Terminator Genisys


Terminator Genisys (Blu-ray)
Samenvatting

John Connor (Jason Clarke) is de leider van het verzet in de strijd tegen de machines. Deze hebben de wapensystemen van de mens tegen hen gebruikt en daarmee de hele wereld vernietigd. Miljarden mensen kwamen om. De wereld is nu een heilloze en donkere plaats waar het restant van de mensheid wordt gedomineerd door de machines en in vernietigingskampen wordt geplaatst. Met behulp van zijn rechterhand Kyle Reese (Jay Courtney) lukt het John echter om de machines te verslaan door in het hart van hun wezen toe te slaan. Maar niet voordat ze een terminator naar 1984 hebben gestuurd om Sarah Connor (Emilia Clarke), de moeder van John Connor te vermoorden. Als de terminator slaagt in deze missie, zal John Connor nooit geboren worden en het verzet nooit worden opgericht. Daarmee worden al hun successen alsnog teniet gedaan. Kyle Reese wordt teruggestuurd achter de terminator aan. Hier vindt hij nieuwe, onverwachte bondgenoten, zoals de Guardian (Arnold Schwarzenegger). De goeden mogen dan uit een team bestaan, hun vijanden zijn levensgevaarlijk. Een race tegen de klok en door de tijd begint met niets meer of minder op het spel van de toekomst van de totale mensheid op planeet Aarde.

Commentaar

Wie het verhaal hierboven goed heeft gelezen kan zich waarschijnlijk niet onttrekken aan een soort van deja vú-gevoel. Terminator Genisys keert weer helemaal terug naar de roots, inclusief de oorspronkelijke hoofdrolspeler. De Oostenrijkse bodybuilder en ex-gouverneur is inmiddels een beroemdheid, maar in 1984 was het eerste deel van Terminator onder leiding van James Cameron voor hem zijn echte doorbraak. Zeven jaar later in 1991 volgde het voor velen beste deel uit de reeks:  Terminator 2: Judgment Day. Daarna was het een tijdje stil en kwam er in 2003 en 2009 ruimte voor de matige vervolgen Terminator 3: Rise of the Machines en Terminator Salvation. Er zat 6 jaar tussen deze twee delen en nu weer 6 jaar later worden we getrakteerd op alweer het vijfde deel uit de reeks. Hoewel een traktatie impliceert dat het iets is om blij van te worden. Helaas is dat niet het geval. Ja, er wordt weer teruggekeerd naar de basis. En dankzij 31 jaar vooruitgang in technologie is er nu veel meer mogelijk dankzij geavanceerde computereffecten. Maar regisseur Alan Taylor (Thor: The Dark World) is geen James Cameron en ook het universum heeft haar nieuwigheid wel verloren. Sommige van de beste scènes uit Terminator Genisys zijn schaamteloze kopieën van de variant uit het eerste deel, maar toch mogen ze niet in de schaduw ervan staan. Wat is er dan zo mis met deze film? In alles komt het over al een manier om even snel geld in het laatje te brengen. Er spreekt geen enkele passie of originaliteit uit. Ja, de actie en special effects zien er zeer gelikt uit. Dat is dan ook zo ongeveer het enige wat vóór de film pleit. Het meest verwarrende is wellicht nog wel het verhaal. De kracht van het origineel is dat dit simpel werd gehouden, ondanks het tijdreiselement. In dit deel wordt plotwending op plotwending gestapeld, totdat echter helemaal niemand het meer kan volgen. Het leidt bovendien tot enkele lachwekkend ongemakkelijke scènes over familiebanden die qua leeftijden niet meer helemaal kloppen. Deze extra’s komen extra ongemakkelijk over doordat Terminator Genisys zo’n bloedserieuze toon heeft (al komt er weinig bloed in voor). Een beetje meer humor dan de sporadische grap hier en daar waar we het nu mee moeten doen had de boel zeker draaglijker kunnen maken. In de extra’s wordt de loftrompet afgestoken over de uitstekende casting, maar vrijwel niemand zit op de goede plek. Hoofdrolspeler Jay Courtney heeft niet het gewicht om deze film te dragen en de uit Game of Thrones bekende Emilia Clarke komt ook maar bleekjes uit de verf. Schwarzenegger is duidelijk op zijn retour en moet echt iets nieuws gaan doen in plaats van zijn oude succes telkens te herhalen. Terminator Genisys voegt niets toe aan de eerdere delen en zal – zeker voor de fans – een grote teleurstelling zijn. Wellicht is het nu het beste om de franchise even te laten rusten totdat iemand echt een goed idee heeft. Maar of dat zal gebeuren?

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 126 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
3D: Ja
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos 7.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Japans, Noors, Spaans, Zweeds
Uitgever: Paramount Home Entertainment Benelux
EAN: 5053083037284

Extra's

  • Family Dynamics
  • Infiltration and Termination
  • Upgrades: VFX of Terminator Genisys

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Terminator Genisys heeft de originele beeldverhouding van 2.39:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

Het beeld van deze film is zeer gevarieerd. Zo zijn er heel donkere scènes en juist hele lichte. Die eerste categorie domineert uiteraard. Op die momenten gaat er wat detail verloren in de schaduwen, maar dit was ongetwijfeld de bedoeling van de makers. De neonlichtachtige lasers vallen er des te meer door op. Er is in ieder geval altijd sprake van voldoende detaillering in het beeld en de zwartniveaus zijn goed. Tijdens de scènes overdag wordt pas echt goed zichtbaar hoeveel detaillering er in het beeld zit. Hier valt niets op af te dingen. Ook de kleuren zijn mooi op orde. Er zijn geen noemenswaardige defecten in het beeld te bespeuren. Een prima transfer zoals je dat van een recente grote blockbuster mag verwachten.

3D-beeld
De 3D-versie van Terminator Genisys is via post-conversie tot stand gekomen en de laatste tijd is die procedure gelukkig niet meer als vloeken in de kerk. Ook hier is deze post-conversie netjes gedaan, meer dan netjes zelf. Het 3D-beeld, weergegeven in het originele beeldformaat van 2.40:1, geeft een continu natuurlijk 3D-effect. Er is eigenlijk continu diepte te beleven in het beeld; dat is bij concurrerende 3D-conversies nog wel eens anders. Objecten en personen hebben nog steeds ene mooie ronding en worden niet vlak weergegeven. Ook worden deze personen en objecten gebruikt om extra diepte te creëren en dat werkt erg goed. Er zijn een aantal pop-out-effecten, zoals spetters en metaal-achtige speren die het beeld uitsteken. Ook die effecten doen zeer goed hun werk. Verder is het 3D-beeld vrij van ghosting en andere fouten en geeft dus ene stabiel en rustig 3D-beeld. Een kwalitatief zeer goede 3D-conversie heeft Terminator Genisys dus meegekregen op Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

Terminator Genisys wordt op deze BD-uitgave ondersteund door een Dolby TrueHD 7.1-track (24bit/48kHz) met een geïntegreerde Dolby Atmos-track in de originele Engelse taal. In het menu van de disk wordt keurig een waarschuwing gegeven dat je apparatuur dit aan moet kunnen, maar ook als dat niet zo is kun je nog steeds de track afspelen en krijg je een afgezwakte variant te horen. Deze review heeft alleen betrekking op de reguliere ‘core’ 7.1-mix. Zoals je zou verwachten bij een grote actiefilm als deze is het geluid zeer dynamisch. Het geluid komt overal vandaan en dit maakt het tot een intense ervaring. De actie wordt stevig weergegeven in een ruimtelijk geluidsbeeld met voldoende laag erin. Daarbij wordt er nog wel precies richting gegeven en ook de muziek krijgt de juiste rol in balans met het geheel. Dialogen zijn altijd goed verstaanbaar.

Extra's

Vanuit het hoofdmenu is een handjevol extra’s te selecteren, deze worden hieronder ieder afzonderlijk besproken. Alle extra’s zijn in HD, hebben Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) audio en Nederlandse ondertiteling.

Family Dynamics (16 minuten)
Deze extra gaat voor over de casting, maar ook over de franchise en de kwaliteit van de cast. Het heeft een heel erg hoog loftrompet-gehalte en is daarmee maar beperkt interessant.

Infiltration and Termination (25 minuten)
Hier wordt het al een stuk interessanter met een verdieping op filmlocatie en hoe de verschillende locaties en tijdsbeelden tot stand zijn gebracht.

Upgrades: VFX of Terminator Genisys (15 minuten)
Zoals de titel al verklapt gaat het hier over de computereffecten, die een heel grote rol spelen in de film.

Conclusie

De wereld is getroffen door atoombommen en een donkere en desolate plek geworden, gedomineerd door de machines. De verzetsleider John Connor stuurt zijn rechterhand Kyle Reese terug naar het verleden om te voorkomen dat de robots zijn moeder, Sarah Connor, vermoorden. Als die daar namelijk in slagen worden al de successen van de rebellen teniet gedaan. Terminator Genisys is alweer het vijfde deel in de reeks en komt precies zes jaar naar het vorige deel. Qua verhaal gaat men terug naar het begin, maar deze film heeft niets toe te voegen. Er zit geen hart en ziel in de film en het acteerwerk is matig, alleen de actie en special effects maken het nog enigszins onderhoudend. De BD-uitgave is technisch uitstekend verzorgd qua beeld- en geluidskwaliteit en er is een handvol extra’s inbegrepen.

Laatste reacties

Patrick van den Hul  |  09-01-2016

Recensie is aangevuld met een beoordeling van het 3D beeld (door Rogier gedaan)
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  22-11-2015

Net gisteren de BR binnengehad en de film gezien. Dat ik aan dit gedrocht geld heb uitgegeven.... Mi is er echt niets goed aan de film, behalve dat het spelen ...
Lees meer >

Pieter R.  |  21-11-2015

Net gisteren de BR binnengehad en de film gezien. Dat ik aan dit gedrocht geld heb uitgegeven.... Mi is er echt niets goed aan de film, behalve dat het spelen ...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  18-11-2015

Bluraysforeveryone.com Grappig, ik ook! Heb daar al meerdere bonus disco's en slip-overs besteld. Daar ga ik ook MI5 met exclusieve bonus disc bestellen.
Lees meer >

Werner  |  18-11-2015

Bluraysforeveryone.com
Lees meer >

Rogier Burghout  |  18-11-2015

Ik bedoelde dat ook. Oh echt? Waar heb jij em besteld?
Lees meer >

Werner  |  17-11-2015

Ik bedoel de extra US bonus disc... Ik bedoelde dat ook.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  17-11-2015

Ik heb 'm ook besteld, hoor... Ik bedoel de extra US bonus disc...
Lees meer >

Werner  |  17-11-2015

Ik heb 'm ook besteld, hoor...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  17-11-2015

Wellicht staan die dan in de US weer niet op de filmschijf... denk ik. EDIT. even nagekeken op dvdcompare.net, blijkbaar toch wel. Raar. Nu ja, beter een keer t...
Lees meer >

Werner  |  17-11-2015

Oh echt, wat gek dat ze er dan dubbel opstaan. Wellicht staan die dan in de US weer niet op de filmschijf... denk ik. EDIT. even nagekeken op dvdcompare.net, b...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  17-11-2015

Rogier, de twee extra documentaires (Family Dynamics en Infiltration and Termination) staan op de standaardversie. Oh echt, wat gek dat ze er dan dubbel opstaa...
Lees meer >

Werner  |  17-11-2015

Rogier, de twee extra documentaires (Family Dynamics en Infiltration and Termination) staan op de standaardversie.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  17-11-2015

Naar mij is ook een bonus disc onderweg vanuit de US. Hierop staat onderstaande inhoud. Valt me wel op dat deze een stuk langer duurt dan de AUS versie. ***Bo...
Lees meer >

socko  |  16-11-2015

En weer on topic Voor degene die van extras houden. de Australische steelbook kostte me 25 euro om hier te krijgen. bij deze release zit de bonus disc met bijn...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld 3D Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:5
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 20
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.