Avengers: Endgame

Recensent:
Vincent Vernel
24-04-2019

Totaalbeoordeling:

8.6
Bioscoop

Avengers: Endgame (Bioscoop)
Samenvatting

Thanos (Josh Brolin) heeft alle Infinity Stones weten te bemachtigen en heeft als absolute heerser van de wereld in een oogwenk zijn ultieme plan tot uitvoering gebracht. Enkele Avengers weten ternauwernood te vluchten, maar het leven met hun falen valt zwaar. Captain America (Chris Evans) tracht zoals altijd het beste ervan te maken terwijl anderen zoals Tony Stark (Robert Downey Jr.) of Natasha Romanov (Scarlett Johansson) en zeker Thor (Chris Hemsworth) hier een stuk meer moeite mee hebben. Als superheld wordt je nooit geleerd wat te doen als de wereld niet is gered. Dan, als donderslag bij heldere hemel, wordt er aangebeld bij het Avengers-hoofdkwartier. Een oude bekende brengt hoop en belangrijker nog, heeft een plan om Thanos voor eens en voor altijd te verslaan. De kans is klein, maar wellicht is de wereld alsnog te redden.

Commentaar

Het groots opgezette Avengers: Infinity War was duidelijk het eerste deel van een episch tweeluik ontworpen om de eerste 10-11 jaar van Marvel Studios af te sluiten. Avengers: Endgame is de klapper, de finale waarin alles samenkomt en de vraag wordt beantwoord of de Avengers het in zich hebben om Thanos dan toch te verslaan. De gebroeders Russo nemen veel van de stijl en actie mee uit hun vorige films (Infinity War en Captain America: Civil War) en weten wederom vakkundig heel veel personages bijeen te brengen. Waar er echter in de vorige films er ruimte was voor enige karakterontwikkeling en iedereen een duidelijke rol had, komen hier – ook al zijn er minder personages – sommige personages duidelijk in de verdrukking of wordt hun karakterontwikkeling erg vluchtig – haast beschaamd om het te doen – behandeld. De superhelden die kijkers nu al meer dan 10 jaar op het witte doek kunnen aanschouwen en dan vooral Captain America en Iron Man krijgen duidelijk de ruimte om te schitteren en kennen verschillende erg mooie emotionele momenten. Maar ook Thor, Black Widow en zelfs Hawkeye (ja zelfs hij!) hebben enkele innemende momenten. Mark Ruffalo’s Hulk bevindt zich in een rare tussenfase waarin hij zowel de Hulk als Bruce Banner is, wat uiteindelijk een duidelijke reden heeft, maar er erg vreemd uitziet. In Avengers: Endgame is het de gebroeders Russo gelukt om heel duidelijk een hommage te brengen aan alle vorige Marvelfilms op een wijze die niet direct origineel is, maar op een zeer leuke en vakkundige wijze is neergezet. De film is vrij lang, iets meer dan drie uur en een groot deel daarvan wordt opgeslokt door de uitbouw van het drama en het opbouwen van de actie, waar kijkers zich bewust van moeten zijn. Verwacht geen Mad Max: Fury Road of Mission Impossible: Fallout-achtige tafrelen. Dat er redelijk wat tijd wordt gespendeerd aan de opbouw waarna qua personages veel gehaast wordt afgewerkt maakt het gebrek aan echte gelaagdheid een gemis, zeker omdat dit wel aanwezig was /opgezet werd in Infinity War (sommige zaken hebben niet de verwachte gravitas). Maar de meesten zullen Endgame kijken voor de personages waarvan ze houden en het spektakel. De actie is zoals te verwachten van de bovenste plank en iets minder eentonig dan in Infinity War hoewel de bombastische, dramatische vista’s van CGI-legers natuurlijk wel de revue passeren. Fans van Marvel Studios zullen hun ogen uitkijken en zeker beloond worden voor hun jarenlange trouw. Zoals te verwachten viel, zijn er verschillende cameo’s aanwezig die menigeen zal doen grijnzen, maar ook voor een paar mooie momenten zullen zorgen. En ja, ook wijlen Stan Lee wordt geëerd. Een waardig einde, met ruimte voor een nieuw begin.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Actie, Avontuur, Superhelden
Jaar: 2019
Speelduur: 182 min
Uitgever: Walt Disney Company Benelux

Conclusie

Na de zeer grote tegenslag tegen Thanos zetten de overgebleven Avengers alles op alles om de grootste slechterik van het universum voor eens en voor altijd te verslaan. Avengers: Endgame is een episch slotstuk van alle Marvelfilms tot nu toe en levert de gewenste fanservice en actie om een ticketprijs zeker te rechtvaardigen. Het verhaal an sich is nergens heel spectaculair en sommige zaken zijn vrij geforceerd, maar hier tegenover staan verschillende mooie karaktermomenten en leuke cameo's. Fans van Marvel Studios zullen smullen en wellicht zelfs een traan wegpinken.

Laatste reacties

edwinvb  |  27-04-2019

geweldige film. alles zit erin. een lach, een traan en opluchting. een waardig einde!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.