NAD T 758 V3 A/V Receiver - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 3 jaren geleden - (0 comments)

NAD heeft onlangs een geüpgrade versie van zijn T 758 A/V-receiver op de markt gebracht. Voorzien van de laatste modulaire uitbreiding kan de T 758 V3 weer volop mee in deze tijden van 3D audio en UltraHD beelden. Tel daar DIRAC Live roomcorrection en BluOS bij op en je hebt een ongekend uitgebreid en kwalitatief hoogstaand pakket in deze prijsklasse.

NAD T 758 V3 - Koning T758 de Derde

NAD heeft met zijn MDC, ofwel Modular Design Construction, een wat andere filosofie dan veel van hun concurrenten. Ze borduren voort op eerdere successen. Het versterkergedeelte en de voeding van de T 758 zijn al sinds de eerste versie nagenoeg onveranderd. Dat betekent een AB-klasse versterker die 60 Watt per kanaal levert. En dat bij aansturing van alle 7 kanalen. In stereo levert de NAD T 758 V3 een mooie 110 Watt per kanaal bij 8 Ohm. Helemaal niets mis mee dus. En ik denk dat als je het pure uitgangsvermogen zou gaan meten, je nog hoger uit komt dan het opgegeven wattage. NAD benadert het dus met eerlijke cijfers.

Het voordeel van het het modulaire design is daarbij dat je als consument feitelijk voor een relatief mild bedrag, toch van de nieuwste features gebruik kunt maken. NAD zorgt ervoor dat er een zeer hoogwaardige versterker als basis beschikbaar is en die wordt uitgebreid met ondersteuning voor o.a. Dolby Atmos en 4K UltraHD video en BluOS-ondersteuning, middels de NAD AM230 audio- en VM130 video module. Heb je dus zelf een eerdere versie van de T 758, dan kun je met deze module upgraden naar de laatste standaarden. Erg handig en kostenbesparend.

NAD T 758 V3 - Specificaties

Even de specificaties op een rijtje. Wat krijg je állemaal voor €1.499,00?

 • 7 x 60W bij 8 Ohm, alle kanalen aangestuurd
 • 2 x 110W bij 8 Ohm
 • Modular Design Construction (MDC)inclusief de AM 230 Audio Module en de VM 130 Video Module
 • HDMI® (3 in / 1 uit) 4K Ultra HD volledige ondersteuning met 4K/60p / 4:4:4 / HDCP 2.2
 • Dolby Atmos® en DTS HD Master Audio ondersteuning
 • BluOS voorbereid voor multi-room music streaming (upgrade kit inclusief)
 • Hi-Res Audio ondersteuning inclusief 24-bit/192kHz FLAC/WAV/AIFF
 • Complete with Dirac Live® Room Correction Software en gekalibreerde microfoon

Goed, het lijkt geen lange en bijzondere lijst, maar geloof me, het versterkergedeelte, het gebruiksgemak en BluOS zijn hun geld meer dan waard.

NAD T 758 V3 - Basis setup

De beelden van de NAD T 758 V3 instellingenmenu's zijn mooi zwart en strak vormgegeven. Niet overdreven grafische pracht en praal, maar vooral functioneel en gelukkig ook vlot. Alles wijst zichzelf. De receiver laat zich prettig bedienen met de afstandsbediening.

Via je smartphone, tablet of computer kun je het BluOS-deel van de software benaderen en benutten. Ook die installatie is eenvoudig. Initieel maakt de Bluesound-module een eigen WiFi-netwerk aan waarop je inlogt. Vervolgens loop je de stappen door en schakelt het systeem over op je WiFi-netwerk bij jou thuis. Vervolgens is er een flinke lijst van geïntegreerde streamingdiensten. Tijdens de reviewperiode heb ik het meest gebruik gemaakt van TIDAL (met MQA-support) en TuneIn. Verder is er sowieso ondersteuning voor Qobuz en Spotify, maar ook voor Amazon Music, Deezer, Napster, Slacker, Radio Paradise en nog veel meer. Daarnaast kan BluOS je eigen digitale muziekcollectie indexeren zodat je je muziek vanaf je NAS beschikbaar hebt om van te kunnen genieten. Ik vond de algehele ervaring met de iOS app bijzonder prettig in ieder geval. De manier van bedienen is even wennen als je bepaalde apps gewend bent, maar het gevolg is wel dat doordat alle streamingdiensten in de BluOS app intergreren, je bij elke dienst dezelfde gebruikerservaring hebt. En dat is wel heel erg prettig.

NAD T 758 V3 - DIRAC Live LE

Een tijdje terug deed ik al ervaring op met het roomcorrectionpakket van DIRAC tijdens een andere review. DIRAC is een zeer uitgebreid softwarepakket voor het inmeten van je installatie in je luisterruimte. De meegeleverde software is de LE variant. Dat is een uitgeklede versie die correcties kan uitvoeren van 20 tot 500Hz en die het impuls-gedrag van je speaker kan corrigeren zodat het geluid ook op het juiste moment bij je oren aankomt. Voor €79,00 kun je een upgrade naar de volledige versie doen zodat je het hele frequentiebereik kunt corrigeren, fasecorrecties per kanaal kunt doen en nog wat andere zaken. Voor thuisgebruik is de LE variant in mijn ogen vaak meer dan voldoende. In elke gemiddelde huiskamer zit het probleemgebied met name onder de 500Hz in de vorm van staande golven en die kun je met DIRAC Live LE prima corrigeren. Heb je speakers allemaal uit dezelfde serie, dan stop die €79,00 in een paar mooie films om van de set te genieten. Heb je speakers uit verschillende series of zelfs verschillende merken, dan is de extra investering van €79,00 zeker aan te raden.

DIRAC?

Wat DIRAC anders doet dan de meeste kalibratiepakketten die met receivers zijn meegeleverd, is dat je de metingen uitvoert op je PC of Mac en dus niet binnen de receiver zelf. Je sluit de meegeleverde en gekalibreerde microfoon aan via de meegeleverde USB-geluidskaart op de BluOS module (óf rechtstreeks op je computer). Daarna volg je de instructies op je computerscherm. Via het netwerk maakt de software verbinding met de receiver om vervolgens de metingen uit te gaan voeren. Als je alle speakers hebt aangesloten in bijvoorbeeld een 5.1.2 Dolby Atmos-opstelling, dan ben je wel eventjes bezig. Maar het resultaat van de kalibratie spreekt boekdelen en het is de investering van tijd dus zeker waard.

Voor een zo nauwkeurig mogelijk resultaat worden in totaal 9 metingen verricht waarbij je dus telkens de microfoon een stukje verplaatst naar de aangegeven locatie. Na de metingen wordt met grafieken mooi inzichtelijk gemaakt hoe de zojuist gemeten geluidscurven verlopen en je ziet dan ook meteen bij welke frequenties de problemen zich voordoen. Je kunt daarna zelf het e.e.a. aan gaan passen, maar mijn advies is, zeker voor beginners, om DIRAC gewoon zelf het werk te laten doen. Vervolgens is het een kwestie van de zojuist berekende correcties uploaden naar de receiver en je bent klaar. Wil je toch wat aanpassen? Dan hoef je niet de hele meting opnieuw te doen. Je laadt het project-bestand in de DIRAC software en je past het e.e.a. aan. Maar doe dit met mate, want een kleine correctie heeft al grote gevolgen.

Ik heb twee weken geluisterd naar de set zonder DIRAC-optimalisatie en daarna mét. En het ging daarna ook niet meer uit. Het geluidsbeeld was na correctie nog homogener. De lage tonen waren een stuk strakker en het algehele gevoel van 'in een geluidsbubbel zitten' was een stuk groter dan voor de correcties. DIRAC is echt een heel prettige toevoeging en hiermee gooit NAD dan ook hoge ogen. Zeker in deze prijsklasse!

NAD T 758 V3 - Testopstelling

 • DALI Spektor 6 vloerstaanders
 • DALI Spektor 1 surrounds
 • DALI Spektor Vokal centerspeaker
 • DALI Alteco C-1 upfiring speakers voor de hoogtekanalen
 • Velodyne SPL-1200 Ultra en DALI Sub E-9F
 • OPPO UDP-203
 • LG OLED55E6V
 • AudioQuest kabels

NAD T 758 V3 - Luistertest met films

Zoals gezegd was de luisterervaring al goed zonder DIRAC. Je hoort wat het systeem zelf al doet zonder dat je correcties hebt gedaan en wat daarbij opvalt is dat de NAD een erg neutraal geluid laat horen. Naar mijn smaak een tikkeltje te weinig in het laag, maar de bastonen een kleine plus geven doet precies datgene wat ik miste. Maar ik ga graag verder met de ervaring mét DIRAC.

Eerste film die ik volledig op deze set draaide was Mad Max - Fury Road. De Blu-ray Disc met Dolby Atmos-audiotrack is echt demomateriaal. Al bij de eerste beelden van de film vloeit het geluid als een tsunami de huiskamer in en dompelt je onder in de desolate wereld waarin Max bizarre gebeurtenissen meemaakt. Een hele mooie soundbubble omringt mij. Erg indrukwekkend met upfiring speakers.

De volgende film was Spider-Man Homecoming. Nu een 4K-variant met Dolby Atmos-audiotrack. Wederom een verbluffende surroundsound die zorgt voor een algehele immersie in de film. Ragfijne details (pun-intended) blijven hoorbaar en te onderscheiden tijdens de actievolle scènes. De Spinnenman schiet bijna letterlijk door de huiskamer. Wat is object-based-surroundsound toch leuk!

Naast blockbustergeweld heb ik diverse muziekschijfjes bekeken en beluisterd en het is eigenlijk te bizar voor woorden dat je met een set in deze prijsklasse zo dicht bij een echt concert kan komen. Volume omhoog en genieten!

NAD T 758 V3 - Luistertest met muziek

Wat heb ik veel naar TIDAL geluisterd de afgelopen weken. En of ik nou naar klassiek luisterde, of naar techno of metal, of naar pop, de NAD T 758 V3 speelt alles met het grootste gemak af. De stereospreiding is bijzonder goed en op hoge volumes geeft ie geen krimp. Het vermogen in stereo is voor de meeste mensen dan ook meer dan voldoende. De beste geluidskwaliteit kwam van de TIDAL Masters. Deze hoge resolutie muziektracks zijn vaak echt een lust voor het oor en het is dan ook erg prettig dat de NAD standaard MQA ondersteunt! Daarbij moet gezegd worden dat de DALI Spektor serie enorm veel waar voor je centjes biedt! NAD en DALI zijn een match made in heaven. Hou de site scherp in de gaten voor een review van deze fantastische speakerserie.

NAD T 758 V3 - Conclusie

Ik heb me een aantal weken zeer zeer goed vermaakt met de NAD T 758 V3. Het gebruiksgemak van zowel de A/V-receiver zelf als de BluOS app is van hoog niveau. Het design van de NAD is simpel, maar daar hou ik juist van. De afwerking is hartstikke goed en het principe van een modulaire opbouw kan ik alleen maar toejuichen. Daarbij is een fantastische geluidskwaliteit in zowel stereo als surround dé belangrijkste reden om deze A/V-receiver een dikverdiende 5-sterren AllesOverFilm Uitmuntend-Award te geven!

Pluspunten:

 • geluidskwaliteit in surround
 • geluidskwaliteit in stereo
 • DIRAC
 • gebruiksgemak
 • afwerking
 • BluOS

Minpunten:

 • (nog?) geen ondersteuning voor DTS:X

 

Prijs: €1.499,00

Meer informatie over de T 758 V3 op de website van NAD

Meer informatie over importeur AND Benelux