Alien: Covenant

Recensent:
Rogier Burghout
04-10-2017

Totaalbeoordeling:

6
UHD

Alien: Covenant (UHD)
Samenvatting

De bemanning van het ruimtevaartschip The Covenant reist door de ruimte met als doel een nieuwe kolonie te starten op een andere planeet. De "vracht" is dan ook niet zomaar iets, namelijk duizenden kolonisten die in een diepe hyperslaap wachten op een betere toekomst ver van hun oorspronkelijke huis. Tijdens de hyperslaap van de volledige bemanning houdt androide Walter (Michael Fassbender) een oogje in het zeil. Als er echter een zonnestorm opsteekt wordt het schip geraakt door rondvliegend puin en worden de crewleden gewekt door Walter om crisisreparaties uit te voeren. De crew, aangevoerd door nieuwe kapitein Oram (Billy Crudup), moet direct aan de slag om het schip te redden. Dit lukt wonderwel en tijdens de nazit van alle reparaties en analyse van de reis die hun te wachten staat stuiten ze op een andere planeet vlakbij die een betere leefomgeving lijkt voor de kolonisten aan boord. Gezamenlijk nemen ze de beslissing om deze planeet te bezoeken om uit te vinden of er een kolonie gestart kan worden. Als ze aankomen op deze planeet is deze verstokt van enig dierlijk leven en heerst en er een soort verstikkende stilte. Er heerst namelijk een ander soort leven, een leven wat al het andere leven wil uitroeien. De crew moet nu alles op alles zetten om te ontsnappen van de planeet en ervoor zorgen dat ze uit de handen blijven van het monsterlijke leven wat op de planeet heerst.

Commentaar

Na Prometheus is Alien: Covenant de tweede film van regisseur Ridley Scott in de zogenaamde prequel-reeks die zich afspeelt voor de Alien-saga. Prometheus vertelt de oorsprong van de zogenaamde Engineers, de oorspronkelijke bewoners van deze planeet, en de eerste levensvorm die later evolueert in de voor de fans bekende Xenomorph. Alien: Covenant is een direct vervolg erop en komt qua verhaal dichterbij de eerste Alien-film. Het plan van regisseur Scott was dat dit tweede deel zich nog meer zou gaan richten op de ontwikkeling van de Engineers, die uiteindelijk voor de geboorte van de mens en de Xenomorphs verantwoordelijk zouden gaan worden. Dit deel, Paradise Lost genoemd in de ontwikkelfase, zou nog wel meer van de Alien-wereld afstaan. Echter, door de lauwe reacties van fans en publiek op Prometheus is regisseur Scott toch van dit idee afgestapt en heeft hij het verhaal van Alien: Covenant dichterbij de Alien-wereld gehouden. Uiteindelijk heeft deze zet niet echt goed gewerkt, want de reacties op deze laatste Alien-film zijn zelfs bijna nog lauwer te noemen dan die op Prometheus. En helaas, de respons heeft het voornamelijk wel bij het juiste eind. Alien: Covenant is een zeer repetitieve, saaie en voorspelbare genre-film geworden. De film loopt precies op de gebaande paden, karakters nemen volstrekt onbegrijpelijke beslissingen en het verhaal is totaal niet vernieuwend en voegt eigenlijk weinig tot niks toe aan het hele Alien-universum. Er wordt met afstand nauwelijks ingegaan op het verhaal in Prometheus en er wordt kort en indirect gerefereerd naar de Engineers en alles daar omheen. Regisseur Scott heeft er ook voor gekozen om een hoofdpersoon tussen twee films te laten vallen en ook dat is erg jammer, aangezien het een sterk punt was uit Prometheus dat dit karakter bleef leven, vooral in de combinatie met de androide die een twijfelachtig karakter en motivatie had. Die dynamiek komt in Alien: Covenant niet terug en dat is erg jammer. Het enige wat rest is dat Michael Fassbender zijn acteerspieren wat kan rekken door een dubbelrol te spelen met Walter en David. De ontwikkeling naar de Xenomorph wordt erg snel gemaakt en de dreiging daaromheen wordt ook snel afgewikkeld. De film als geheel komt dus weinig vernieuwend en overtuigend over en is duidelijk een stap terug in de Alien-saga. Ook als film zelf is het een miskleun voor regisseur Scott, die meerdere klassiekers op zijn naam heeft staan. Dit is zeker (één van zijn) zwakste films tot nu toe gemaakt. En dat het uitgerekend een Alien-film is maakt dit het wel extra zuur.

De bespreking van beeld en geluid hieronder betreft de Blu-ray Disc- en de UHD-uitgave, waarbij de extra's van de bijgeleverde Blu-ray Disc worden besproken. Ook de screenshots komen van de Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Horror, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2017
Speelduur: 122 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment
EAN: 8712626089230

Extra's

  • Verlengde en verwijderde Scènes
  • USCSS Covenant
  • Sector 87 - Planet 4
  • Master Class - Ridley Scott
  • Audiocommentaar van regisseur Ridley Scott
  • Productiegalerij
  • Bioscooptrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Alien: Covenant heeft op UHD BD een resolutie van 2160p en staat op een dubbellaags UHD66-disk met een HEVC H.256-codering. De UHD BD biedt tevens HDR (10). Ondanks dat de film is opgenomen in 4K-resolutie is de film uiteindelijk gemastered in 2K-intermediate. De transfer biedt niet echt een enorme upgrade ten opzichte van de prima beeldkwaliteit van de Blu-ray Disc, maar de verschillen zijn wel waarneembaar. Met zichtbaar meer gradaties in helderheid en een rijk contrast komen de kleine details meer tot leven. Donkere scénes bieden meer detail en ondanks het gekozen sobere palet doen kleuren net wat levendiger aan. Maar daarmee is de beeldkwaliteit niet direct een aankoop waard. Wellicht weggelegd voor de wat kritische kijkers.

Blu-ray Disc
Alien: Covenant staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1 op een dubbellaags Blu-ray Disc. De encodering heeft via AVC plaatsgevonden. De film is digitaal geschoten met Arri Alexa cameras en dat is ook aan de kwaliteit van de transfer te zien. Het geheel oogt zeer scherp en regisseur Scott heeft gezorgd voor een kwalitatief hoog productiedesign zodat er altijd wel wat te zien valt. Het kleurenpalet is nogal donker en grauw, felle kleuren komen nauwelijks in de film voor. De donkere kleuren hebben wel een goed contrast zodat alles goed te onderscheiden valt. Detaillering is ook dik in orde. Huidtonen kunnen soms een beetje kunstmatig overkomen, vooral bij David (maar wellicht is dat express gedaan gezien de aard van het karakter). Verder is dit gelukkig een sterke transfer voor een film die het ook van zijn uiterlijk moet hebben.

Geluidskwaliteit

UHD
Op de UHD BD staat een indrukwekkende Engelstalige Dolby TrueHD 7.1-audiotrack met een Dolby Atmos-extensie. Een demowaardige track wel te verstaan. Van de helderheid van de metalen bliepjes die overal vandaan komen, de blaadjes die dwarrelen in de wind tot aan de zware onweersstormen die over je heen trekken. Soms subtiel, vaak indrukwekkend. Kortom, een mooie audiomix die optimaal ten gehore wordt gebracht op deze UHD BD en wel degelijk de upgrade waard is!

Blu-ray Disc

De Blu-ray Disc van Alien: Covenanant krijgt een DTS-HD Master Audio 7.1-audiotrack mee die werkelijk subliem is. Wat vooral opvalt is de geweldige balans tussen actiescènes en rustige scènes en ook de dynamische range van de audiotrack. Alle kanalen worden eigenlijk continue bezet, bijvoorbeeld in het ruimteschip hoor je altijd wel wat geroezemoes of andere omgevingsgeluiden om je heen. Spraak komt helder en netjes uit de centerspeaker. Ook het laag wordt goed vertegenwoordigd vanuit de subwoofer. Een audiotrack waar niks op af te dingen valt. 

Extra's

Alien: Covenant heeft op Blu-ray Disc een aardige selectie aan extra's meegekregen. Alles is in 1080p-resolutie en is Nederlands ondertiteld.

Verlengde en verwijderde Scènes (18 min)
Een selectie aan verlengde en verwijderde scènes waarvan duidelijk is dat ze om tijdsredenen zijn ingekort/geknipt.

USCSS Covenant (16 min)
Dit onderdeel bestaat uit drie featurettes:
Meet Walter - een soort infomercial van een nieuw model van David.
Phobos - een selectie van virtuele therapie sessies.
The Last Supper - de crew eet een maaltijd voordat ze in hyperslaap gaan.

Sector 87 - Planet 4 (9 min)
Dit onderdeel bestaat uit twee featurettes en één fotoserie:
The Crossing - wat meer achtergrond over het karakter David.
Advent - geeft meer uitleg (en beelden) over het lot van Elizabeth (Noomi Rapace).
David's Illustrations - een collectie van tekeningen en andere ontwerpen.

Master Class - Ridley Scott (56 min)
Veruit de meest interessante extra op de Blu-ray Disc, tenminste voor degenen die meer willen weten van het werk van regisseur Ridley Scott. Hier zie je hem aan het werk, veelal via beelden van achter de schermen. 

Audiocommentaar van regisseur Ridley Scott
Een informatief audiocommentaar waarin Scott veel achtergrondinformatie vertelt en diverse aspecten van de productie toelicht.

Productiegalerij (26 min)
Een grote collectie aan diverse foto's en concept art.

Bioscooptrailers (5 min)
Twee bioscooptrailers van de film.

Conclusie

Het ruimteschip Covenant denkt een planeet gevonden te hebben waar kolonisten van de aarde een nieuw leven kunnen opbouwen. Echter is er al leven op deze planeet, en deze duldt geen bezoekers. Alien: Covenant gaat een soort van verder waar Prometheus ophoudt maar gaat qua opbouw van verhaal sneller richting de originele saga, en daar ligt een beetje het probleem van de film. Het is allemaal redelijk bekend en dus weinig verrassend. De UHD en de Blu-ray Disc zijn technisch dik in orde en de extra's op de Blu-ray Disc zijn interessant, vooral de lange featurette over regisseur Ridley Scott.

Laatste reacties

Pastichio Rocker  |  12-11-2017

De beelden zijn prima, de Aliens zien er weer prachtig uit, en ook de ruimtetuigen zien er futuristisch uit. Maar het scenario van deze film is te zwak om er ee...
Lees meer >

Tarkus  |  11-11-2017

De beelden zijn prima, de Aliens zien er weer prachtig uit, en ook de ruimtetuigen zien er futuristisch uit. Maar het scenario van deze film is te zwak om er ee...
Lees meer >

Hombre  |  07-10-2017

Logan had dit ook al. Totaal overbodig wat mij betreft. Die Duitse leeftijdslogo's zien er niet en zijn nog eens een stuk groter dan die bij ons, dus daar heeft...
Lees meer >

Frank  |  07-10-2017

Wat ik apart vond aan deze release is de omkeerbare cover heeft zonder leeftijdslogo. In Duitsland heel gebruikelijk maar het is de eerste keer dat ik zoiets bi...
Lees meer >

Richard B.  |  06-10-2017

Wat ik apart vond aan deze release is de omkeerbare cover heeft zonder leeftijdslogo. In Duitsland heel gebruikelijk maar het is de eerste keer dat ik zoiets bi...
Lees meer >

Dai  |  05-10-2017

Ik vond Prometheus hilarisch slecht. Oude man gaat bijna dood, gaat een ruimte expeditie sponseren om zijn "maker" te ontmoeten. Ontmoet zijn maker, vraagt om ...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  05-10-2017

In tegenstelling tot velen vond ik deze nieuwe toevoeging aan het Alien universum meer dan geslaagd. Ja, zeer geslaagd op technisch gebied, echt schitterend be...
Lees meer >

Michael Hamers  |  05-10-2017

Ik zal af en toe ook het beeld en geluid beoordelen. De inhoudelijke recensies zullen dan van anderen komen. Ik heb ook een OLED E6V model net als Claudio. En o...
Lees meer >

rogue  |  04-10-2017

Beeld en geluid van de UHD zijn in dit geval door Claudio gedaan. Helaas is nog niet iedereen in staat om UHD zelf te beoordelen. Bedankt voor de verduidelijkin...
Lees meer >

WaymannDirector  |  04-10-2017

In tegenstelling tot velen vond ik deze nieuwe toevoeging aan het Alien universum meer dan geslaagd.
Lees meer >

Ludo Keeris  |  04-10-2017

Beeld en geluid van de UHD zijn in dit geval door Claudio gedaan. Helaas is nog niet iedereen in staat om UHD zelf te beoordelen.
Lees meer >

rogue  |  04-10-2017

He, toch nog een tweede UHD recensent, ik dacht dat Ludo nog de enige zou zijn, mooi om te zien dat jij het ook gaat doen (y). Al gelden mijn opmerkingen van to...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:9.5
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots