Denon CEOL N10 - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 5 maanden geleden - (0 comments)

Onlangs reviewde ik een monsterlijke receiver uit het Denon kamp. Nu iets heel anders van hetzelfde merk: de Denon CEOL N10. Het is een compacte stereoversterker met FM-tuner en met CD-speler, maar ook met optische ingangen en een subwoofer-aansluiting waarmee het een leuke oplossing is voor mensen die geen surroundset willen, maar ook geen soundbar. En voor het eerst mét HEOS.

Denon CEOL N10 - Specificaties

Voor deze review had ik de beschikking over de witte variant. Er is ook een grijze en zwarte uitvoering beschikbaar. Het apparaat is erg netjes afgewerkt. Wel een hoog plasticgehalte, maar door de degelijke afwerking stoort dat geenszins. Prominent op de voorzijde een mooi display en bovenop zijn een aantal aanraakgevoelige knoppen die ook oplichten als je erop drukt.

Aan de achterzijde zijn de aansluitingen voor de luidsprekers terug te vinden. Het zijn springclips en geen schroefklemmen. Het gebruik van een banaanstekker of spade kun je sowieso al vergeten en de gebruikte speakerkabel kan ook niet te dik, anders past het niet. Ik had liever gewoon simpele schroefklemmen gezien.

Op het gebied van inputs is er een analoge stereo-ingang aanwezig en een duo optische digitale ingangen. Een USB-poortje aan de voorzijde voor een USB-stick bijvoorbeeld en een USB-A-poort aan de achterkant om de CEOL N10 aan een computer te hangen om zo gebruik te maken van de audiohardware van de Denon in plaats van de geluidskaart van je computer. Daarnaast is een subwoofer pre-out en een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting aanwezig. De CEOL N10 laat zich draadloos verbinden via Bluetooth en WiFi en voor de beste verbinding is een LAN-poort voorhanden. Apple Airplay 2 wordt ondersteund en later wordt Amazon's Alexa toegevoegd wanneer deze officieel in Nederland beschikbaar is.

De klasse-D versterker levert een continu vermogen van 65 Watt per kanaal, gemeten bij 4 Ohm op 1kHz. Het piekvermogen ligt op zo'n 80 Watt per kanaal. Speakers met een weerstand van 4 tot 16 Ohm worden ondersteund. Tijdens de reviewperiode heb ik het grootste deel van de tijd de optionele SC-N10 speakers gebruikt van Denon, die goed aansluiten op de specificaties van de CEOL N10.

Denon CEOL N10 - Gebruiksgemak

De CEOL N10 laat zich prettig bedienen via diverse manieren. Sowieso werkt de meegeleverde afstandsbediening prima en hebben we met een normaal formaat van doen. Gelukkig, want maar al te vaak zie je bij dit soort kleine audiosets een klein onding wat voor afstandsbediening door moet gaan. Verder kun je heel eenvoudig de afstandsbediening van je TV gebruiken door de CEOL N10 de juiste commando's aan te leren via het instellingenmenu. Bovendien gaat de CEOL N10 geheel automatisch aan als je de TV inschakelt en je de optische ingang gebruikt, wel even instellen in het menu. Maar mijn dochter van 8 kon op deze manier prima Netflixen met de afstandsbediening van de TV, zonder zich ook maar een seconde af te vragen hoe de N10 aan of harder moest.

De bedieningsoptie die ik het meest heb gebruikt in combinatie met het luisteren van muziek via TIDAL of via TuneIn is de HEOS-app op mijn iPhone. Dit werkte meer dan prima. Niet zo intuïtief als bijvoorbeeld BlueOS, maar nog altijd is HEOS een sterk platform met dito app. Als je meerdere HEOS-apparaten in je netwerk hebt hangen kun je zo het geluid van bijvoorbeeld de ingebouwde CD-speler doorsturen naar een HEOS-speaker in je slaapkamer. Of bijvoorbeeld het geluid van de TV naar de keuken, zodat je geen seconde van bijvoorbeeld het commentaar van Olav Mol hoeft te missen tijdens een Grand Prix. En op deze manier kun je zelfs aangesloten analoge bronnen doorsturen.

Denon CEOL N10 - Luisteren

Zoals altijd is inspelen belangrijk. De rolranden van de speakers komen zo lekker los en de spullen kunnen zo lekker settelen. In het begin klonk het allemaal wat vlak, maar gaandeweg werd, boven mijn verwachting, het geluid echt wel lekker om dagelijks naar te luisteren. Natuurlijk, het zijn speakers van in totaal €100,00, dus verwacht geen top hifi, maar voor heel veel huiskamers is dit een erg mooie en ruimtebesparende oplossing die, in mijn ogen, vele malen beter presteert dan een soundbar doet. Bij het luisteren naar muziek valt er eigenlijk gewoon weinig op aan te merken, behalve dat de lage tonen wat body missen. Het laag is niet rommelig of ongecontroleerd, maar mist gewoon wat impact. En dat is ook geheel in lijn met mijn verwachtingen. Het midden en hoog is prima gedefinieerd en details zijn allemaal goed hoorbaar.

Bij het luisteren naar filmaudio valt de ruimtelijke plaatsing positief op. De speakers stonden ongeveer 2 meter uit elkaar, aan weerszijden van de TV. Op deze manier heb je een veel breder stereobeeld dan je ooit met een stereosoundbar kunt bereiken. Zeker omdat je nu ook de speakers kunt richten op de luisterplek, wat het stereobeeld ten goede komt. En natuurlijk omdat ze veel verder uit elkaar staan. En omdat het stereobeeld zo goed is, is ook het geluid wat echt uit het midden hoort te komen daar waar je het verwacht in het geluidsbeeld; precies, in het midden. En op deze manier kunnen je oren je zelfs zo voor de gek houden dat het af en toe lijkt dat er een surroundkanaaltje mee staat te spelen.

Wel is het bij het gebruik als weergever van TV en filmgeluid aan te bevelen een subwoofer aan te sluiten. Dat brengt veel meer definitie in het laag. De CEOL N10 ondersteunt weliswaar geen Dolby Digital, maar het gebruik van een subwoofer is zeker effectief om de ervaring naar een hoger niveau te brengen. Ook bij muziek trouwens.

Denon CEOL N10 - Andere speakers

Ik heb kort voordat de CEOL N10 weer terug naar Denon ging andere speakers voor een toekomstige review in ontvangst mogen nemen. Ik heb dus een tijdje geluisterd naar de Bowers & Wilkins 606 boekenplankspeakers i.c.m. de Denon CEOL N10 en het loont echt om de €100,00 voor de Denon speakers achterwege te laten en datzelfde bedrag bij te leggen bij een setje knappe speakers. Met de B&W 606 bijvoorbeeld, komt de N10 veel beter tot zijn recht namelijk. En ik kan me voorstellen dat de ELAC B6.2 speakers heel erg goed passen bij de Denon CEOL N10 en die zijn met €340,00 per paar een serieuze overweging waard. Of wat te denken van de nieuwe Oberon 3 boekenplankspeaker van DALI? Kortom, mogelijkheden genoeg om net dat beetje extra uit de N10 te persen.

Denon CEOL N10 - Conclusie

Overweeg je een compacte oplossing met streaming-mogelijkheden, dan is de CEOL N10 een serieuze aanrader. Het gebruiksgemak is uitmuntend en de geluidskwaliteit is met de optionele bijpassende speakers al erg goed. Heb je nog wat extra budget? Kies dan voor wat betere speakers en de CEOL N10 zal je verbazen. Overweeg je de aankoop van een soundbar of soundbase van ongeveer dezelfde prijs? Ook dan adviseer ik je de CEOL N10 aan te schaffen.

Pluspunten:

  • eenvoudig in gebruik
  • compact
  • mooi afgewerkt
  • goede afstandsbediening
  • geluidskwaliteit

Minpunten:

  • speakerterminals
  • stofmagneet