DALI Spektor - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 2 jaren, 11 maanden geleden - (0 comments)

Goede speakers hoeven niet duur te zijn. Helemaal niet zelfs. Dat bewijst Danish Audiophile Loudspeaker Industries, kortweg DALI, met hun Spektor-serie. Ik testte een volledige homecinema setup met de Spektor 6, Spektor 1 en Spektor Vokal. Een complete speakerset voor nog geen duizend euro. En ik ben zeker niet teleurgesteld!

DALI Spektor

DALI heeft met de Spektor-serie hifi bereikbaar gemaakt voor mensen met een kleine portemonnee. En ja, vaak is goedkoop duurkoop, maar dat geldt zeker niet voor de Spektor's. Tijdens de reviewperiode had ik de beschikking over Spektor 6 vloerstaanders van €299,00 per stuk, Spektor 1 boekenplankspeakers van €99,00 per stuk en de Spektor Vokal centerspeaker van €189,00 per stuk. Naast deze modellen is er nog de Spektor 2 boekenplankspeaker van €129,00 per stuk. Prima keuzemogelijkheden dus. Wil je er nog een subwoofer bij, dan is de DALI Sub E-9F van €519,00 zeker een mooie combinatie met de Spektor's.

DALI Spektor 6

Alle modellen in de Spektor-serie kennen een 2-weg opbouw. In het geval van de Spektor 6 vinden we twee 6,5" Wood Fibre conussen terug en een 1" Soft Textile Dome tweeter. De keuze voor houtvezel in de woofers is een echt handelsmerk van DALI. Doordat het materiaal van nature ongelijkmatig en stug is, worden resonanties en vervormingen tot een minimum beperkt. Daarnaast is het materiaal licht genoeg om te zorgen voor meer dan voldoende snelheid en dynamiek.

Het frequentiebereik van de Spektor 6 loopt van 43Hz tot 26.000kHz. Dat is voor deze prijsklasse een zeer ruim frequentiebereik. Bij weergave van muziek loopt het laag voldoende door waardoor een subwoofer in dat geval helemaal niet nodig is. De Spektor 6's wegen net geen 14 kilo per stuk. De afmetingen zijn 97,2cm x 19,5cm x 31,3cm. Al met al bescheiden. Ze zijn verkrijgbaar in twee kleurvarianten. De voor deze review beschikbaar gestelde Blach Ash variant en de Walnut variant. Persoonlijk vind ik de Black Ash kleur het mooist in combinatie met de dieproodbruine conussen.

DALI Spektor 1

De Spektor 1 is echt een heel klein speakertje. Ze zijn net geen 24cm hoog, 14cm breed en 19,5cm diep. Dat is dus lekker compact. Ze zijn geschikt om aan de muur te hangen, maar het liefst zet je ze op stands of op de kast zodat de bassreflexpoort zijn werk kan doen. Met een gewicht van 2,6 kilo zijn ze ook lekker licht. Ze zijn echter behoorlijk rigide. Dat hoor je als je even op de kast klopt.

Het frequentiebereik loopt theoretisch van 59Hz tot 26.000kHz. Erg indrukwekkend gezien het formaat! Ze zijn dus zeer geschikt voor gebruik in een thuisbioscoop voor de surroundkanalen. Ook gezien hun brede afstraalgedrag. In de kleine behuizing is een 21mm Soft Textile Dome tweeter aanwezig, evenals een enkele 4,25" Wood Fibre conus voor de laagweergave.

DALI Spektor Vokal

De DALI Spektor Vokal is een compacte centerspeaker. In de behuizing zijn twee 4,25" Wood Fibre conussen voor de laagweergave aanwezig en een 1" Soft Textile Dome tweeter voor het hoog. Het frequentiebereik loopt van 66Hz tot 26.000kHz. Opvallend dat de lage tonen iets minder laag gaan dan bij de kleinere Spektor 1.

De Spektor Vokal is 15,2cm hoog, 43,5cm breed en 20,4cm diep en weegt 5,3 kilogram. Zeker niet de grootste centerspeaker die ik heb mogen testen. Ik ben echter verbaasd over de prestaties! Daarover later meer.

DALI Spektor - Testopstelling

DALI Spektor - Inspelen en plaatsing

De speakers kwamen kakelvers uit de fabriek. Dus ik moest ze even een periode inspelen voordat ze lekker los kwamen. Verder is het belangrijk om te vermelden dat DALI zijn speakers zo ontwerpt dat je ze niet in moet draaien. Zeker de duurderde modellen, met de combinatie van een ribbontweeter en een dometweeter, hebben een extreem breed afstraalgedrag, maar ook de Spektor's moeten niet worden ingedraaid, ondanks de enkele dometweeter. En het werkte bijzonder goed! Ook hoeven ze niet heel erg ver van de muur geplaatst te worden. Al met al zijn ze dus heel makkelijk te plaatsen in een normale huiskamer. Dat is naast de lage prijs ook een enorm pluspunt.

DALI Spektor - Luisteren

Ik heb natuurlijk divers materiaal bekeken tijdens de reviewperiode. En ik heb op geen enkel moment het gevoel gehad dat deze speakers wat tekort komen. Het geluid is erg goed in balans en de plaatsing in de ruimte is fantastisch verzorgd. Iets wat me goed is bijgebleven is de Dolby Atmos audiotrack op de 4K-uitgave van War for the Planet of the Apes. Meteen al in de openingsscène is het detail in het geluid verbluffend en de grote dynamiek van die scène zorgt ervoor dat de speakers goed aan het werk gezet kunnen worden. Het begint heel stil met gefluister en bladergeritsel en de scène eindigt met enorm veel bombast. De Spektor's weten zich goed staande te houden en het geluid is vooral heel natuurlijk en luchtig. Ook op een behoorlijk hoog volume blijven stemmen goed verstaanbaar en zijn kleine details goed waar te nemen. Keer op keer verbaas ik me weer over de kwaliteit die je krijgt voor, relatief gezien, een prikkie.

En dan mijn andere passie, muziek! Ik heb me kostelijk vermaakt met het luisteren naar TIDAL Hifi. De gebruikte NAD A/V-receiver ondersteunt uit de doos TIDAL inclusief MQA. Dat is natuurlijk een prima kwaliteit als het op digitale muziek aan komt. De muzikaliteit van de Spektor 6 vloerstaanders is ook erg goed. De baslijnen en drums zijn lekker strak en ritmisch en de hoge tonen vloeien de ruimte in met grote acuratesse. De stereospreiding is, ondanks het niet indraaien, erg goed. De speakers stonden tijdens de reviewperiode zo'n 2 meter uit elkaar en ik kon zo een nagenoeg perfecte driehoek vormen tot aan de luisterplek en het blijft best vreemd dat je de speakers niet in hoeft te draaien als je dat al zo vaak juist wel hebt moeten doen.

Instrumenten zijn bijna aan te wijzen in de luisterruimte. De Spektor's voelen zich als een vis in het water bij haast ieder muziekgenre. Ik heb jazz geluisterd, rock, r&b, dance, electro, klassiek, etc. De Spektor's zijn wat dat betreft echte allrounders die zich thuis zullen voelen in veel huiskamers. Wat voor muziek er ook wordt geluisterd en wat voor films er ook worden gekeken.

DALI Spektor - Conclusie

Tja, wat valt er nog te zeggen? Ik ben erg enthousiast over de Spektor's. Je krijgt echt niet de meest sexy speakers voor je geld, maar het is echt haast onvoorstelbaar dat je deze geluidskwaliteit krijgt voor de prijs die wordt gevraagd. De totale waarde van de 5 speakers is nog geen €1000,00. Voor dezelfde kwaliteit ben je bij andere merken gauw het driedubbele of zelfs meer kwijt. Het zijn echte allrounders die in elke huiskamer hun draai zullen vinden. Een regelrechte aanrader! Wat ik zelf wel echt jammer vind is dat ze niet in het wit verkrijgbaar zijn...

Pluspunten:

  • detaillering in geluid
  • meer dan voldoende laag (Spektor 6)
  • zeer compact (Spektor 1 en Vokal)
  • gemakkelijk te plaatsen
  • allrounders
  • prijs/kwaliteitverhouding

Minpunten:

  • niet het meest sexy uiterlijk