1917

Recensent:
Ludo Keeris
16-06-2020

Totaalbeoordeling:

8.3
UHD

1917 (UHD)
Samenvatting

April 1917. De Eerste Wereldoorlog is in volle gang. Ergens op het platteland van Frankrijk worden de Britse korporaals Blake (Dean-Charles Chapman) en Schofield (George MacKay) door generaal Erinmore (Colin Firth) op gevaarlijke missie gestuurd. Ze moeten een brief bezorgen aan kolonel MacKenzie. De geplande aanval van de volgende ochtend moet direct worden afgeblazen. Het grote probleem voor Blake en Schofield is dat de divisie van MacKenzie voorbij de frontlinie ligt. Ze moeten door een groot stuk niemandsland, waarbij de kans groot is dat de Duitsers op de loer liggen. Slaagt hun missie niet, dan lopen 1600 soldaten, waaronder de broer van Blake, in een dodelijke val.

Commentaar

1917 is een geweldig mooie, fascinerende en spannende oorlogsfilm. Niet alleen is deze op een bijzondere manier gemaakt – met de zogenaamde één-take cameratechniek – maar ook de gehele entourage is verbluffend. De premisse van de film – de zoektocht door vijandige linies naar een divisie met een broer van een soldaat – doet denken aan Saving Private Ryan van Steven Spielberg, maar 1917 is van een film van heel andere orde. Even indrukwekkend, dat wel. De film bevat spanning, angst en gruwel, maar ook emoties en tederheid. Er zitten met Colin Firth, Benedict Cumberbatch en Mark Strong een aantal bekende namen in de cast, maar de blikvangers zijn de jonge acteurs George MacKay en Dean-Charles Chapman. Het zijn deze twee dappere mannen die continu gevolgd worden door de camera.
Deze prachtfilm is meegeschreven en geregisseerd door Sam Mendes, die reeds een Oscar won voor zijn debuutfilm American Beauty. Mendes werd bijgestaan voor het scenario door Krysty Wilson-Cairns, voor wie dit haar eerste grote filmscenario is. De inspiratie komt uit de eigen families van de schrijvers. De opa van Mendes, schrijver Alfred H. Mendes, vocht als jonge soldaat aan het front bij Passendale in de Eerste Wereldoorlog. Na een gevecht, waarbij veel soldaten sneuvelen, manoeuvreert hij door niemandsland terug naar zijn bataljon om verslag te doen van het front. Diens verhalen in zijn biografie hebben Mendes geïnspireerd voor 1917. Naast het zenuwslopende verhaal is een ander belangrijk aspect van 1917 het camerawerk. Zoals al gemeld is de film volgens het één-take-principe opgenomen. Datzelfde principe is bijvoorbeeld ook gebruikt bij Birdman en Hitchcock deed het al heel lang geleden in Rope. Door deze manier van filmen zit je continu dicht op de huid van de twee soldaten Blake en Schofield tijdens hun tocht door de loopgraven, het niemandsland en de Franse heuvels. Daarbij komen de verschrikkingen van de oorlog, de vele doden, de gruwelen akelig dichtbij. Verantwoordelijk voor deze opnames is de beroemde cameraman Roger Deakins. De man is bijna jaarlijks genomineerd voor een Oscar en won ‘m in 2018 eindelijk voor Blade Runner 2049 en kreeg ‘m dit jaar weer voor 1917. De opnames voor deze film zijn zo bijzonder dat je de film gewoon een tweede (of derde) keer moet bekijken en je dan alleen concentreren op hoe de film is opgenomen. Dan merk je hoe inventief men is geweest met de choreografie tussen cast en camera en hoe natuurlijk de overgangen gaan van achter de acteurs filmen naar van voren. Gaat dat (nog een keer) zien!

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Drama, Oorlog
Regio: A, B, C
Jaar: 2019
Verpakking: UHD keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 7.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Fries
Uitgever: WW entertainment
EAN: 8713045250492

Extra's

  • The Weight of the World: Sam Mendes
  • Allied Forces: The Making of 1917
  • The Score of 1917
  • In the Trenches
  • Recreating History
  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD

De UHD van 1917 bevat een native 4K-transfer in een resolutie van 2160p, het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1 en met HDR10 en Dolby Vision. Er is wat onhandig gebruik gemaakt van het HDR10+ logo op de hoes, maar het staat niet op de schijf. Buitenlandse UHD-uitgaves hebben wel HDR10+ en Dolby Vision. Ook de disc zelf is geen BD-100, maar een BD-66. En dat is best een beetje jammer, want een film als 1917 verdient de hoogst mogelijke kwaliteit. Als we dan verder naar het beeld kijken dat is dat toch nog genieten. Met name de scherpte en detaillering zijn een upgrade wat betreft de Blu-ray Disc-versie. En die is al heel goed (zie hieronder). De uniformen, loopgraven of de modder op de gezichten van de soldaten hebben allemaal nog iets meer detail. Voor wie het kan weergeven geeft Dolby Vision nog meer diepte aan het beeld door een betere weergave in de hogere lichten. HDR10 doet zeker z’n werk, maar omdat de film is opgenomen met continu grijze, bewolkte luchten is het daar wat minder zichtbaar.

Blu-ray Disc

Op Blu-ray Disc ziet 1917 er gewoon prachtig uit middels een MPEG-4 AVC Video 1080p beeldtransfer in 2.39:1 beeldformaat. Deze beeldtransfer is zo goed, dat het maar heel weinig onderdoet voor de UHD-versie. Uitermate scherp, zeer gedetailleerd en een uitstekend contrast met schaduwdetail. Het kleurenspectrum is eigenlijk heel beperkt, met vooral tinten tussen groen, bruin en blauw, met als uitzondering het felle geel van vuur. De huidtinten zijn een beetje aan de bleke kant, maar dat past ook zeker bij het tijdsbeeld van de film en gezien de gebeurtenissen in de film is het eigenlijk alleen maar logisch. Gewoon een heel goede beeldtransfer.

Geluidskwaliteit

UHD

1917 heeft op de UHD-disc een Dolby TrueHD 7.1-audiotrack met Dolby Atmos extensie. Dat geldt voor zowel de originele Engelstalige als Franstalige geluidstrack. Waar het beeld een paar steekjes laat vallen is het geluid echt heel dik in orde. De Oscarwinnende geluidsmix staat fenomenaal op deze uitgave. Voor een oorlogsfilm is de geluidstrack eigenlijk heel ingetogen. Men blijft in de frontkanalen heel dicht bij de hoofdpersonen, wat door allerlei kleine details in het geluid wordt veroorzaakt. Dit alles wordt aangevuld door de omgeving, waarbij de geluiden uit de overige kanalen komen. Ook het bovenkanaal als de paar vliegtuigen overkomen, die dan vanuit de achterste kanalen aan komen vliegen. Bij een aantal explosies is de kracht van de geluidstrack goed te merken, vooral ook in het LFE-kanaal. Dat kanaal is ook magnifiek aanwezig bij de enorme brand in het dorp Ecoust, waarbij een onderdrukt gebulder letterlijk diepe indruk maakt. De muziek is meer sferisch dan melodieus em bij vlagen misschien iets te modern van toon, maar het weet over het algemeen wel de juiste snaar te raken. Werkelijk een zeer mooie audiotrack.

Blu-ray Disc

De Blu-ray Disc van 1917 heeft dezelfde geluidstracks als de UHD: Dolby TrueHD 7.1 met Dolby Atmos extensie.

Extra's

De UHD heeft een statisch menuscherm, met opties voor de diverse instellingen. Ook de extra’s zijn hier te selecteren, die voor de UHD en de bijgeleverde Blu-ray Disc identiek zijn. Geen enkele extra is voorzien van Nederlandse ondertiteling. Wel zijn alle extra’s op de UHD in 4K-resolutie.

The Weight of the World: Sam Mendes (4½ min)
Een introductie van regisseur Sam Mendes, die vertelt dat hij via de verhalen van zijn grootvader op het idee van de film is gekomen, die hij uiteindelijk zelf mee-geschreven heeft. Verder hebben cast en crew lovende woorden over voor Mendes.

Allied Forces: The Making of 1917 (12 min)
Een veel te korte, maar desalniettemin boeiende making of van de film, waarbij vooral het éénshot-principe van de film aan bod komt met de daarbij behorende logistieke moeilijkheden. Ook een aantal locaties waren moeilijk te vinden, zoals de rivier. En omdat het weer in de film altijd continu hetzelfde moet zijn, moest er soms lang gewacht worden op wolken. Allerlei aspecten dus die het filmen lastig en uitdagend maken. Maar iedereen weet dat men met iets bijzonders bezig is.

The Score of 1917 (4 min)
Componist Thomas Newman vertelt over het schrijven van de muziek, die in veel gevallen al klaar was tijdens de opnames en niet achteraf. Er was veelvuldig overleg met regisseur Mendes, die heel specifieke ideeën voor de muziek had. In beeld zien we regelmatig Newman aan het werk tijdens de opnames van de muziek met het orkest.

In the Trenches (7 min)
De twee hoofdrolspelers in de film, George MacKay en Dean-Charles Chapman, zijn relatief onbekende acteurs, maar regisseur heeft hier bewust voor gekozen. Mendes heeft ze ook zo gekneed dat het lijkt alsof ze elkaar al jaren kennen en vrienden zijn. De acteurs zelf vertellen ook over hun karakters. Ook de bekende acteurs Colin Firth, Andrew Scott, Mark Strong, Benedict Cumberbatch en Richard Madden krijgen een introductie.

Recreating History (10½ min)
Art Director Dennis Gassner heeft vaker met Sam Mendes gewerkt, maar 1917 was veruit het meest ambitieuze project. Gassner en Mendes praten over de voorbereidingen, de vele sets en de logistieke uitdagingen. Omdat de film als het ware in één take is opgenomen, is timing uitermate belangrijk. Er kon dan ook alleen gerepeteerd worden in de afgeronde sets. En elke locatie had z’n eigen problemen, die allemaal opgelost moesten worden. Er werden van veel sets schaalmodellen gemaakt, die voor elk departement zeer waardevol waren.

Audiocommentaar
Regisseur Sam Mendes praat aan een stuk door over zijn film waarbij veel aspecten aan bod komen. De oorsprong van het verhaal, een stukje oorlogsgeschiedenis hier en daar, de decors en sets, het acteren van de cast, maar ook de figuranten en veel meer. Af en toe heeft hij het over de montage van de shots, waardoor het lijkt alsof het een lange opname is. Mendes schroomt ook niet om af en toe een leuke anekdote te noemen. Een zeer informatieve commentaartrack, zeer zeker de moeite waard.  

Audiocommentaar
Cameraman Roger Deakins spreekt zich uit over hoe de opnames in z’n werk zijn gegaan. Zeker gezien de bijzondere opnametechnieken is deze geluidstrack zeker interessant, hoewel Deakins zich wel vaak in technische termen uit. Wie een beetje kennis heeft van filmmaken komt echter een heel eind mee in zijn verhaal.

Conclusie

Twee soldaten worden op een missie gestuurd om een divisie, die gelegerd is voorbij de frontlinie, met de opdracht om de aanval van de volgende ochtend af te blazen. De gevolgen zijn groot als de twee hun doel niet bereiken. 1917 is een imponerende, spannende en zenuwslopende oorlogsfilm van Sam Mendes, die niet alleen qua verhaal, maar ook visueel een zeer bijzondere film heeft gemaakt. De één-take techniek is bijna tot in de perfectie uitgevoerd. De film op 4K-UHD heeft een goede, maar zeker niet briljante beeldkwaliteit. Het geluid is wel bijzonder fraai en komt, mede door Dolby Atmos, heel fraai over. De extra’s zijn over het algemeen boeiend en vooral de commentaartracks springen er uit. Gaat dat zien!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Dai  |  12-10-2020

Toevallig zojuist voor €13 de 4k bluray bij amazon frankrijk gekocht. Samen met 4k bluray steelbook van Harley Quin voor €16 om de verzendkosten te drukken €4....
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  12-10-2020

Het heeft 2 weekjes geduurd maar toen lag hij dan ook in de bus, ondertussen de UHD bekeken en inderdaad het geluid is schitterend of moet ik beter zeggen gewel...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  28-09-2020

Ook te zien op Amazon Prime. De buitenlandse uitgave gekocht bij Zoom UK, samen met nog 8 andere UHD's was in een actie, 3 voor 30 pond en ook nog 1 gratis DVD...
Lees meer >

Hombre  |  21-07-2020

Aanvulling: Oorlogsdrama 1917 trekt 1 miljoen bezoekers naar bioscopen Het oorlogsdrama 1917 heeft het afgelopen weekend de grens van 1 miljoen bezoekers bere...
Lees meer >

Hombre  |  21-07-2020

Info van het internet Dit is de file met de film... Name: 00040.MPLS Length: 1:58:59.465 (h:m:s.ms) Size: 79,140,501,504 bytes Total Bitrate: 88.68 Mbps *****...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  20-07-2020

' Ook de disc zelf is geen BD-100, maar een BD-66.' Deze zin uit de recensie verbaast mij. Het veronderstelt dat de schijfgrootte iets zegt over de beeldkwalite...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7.5
7.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots