Alien Anthology

Recensent:
Koen Koene
23-11-2010

Totaalbeoordeling:

9.6
Blu-ray

Alien Anthology (Blu-ray)
Samenvatting

De hier besproken BD-boxset bevat de vier films uit de Alien-reeks.

Alien (1979): Op het vrachtschip Nostromo wordt een signaal ontvangen van de planeet LV-426. Op de planeet blijken reuzeneieren te liggen. Een van de bemanningsleden krijgt hierdoor een wezen op zijn gezicht. Het blijkt het begin van een haast onmogelijke strijd tegen een bijzonder kwaadaardig buitenaards wezen.

Aliens (1986): Na jaren in de ruimte te hebben rondgezweefd, wordt Ellen Ripley gered als enige overlevende van de Nostromo. Het blijkt dat het bedrijf Weyland-Yutani al lange tijd bezig is de planeet LV-426 bewoonbaar te maken. Als van LV-426 echter geen levenstekens meer worden vernomen, wordt Ripley gevraagd met een groep commando’s polshoogte te gaan nemen op deze planeet. Het is het begin van een nieuwe strijd tegen een oude vijand.

Alien³ (1992): Ripley heeft zich in veiligheid kunnen brengen na de gebeurtenissen op LV-426. De ontsnappingcocon van het ruimteschip maakt een noodlanding op Fiorina 161, een naargeestige planeet bewoond door voormalige gevangenen van een maximaal beveiligde werkgevangenis. Wanneer Ripley vermoedt dat een Alien zich in de ontsnappingscocon heeft schuilgehouden, ontdekt ze tot haar schrik dat de gevangenen totaal verstoken zijn van geavanceerde technologie en moderne wapens. Maar de grootste schrik moet nog komen…

Alien: Resurrection (1997): 200 jaar zijn verstreken. Wetenschappers van de United Systems Military hebben aan boord van het ruimteschip Auriga met DNA-technieken een kloon van Ripley kunnen maken. Onder leiding van generaal Perez (Dan Hedaya) proberen zij op deze wijze een kloon te krijgen van de Alien-koningin die in Ripley aanwezig was. Deze Alien wordt gezien als het ultieme wapen. De wetenschappers denken arrogant dat de Aliens niet kunnen ontsnappen, maar paniek breekt uit als dit toch gebeurt.

Commentaar

Als je het hebt over bekende en invloedrijke filmreeksen, dan hoort de vierdelige Alien-reeks daar zeker bij. Het begon allemaal in 1979, toen regisseur Ridley Scott met het eerste deel in de reeks kwam. Het resulterende Alien, over de bemanning van een ruimteschip die zonder het te weten een moordlustig wezen aan boord haalt, bleek een zeer effectieve en spannende sciencefiction/monsterfilm. De nadruk in de film ligt niet zozeer op actie, maar meer op het neerzetten van een creepy sfeertje waarin geen van de personages zijn/haar leven zeker is. Daarin slaagt Alien volledig, geholpen door geloofwaardige sets en (nog steeds overtuigende) effecten. Eveneens noemenswaardig is de aanwezigheid van vrouwelijke heldin Ripley, een sterke rol van Sigourney Weaver. In 1986 zou Weaver voor het vervolg wederom in deze rol kruipen, al zag het er even naar uit dat men Ripley wilde vervangen door een mannelijke rol. Maar goed dat men dat niet gedaan heeft, want met het door James Cameron geregisseerde Aliens wist Ripley voorgoed door te dringen tot de lijst van SF-iconen. Vergeleken met zijn voorganger is Aliens meer actie, minder horror. Dat kan ook bijna niet anders, want het verhaal zet Ripley niet tegenover slechts één maar tegenover een heleboel buitenaardse monsters. En om die te overwinnen zul je toch echt met zwaar geschut moeten komen. Met Aliens heeft Cameron dan ook een zeer vermakelijke (en inmiddels klassieke) sciencefiction/actiefilm afgeleverd, en een logisch vervolg op Alien. Na twee klassiekers was het de grote vraag of het ook de derde keer weer raak zou zijn. Maar helaas, het in 1992 verschenen Alien³ kon in de verste verte niet aan de verwachtingen voldoen. De productie van David Finchers filmdebuut verliep zeer moeizaam, iets wat het eindresultaat niet ten goede is gekomen. Het resultaat is een film die weliswaar visueel interessant is (ondanks enkele gedateerde effecten), maar die qua verhaal en uitwerking zwaar tegenvalt. Mede door een rommelige structuur en het gebrek aan sympathieke personages is het derde deel een bijzonder matige prent. Een nieuwe kans om de franchise op de rit te krijgen kwam in 1997, met het door Fransman Jean-Pierre Jeunet geregisseerde Alien: Resurrection. Het resultaat bleek helaas niet veel beter dan Alien³. Ook in de vierde Alien-film is er namelijk een gebrek aan personages waar je om geeft. Ander minpunt is het feit dat de film op het eind uit de bocht vliegt, mede door een beroerd uitgewerkte plottwist rond – zonder al te veel te verklappen – een zwangerschap en een pasgeborene. Daartegenover staat wel dat de film een redelijke portie actie te bieden heeft, evenals een prima stijl en uitstraling. Ook de effecten, dit keer deels digitaal, weten beter te overtuigen dan bij zijn voorganger. Samenvattend kent de gehele Alien-reeks duidelijke ups (Alien en Aliens) en downs (Alien³ en Alien: Resurrection), maar als geheel is het een reeks die iedere sciencefictionliefhebber gezien moet hebben.

De Alien-films zijn al lange tijd in diverse uitvoeringen verkrijgbaar op DVD. Tot dusver was de Quadrilogy-uitgave, een DVD-boxset met de vier films (elk in twee versies) plus een enorme hoeveelheid extra's, de ultieme uitgave. Onlangs heeft de reeks echter ook de stap naar HD gemaakt. Het resultaat is de Alien Anthology BD-boxset, bestaande uit zes goed gevulde schijfjes. Er zijn twee versies beschikbaar, een reguliere uitgave en een Collector's Edition. Laatstgenoemde is qua discs identiek aan de reguliere versie, maar bevat als extra een verlicht beeld van een Alien-ei. Leuk voor de verzamelaar. Is de Anthology de nieuwe definitieve uitgave? Je leest het hieronder.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Horror, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1979
Speelduur: 478 min
Verpakking: Boxset
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 4.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Portugees
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626051077

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Fotogalerijen
  • Commentaartracks
  • MU-TH-UR Mode
  • Alien - Het Innerlijke Beest
  • Aliens - Superieure Vuurkracht
  • Alien3 - Ravage en Woede
  • Alien: Resurrection - Een Stap Verder
  • BD-Exclusieve Featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op de Anthology-uitgave tref je de vier Alien-films (uiteraard) aan in hun oorspronkelijke verhouding. Voor Aliens is dat 1.78:1, voor de overige films 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Elk van de films staat op een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

Aan de HD-transfer van het eerste deel hoeven we weinig woorden vuil te maken. Alien heeft er namelijk nog nooit zo goed uit gezien! Afgaande op deze BD-versie, afkomstig van een nieuwe 4K master, zou je haast niet geloven dat je hier met een film van meer dan dertig jaar oud te maken hebt. Het beeld oogt ontzettend gedetailleerd en helder, met behoud van de filmische uitstraling. Alle tijd en moeite die men in het uiterlijk van de film heeft gestoken komt hier perfect tot uiting, beter nog dan op de (voor het DVD-medium uitstekende) Quadrilogy-transfer. Ook qua zwartniveau en schaduwdetail gooit de transfer hoge ogen. Een meer dan uitstekende HD-weergave dus, beter zal het voorlopig niet worden (en misschien wel nooit).

Met betrekking tot de HD-transfer van vervolg Aliens hadden liefhebbers aanvankelijk wat zorgen. Regisseur James Cameron had namelijk aangegeven dat men de nieuwe master volledig "ontruisd" en "ontgraind" had. En dus was de vrees dat het beeld hiermee zijn filmische karakter zou verliezen en – als gevolg van ruisonderdrukking – die typische, verafschuwde wasachtige uitstraling zou hebben. Gelukkig blijken de zorgen grotendeels ongegrond. Het HD-beeld oogt namelijk nog steeds erg natuurlijk en filmisch,en slechts in een enkel shot is iets van een wasachtige look te bespeuren. Bovendien zullen liefhebbers de sprong in detaillering en helderheid zeker kunnen waarderen. Een geslaagde opknapbeurt dus!

Voor het derde en vierde deel heeft men schijnbaar minder moeite gedaan om het beeld volledig op te knappen, getuige de minder spectaculaire transfers. Zo oogt Alien³ in het algemeen vrij soft en zijn hier en daar kleine vuiltjes en beschadigingen in het beeld te zien. Verder zijn in dit geval, in tegenstelling tot bij Aliens, wel de gevolgen van ruisonderdrukking zichtbaar. Ook is wat lichte telecine-wobble aanwezig. Waarmee niet gezegd is dat het beeld niet om aan te zien is, want de solide kleurweergave, de heldere uitstraling en het prima zwartniveau zorgen voor een HD-weergave die ruim voldoende is en nog steeds een aardige verbetering biedt ten opzichte van DVD.

Hetgeen waar de transfer van Alien: Resurrection in uitblinkt is in de kleurweergave. Het beeld van de eerdere films was overwegend donker en grauw, maar regisseur Jean-Pierre Jeunet gooit er wat meer kleur in. Bijvoorbeeld het blauwgroen van de onderwaterscène of de geeltinten tijdens de ontknoping. De HD-transfer vertaalt dit perfect naar het scherm. Op de overige fronten is het beeld vergelijkbaar met dat van Alien³. Ook hier is de scherpte niet echt bijzonder en is er af en toe een spettertje zichtbaar. Verder valt op dat het contrast vrij hoog is, al is dat vermoedelijk een bewuste keus. Al met al presteert het beeld beter dan op DVD, maar er is duidelijk niet het onderste uit de kan gehaald.

Beschouwen we de uitgave in zijn geheel, dan is Alien op beeldgebied duidelijk het hoogtepunt. Dan komt het vervolg, dat qua beeld eveneens prima is opgeknapt, en daarna staan Alien³ en Alien: Resurrection op een gedeelde derde plaats. Bij laatstgenoemde films bestaat de nodige ruimte voor verbetering, maar vanwege de goede transfers van het eerste en tweede deel scoort de uitgave in zijn geheel toch een dikke voldoende.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied kun je bij de vier films in de Alien Anthology-uitgave uiteraard genieten van lossless geluid. Dit ongeacht of je de bioscoopversie van de film of de Special Edition/Director's Cut bekijkt (zie extra's). Het lossless geluid is in alle gevallen in de vorm van een DTS-HD Master Audio 5.1-track gegoten (24bit/48kHz).

Bij de eerste film ligt de nadruk op de drie voorkanalen, waar onder meer de mooie filmmuziek van Jerry Goldsmith te horen is. De achterkanalen worden - meestal subtiel, soms agressief - benut voor omgevingsgeluiden en effecten. Het geluid heeft een goede dynamiek en mooie klank, slechts sporadisch verraadt een scherp randje de hoge leeftijd van de prent. Het LFE-kanaal zorgt voor een stevig en diep laag. Het resultaat van dit alles is een track die de beoogde horrorsfeer op een perfecte manier ondersteunt.

Aliens is, zoals reeds vermeld, meer een actiefilm dan een horrorfilm. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor het geluid. Waar het geluid van Alien vooral draait om subtiliteit, is het bij Aliens de agressie die de boventoon voert. Naarmate de film vordert wordt het geluidsbeeld steeds actiever, waarbij de surrounds uiteraard volop worden bijgeschakeld om de effecten richting te geven. Ook het LFE-kanaal komt veelvuldig aan bod. Een erg goede actietrack!

Bij Alien³ heeft de voornaamste verbetering op geluidsgebied betrekking op de alternatieve SE-versie van de film, die naast de bioscoopversie aanwezig is. Bij de Quadrilogy-uitgave was het geluid bij het ingepaste materiaal vaak van slechte kwaliteit, en destijds ontbraken geld en middelen om dit op te lossen. Voor de Anthology-uitgave heeft men er energie in gestoken om het geluid op te knappen (onder meer door delen opnieuw op te nemen), waarmee de SE-versie deze keer een veel vloeiender en daarmee beter kijkbaar geheel is. Verder geldt ook hier dat er geen grote tekortkomingen zijn, het geluid klinkt simpelweg uitstekend.

De audio van Alien: Resurrection weet vooral indruk te maken tijdens de actiescènes, met een diep laag en effecten die erg veel richting hebben. Dialogen komen, net als bij de andere films, netjes uit het midden en blijven altijd goed overeind tussen het eventuele actiegeweld. Het geluid klinkt verder dynamisch en gedetailleerd, ruis is niet aanwezig.

Kortom: alle vier films kunnen profiteren van uitstekend klinkend lossless geluid.

Extra's

De eerder verschenen Alien Quadrilogy DVD-boxset bevat al een enorme berg extra’s, maar de Alien Anthology boxset doet daar nog een schepje bovenop. Deze bevat namelijk al het aanvullend materiaal van de Quadrilogy-set, plus vele uren aan exclusieve toevoegingen. Qua extra’s is dit dus duidelijk de ultieme uitgave van de Alien-reeks. De meeste extra’s zijn te vinden op de vijfde en zesde discs, maar de schijfjes met de films bevatten eveneens het nodige materiaal. De featurettes hebben SD-beeld (480i), het stilstaande beeldmateriaal (foto’s, schetsen, e.d.) heeft een HD-resolutie van 1080p. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Disc 1-4

Versie-keuze
Elk van de vier delen bevat twee versies van de film. Voor het starten van de film maak je de keus, daarna kun je deze via het menu nog wijzigen. Sommige extra’s zijn versie-specifiek, waar dit het geval is staat dit duidelijk in het menu vermeld. Het gaat om de volgende versies:
- Alien: De bioscoopversie uit 1979 (117 min) en de Directors Cut uit 2003 (116 min). Laatstgenoemde wordt voorafgegaan door een introductie van regisseur Ridley Scott.
- Aliens: De bioscoopversie uit 1986 (137 min) en de Special Edition uit 1990 (154 min). Ook hier krijg je bij de SE een introductie te zien, dit maal van James Cameron.
- Alien 3: De bioscoopversie uit 1992 (115 min) en de op Finchers werkprint gebaseerde Special Edition uit 2003 (145 min). In tegenstelling tot bij de Quadrilogy-uitgave heeft deze laatste nu wel goed geluid (zoals eerder vermeld bij “Geluidskwaliteit”).
- Alien: Resurrection: De bioscoopversie uit 1997 (109 min) en de Special Edition uit 2003 (154 min). De SE wordt voorafgegaan door een introductie van regisseur Jean-Pierre Jeunet.

Verwijderde Scène Markering
Deze extra is alleen beschikbaar bij de SE/DC van de betreffende film. Schakel je de optie in, dan verschijnt tijdens de film een icoontje in beeld wanneer het om een fragment gaat dat niet in de bioscoopversie zit.

Index Verwijderde Scènes
Onder deze menuoptie kun je de scènes die zijn toegevoegd aan de SE/DC bekijken (afzonderlijk of via de “speel alles”-optie). Deze extra is alleen in het menu van de bioscoopversie te vinden.

Commentaartracks
Bij elk van de films is optioneel audiocommentaar aanwezig.
- Alien: Hier heb je de keus uit twee tracks. Op de eerste, die alleen beluisterd kan worden bij de bioscoopversie, hoor je regisseur Ridley Scott. De tweede track is een samengesteld commentaar, waarin naast Scott ook de schrijver, editor, uitvoerend producent en diverse castleden hun zegje doen.
- Aliens: Vele sprekers komen voorbij in dit samengestelde commentaar, waaronder de regisseur, producer, vele castleden en de diverse crewleden die verantwoordelijk waren voor de special effects.
- Alien 3: Een samengestelde track waarop onder andere de editor, effect-makers en diverse castleden de film toelichten.
- Alien Resurrection: Wederom een track waarop vele betrokkenen te horen zijn. Denk daarbij aan de regisseur, editor, effectspecialisten en castleden.

Alternatieve Audiotracks
Naast de normale audiotrack kun je ook nog een selectie maken uit een of meerdere alternatieve tracks. Deze zijn alleen te selecteren bij de bioscoopversie.
- Alien: Twee DD 5.1-tracks met de geïsoleerde filmmuziek, eentje met de oorspronkelijke composities en eentje met de uiteindelijke muziek (er werd nogal wat veranderd in post-productie), plus een DD 4.1-mix van het geluid.
- Aliens: Ook hier twee DD 5.1-tracks met geïsoleerde filmmuziek, met de oorspronkelijke en uiteindelijke composities, plus een DD 4.1-mix.
- Alien 3: Een DD 5.1-track met enkel de filmmuziek.
- Alien Resurrection: Bij het vierde deel eveneens een DD 5.1-track met alleen de filmmuziek.

MU-TH-UR Mode
Na het inschakelen van deze optie is tijdens de film een balk zichtbaar, waarin wordt vermeld welk (op dat moment relevant) extra materiaal op disc 5 en 6 beschikbaar is. Markeer je de betreffende extra, dan onthoudt de speler dit. Start je later dan de vijfde of zesde disc op, dan kun je daar de lijst met gemarkeerde extra’s opvragen en afspelen. Een minpunt is dat de uitgeklapte MU-TH-UR-balk ongeveer het halve scherm in beslag neemt, wat funest is voor het kijkgenot. Bovendien zullen de meeste geïnteresseerden simpelweg al het materiaal willen zien, waarmee de meerwaarde van het markeren gering is.

Trivia Track
Afgaande op bovenstaande verhaal lijkt de MU-TH-UR Mode een extra die je gerust over kunt slaan. Dat is echter niet helemaal waar. De optie herbergt namelijk ook de zogenaamde Weyland-Yutani Datastream, oftewel een (Engelstalige) trivia-track. De gebruikte letter is overigens nogal klein, wat vervelend is voor degenen met een minder groot scherm.

Disc 5

De vijfde disc herbergt talloze featurettes over de producties, onderverdeeld per film. Voor elke film wordt een onderscheid gemaakt tussen de extra’s die ook op de Quadrilogy-uitgave te vinden zijn en BD-exclusief materiaal. Laatstgenoemde extra’s zijn korte featurettes, bestaande uit interviewfragmenten, testbeelden of een blik bij de opnames. Er is een “speel alles”-optie beschikbaar om alle featurettes van de schijf te bekijken, plus een “speel alles”-optie per onderdeel.

Alien – Het Innerlijke Beest (176 min)
Deze keus brengt je bij een submenu, waar de volgende extra’s van de Quadrilogy-uitgave te vinden zijn:
- Star Beast (18 min): Over de totstandkoming van het verhaal.
- De Visualisten (16 min): Over het creatieve ontwerpproces.
- Truckers in de Ruimte (15 min): Over de casting.
- Angst voor het Onbekende (24 min): Over het werken aan en op de sets in Shepperton Studios.
- De Donkerste Uithoeken (17 min): Over het ontwerp van de Nostromo en de Alien-planeet.
- De Achtste Passagier (32 min): Over ontwerp en realisatie van de wezens.
- Toekomende Tijd (16 min): Over de muziek en geluidsmontage.
- Outward Bound (19 min): Over de visuele effecten.
- Een Ware Nachtmerrie (19 min): Over de reacties op de film.

Alien – Exclusieve Blu-ray Extra’s (80 min)
Onder deze noemer vind je de volgende korte featurettes: De Levenscyclus van Alien (3 min), De Invloed van Jodorowsky’s Dune (2 min), O’Bannon met Shusett (3 min), Ridley Scott’s Openbaring (2½ min), Jon Finch Zet de Feiten op een Rijtje (2 min), De Zoektocht naar de Juiste Ripley (3 min), Acteurs als Rekwisieten (1 min), Sigourney Weaver Leert de Kneepjes van het Vak (1 min), De Functionele Kunst van Ron Cobb (1½ min), Dagopnames: Parker en Brett Improviseren (8 min), Die Gebruikte Toekomst-Look (4 min), Bolaji Badejo Alien-Bewegingstests (5½ min), De Ontdekking van Bolaji Badejo (2 min), Giger over Giger (2 min), De Verontrustende Genialiteit van H.R. Giger (6 min), James Cameron Ontleedt Alien (2 min), Cocon van Liefde (3 min), Jerry Goldsmith Blikt Terug op Alien (3 min), Goldsmith over Stilte (3 min), De Voor- en Nadelen van Temp Tracks (2½ min), Homoseksuele Relaties in de Ruimte (1½ min), Speelgoedvogels van Vernietiging (1 min), Herinneringen aan Oscar Night (1½ min), Testbeelden: Nostromo over Vorkheftruck (1 min), Einde van een Genre (2½ min), Eerste Indrukken (5½ min), O’Bannon’s Strijd voor Erkenning (6 min).

Aliens – Superieure Vuurkracht (185 min)
Deze keus brengt je bij een submenu, waar de volgende extra’s van de Quadrilogy-uitgave te vinden zijn. Een “play all”-optie is aanwezig.
- 57 Jaar Later (11 min): Over de start van het project.
- Betere Werelden (13 min): Over het creatieve ontwerpproces.
- Voorbereiding voor de Strijd (17 min): Over de casting.
- Het is Oorlog (20 min): Over de conflicten op de set in Pinewood Studios.
- Er is altijd een Risico (15 min): Over de wapens en actie.
- Zoeken naar Beesten (16 min): Over het ontwerp van de wezens.
- Twee Wezen (14 min): Over de relatie tussen Sigourney Weaver en Carrie Henn.
- Beauty en de Bitch (22 min): Over de realisatie van de slotconfrontatie.
- Het Aftellen (16 min): Over de muziek van James Horner.
- De Kracht van Real Tech (28 min): Over de visuele effecten.
- Aliens Ontketent (13 min): Over de reacties op de film.

Aliens – Exclusieve Blu-ray Extra’s (59 min)
Onder deze noemer vind je de volgende korte featurettes: Zonder Sigourney Weaver (1½ min), Oorsprong van Acheron (2 min), Hadley’s Hoop Opbouwen (3½ min), Cameron’s Ontwerpfilosofie (2½ min), Een Ongebruikte Kerncentrale Zoeken (2 min), Cameron’s Militaire Interesses (1½ min), Werken met Sigourney Weaver (5½ min), Het Belang van Bishop (1½ min), Paul Reiser over Carter Burke (1 min), De Paxton/Cameron Connectie (2½ min), Vasquez (1 min), Op de Set: De Kolonie Infiltreren (3 min), Rekwisieten: Het Licht (½ min), Simon Atherton over Wapens (2 min), Stan Winston Prijzen (1½ min), Chestburster (1½ min), Vechten tegen de Facehugger (1½ min), Facehugger (7½ min), Stan Winston’s Nalatenschap (2½ min), Cameron’s Scherpe Kant (1½ min), Sigourney Weaver’s Triomf (1½ min), Opnieuw in Dienst bij Cameron (1½ min), Van Producent naar Stand-In (2½ min).

Alien³ – Ravage en Woede (180 min)
Deze keus brengt je bij een submenu, waar de volgende extra’s van de Quadrilogy-uitgave te vinden zijn.
- Ontwikkelingshel (18 min): Over de moeizame productie.
- Verhalen van de Houten Planeet (13 min): Over het oorspronkelijke scenario.
- Statis Onderbroken (14 min): Over het realiseren van Finchers visie.
- Xeno-Erotisch (10 min): Over het redesign van de Alien.
- De Kleur van Bloed (24 min): Werken aan en op de sets in de Pinewood Studios.
- Adaptief Organisme (21 min): Over het Alien-ontwerp en de bijbehorend e effecten.
- De Neerwaartse Spiraal (15 min): Over de vele onenigheden.
- Optische Furie (24 min): Over de visuele effecten.
- Waar de Zon Koud Schijnt (18 min): De extra opnames verliepen niet zonder problemen.
- Requiem voor een Schreeuw (15 min): Over muziek, montage en geluid.
- Postmortaal (8 min): Reacties op de film.

Alien³ – Exclusieve Blu-ray Extra’s (74 min)
Onder deze noemer vind je de volgende korte featurettes: Renny Harlin Stapt Op (2 min), Uitleg van de Houten Planeet (3 min), Ezra Swerdlow’s Zorgen (1 min), Baldies Initimideren (2 min), Op de Set van Fury 161 (4 min), De Kunst van Storyboarding (2½ min), Hicks’Alternatieve Toekomst (2 min), Kostuums voor Personages (1½ min), Op de Set: Vanuit het Oogpunt van de Alien (2½ min), Casting met Charles Dutton (3 min), Op de Set: De Oxburster (3 min), Alien-Whippet Lokken met Worst (2 min), Fincher’s Aliënatie (3½ min), Lance Henriksen Keert Terug in Stijl (1½ min), Slijmen bij Fincher (6½ min), Een EEV-Miniatuur (1½ min), Matte Painting-Herinneringen (8 min), Hoe Maak Je Alien-Speekselzuur (1 min), Sulaco’s Cameo (1 min), Woorden van Weaver (2½ min), De Kale Blues (2½ min), Opscheprechten (1 min), Sigourney’s Topje Stelen (1 min), De Creatie van Alien-Geluiden (2½ min), Gevaarlijke Opnames (2 min), Pijnlijke Lage Frequenties (1 min), De Kracht van Stilte (3 min), Ripley’s Evolutie (2 min), Gemengde Reacties (4½ min).

Alien: Resurrection – Een Stap Verder (174 min)
Deze keus brengt je bij een submenu, waar de volgende extra’s van de Quadrilogy-uitgave te vinden zijn.
- Uit de As (10 min): Over het verschil met de eerdere drie films.
- Franse Draai (26 min): Over de Franse aanpak bij het maken van de prent.
- Under the Skin (13 min): Over de keuze van de acteurs.
- Death From Below (32 min): Over de onderwateropnames in de Fox Studios.
- In de Zone (7 min): Over de scène waarin Ripley de crew van de Betty ontmoet.
- Onnatuurlijke Mutatie (26 min): Over het ontwerp van de Alien en de effecten.
- Genetische Compositie (13 min): Over de filmmuziek.
- Virtuele Aliens (10 min): Over het gebruik van de computer bij het effectwerk.
- Een Kwestie van Schaal (23 min): Over het werken met miniaturen.
- Crisis (14 min): Reacties op de film van cast en crew.

Alien: Resurrection – Exclusieve Blu-ray Extra’s (75 min)
Onder deze noemer vind je de volgende korte featurettes: De Betty-Crew Aankleden (1½ min), Opzettelijk Oncomfortabele Kostuums (2 min), Ripley’s Nieuwe Look (3½ min), Het Ontwerp Inkrimpen (2 min), Strijdende Ontwerpen (2 min), De Taalbarrière Doorbreken (4½ min), De Storyboard-Bijbel (1½ min), Voorbereiden op Actie (3 min), Winona Ryder Neemt Op (2 min), De Opnames Overleven (4 min), Zwemmen met Aliens (2½ min), De Kunst van Slijm (2½ min), Het Kloonproces (5 min), Giger’s Nalatenschap Overwegen (3 min), Verwijdering van Pasgeboren Dick (2 min), De Ontwikkeling van de Alien (4 min), Het Ontwerp van de Pasgeborene (1½ min), Een Filmcomponist Worden (1½ min), De Last van Tijdelijke Muziek (2 min), Onderwater-Aliens tot Leven Brengen (3 min), VFX: Een Mes in Ripley’s Hand (2 min), VFX: Miniaturen Filmen (1½ min), Geen Opening met Insecten (4 min), Einde, Na Einde, Na Einde (5½ min), Terugblik op de Première (2 min), Toekomstige Franchises (7 min).

Disc 6

Op de vijfde disc ligt de nadruk op Making Of-featurettes. Op disc 6 draait het vooral om zaken als storyboards, ontwerpschetsen, trailers, productiefoto’s en promotionele extra’s. Per film worden de zaken uitgesplitst in “Preproductie”, “Productie” en “Postproductie”.

Alien – Preproductie
- Scenario Eerste Versie door Dan O’Bannon: Een eerste versie van het script, plus een geschreven introductie van de schrijver (Engelstalig).
- De Ridleygrams: De storyboards waarmee Scott de mensen van Fox wist te overtuigen het budget te verdubbelen.
- Storyboard-Archief: Honderden storyboards, ingedeeld per akte.
- De Alien-Kunst: Concepttekeningen door de Alien Art Department.
- De Screentests van Sigourney Weaver (8 min): Screentests van Weaver, inclusief optioneel commentaar.
- Portretten van de Cast: Tientallen foto’s van de cast.

Alien – Productie
- De Borstkaskraker: Een scène waarbij je met de afstandsbediening tussen verschillende camerastandpunten en audiosporen kunt schakelen.
- Foto’s: Een verzameling foto’s, onderverdeeld in “Opnamefoto’s”, “Polaroids voor de continuïteit”, “De sets van Alien” en “H.R. Giger’s werkplaats”.

Alien – Postproductie en de Nasleep
- Extra Verwijderde Scènes (17 min): Verwijderd materiaal dat niet gebruikt is voor de Director’s Cut. Het gaat in totaal om zeven scènes. Bij drie ervan is 5.1-geluid aanwezig.
- Fotogalerijen: Foto’s over diverse onderwerpen, te weten “Een kijkje in de modellenwerkplaats”, “Visuele effecten”, “Promotiemateriaal”, “Posters verkennen”, “Première” en “Afterparty”.
- Verschrikking ervaren (7 min): Een promotionele Making Of uit 1979.
- Laserdiskarchieven: Hier vind je het extra materiaal zoals dat aanwezig was op de Collector’s Edition laserdiscversie van Alien. Het gaat om een uitgebreide Making Of, bestaande uit een combinatie van tekstschermen, foto’s en beeldmateriaal. Vooral interessant uit nostalgisch oogpunt, want uiteraard is het gebruikte materiaal ook bij de reguliere extra’s te vinden.
- De Nalatenschap van Alien (107 min): Een documentaire uit 1999 over de totstandkoming van de film.
- American Cinematique (16 min): Beelden van een vraag&antwoord-sessie met Scott, opgenomen in 2001.
- Trailers en TV-Reclames: Een teaser-trailer, de bioscooptrailer en twee TV-spots.

Aliens – Preproductie
- Originele Eerste Versie van James Cameron: Het complete filmscript.
- Previsualisaties (3 min): Multi-angle videostoryboards, gebruikt om een idee te krijgen van de effecten. Optioneel commentaar is aanwezig.
- Storyboard-Archief: Een verzameling storyboards, zo’n 150 in totaal.
- De Kunst van Aliens: Tientallen concepttekeningen, inclusief tekstueel commentaar.
- Portretten van de Cast: Foto’s van de cast.

Aliens – Productie
- Foto’s: Een ruime collectie foto’s, onderverdeeld in “Productiefoto’s”, “Polaroids voor de continuïteit”, “Wapens en voertuigen” en “Stan Winston’s werkplaats”.
- Helmcamera’s van Mariniers (5 min): Beelden die gemaakt zijn met de helmcamera’s.
- Grafische Video’s (4 min): Een compilatie van in de film gebruikte computerdisplays.
- Het Weyland-Yutani-Onderzoek (4 min): De biografieën van de Nostromo-crew zoals die tijdens het verhoor van Ripley te zien zijn.

Aliens – Postproductie en de Nasleep
- Verwijderde Scène (2 min): Het lot van Carter Burke.
- Montage van Verwijderde Scènes (4 min): Een compilatie van verwijderd materiaal, dat niet gebruikt is bij de DC.
- Foto’s: Vele productiefoto’s, onderverdeeld in “Visuele effecten”, “Muziekopnames”, “Première” en “Speciale opname”.
- Laserdiskarchieven: Evenals bij zijn voorganger zijn ook bij Aliens de extra’s van de laserdiscversie te bekijken.
- Verkenning van de Titel (3 min): Een aantal ongebruikte titelontwerpen en -animaties.
- Aliens: Ride at the Speed of Fright (8 min): Beelden die gebruikt werden bij de Aliens-simulatie-attractie in San Francisco.
- Trailers en TV-Reclames: Vier trailers en een TV-spot.

Alien³ – Preproductie
- Storyboard-Archief: De storyboards van diverse scènes, inclusief een alternatief einde.
- Conceptuele Kunst: Conceptschetsen, onderverdeeld in “De Kunst van Arceon” en “The Art of Fiorina”.

Alien³ – Productie
- Bouw van een Smeltoven (5 min): Versnelde opname van de bouw van een set.
- Foto’s: Een verzameling foto’s, onderverdeeld in “Productiefoto’s” en “Atelier van de Kunstafdeling”.

Alien³ – Postproductie en de Nasleep
- Foto’s: Diverse foto’s, onderverdeeld in “Visuele effecten” en “Fotoarchief voor reclamedoeleinden”.
- Voorfilmpje Alien³ (3 min): Een korte promo voor de film.
- The Making of Alien³ (23 min): Een promotionele Making Of.
- Trailers en TV-Spotjes: Vier trailers en zeven TV-spots.

Alien: Resurrection – Preproductie
- Scenario Eerste Versie door Joss Whedon: Het volledige filmscript.
- Atelier van de Kunstafdeling (10 min): Testbeelden voor de (mechanische) effecten, inclusief optioneel commentaar.
- Kleding, Haar en Make-up (5 min): Testbeelden voor de aankleding van Ripley.
- Pre-Visualisaties: Hier kun je verschillende stadia van een scène bekijken. Met de afstandsbediening kun je schakelen tussen storyboard, testopnames en eindresultaat.
- Storyboard-Archief: Honderden storyboards, verdeeld in diverse onderwerpen.
- Conceptuele Kunst: Conceptschetsen, onderverdeeld in “Portfolio Marc Caro: ontwerpen van de personages” en “De kunst van Resurrection”.

Alien: Resurrection – Productie
- Foto’s: Een verzameling foto’s, onderverdeeld in “Productiefoto’s” en “Atelier van de kunstafdeling”.

Alien: Resurrection – Postproductie en de Nasleep
- Foto’s: Diverse foto’s, onderverdeeld in “Visuele effecten” en “Fotoarchief promotiemateriaal”.
- HBO First Look (26 min): Een promotionele Making Of van de film.
- Promotiefilmpje (4 min): De titel zegt het al; een korte promo.
- Trailers en TV-Spotjes: Een teaser- en bioscooptrailer, plus vier TV-spots.

Anthology
- Alien Evolution (49 min): Een TV-special uit 2001, waarin de totstandkoming van de vier films besproken wordt. Aan het woord komen cast en crew van de gehele reeks.
- Alien Evolution - Alien Hermontage (65 min): Een nieuwe versie van de TV-special, gemaakt in 2003. De focus ligt in dit geval sterk het eerste deel.
- De Alien Saga (109 min): Nog een documentaire over de totstandkoming van de vier films in de Alien-reeks.
- Aliens in 3D: Conceptschetsen, storyboards en het script van een ongerealiseerde Aliens 3D-attractie.
- Aliens in de Kelder (17 min): Een interview met verzamelaar Bob Burns en een kijkje in zijn Alien-collectie.
- Parodieën: Parodieën op de Alien-reeks uit Family Guy (½ min) en Spaceballs (2 min).
- De Dark Horse-Fotogalerij: Covers van de Alien-comics, inclusief een korte samenvatting van de inhoud.
- Insignes en Logo’s: Foto’s van de insignes op de kleding van de personages en ontwerpschetsen van de logo’s.

Conclusie

De vierdelige Alien-reeks, bestaande uit Alien (1979), Aliens (1986), Alien³ (1992) en Alien: Resurrection (1997), is verplichte kost voor de sciencefictionliefhebber. De vier delen zijn eerder in diverse uitvoeringen op DVD uitgebracht, onder meer in een zeer uitgebreide Quadrilogy DVD-boxset. Met de onlangs verschenen Alien Anthology BD-boxset, bestaande uit zes BD-schijfjes, is de Quadrilogy overbodig geworden. Vooral de eerste twee films zijn er bij de stap naar HD-beeld flink op vooruit gegaan. Bij het derde en vierde deel zijn de HD-transfers helaas beduidend minder indrukwekkend. Een gemiste kans. Het geluid is wel zonder uitzonderingen uitstekend. En dan zijn er nog de extra's. De enorme set extra's van de Quadrilogy-uitgave is aangevuld met vele uren aan materiaal, resulterend in een nog completer pakket. Daarmee is de Anthology-boxset een indrukwekkende uitgave, waarbij alleen de minder spectaculaire transfers van deel 3 en 4 een DVD.nl Topperstatus in de weg staan.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

monstermuis  |  28-05-2011

De eerste alien film is flink opgeknapt, erg scherp, ben benieuwd naar de andere films die ik binnenkort ook even ga kijken.
Lees meer >

monstermuis  |  21-05-2011

Hij is binnen, het is een amaray case zoals daar bij staat, is waarschijnlijk een goedkopere oplossing, maar dat maakt me niet uit, als de discs maar goed zijn....
Lees meer >

monstermuis  |  16-05-2011

Ziet er wel leuk uit. Ik heb al bericht dat ze verstuurd zijn, maakt niet uit of ze morgen of vrijdag komen, ik heb waarschijnlijk volgende week pas mijn Home c...
Lees meer >

Frank  |  15-05-2011

Bestellingen van Amazon.co.uk krijg je inderdaad sneller. 2-3 dagen om precies te zijn. Ze verzenden naar Nederland namelijk via TNT Post. Als je de Nederlands...
Lees meer >

monstermuis  |  15-05-2011

Amazon.co.uk mijn eerste bestelling daar, is vast veel sneller dan amazon.com
Lees meer >

Frank  |  15-05-2011

Bij boll.com staat ook nog een facehugger edidie, die is bij amazon ook duurder, maar ze hebben beide 6 discs, wat is het verschil? Ik heb trouwens de gewone ve...
Lees meer >

Franklin1975  |  15-05-2011

Ik denk dat alleen de verpakking het verschil is. De schijfjes zullen wel identiek zijn.
Lees meer >

monstermuis  |  15-05-2011

Bij boll.com staat ook nog een facehugger edidie, die is bij amazon ook duurder, maar ze hebben beide 6 discs, wat is het verschil? Ik heb trouwens de gewone ve...
Lees meer >

Franklin1975  |  13-05-2011

Heb je al het geld van de wereld, dan kun je die collector's edition wel kopen, ziet er erg mooi uit. Wil je heel veel voor heel weinig, dan koop je de 6-discer...
Lees meer >

monstermuis  |  12-05-2011

Nee die bedoel ik niet, deze had ik nog niet gezien.
Lees meer >

Frank  |  11-05-2011

Als je deze box van Amazon.com bedoelt dan wel: http://www.amazon.com/Alien-Anthology-Egg-Packaging-Blu-ray/dp/B004FGN3WC/ref=sr_1_13?ie=UTF8&qid=1305125954&sr...
Lees meer >

monstermuis  |  11-05-2011

http://www.bol.com/nl/p/dvd/alien-anthology/1002004010470238/index.html Is dit dezelfde box als die van amazon? Want dan is hij wel erg duur.
Lees meer >

monstermuis  |  07-05-2011

Bedankt, ik had niet zover naar beneden gescrold, volgens mij staat het er niet altijd bij, geluk dat dit extended edition is.
Lees meer >

Franklin1975  |  07-05-2011

http://www.amazon.co.uk/Alien-Anthology-Blu-ray-Sigourney-Weaver/dp/B003AQBYUG/ref=sr_1_1?s=dvd&ie=UTF8&qid=1304781472&sr=1-1 Een beetje naar beneden scrollen ...
Lees meer >

Frank  |  07-05-2011

Volgens mij heb ik je dan verkeerd begrepen. Je kunt bijvoorbeeld de website van www.compare.net bezoeken waarop uitgaves over de hele wereld met elkaar vergele...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:10
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 48
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.