DALI Oberon - 7, Vokal en On Wall - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 2 maanden geleden - (0 comments)

Nog niet zo lang geleden kondigde DALI de opvolgers aan van de Zensor-serie. We hebben het hier over de Oberon-serie van het Deense merk. En de Oberons hebben hele grote schoenen te vullen. Want wat een enorm succes was en is de Zensor-lijn, afkomstig uit het kleine plaatsje Nørager. De Oberon-serie is echt een doorontwikkeling op alle fronten. Van de binnenkant tot het design. Ik mocht aan de slag met de grootste vloerstaanders, de center en de muurspeakers van Danish Audiophile Loudspeaker Industries.

DALI Oberon 7 - De grootste vloerstaander

De grootste vloerstaander uit de nieuwe serie is de Oberon 7. Het is een speaker die erg vriendelijk is voor de huiskamer. Ook in een niet al te grote huiskamer komt hij namelijk prima tot zijn recht. Er is gekozen voor een tweeweg-opbouw met een tweetal 7" houtvezel-conussen en een 29mm grote softdome tweeter. Een echt kenmerk van de Denen trouwens, die houtvezels. En die tweeter is compleet nieuw ontwikkeld voor de Oberons.

De keuze voor een combinatie van papier en houtvezel voor de woofers heeft te maken met de beste combinatie van gewicht en rigiditeit. En dat met de minste vervorming door gebruik van een enigszins natuurlijk materiaal. En dat is de sleutel tot een beter geluid, volgens de Denen tenminste. Iedere fabrikant houdt er immers toch zijn eigen inzichten op na. Neemt niet weg dat de houtvezel-woofers van de Denen meer dan prima presteren. Zeker nu het door DALI gepatenteerde SMC is doorgedruppeld van de hogere en duurdere speakerlijnen naar deze instap-hifi-speakers.

SMC is als het ware een samengeperst magenetisch materiaal. Echter liggen de microscopisch kleine metalen delen, anders dan bij massieve magneten, los van elkaar. Daardoor is er geen geleiding van energie en dus warmte. Daardoor gaat de energie daarheen waar het hoort, naar het geluid. Dat is dus anders dan bij massief ijzeren magneten, waarbij er door zogenoemde eddycurrents en door hysteresis vervorming kan ontstaan. En ja, dat hoor je. Zeker in het middengebied.

Ook het gebruik van een bijzonder soort rubber in de rolrand werkt mee aan de vervormingloze weergave van het midden en laag. Het gebruikte rubber, wat ik afgelopen juni nog in Denemarken in mijn handen had toen ik bij DALI op bezoek was, stuitert niet. Het absorbeert als het ware de energie waardoor de speaker waarop dit materiaal is toegepast, snel weer terug in zijn neutrale positie staat. Als een hele goede schokdemper in een auto dus. De woofer slaat uit en staat nagenoeg meteen weer terug in zijn neutrale positie. Al met al mooie ontwikkelingen in het instapsegment voor serieuze hifi.

Voor de tweeter is gebruik gemaakt van zeer dun en daardoor licht textiel. Voor een groot bereik is gekozen voor een tweeter van maarliefst 29mm. Dat is best fors, maar dit formaat, samen met het ultralichte textiel, draagt bij aan een prettigere weergave in de laagste frequenties die de tweeter kan weergeven. De crossover ligt op 2300Hz namelijk, wat toch een stukje lager ligt dan bij andere tweeters van DALI. En het formaat helpt ook bij het brede afstraalgedrag wat DALI nastreeft. De speakers moeten dan ook parallel aan de achterwand staan. Ofwel niet ingedraaid. En dat werkt, net als bij de Spektor's, erg goed. Ik noem de Spektor's omdat die ook geen gebruikmaken van de toch wel kenmerkende hybride tweeter die DALI in de duurdere modellen toepast. Net als de Oberon-serie dus.

De speakers zijn verder schitterend afgewerkt. Met een niveau wat je niet direct verwacht in deze prijsklasse. Tijdens de reviewperiode stonden hier allemaal zwarte varianten van de Oberon-serie. Maar de nieuwe Light Oak finish is het toonbeeld van Scandinavisch design en zeer smaakvol. Wat mij betreft is dat ook veruit de mooiste afwerking. De Oberon 7 is trouwens met net iets meer dan een meter hoogte nog altijd compact te noemen. De breedte is 20cm en de diepte komt op 34cm. Ze moeten minimaal 20cm van de muur worden geplaatst, maar doordat je ze niet in hoeft te draaien is het wat minder in-your-face.

Het frequentiebereik van de Oberon 7 loopt van een mooie 36Hz tot 26kHz. Een prettig bereik voor je muziekweergave dus. En door de grote bassreflexpoort kan de energie goed de ruimte in.

DALI Oberon Vokal - Compacte maar potente centerspeaker

De Oberon Vokal is speciaal voor de thuisbioscoop. Want wat is een surround-opstelling zonder center? Het is het belangrijkste kanaal bij het kijken en luisteren naar films en dat weet DALI ook. Om een mooi homogeen geluidsbeeld te krijgen is het gebruik van dezelfde materialen en opbouw erg belangrijk. We vinden dan ook dezelfde grote tweeter terug in de Vokal. De tweeter wordt geflankeerd door twee 5,25" houtvezel-woofers. De Vokal is de enige speaker in de Oberon-lijn die de bassreflexpoort aan de voorzijde heeft. Deze is langwerpig en onder de tweeter geplaatst. Dit maakt de plaatsing van de centerspeaker bijzonder praktisch, want veel televisies hangen immers aan de muur. Op deze manier kun je de centerspeaker ook tegen de muur hangen zonder dat de weergave eronder lijdt.

De Oberon Vokal is 44cm breed, 16cm hoog en 29,5cm diep. Het frequentiebereik loopt van 47Hz tot 26kHz.

DALI Oberon On-Wall - Hifi aan je muur

De Oberon On-Wall is een ideale speaker voor kleinere ruimtes en/of voor je surroundkanalen in je surround-opstelling. Ze zijn voorzien van een ingenieus bassreflex-systeem, afkomstig uit de duurdere DALI Rubicon LCR-modellen, waardoor de speakers toch voldoende energie kunnen leveren terwijl ze volledig tegen de muur hangen. Ook in de On-Wall is dezelfde tweeter en is een enkele 5,25" woofer aanwezig. Ze zijn verrassend krachtig voor hun formaat. Want uit een behuizing van 38,5cm hoog, 24,5cm breed en slechts 12cm diep komt alsnog een zeer breed geluidsbeeld met een alleraardigst bereik. Het frequentiebereik loopt van 55Hz tot 26kHz. Een erg mooi bereik en zeker voor filmaudio meer dan voldoende, mits aangevuld met een fijne subwoofer.

Wat ik me ook goed voor kan stellen is dat er een volledige surroundopstelling wordt gemaakt van alleen de Oberon On-Wall. Twee naast en eentje onder je TV of achter je projectiescherm en de rest om je heen aan de muren. Dan heb je een ruimtebesparende, maar hoogwaardige oplossing. Vul dit aan met de DALI Alteco bovenaan je muren en je hebt een zeer compacte, maar krachtige Dolby Atmos-ervaring.

DALI Oberon - Testopstelling

Toen ik de DALI Oberon modellen ontving waren ze nog spiksplinternieuw. Inspelen dus! Altijd leuk om te horen hoe speakers veranderen tijdens het inspelen. Ze kwamen steeds meer los en vooral de details in het middenlaag namen enorm toe.

De Oberon 7 staan 30cm van de wand af en twee meter uit elkaar. Zo vormt zich een mooie driehoek tot de primaire luisterplek. De Oberon Vokal stond op het TV-meubel tegen de muur aan en de Oberon On-Wall had ik in dit geval toch op stands geplaatst en vervolgens helemaal tegen de muur gezet. Ik ga voor een review geen gaten boren in mijn muur ;-)

De speakers werden aangestuurd door een Anthem MRX-1120 A/V-receiver. Speakerkabels zijn van AudioQuest (Rocket 44). Andere gebruikte apparatuur: nVidia Shield TV, OPPO UDP-203, PS4, Nintendo Switch, LG OLED55E6V.

DALI Oberon - Enorm hoog fungehalte

Wat de Oberon-serie vangt in een enkel woord is FUN! Ze hebben hier geruime tijd gestaan en ik wilde ook echt die tijd nemen om een goede indruk te krijgen van deze moderne klassiekers. En dan is fun toch wel het meest toepasselijke woord. Het zijn echt erg leuke speakers die me geen seconde hebben verveeld. Ze presteren enorm goed, maar ze eisen ook niet de volledige aandacht op. Ze schuiven de muziek naar voren en cijferen zichzelf als het ware weg. Je hebt namelijk weer gewoonweg lol in het luisteren van muziek en het kijken naar je films met deze speakers. Ze hebben een zeer prettige klank. Mooi helder in het hoog zonder schel te worden en het middenbereik is echt fantastisch, waardoor veel muziekgenres het lekker doen op de Oberons. En in films gaat geen enkel detail verloren doordat er ontzettend veel definitie zit in het midden en hoog.

Het zijn overigens ook zeer sociale speakers. Je hoeft namelijk niet deadcenter op de luisterplek te zitten om toch een mooi geluidsbeeld te ervaren. Het zijn echt speakers om samen van te genieten. Met je gezin of met je vrienden. En in deze donkere dagen voor (en na) kerst is er eigenlijk niets leukers dan samen genieten van de mooiste muziek.

Een film die het altijd goed doet qua audio is The Lion King. Wat ben ik benieuwd trouwens naar de nieuwe versie die in 2019 zal verschijnen, maar dat terzijde. Tijdens de review had ik de beschikking over de UltraHD Blu-ray Disc van The Lion King met Dolby Atmos. Wat een detail en wat een dynamiek in het geluid. Zodra de eerste geluiden van de krekels de huiskamer instromen zit is met gepaste smart te wachten op de krachtige stem waarmee de film losbarst. Nants ingonyama bagithi baba... Kippenvel op de armen. Keer op keer bij deze film. Tekenfilm of niet... tijdloos!

En tijdens de laatste weken dat ik de Oberon-serie in huis heb kan ik nog volop genieten van de Top2000 op NPO Radio 2. En ook al is het behoorlijk gecomprimeerde muziek via TuneIn, ik heb enorm veel plezier met het luisteren naar alles uit deze speakers!

DALI Oberon - Conclusie

Wat een feestje om de Oberon-serie in huis te hebben gehad. Ik heb ze geruime tijd mogen beluisteren en met een zeker mineurstemming moet ik afsluiten. Ze moeten immers weer terug naar DALI Benelux in Waalwijk. Het is een beetje afscheid nemen van een goede vriiend, die elders zijn draai overigens echt wel gaat vinden. Dat vertrouwen heb ik wel. Het is alleen niet meer bij mij... Snik...

Pluspunten:

 • Design past in elk interieur
 • Spreiding
 • Hoog fungehalte
 • Mooie afwerking
 • Eenvoudig te plaatsen
 • Zeer betaalbare hifi

Minpunten:

 • geen

 

Prijzen:

 • Oberon 7 - €499,00 per stuk 
 • Oberon 5 - €399,00 per stuk 
 • Oberon 3 - €279,00 per stuk 
 • Oberon 1 - €199,00 per stuk 
 • Oberon On-wall - €249,00 per stuk
 • Oberon Vokal - €349,00 per stuk