Jurassic World: Fallen Kingdom

Recensent:
Rogier Burghout
22-10-2018

Totaalbeoordeling:

7.2
Blu-ray

Jurassic World: Fallen Kingdom (Blu-ray)
Samenvatting

Op het eiland Isla Nabur leiden de dinosaurussen een betrekkelijk rustig leven. Dit leven wordt plotseling bedreigd door de vulkaan op het eiland die op het punt staat van uitbarsten. Wederom staan de dinosaurussen op het punt uit te sterven. Wat wel al direct uitbarst is een discussie in het politieke landschap om de dinosaurussen te redden of de natuur zijn beloop te laten gaan en het lot te laten beslissen of ze blijven leven of niet. Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum) is een voorstander van dat de natuur moet beslissen en om zo tegelijkertijd de mensheid te redden van de dreiging die de dinosaurussen ook continue vormen. Claire (Bryce Dalles Howard) wil koste wat kost de dieren redden en ze roept daarbij de hulp in van Owen (Chris Pratt). Owen kent Claire al van een eerder avontuur en ze weet dat hij goed kan omgaan met de dinosaurussen, vooral met Blue die het moeilijkst te vangen is. Samen met twee andere teamleden gaan ze naar het eiland om de dieren te vangen in een kooi om ze zo naar een ander eiland te vervoeren waar ze nog lang en gelukkig kunnen leven. Maar eerdere ervaringen leren dat de dinosaurussen niet voor één gat, of kooi, te vangen zijn.

Commentaar

Jurassic World: Fallen Kingdom is alweer de vijfde Jurassic-film en de tweede in de World-serie waarvan het eerste deel een groot succes was. De eerste drie Jurassic Park films (vooral de eerste twee) mogen moderne klassiekers genoemd worden, deze reboot-versies zijn voornamelijk vermakelijk maar niet meer dan dat. Het karakter Ian Malcolm, gespeeld door Jeff Goldblum, vat eigenlijk de hele film goed samen met zijn opmerking: "hoe vaak moet hetzelfde punt gemaakt worden". En daarmee bedoelt hij het vangen van dinosaurussen in een kooi, dat gaat nooit goed. En dat is eigenlijk een beetje de achilleshiel van deze film: er wordt voor de zoveelste keer hetzelfde verhaal verteld waarvan je meteen weet hoe het uitpakt. Het geeft de film een 0-1-achterstand als je het eerste kwartier bekeken hebt. De rest van de film erna is zeker vermakelijk, de effecten zijn goed gedaan en er zit zeker een mate van spanning in. Maar je hebt alles al een keer eerder bekeken. Het uitganspunt voor het "redden" van de dinosaurussen is flinerdun en eigenlijk voel je de gehele film met Ian Malcolm mee omdat je ook tegen de rest wilt roepen: "Doe het niet! Je weet hoe dit afloopt!". Maar toch wordt de reddingsoperatie ondernomen. Jurassic World: Fallen Kingdom is zeker vermakelijk en ook zitten er een paar zeer spannende en zelfs enge en "gore"-scènes in de film, maar qua verhaal hoef je zeker niets nieuws te verwachten. Kan je dat opzij zetten, dan heb je zeker een vermakelijke film om te bekijken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur
Regio: A, B, C
Jaar: 2018
Speelduur: 129 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS:X
 • DTS-HD MA 7.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083160647

Extra's

 • On Set with Chris & Bryce
 • The Kingdom Evolves
 • Return to Hawaii
 • Island Action
 • Aboard the Arcadia
 • Birth of the Indoraptor
 • Start the Bidding!
 • Death by Dino
 • Monster in a Mansion
 • Rooftop Showdown
 • Malcolm's Return
 • VFX Evolved
 • Fallen Kingdom: The Conversation
 • A Song for the Kingdom
 • Chris Pratt's Jurassic Journals
 • Jurassic Then and Now

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Jurassic World: Fallen Kingdom is in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1 op Blu-ray Disc gezet. De transfer is simpelweg verbluffend mooi. Het geheel oogt zeer scherp en alle details zijn zeer goed zichtbaar. De schubben en texturen van de dinosaurussen kan je gewoon tellen. Kleuren spatten van het scherm af. Het rode van de vulkaan, het groene van het eiland, alles oogt erg mooi en natuurlijk.  Schaduwdetail en zwartniveau zijn zeer goed gedaan en daardoor is alles ook zeer gedetailleerd zichtbaar in donkere en minder verlichte scènes. Deze transfer is een absolute voltreffer.

Geluidskwaliteit

Het is Universal te prijzen dat ze "next-gen"-audioformaten ook op hun Blu-ray Discs blijven toevoegen, waarbij andere labels dit alleen doen op hun UHD-uitgaven. Op deze Blu-ray Disc van Jurassic World: Fallen Kingdom staat dan ook een DTS:X-audiotrack in de oorspronkelijke Engelse taal. Net als de beeldtransfer is de audio ook van de hoogtste kwaliteit. Niet alleen creëert de audiotrack een mooie spreiding over de voor- en achterspeakers, maar ook in de hoogtekanalen wordt er een mooi geluidsbeeld weergegeven. Van de helikopters tot aan de brullende dinosaurussen en de vuurspuwende vulkaan, alles wordt erg mooi en gedetailleerd weergegeven via alle kanalen. Spraak komt netjes en helder uit de centerspeaker. Ook kan de audiotrack alle rustigere momenten goed verwerken waardoor de track geen muur van continue geluid wordt. Een zeer indrukwekkende audiotrack die echt de belevenis van de film verhoogt.

Extra's

De Blu-ray Disc van Jurassic World: Fallen Kingdom wordt verpakt in eeen opvallende zwarte keepcase. Op de Blu-ray Disc zelf staan een aantal korte featurettes. Alles is in 1080P HD en Nederlands ondertiteld.

On Set with Chris & Bryce (3 min)
Beelden van achter de schermen met de twee hoofdrolspelers.

The Kingdom Evolves (5 min)
Meer achtergrondinformatie over het uitgangsunt van de film en de plek binnen de overige films.

Return to Hawaii (3 min)
Een snelle kijk naar het filmen op Hawaii.

Island Action (6 min)
Meer informatie over het opzetten van alle grootse actiescènes.

Aboard the Arcadia (6 min)
Een korte kijk achter de schermen van o.a. de animatronics.

Birth of the Indoraptor (4 min)
Er zit een nieuwe dinosaurus in de film. Hier zie je de "geboorte" van de nieuwste aanwinst in de film.

Start the Bidding! (3 min)
De opzet van een actiefilm verderop in de film. Niet bekijken als je eerst de film wilt zien.

Death by Dino (2 min)
Een korte kijk achter een gruwelijke scène waarbij een karakter in de film wordt verslind. Ook een redelijke spoiler voor als je de film nog moet bekijken.

Monster in a Mansion (3 min)
Een korte kijk achter de schermen van het maken van een scène die gedeeltelijk geinspireerd is door de film Dracula.

Rooftop Showdown (4 min)
Meer achtergrondinformatie over het maken van de finale climax in de film.

Malcolm's Return (3 min)
Er zit nog een verassing aan het einde van de film over een bepaald karakter. Hier zie je daar meer over.

VFX Evolved (7 min)
Ook de computereffecten die gebruikt worden in de Jurassic-films hebben een evolutie gekregen. Hier zie je hoe de ambachten uit het verleden worden gebruikt in combinatie met de nieuwste technieken om zo de dinosaurussen nog meer levensecht te maken.

Fallen Kingdom: The Conversation (10 min)
Hoofdrolspelers en de belangijkste makers zitten en praten over het gehele Jurassic-universum.

A Song for the Kingdom (1 min)
Acteur Justice Smith zingt een liedje op de set van de film.

Chris Pratt's Jurassic Journals (12 min)
Diverse videodagboeken van acteur Chris Pratt over het maken van de film.

Jurassic Then and Now (3 min)
Een montage van alle hoogtepunten van alle Jurassic-films.

Conclusie

Isla Nabur wordt bedreigd door het uitbarsten van de vulkaan op het eiland en alle dinosaurussen worden ineens weer met uitsterven bedreigd. Gaan we de dieren redden of laten we de natuur zijn beloop gaan? Niet als het aan Claire (Bryce Dalles Howard) en Owen (Chris Pratt) ligt. Zij zetten alles op alles om de dieren te redden. De enige die schijnbaar beter weet en tegen dit plan is kennen we ook: Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Wie gaat er gelijk krijgen? Jurassic World: Fallen Kingdom vertelt een bekend verhaal met een nieuw sausje. Niet alleen een bekend verhaal binnen het genre maar ook binnen de gehele Jurassic-franchise. Dat is erg jammer, maar gelukkig is er genoeg spanning en sensatie om de film onderhoudend te laten zijn. De Blu-ray Disc is een voltreffer met een uitmuntende beeldkwaliteit en een geweldige audiotrack met daarbij een aantal featurettes voor meer achtergrondinformatie over het maken van de film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio DTS:X 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
7.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots