Man of Steel

Totaalbeoordeling:

7.3
Blu-ray

Man of Steel (Blu-ray)
Samenvatting

De planeet Krypton, ergens ver in het universum, verkeert in de allerlaatste dagen van haar bestaan. Dit omdat de raad van Krypton al tijden – in tegenstelling tot vroeger- de bronnen van de planeet bijna volledig verbruikt heeft. Jor-El (Russel Crowe) is hier een groot tegenstander van en probeert de raad te overtuigen dat dit toch binnen zeer korte tijd het einde van Krypton betekend. Net op het moment dat de raad overstag wil gaan verschijnt Generaal Zod (Michael Shannon) ten tonele en wil met geweld een coupe forceren. Echter mislukt dit en worden ze overmeesterd. Generaal Zod en zijn handlangers worden vervolgens veroordeeld tot het oneindig dolen in de ruimte. Jor-El heeft intussen samen met zijn vrouw voorzorgsmaatregelen genomen dat hun zoon, Kal-El genaamd, de verwoesting kan overleven en een toekomst kan krijgen. Het gelanceerde ruimteschip land op aarde en de kleine Kal-El wordt gevonden door het echtpaar Jonathan en Martha Kent (Kevin Costner en Diane Lane). Zij voeden de vondeling op als hun eigen zoon Clark Kent (Henry Cavill). Clark groeit op als iemand die zich enigszins bewust is van zijn eigen krachten, maar verder geen weet heeft van zijn verleden. Omdat hij van zijn vader hier op aarde heeft geleerd zijn krachten verborgen te houden vlucht Clark in de anonimiteit en heeft hij allerlei tijdelijke baantjes overal ter wereld. Af en toe wordt hij echter geconfronteerd met zijn eigen krachten, omdat hij deze aanwendt om mensen te redden. Wanneer Zod echter weet te ontsnappen en Kal-El weet te traceren wil Zod de aarde overheersen en 'zijn' volk van Krypton op aarde een nieuwe kans geven, maar dat betekent dat de mensheid zal sneuvelen. Zod zet Kal-El voor de keuze: of kiezen voor het nieuwe Krypton of kiezen voor de mensheid op aarde en de strijd aangaan. Kal-El moet nu zijn eigen verleden en achtergrond leren kennen en ook de mensheid nog gaan overtuigen dat hij geen bedreiging vormt. Ook moet Kal-El zijn krachten nog gaan leren gebruiken want Zod heeft gelijksoortige krachten op aarde en is veel bekwamer om deze in te zetten. Kan Kal-El/Clark Kent op tijd zijn krachten leren gebruiken om Zod te verslaan om zo de aarde en de mensheid van totale vernietiging te redden?

Commentaar

Er werd reikhalzend uitgekeken naar de hervertelling van het ontstaan van Superman. Zack Snyder werd als regisseur aangesteld en hij staat met films als 300Sucker Punch en Watchmen erom bekend dat hij visueel prachtige films aflevert. Daarnaast is Christopher Nolan producent van de film en hij heeft natuurlijk de hervertelling van de geboorte en het leven van Batman tot groot succes gemaakt met zijn films Batman BeginsThe Dark Knight en The Dark Knight Rises. Echter met Man of Steel is het niet helemaal gelukt om het verhaal van de geboorte van Superman een nieuwe, frisse wending te geven. Misschien laat dit, omdat het geboorteverhaal van Superman science-fiction-elementen heeft, zich maar moeilijk vertalen naar de menselijke psyche Bruce Wayne is een normale man met normale krachten, daardoor is het ontstaan van het karakter Batman veel meer geworteld in de psyche achter het masker. Bij Superman is dat veel minder het geval: Superman heeft zijn krachten al en zijn alter-ego is niet echt een interessante uiting van een andere (of duistere) kant van zijn karakter. Maar Man of Steel moet natuurlijk ook veel meer op zichzelf beoordeeld worden dan alleen als vergelijking met Batman. Maar helaas gooit Man of Steel dan ook niet echt hoge ogen. De geboorte van Superman is al vele malen verteld en hoewel Snyder in Man of Steel hier minder tijd aan besteedt dan andere films leidt het toch af. Dit is omdat de jeugd en de opvoeding door middel van flashbacks wordt verteld en dat remt de vertelling van de tegenwoordige tijd af. Daarnaast komt Superman in de film niet echt over als de Superman die we kennen, omdat hij zich (nog) niet bewust is van zijn eigen krachten wordt hij continue verslagen door de vijand en komt hij niet echt over als een Super-man; een man die de uliteme krachten bezit en onverslaanbaar is. Wellicht heeft Snyder geprobeerd Superman wat gevoel en kwetsbaarheid mee te geven, maar helaas werkt het niet echt goed. Uiteindelijk komt de ultieme man van staal niet echt tot uiting en weet hij niet te overtuigen als de volmaakte Superman. Ook de actiescènes voelen wat routineus aan en spat de emotie en de energie niet van het scherm. Man of Steel is een goede poging om het geboorteverhaal van de man van staal opnieuw te vertellen, maar men kan in de toekomst zich beter bezighouden met het verdere leven van Superman; daar is de kijker nu wel aan toe. Deze film is op zichzelf een aardige actiefilm die zeker kan zorgen voor twee uur vermaak, maar verder steekt het niet boven het maaiveld uit en dat is zeker jammer, want er zitten veel meer elementen in het verhaal om er een interessantere film van te maken.

Man of Steel wordt uitgegeven op DVD, 2D-Blu-ray Disc en op 3D-Blu-ray Disc. De laatstgenoemde wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2013
Speelduur: 143 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
3D: Ja
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Portugees
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888154366

Extra's

  • Strong Characters, Legendary Roles
  • All Out Action
  • 75th Anniversary Short
  • Krypton Decoded
  • New Zealand: Home to Middle Earth

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Man of Steel wordt gebracht in een 2D- en 3D-presentatie. Voor de 2D-uitgave is Man of Steel in zijn originele beeldverhouding van 2.35:1 via een AVC-codering op een dubbellaags 50GB-Blu-ray Disc gezet. De film heeft veel CGI-effecten en ook veel praktische effecten en deze transfer weet deze op een naadloze manier op elkaar aan te laten sluiten. De transfer heeft een geweldig mooi uiterlijk en de visuele stijl van Snyder krijgt volop ruimte om te schitteren. Kleuren zoals geel, goud en rood spatten van het scherm af en huidtinten worden natuurlijk weergegeven. De zwarte kleuren zijn prachtig en contrast, scherpte en detail zijn erg sterk in deze transfer. Dit is absoluut topkwaliteit en de 2D-transfer is de beste manier om Man of Steel te bekijken.

De 3D-uitgave is op een aparte schijf gezet en staat in de originele verhouding van 2.35:1 op een dubbellaags 50GB-schijf met een MVC-codering. Man of Steel 3D is een postconversie en heeft een redelijke kwaliteit. Diepte is niet overal zichtbaar en veel scènes komen wat vlak over. De actiescènes hadden veel meer spektakel kunnen opleveren in 3D, maar nu komen ze in 2D sterker over dan in 3D. Positief punt is dat de mensen niet als bordkartonnen karakters overkomen, maar een mooi rond uiterlijk hebben. Was de film in 3D gefilmd, dan had dit veel meer kunnen opleveren in een 3D-transfer, nu is het toch helaas een gemiste kans.

Geluidskwaliteit

Man of Steel krijgt een DTS-HD Master Audio 7.1-audiotrack mee in de originele Engelse taal. Deze audiotrack heeft een krachtige klank en komt solide en vol over. De rustige scènes krijgen een mooie ambiance mee en spraak komt helder uit de centerspeaker en de muziek en andere effecten komen mooi verspreid uit de front- en surroundspeakers. Bij actiescènes gaan alle remmen los en komt al het geweld uit alle speakers dreunen. Als kijker krijg je het gevoel mee te vliegen met Superman, want alle geluidseffecten worden mooi verdeeld over de speakers. Ook de twee extra kanalen zijn een grote meerwaarde; ze geven de audiotrack net die extra vulling, zodat de kijker te midden van al het spektakel plaats kan nemen. Absoluut een geweldige soundtrack.

Extra's

Man of Steel 3D is een 2-disc Blu-ray Disc-uitgave. De twee Blu-ray discs zitten in een plastic keepcase met een kartonnen slipcase eromheen. Deze heeft aan de voorkant een afbeelding van de film met een 3D- (lenticular) effect. Een mooie en verzorgde presentatie.
De 3D-Blu-ray disc heeft verder geen extra's. Op de 2D-Blu-ray disc heeft Warner de volgende extra's toegevoegd. Alle extra's zijn in HD en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Strong Characters, Legendary Roles (26 min.)
Een redelijk interessante documentaire die wat achtergrond informatie geeft over het ontstaan van de film en het verhaal. 

All Out Action (26 min.)
Deze doucmentaire gaat over het filmen van de actie en stunts.

75th Anniversary Short (2 min.) 
Een kort animatieverhaal van Superman uit één van de comics.

Krypton Decoded (7 min.)
Een korte featurette waarbij de acteur die de jeugdige Superman speelt de kijker rondleidt door de sets van Krypton.

New Zealand: Home to Middle Earth (7 min.)
Deze featurette geeft wat achtergronden over het maken van de film The Hobbit en het is dus erg vreemd om deze terug te vinden op een Blu-ray Disc van Man of Steel. Is het cross-promotie of een foutje? Waarschijnlijk het laatste, aangezien deze feauturette ook terug te vinden is op de Blu-ray Disc van The Hobbit

Buitenlandse uitgaven hebben nog een derde disc met nog meer extra's, onder andere de film met een PIP-maximum-moviemode waarbij de kijker de film kan bekijken met daarbij een tweede scherm wat allerlei achtergrondinformatie weergeeft. Voor de fans jammer dat deze Blu-ray Disc niet is toegevoegd. Verder is het aantal extra's zeker voldoende en informatief. Ook is er een voucher bijgevoegd voor een Digital Copy welke verloopt op 23/10/2015. Via deze manier kan je online de film alsnog met de PIP-maximum-moviemode bekijken.

Conclusie

In Man of Steel zien we het ontstaan van een superheld en zijn strijd tegen zijn vijand Zod. Maar kan de man van staal op tijd zijn eigen krachten onderkennen om de aarde en de mensheid te redden? De 3D Blu-ray Disc is een zogenaamde "hit-or-miss"-uitgave: de 2D-presentatie is erg sterk, maar de 3D-beeldtransfer laat helaas wat te wensen over. Verder is het geluid van beide versies erg sterk en is er een redelijk pakket aan extra's meegegeven. Als doorsnee actiefilm weet Man of Steel zeker te boeien, maar de verwachte magie laat helaas wat te wensen over. Vind je de film echter goed, dan is de 2D-Blu-ray Disc zeker aan te raden. Deze 3D Blu-ray Disc-uitgave is voor de echte "die-hard"-fans van 3D.

Laatste reacties

langejan  |  28-11-2013

Ik heb al eerder aangegeven voor mensen die UPC hebben want tot mijn verbazing kwam ik bij VOD = Video On Demand X ray Featurettes van de Man of Steel GRATIS te...
Lees meer >

rogue  |  28-11-2013

Vreemd dat hier nog geen reactie op gekomen is, terwijl het ook een veel besproken film is.. Je recensie geeft redelijk mijn mening weer; na de bios heb ik de ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld 3D DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7.5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6.5
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.