zoom Type 1.1x Manual
Input-/outputconnectoren 2x HDMI (1.4a 3D support) + MHL v2.1, Audio Out 3.5mm, 12V trigger, 3D-Sync, USB-A Power (1A)
Speaker 10
Keystone correctie ± 40° Vertical
Gewicht 2.38
Afmetingen (B x D x H) (mm) 298 x 230 x 96.5
Beeldverhouding 16:9 Native, 4:3 Compatible
Offset 116%
Grootte projectiescherm 0.71 - 7.75m (27.88" - 305.3") Diagonal 16:9
Projectie-afstand 1 - 10m
Projectielens F/2.5~2.67; f=21.86~24mm
Uniformiteit 80%
Maximale resolutie Full HD 1920 x 1080
Computercompatibiliteit FHD, HD, WXGA, UXGA, SXGA, XGA, SVGA, VGA, Mac
Videocompatibiliteit PAL (B, D, G, H, I, M, N, 576i/p), NTSC (M, 4.43/3.58 MHz, 480i/p), SECAM (B, D, G, K, K1, L) HD (1080i, 720p)
3D-ondersteuning Full 3D - The 3D features of Optoma projectors can only be used with compatible 3D content. Typical applications include use with 3D educational or 3D design and modelling systems. 3D TV broadcast systems, (SKY in the UK), Blu-ray 3D™ and 3D games from the Sony® PS3 or Microsoft® Xbox 360 are now supported as part of the HDMI v1.4a specification.
3D-compatibiliteit Side-by-Side:1080i50 / 60, 720p50 / 60
Frame-pack: 1080p24, 720p50 / 60
Over-Under: 1080p24, 720p50 / 60
Horizontale scansnelheid 15 - 91kHz
Verticale scansnelheid 25 - 85Hz (120Hz for 3D)
Kleurbereik 1073.4 Million
Geluidsniveau 26dB
Stroomvoorziening 100-240V, 50-60Hz
Stroomverbruik 230W Bright mode / 192W Eco mode (< 0.5W Standby)
Lamp Type 195W
Gebruiksomstandigheden 5°C - 40°C, Max. Humidity 85%, Max. Altitude 3000m
Beveiliging Security bar, Kensington lock, password protection
On Screen Display 26 Languages: English, German, French, Italian, Spanish, Portuguese, Swedish, Dutch, Norwegian/Danish, Polish, Russian, Finnish, Greek, Hungarian, Czech, Arabic, Traditional Chinese, Simplified Chinese, Japanese, Korean, Thai, Turkish, Farsi, Vietnamese, Romanian, Indonesian
Standaard accessoires AC power cord, remote control, 2x AA batteries, quick start card, CD user manual
Optionele accessoires 3D glasses, wireless, ceiling mount
Optional Wireless Ja
RoHS Compliant