Mission: Impossible III

Totaalbeoordeling:

8
UHD

Mission: Impossible III (UHD)
Samenvatting

Ethan Hunt (Tom Cruise) doet geen veldwerk meer. Hij traint nu de nieuwe aankomende agenten. Hij heeft in de arts Julia Meade (Michelle Monaghan) de liefde van zijn leven gevonden. Julia weet niet anders of Ethan is een soort adviseur bij het departement van verkeer. Op de avond van zijn verlovingsfeestje wordt Ethan opgeroepen voor een missie. Zijn eerste pupil die klaar was voor het veldwerk, de aantrekkelijke Lindsey Farris (Keri Russell) is ontvoerd door de sadistische wapenhandelaar Owen Davian (Philip Seymour Hoffman). Hunt en zijn IMF team, bestaande uit Luther Stickell (Ving Rhames), Zhen Lei (Maggie Q), Declan Gormley (Jonathan Rhyss Meyers) zetten een reddingsactie op touw. De actie is niet succesvol, maar Lindsey kon wel een gecodeerde boodschap voor Ethan achterlaten. Tegen de orders van zijn superieur Brassel (Lawrence Fishburne) gaan Ethan en zijn mensen achter Davian aan. Het verloop van die actie gaat niet zoals gepland. Wie binnen IMF is niet te vertrouwen. En wat erger is, hoe veilig is Ethan aanstaande echtgenote?

Commentaar

Mission: Impossible is de naam van de oorspronkelijke televisieserie, die in de jaren 1966 t/m 1973 op de buis te zien was. Centraal in deze serie staat een team geheim agenten die een missie moeten uitvoeren die in eerste instantie onmogelijk (impossible) lijkt. Maar door de unieke combinatie van ieders specifieke talenten weer het team iedere opdracht tot een goed einde te brengen. Dit was ook de basisgedachte bij de eerste speelfilm Mission: Impossible in 1996, die gebaseerd is op de televisieserie. De film werd geregisseerd door Brian De Palma en had Tom Cruise in de hoofdrol als teamleider Ethan Hunt. De film was een groot succes, zodat een vervolg niet kon uitblijven. Die kwam in 2000, toen regisseur John Woo de film Mission: Impossible II regisseerde. Wederom kroop Tom Cruise in de huid van Ethan Hunt. Het accent werd in deze film verlegd naar de spectaculaire actiescènes, een specialiteit van regisseur John Woo. Ook deze film was een groot commercieel succes, zodat een derde onmogelijke opdracht niet zo onmogelijk leek. Toch duurde het enige tijd voordat Mission: Impossible III (ook wel M:i:III) van de grond kwam en zou je bijna denken dat het wel een onmogelijke opdracht leek. Evenals Mission: Impossible II is ook M:I:III geproduceerd door de productiemaatschappij van Tom Cruise en Paula Wagner. Ze gingen op zoek naar een regisseur en lange tijd stond Joe Carnahan (o.a The Grey) opgelijnd voor de film. Ze konden het echter niet eens worden over de stijl van de film en Cruise zocht verder. Intussen had Tom Cruise de serie Alias gezien en was hierdoor onder de indruk van het werk van regisseur J.J. Abrams gekomen. Voor Cruise stond toen vast dat Abrams de regie voor M:i:III moest doen. Ook op het terrein van de casting wisselden diverse namen. Uiteindelijk is men er in geslaagd de film van een uitstekende cast te voorzien. Ving Rhames is weer van de partij. Daarnaast spelen mee Lawrence Fishburne, Philip Seymour Hoffman en Billy Crudup. De aanstaande echtgenote van Ethan Hunt wordt gespeeld door Michelle Monaghan. Onder regie van J.J. Abrams is M:i:III een rollercoaster van adrenaline verhogende actie geworden. Dit begint direct al bij de opening van de film en stopt pas weer bij de aftiteling. Maar het is niet alleen actie, het verhaal zit intelligent in elkaar. De oorspronkelijke gedachte van het team dat een schijnbaar onmogelijke opdracht moet uitvoeren zit goed in het verhaal verweven en is duidelijk beter dan bij Mission:Impossible II. Voor deze opdrachten zijn tot de verbeelding sprekende locaties gevonden in Vaticaanstad en in Shanghai, China. Toch kon dit niet voorkomen dat M:i:III het commercieel veel minder goed deed dan verwacht of gehoopt. En dat is best gek, want M:i:III is een lekkere twee uur durend actiespektakel, met een boeiend verhaal dat verpakt is in actie en spektakel en de actiescènes elkaar in een hoog tempo afwisselt. 

M:i:III is door Paramount uitgebracht op een single DVD release en een dubbel DVD ‘Collector’s Edition’, met daarbikj destijds een voor de Free Record Shop gemaakte store-exclusive 3-disc DVD-uitgave. Er is een recensie gemaakt van de de single DVD-uitgave, en die vind je hier. Later werd M:I III ook op een 2-disc BD-uitgave uitgebracht met alle voornaamste extra's op de tweede disc, en recent op een UHD+BD-uitgave. Helaas zit alleen de eerste BD bij deze uitgave, en krijg je dus veel minder extra's mee, alleen het audiocommentaar. Deze uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie
Regio: A, B, C
Jaar: 2006
Speelduur: 120 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Japans, Noors, Zweeds
Uitgever: Paramount Home Entertainment Benelux
EAN: 5053083154547

Extra's

  • Commentary by Tom Cruise and director J.J. Abrams

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
Mission: Impossible III is de derde, en gelukkig de laatste, film die met de verouderde codec van MPEG2 op BD werd gezet. De film staat op BD in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1. Gelukkig ziet deze er wel het beste uit van de drie films. Scherpte is prima en ook de felheid van de kleuren is acceptabel. Contrast is soms wat minder en ook detaillering, vooral in donkere scènes, is soms wat minder. Een acceptabel resultaat, maar het had uiteraard beter gekund.

UHD
Op UHD komt M:I III in een 4K-transfer in het oorspronkelijke beeldformaat in een resolutie van 2160P en met HDR10- en Dolby Vision beeldverbetering. Gezien de kwaliteit van de BD zou je van de UHD meer verwachten, maar dat valt helaas mee. De scherpte is er wel op vooruit gegaan door de resolutie, maar verder vallen de verschillen wat minder op. Kleuren zijn beter gedefinieerd en het beeld staat in zijn algemeen wat strakker, maar dat is het ook wel. Contrast en zwartwaardes zijn prima. Van Dolby Vision had wat meer verwacht kunnen worden, maar het geheel levert een goeie en nette upgrade.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

Blu-ray Disc
M:I III krijgt als laatste ook een Dolby Digital 5.1-track mee die het op zich nog wel aardig doet. Er is genoeg surroundactiviteit aanwezig en ook spreiding en dynamiek zijn best aardig. Wel mis je de 'punch' in de track, en ook het laag wordt minder vaak aangewend. Een degelijke track, maar je mag meer verwachten.

UHD
M:I III krijgt op UHD een Dolby TrueHD 5.1-track mee en wederom helaas geen Atmos. Ook deze track is best energiek en een stuk beter dan de lossy track, maar ook hier had wat meer energie in gestopt mogen worden. De upgrade is prima en alle hokjes qua surroundactiviteit, spreiding en dynamiek worden wel afgevinkt, maar het is geen voltreffer geworden.

Extra's

Er staat helaas maar één extra op de bijgeleverde Blu-ray Disc.

Commentary by Tom Cruise and director J.J. Abrams
Regisseur J.J. Abrams en hoofdrolspeler/producent Tom Cruise geven bij de film een gesproken toelichting.

Conclusie

Mission: Impossible III, kortweg M:i:III is de derde speelfilm waarin acteur Tom Cruise de rol van Ethan Hunt speelt. Samen met zijn IMF team van geheim agenten moet hij een sadistische wapenhandelaar tot stoppen dwingen. Bijkomend probleem is er mogelijk een lek is bij IMF en Ethan ook zijn aanstaande echtgenote moet beschermen. De film is geregisseerd door J.J. Abrams. De film is een prima combinatie van hoog tempo, actiespektakel en een boeiend scenario. De UHD+BD-uitgave is eigenlijk een beetje tegenvallend. Ten eerste zou je van de UHD een significante technische upgrade verwachten en die valt toch een beetje tegen, en daarnaast staan bijna alle extra's op een aparte BD die bij deze uitgave net níet is bijgevoegd. Dat is jammer, maar gezien de kwaliteit van de film zelf is deze uitgave wellicht toch een aankoop waard.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Dolby Digital Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7.5
Geluidskwaliteit:7.5
Extra's:1
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots