LEK

Recensent:
Rogier Burghout
12-03-2020

Totaalbeoordeling:

8.2
Blu-ray

LEK (Blu-ray)
Samenvatting

In LEK speelt speelt Cas Jansen de jonge politieagent Eddy. Eddy is jong en ambitieus en zijn plannen zijn om hogerop te komen door te solliciteren naar een baan bij de recherche. Zijn leven verandert echter wanneer de CID hem vraag om een afspraak te maken met Jack (Victor Löw), een oude vriend van Eddy. Jack zit diep in de onderwereld en de CID hoopt via Jack een groot netwerk op te rollen. Ongewild wordt Eddy tussenpersoon tussen Jack en de CID. Wanneer de tips van Jack steeds net niet uitkomen, verdenkt Eddy iemand binnen het politiekorps ervan aan de verkeerde kant de staan en de informatie door te spelen. Wanneer hij laat weten zijn collega's niet te vertrouwen, wordt zijn positie onhoudbaar en bovendien wordt hij zelf verdacht omgekocht te zijn. Eddy moet nu alles op alles zetten om zijn onschuld te bewijzen en zijn baan en gezin te behouden.

Commentaar

LEK is dit jaar alweer 19 jaar oud. De reden om deze film weer eens opnieuw te bekijken en te recenseren is eigenlijk de recensie van Baantjer: Het Begin. Ondanks dat de films eigenlijk niks met elkaar te maken hebben, zowel qua inhoud en ook de makers zijn totaal niet dezelfde, hebben ze wel een paar dingen gemeen. Ten eerste is dat beiden een soort buddy-cop-film zijn, een film met twee politieagenten die met elkaar moeten samenwerken, soms tegen wil en dank. En daarnaast de kwaliteit van de film. Net als Baantjer staat LEK als een huis. En het bijzondere is, na 19 jaar nog steeds. LEK is een film die zich afspeelt in de tegenwoordige tijd, maar toen waren er nog geen smartphones, mobiel internet en andere moderne communicatiekanalen. Het mooie is dat dit niet uitmaakt. Tuurlijk, sommige drama's hadden in de film voorkomen kunnen worden door te bellen met je mobiel of om even te appen, maar over het algemeen zijn de thema's nog steeds hetzelfde als vandaag. En dat maakt dat LEK gewoon steengoed is en blijft. Een Nederlandse moderne klassieker? Wie weet! In elk geval blijft het een film met een sterk verhaal, ijzersterke vertolkingen en een geweldige regisseur en crew.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Thriller
Regio: B
Jaar: 2000
Speelduur: 115 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Engels
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045235000

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

LEK wordt uitgebracht in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1 op een SL-BD-25. De film neemt bijna 24 Gb in beslag, dus de ruimte wordt goed benut. LEK staat op de blu-ray Disc met een VC-1-codec met een bitrate die - over het algemeen - boven de 20 Mbps biedt met uitschieters naar de 36 Mbps. De beeldkwaliteit van LEK is best goed te noemen. In dagscènes is het beeld scherp en zie je veel detail en diepte. De transfer is erg filmisch en mooi grainy. Sommige shots zijn wel grainier dan andere (bijvoorbeeld in de voetachtervolging aan het begin) en het lijkt dan net als of een andere filmstock of camera is gebruikt. In scènes met weinig licht en in de openingscène is er wel wat overtolige grain en ruis. Ook de nachtscènes zijn goed te noemen. Er zijn geen macro-blocking of compressie-fouten geconstateerd. Het zwart slaat soms een beetje dicht, maar over het algeheel is het contrast prima. Over het algeheel dus een redelijk tot goede transfer, zeker voor een film van deze leeftijd.

Geluidskwaliteit

LEK heeft een DTS-HD Master Audio 5.1-track in de oospronkelijke Nederlandse taal. De spreiding van de track is goed. De surrounds worden goed gebruikt met omgevingsgeluiden en effecten in actiescènes. De spraak komt duidelijk uit de centerspeaker. Wel is het volume bij sommige geluidseffecten wat te hard, vooral in vergelijking tot de spraak.  Dit levert de audiotrack soms wel een wat onevenwichtig karakter op. Maar, eindelijk heeft LEK dan een surround-track en deze valt zeker niet tegen.

Extra's

De Blu-ray Disc van LEK start op met trailers van andere films. De film start daarna direct en er is geen (pop-up) menu. De film heeft (optionele) Engelse ondertiteling, die je met de afstandbediening aan of uit kan zetten. Er zijn verder geen extra's.

Conclusie

In LEK speelt Eddy (Cas Jansen), en hij wordt meteen al als groentje in een groot en omvangrijk CID-onderzoek getrokken, omdat zijn jeugdvriend Jack (Victor Löw) een grote crimineel is waar de politie al jaren op jaagt. Maar gaat dit niet ten koste van alles wat Eddy heeft opgebouwd, zowel zakelijk als privé? LEK is alweer bijna 20 jaar oud, maar staat nog steeds als een huis. Sommige thema's en ontwikkelingen in de film zijn niet echt meer up-to-date, gezien de moderne communicatiemiddelen, maar dat mag de pret niet drukken. Het verhaal, de karakters en de regie overtuigen nog steeds als toen de film net uitkwam. De Blu-ray Disc van LEK bevat een prima beeldtransfer en een redelijke goede audiotrack. Helaas zijn er geen extra's aanwezig. Een uitgave die je zeker ergens mee kan pikken.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  13-03-2020

Naar bol.com (en die maffe verkoper) natuurlijk! Ik spreek alleen mijn verbazing uit, zeker voor een titel als deze. Oh oke helemaal goed! Ja je hebt een paar ...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  13-03-2020

De enige beschikbare titel is een tweedehands verkoper en die mogen hun eigen vraagprijzen hanteren, en door ons partnerprogramma met Bol wordt die prijs dus ge...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  12-03-2020

Wow! Voor slechts 49,95 bij bol.com te koop! :roll: De enige beschikbare titel is een tweedehands verkoper en die mogen hun eigen vraagprijzen hanteren, en doo...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  12-03-2020

Wow! Voor slechts 49,95 bij bol.com te koop! :roll:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots