Saving Private Ryan

Recensent:
Ludo Keeris
07-05-2010

Totaalbeoordeling:

9.5
Blu-ray

Saving Private Ryan (Blu-ray)
Samenvatting

De landing in Normandië op 6 juni 1944. Kapitein John H. Miller (Tom Hanks) ligt met zijn compagnie zwaar onder vuur, ze hebben moeite om door de Duitse linies te breken. Als dat uiteindelijk toch lukt is er even relatieve rust. Miller krijgt dan de opdracht om soldaat James Ryan op te sporen en in veiligheid te brengen. Ryan heeft namelijk al zijn drie broers verloren op het slagveld en het opperbevel wil niet dat zijn familie nog een slachtoffer moet betreuren. Miller gaat op pad met zeven metgezellen, waarvan de een meer ervaring heeft dan de ander. Het is echter zoeken naar een speld in een hooiberg. Het is onbekend waar Ryan terecht is gekomen. De ploeg van Miller probeert onderweg zoveel mogelijk strijdmakkers te helpen in hun gevecht tegen de Duitsers. Daarbij overleeft niet iedereen het.

Commentaar

Het verhaal van Saving Private Ryan lijkt op het eerste gezicht wat onwaarschijnlijk en vergezocht. Toch berust het op ware feiten. Soldaat Niland van de 101e Airborne divisie, die net gedropt was in Normandië, verloor in één week tijd alle drie zijn broers. Er werd een eenheid op hem afgestuurd om hem in veiligheid te brengen. Scenarioschrijver Robert Rodat kende eenzelfde soort verhaal uit de Amerikaanse Burgeroorlog, toen vier broers uit een familie sneuvelden. Rodat kwam op het idee om er een filmscenario over te schrijven toen hij een monument zag ter nagedachtenis aan deze vier broers. Het scenario kwam gelijktijdig in handen van Tom Hanks en Steven Spielberg, zonder dat ze het van elkaar wisten. De twee kenden elkaar goed (ze gingen zelfs met elkaar op vakantie), zonder dat ze eerder samen aan een project hadden gewerkt. Beiden wilde dit project doen en zo werd begonnen aan Saving Private Ryan.
De film begint op heel indrukwekkende wijze met een realistische weergave van de geallieerde troepen op Omaha Beach tijdens de landing in Normandië. Op een bijna documentaireachtige manier zien we hoe moeilijk de soldaten het hebben om een bres te slaan in de Duitse verdediging. De camera zit heel dicht op de mensen. De kijker rent als het ware met de soldaten mee het strand op, terwijl de kogels je om de oren vliegen. Beeld en geluid werken hier heel eendrachtig samen en het ontbreken van muziek maakt het geheel nog sterker. Het is geen film, het is realiteit. Deze hele eerste scène duurt ruim 25 minuten, waarna de film tijdelijk in wat rustiger vaarwater terecht komt. Dan krijgt kapitein John Miller, een uitstekende rol van Tom Hanks, de opdracht om soldaat James Ryan te gaan zoeken. In dit deel van de film zien we de meer emotionele kanten van de soldaten. Het zijn geen vechtmachines, het zijn net mensen! Ze vragen zich af waarom ze hun eigen levens op het spel moeten zetten voor het redden van één soldaat. In het derde deel van de film gaat het er weer heftig aan toe, als de kleine groep rond kapitein Miller een brug moeten verdedigen. Ook hier krijgen we een realistisch beeld voorgeschoteld. Spielberg wilde de film er ook zo authentiek en realistisch mogelijk uit laten zien. Hij baseerde zijn manier van filmen op de originele films die documentairemakers als John Ford en George Stephens tijdens de oorlog maakten. Dat zien we terug in het camerawerk, dat soms heel schokkerig is en waarbij het beeld er soms heel soft uitziet. De camera's en lenzen zijn aangepast om dit te kunnen bewerkstelligen. Daarbij weet Spielberg zijn acteurs heel goed aan te sturen en te inspireren. Na een trainingskamp van vijf dagen waren ze op en top voorbereid op hun rol als soldaat. Ze doen het uitstekend en je gelooft wat ze zeggen. Het zijn geen helden, het zijn jongens die proberen te overleven, wat soms ook stress tot gevolg heeft. De enige die een beetje buiten de boot valt is Matt Damon, die de rol van de gezochte soldaat James Ryan speelt. Hij is niet geloofwaardig en weet zichzelf geen overtuigende houding te geven. Voor de rest is de hele film dik in orde en maakt diepe indruk. Het is nog steeds een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt. In ieder geval een van de meest realistische. Saving Private Ryan won vijf Oscars, waaronder die van Beste regisseur voor Steven Spielberg.

Saving Private Ryan is al geruime tijd verkrijgbaar op DVD. De bespreking van de DVD-uitgave kun je hier nog eens nalezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Oorlog
Regio: B
Jaar: 1998
Speelduur: 169 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865331545

Extra's

 • An Introduction
 • Looking Into the Past
 • Miller and His Platoon
 • Boot Camp
 • Making Saving Private Ryan
 • Re-creating Omaha Beach
 • Music and Sound
 • Parting Thoughts
 • Into the Breach: Saving Private Ryan
 • Shooting War

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van deze Blu-ray Disc is in het originele 1.85:1 beeldformaat. De transfer staat op een 50GB dubbellaags disc, waarvan een kleine 47GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) codering.

Wie de film nog kent uit de bioscoop weet dat het beeld niet bol staat van de felle kleuren. Het zag er wat bleek en bij vlagen zeer contrastrijk uit. Dat zien we ook uitstekend terug op deze Blu-ray Disc. Was de DVD nogal donker van uiterlijk, deze nieuwe transfer heeft een uitstekende helderheid, waarbij alle details goed zichtbaar zijn. Stoppeltjes op het gezicht van Tom Hanks, regendruppels op een deken of de doortekening op een helm, het komt allemaal uitstekend over op het scherm. Het ziet er allemaal heel filmisch uit met een uitstekende dieptewerking. Filmgrain is zeer regelmatig aanwezig, maar het leidt de aandacht niet af. Het is zelfs een bewuste keuze van de makers om het geheel er wat grauwer en korreliger uit te laten zien. Steven Spielberg en diens vaste cameraman Janusz Kaminski hebben een speciaal opnameproces gebruikt bij de actiescènes. Door het gebruik van speciale film en een hoge sluitertijd te kiezen in de camera krijgt het beeld een heel schokkerig effect, wat de drukte en chaos van het moment uitstekend weet over te brengen. Over het algemeen ziet het beeld er erg scherp uit, terwijl er ook een paar momenten zijn dat het behoorlijk soft oogt. Ook hier geldt dat het een keuze is van de makers. Men heeft speciale lenzen gebruikt die een softe indruk geven en waardoor er overbelichting optreedt, zonder dat het beeld onscherp wordt. De achtergrond is soms erg onrustig en vreemd is dat het beeld vol zit met minuscule kleine witte spettertjes. Storend is het in het geheel niet, maar het valt wel op. Neemt niet weg dat deze transfer een zeer natuurlijke weergave is van de film zoals deze in de bioscoop te zien was.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk

Geluidskwaliteit

De DTS-HD Master Audio 5.1 (24bit/48kHz) track van Saving Private Ryan is werkelijk prachtig. De dynamiek, de detaillering, de ruimtelijkheid, het is werkelijk een lust voor het oor. In het begin knalt het er – letterlijk – al flink op los met de landing in Normandië. Kogels fluiten je om de oren en het gebulder van de explosies gaat door merg en been, waarbij ook het LFE-kanaal het danig voor de kiezen krijgt. Daarna treedt de relatieve rust in en dat is ook nodig ook. Het overweldigende geluid in combinatie met de drukke beelden laten je naar adem snakken. Maar dan wordt duidelijk dat het geluid ook bij rustigere passages strak overeind blijft staan. Door de vele subtiele geluidseffecten krijg je een heel gedetailleerd en levendig geluidsbeeld voorgeschoteld. Elk geluid is mooi geplaatst in het geheel. De dialogen klinken vol en helder en vooral heel natuurlijk. Er is ontzettend veel zorg en aandacht besteed aan het geluid en dat vertaalt zich naar een zeer mooie geluidstrack. Naar het einde toe, bij het gevecht om de brug, lijkt het geluid niet helemaal synchroon te lopen met het beeld. Het beeld loopt een fractie van een seconde voor. In alle drukte valt het misschien nauwelijks op en het lijkt ook te maken te hebben met de apparatuur die je gebruikt om de film af te spelen. Zo is het verschil op een PC meer merkbaar dan op mijn eigen speler (Panasonic DMP BD-80). John Williams is verantwoordelijk voor de muziek en deze is werkelijk onovertroffen. Een van zijn sterkste scores.

Extra's

De extra's van deze uitgave staan allemaal op een tweede disc. De menu's bestaan uit beelden uit de film, waarbij een fragment uit de filmmuziek is te horen. Tijdens het afspelen van de film is een pop-up menu op te roepen dat het spelen van de film niet onderbreekt. De meeste extra's stonden ook al op de Special Edition DVD. Alleen de documentaire Shooting War en de HD-trailers zijn nieuw op deze Blu-ray Disc uitgave. Op de HD-trailers na zijn alle extra's in SD-resolutie en hebben Nederlandse ondertiteling. Opvallend is dat bij een aantal fragmenten binnen de extra's het beeld en geluid niet helemaal synchroon lopen.

An Introduction (2½ min)
Een introductie van en door regisseur Steven Spielberg, waarin hij over zijn allereerste films praat, die hij maakte toen hij 13 en 14 jaar oud was. Het waren ook oorlogsfilms.

Looking Into the Past (5 min)
Steven Spielberg vertelt hoe hij op het idee is gekomen om een film te maken over het zoeken naar een soldaat achter de vijandelijke linies.

Miller and His Platoon (8½ min)
Tom Hanks introduceert zijn karakter John Miller, een kapitein zonder achtergrond. De andere karakters worden geïntroduceerd door Steven Spielberg.

Boot Camp (8 min)
Oud-militair Dale Dye heeft de acteurs bijgespijkerd hoe een soldaat leeft en werkt. Dat deed hij door de acteurs mee te nemen op een uitputtende tocht van vijf dagen, waarin geleerd werd met wapens om te gaan en ze werden getraind als een echte soldaat.

Making Saving Private Ryan (22 min)
Een interessante making of van de film, waarin we zien hoe gedreven regisseur Steven Spielberg is. Hij is de drijvende kracht op de set. Een set, die geheel gemaakt is door een decorploeg en waar maanden aan is gewerkt. En wat met de kleding? Duizenden legeruniformen zijn speciaal voor de film gemaakt.

Re-creating Omaha Beach (18 min)
De eerste scène van de film speelt zich af op Omaha Beach, tijdens de landing in Normandië. Deze documentaire laat zien hoe de scènes gedraaid zijn. Er waren veel figuranten nodig, die allemaal een kostuum moesten hebben en velen ook een werkend geweer. Ook de mensen van de special-effects hebben het erg druk bij deze scène.

Music and Sound (16 min)
Een gesprek met componist John Williams, die vertelt hoe hij tot het schrijven van de muziek is gekomen, vooral het slotstuk Hymn of the Fallen. Daarna geeft sound-designer Gary Rydstrom een overzicht van hoe hij bepaalde scènes van geluid heeft voorzien. Hij heeft veel research gedaan om een zo authentiek mogelijk geluidsbeeld te creëren.

Parting Thoughts (4 min)
Een korte reflectie van Tom Hanks en Steven Spielberg over hoe afschuwelijk de oorlog was.

Into the Breach: Saving Private Ryan (25 min)
Een aantal veteranen vertellen over hun eigen ervaringen tijdens de oorlog en met name de landing in Normandië. De cast en crew hebben deze verhalen verwerkt in hun spel en manier van filmmaken. Het was de bedoeling om het zo accuraat en eerlijk mogelijk te houden.

Theatrical Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film in HD-resolutie.

Re-release Trailer (2 min)
Een nieuwe trailer van de film, voordat de film weer opnieuw in de bioscopen zou gaan draaien in het voorjaar van 1999, het jaar dat het de Oscars won.

Shooting War (88 min)
Een lange documentaire, geproduceerd door Steven Spielberg, geregisseerd door Richard Spickel en ingesproken door Tom Hanks. Het is vooral een eerbetoon aan de cameramensen en fotografen die in de oorlog hun werk deden. De documentaire bestaat voornamelijk uit archiefmateriaal, afgewisseld met enkele interviews met cameramannen en betrokkenen.

Conclusie

Tijdens de landing in Normandië krijgt kapitein John Miller de opdracht om soldaat James Ryan op te sporen en in veiligheid te brengen. Ryan heeft namelijk al zijn broers verloren op het slagveld en de regering wil voorkomen dat ook Ryan sneuvelt. Saving Private Ryan is een zeer indrukwekkende en realistische oorlogsfilm van Steven Spielberg. Ruim tien jaar na dato staat de film nog als een huis. De Blu-ray Disc heeft een zeer natuurgetrouwe beeldtransfer en een overweldigende geluidstrack. In alle opzichten is dit een verbetering in vergelijking met de DVD. Een tweede schijf is aanwezig met veel extra's, maar deze zijn voor het overgrote deel gelijk aan de extra's op de DVD. Niettemin een uitstekende uitgave.

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  16-02-2011

Sorry dat ik dit topic kick maar het is beter dan voor een enkele vraag een nieuw topic aan te maken. Ik heb deze film Saving Private Ryan op DVD Steelbook, nou...
Lees meer >

Pieter V  |  16-02-2011

Beeld is gewoon 10/10. Het is ook niet meer zo donker. Geluid kunnen we kort over zijn. Ook 10/10. :) http://www.dvdbeaver.com/film/DVDCompare3/savingprivater...
Lees meer >

Mark van L.  |  16-02-2011

Sorry dat ik dit topic kick maar het is beter dan voor een enkele vraag een nieuw topic aan te maken. Ik heb deze film Saving Private Ryan op DVD Steelbook, nou...
Lees meer >

Henri-Alexander  |  16-02-2011

Sorry dat ik dit topic kick maar het is beter dan voor een enkele vraag een nieuw topic aan te maken. Ik heb deze film Saving Private Ryan op DVD Steelbook, nou...
Lees meer >

pjblack  |  05-11-2010

Bij mij is die sync niet opgevallen. Wel had ik wat kritiek bij deze film voor wat betreft de ondertiteling bij witte achtergronden. Of sync meer opvalt bij BD ...
Lees meer >

RobinB  |  30-10-2010

Echt slecht van FRS, ik heb ze laatst ook gebeld dat hun prijzen niet kloppen met wat ze soms aanbieden in de winkels..anyway ben heel erg off-topic.
Lees meer >

Pieter V  |  25-10-2010

Is dit euvel inmiddels verholpen met de verkoop van de nl release? Op de site van frs stond al vermeld dat je m kon ruilen als je een mailtje zou sturen. En aan...
Lees meer >

Franklin1975  |  25-10-2010

Is dit euvel inmiddels verholpen met de verkoop van de nl release? Op de site van frs stond al vermeld dat je m kon ruilen als je een mailtje zou sturen. En aan...
Lees meer >

Raymond187  |  06-07-2010

Mijn BR is ook terug gestuurt naar Technicolor. Hebben ze erg netjes gedaan. Envelop thuis gestuurd gekregen. SPR terug gestuurd. 2 weken later nieuwe in de bus...
Lees meer >

AndréV  |  13-05-2010

Paramount recalls Saving Private Ryan Blu-ray disc Paramount Home Entertainment is recalling the Sapphire Series Blu-ray edition of Saving Private Ryan in the...
Lees meer >

-Jaap-  |  11-05-2010

Wat ik me goed kan voorstellen is dat deze DTS-MA track op momenten erg zwaar is om te decoderen. De ene speler / receiver kan hier wat meer moeite mee hebben d...
Lees meer >

roninpacino  |  11-05-2010

Ik heb Saving Private Ryan ook 2x op dvd. - Steelcase - Normale uitgave En nu ook op blu-ray. Gewoon kopen, die film is het meer dan waard. En mocht je toch ...
Lees meer >

Mr_Parker  |  11-05-2010

Ik ben ook van plan om deze op Blu-ray aan te gaan schaffen maar heb hem nu al in 2-voud op DVD. Regio 1 en 2. Regio 1 was heel wat eerder verkrijgbaar en heef...
Lees meer >

Peter van santbrink  |  07-05-2010

De koers euro-pond is weer flink omhoog gegaan.:cry: Ik wacht wel even, ik zie vast wel ergens een aanbieding o.i.d. met dank aan de grieken.. mijne no...
Lees meer >

-Jaap-  |  07-05-2010

De koers euro-pond is weer flink omhoog gegaan.:cry: Ik wacht wel even, ik zie vast wel ergens een aanbieding o.i.d.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.