Man Who Knew Infinity, The

Recensent:
Emnet Assefa
07-07-2016

Totaalbeoordeling:

7.2
Bioscoop

Man Who Knew Infinity, The (Bioscoop)
Samenvatting

Srinivasa Ramanujan (Dev Patel) is een arme jongeman uit de Indiase stad Madras. Hij verlaat zijn vrouw en werk om naar Engeland te gaan, waar hij wordt hij toegelaten op de Universiteit van Cambridge. En dat ondanks dat hij nooit een opleiding heeft gehad. Ramanujan heeft namelijk de bijzondere gave om moeilijke wiskundige vergelijkingen op te lossen. Hij wordt door zijn medestudenten niet altijd even gewaardeerd, maar ook niet altijd begrepen. Professor G.H. Hardy (Jeremy Irons) begrijpt hem wel en neemt hem onder z'n hoede. Ramanujan groeit uit tot een van de meest aansprekende wiskundigen van de 20e eeuw.

Commentaar

The Man Who Knew Infinity vertelt het ware verhaal van de briljante Indiase wiskundige Srinivasa Ramanujan, zoals opgetekend in het gelijknamige boek van Robert Kanigel. Ramanujan werd geboren aan het eind van de 19e eeuw in India en ging op 27-jarige leeftijd naar Engeland om wiskunde te studeren aan de Universiteit van Cambridge. En dat is bijzonder, want Ramanujan had geen enkele wiskundige opleiding gehad, hij was volledig autodidact. De film laat dit bijzondere verhaal vooral zien door de ogen van G.H. Hardy, de professor die Ramanujan op de universiteit onder z'n hoede neemt. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee. Ondanks dat ze qua persoonlijkheid erg van elkaar verschillen begrijpen ze elkaar door hun eigen taal van 'nummers'. Dev Patel (Slumdog Millionaire) neemt op prima wijze de rol van Ramanujan voor z'n rekening. Eenmaal in Engeland is het lastig voor Ramanujan om geaccepteerd te worden. Hij worstelt om zijn werk erkend te krijgen. Naast zijn mentor zijn er maar weinig mensen die het werk van Ramanujan begrijpen. Dev Patel weet voldoende diepte aan het karakter van Ramanujan te geven om hem geloofwaardig te maken. Jeremy Irons (The Borgias) weet op uitstekende wijze de rol van professor G. H. Hardy te vertolken. Hij heeft een belangrijke rol in de film en z'n eigen manier om het geheel meer interessant te maken. Zijn visies op God, zijn humor en hoe hij door z'n collega's werd bekeken maken de serieuze inhoud wat luchtiger.
The Man Who Knew Infinity probeert ook sociale kwesties van die periode onder de aandacht te brengen, zoals racisme en het superieure gevoel dat de koloniale Britten tegenover de Indiase bevolking hadden. Maar we zien nauwelijks de omvang en gevolgen van deze kwesties terug in de film. En dat is toch wel een gemiste kans, juist omdat Ramanujan hier zelf zo veel mee te maken had. De focus ligt toch vooral op studie en het wiskundige aspect rond Ramanujan en Hardy. Regisseur Matt Brown, die zijn eerste speelfilm in vijftien jaar maakte, schreef zelf het scenario. Hij werkte lang aan het script, waarbij hij diverse bronnen raadpleegde om het zo waarheidsgetrouw te maken. Wiskunde is geen makkelijk onderwerp wat iedereen aan zal spreken, maar Brown weet dit onderwerp toch op een zodanige manier te brengen dat het begrijpelijk en behapbaar is. Maar vooral interessant in de film is hoe de relatie tussen Ramanujan en Hardy zich ontwikkelt. Dat maakt The Man Who Knew Infinity tot een inspirerende en tevens intrigerende film.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Biografie, Drama
Jaar: 2015
Uitgever: Paradiso Films

Conclusie

De Indiase autodidacte wiskundige Srinivasa Ramanujan vertrekt naar Engeland om te gaan studeren aan de Cambridge Universiteit. Daar wordt hij onder zijn hoede genomen door professor G. H. Hardy. Er ontstaat een innige vriendschap tussen de twee. The Man Who Knew Infinity vertelt het ware verhaal van Ramanujan, die uiteindelijk een van de belangrijkste wiskundigen is uit de 20e eeuw. De film is inspirerend en ook intrigerend, hoewel het kansen laat liggen om bepaalde sociale kwesties uit het begin van de 20e eeuw voor het voetlicht te brengen.

Laatste reacties

Werner  |  07-07-2016

Eigenlijk is het wel leuk dat nù quasi niemand Ramanujan kent (ik wel) en dat zo'n film daar verandering in kan brengen...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  07-07-2016

Een film over een wiskundige: een must see voor mij :) Ik moest ook direct aan jou denken toen ik dit las ;) Ben zelf ook wel benieuwd naar deze film.
Lees meer >

Werner  |  07-07-2016

Een film over een wiskundige: een must see voor mij :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Discriminatie Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.