21 Bridges

Recensent:
Ludo Keeris
12-09-2020

Totaalbeoordeling:

7.1
Blu-ray

21 Bridges (Blu-ray)
Samenvatting

NYPD rechercheur Andre Simpson (Chadwick Boseman) staat bekend als iemand die geen genade kent met cop killers. Als de twee misdadigers Michael (Stephan James) en Ray (Keith David) tijdens een overval op een café voor een partij drugs op een peloton agenten stuiten, ontstaat er een vuurgevecht waarbij de agenten allemaal worden neergeschoten. Simpson wordt op de zaak gezet en dat is een slecht teken voor de twee cop killers. Samen met collega Frankie Burns (Sienna Miller) van narcotica krijg Simpson tot 5 uur in de ochtend om de zaak af te ronden, anders wordt de zaak overgenomen door de FBI. Simpson laat alle 21 bruggen rondom Manhattan afsluiten, waardoor de voortvluchtigen geen kant meer op kunnen en langzaam ingesloten worden. De tijd dringt, maar Simpson heeft er alle vertrouwen in dat de moordenaars in zijn handen zullen vallen, dood of levend.

Commentaar

De filmwereld was in shock toen eind augustus dit jaar door zijn familie bekend werd gemaakt dat acteur Chadwick Boseman op 43-jarige leeftijd was overleden. De Black Panther verloor de strijd met kanker, die hij al sinds 2016 bleek te hebben. Dus ook al tijdens de opnames van de misdaad-thriller 21 Bridges, dat een van zijn laatste films blijkt te zijn geworden. Het was de bedoeling dat deze film al in september 2019 in de Nederlandse bioscopen zou gaan draaien, maar dat werd uitgesteld, eerst tot november en daarna voorjaar 2020. De coronapandemie gooide echter roet in het eten en de film verscheen uiteindelijk helemaal niet meer in de bioscoop, maar is direct naar het streamingkanaal van Amazon Prime Video verzonden. 21 Bridges is een actievolle misdaadthriller van de Ierse regisseur Brian Kirk, die vooral furore maakte met het regisseren van televisieseries, waaronder Luther en Game of Thrones. Chadwick Boseman heeft een sterke rol als rechercheur Andre Simpson van de NYPD. In niets zien je dat hij aan kanker zou lijden. Simpson staat erom bekend staat dat hij cop killers liever doodschiet dan gevangen neemt. Dat alles heeft een geschiedenis, dat direct in het begin van de film uiteengezet wordt. Het zorgt er ook voor dat Simpson regelmatig voor een commissie van Internal Affairs moet verschijnen om zijn daden te verantwoorden. Als hij dan op de zaak van de moord op acht agenten wordt gezet hebben de moordenaars op voorhand weinig kans op overleven. J.K. Simmons (Whiplash) heeft een kleinere rol, als de chef van de eenheid waar de vermoordde agenten toe behoorden, maar weet zijn momenten te pakken. De rest van de cast, inclusief Sienna Miller als Simpson’s partner, zijn niet meer dan eenzijdige karakters met weinig inhoud. 21 Bridges – vernoemd naar het aantal bruggen en tunnels die de wijk Manhattan in New York ontsluiten – heeft een weinig originele aanpak, maar is wel redelijk goed uitgevoerd. Het tempo is in ieder geval hoog, de dialogen geloofwaardig en de actie en achtervolgingen zijn dik in orde. Het probleem van 21 Bridges is de voorspelbaarheid van het verhaal en het feit dat de gekozen oplossingen iets te gemakkelijk worden aangedragen aan onze vrienden van NYPD. Als het achterhalen van de identiteit van de moordenaars altijd zo makkelijk zou gaan, zou er veel minder criminaliteit in de wereld zijn. Daarnaast doen de weinig verheffende karakters naast Andre Simpson de film ook geen goed. Dit alles maakt van 21 Bridges uiteindelijk een pretentieloze misdaadfilm, die in uitvoering prima te verteren is, maar qua inhoud zeker niet tot de sterkste in z’n soort behoort.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Misdaad
Regio: B
Jaar: 2019
Speelduur: 99 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: The Searchers
EAN: 9789461876942

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Voor de beeldtransfer van 21 Bridges heeft men gebruik gemaakt van het originele 2.39:1 beeldformaat in 1080p-resolutie. Deze staat op een enkellaags disc, die voor bijna 23GB is beschreven en men heeft gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC-codec. Op het begin en eind na speelt de film zich geheel af in het nachtelijke New York. Toch is alles zeer goed te volgen door een uitstekende belichting en dat zorgt ook voor een prima detaillering van het beeld. De scherpte is goed en het contrast ook, maar de zwartwaardes hadden iets sterker kunnen zijn. De kleuren zijn mooi verzadigd en zijn soms fel, vooral de lampen in de achtergrond. Over de gehele linie is een lichte beeldruis aanwezig. Een van de weinig minpuntjes van een verder prima beeldtransfer.

Geluidskwaliteit

Een lossless Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-audiotrack is de belangrijkste geluidstrack op deze Blu-ray Disc van 21 Bridges. Het geluid is goed en mooi breed opgebouwd, met gebruikmaking van alle kanalen. Dialogen hebben een goede prioriteit en zijn prima te volgen. Portofoons van de politie komen uit verschillende kanalen en ook schoten komen van alle kanten. De diverse achtervolgingen zijn heel levendig in geluid en de nachtelijke omgevingsgeluiden van de stad New York omlijsten dit alles op een fraaie manier. De muziek is vaak dreigend, maar niet heel opvallend aanwezig.

Extra's

Dit is een hele kale Blu-ray Disc-uitgave van 21 Bridges. Er staat geen enkele extra op deze disc. Buitenlandse uitgaves zijn ook niet rijkelijk uitgerust, maar hebben in ieder geval nog verwijderde scènes en een audiocommentaar.

Conclusie

Als tijdens een overval in een café acht politieagenten worden neergeschoten is het hele korps in rep en roer. Inspecteur Andre Simpson van de NYPD sluit heel Manhattan af en heeft dan tot de volgende ochtend de tijd om de overvallers in de kraag te grijpen. Of te doden, als dat zo uitkomt. 21 Bridges is een pretentieloze misdaadfilm, die gebukt gaat onder een mager script en eenzijdige karakters, met uitzondering van Simpson (Chadwick Boseman) en de politiechef (J.K. Simmons). Na eerst alleen uitgebracht te zijn op het streamingkanaal van Amazon is de film nu ook op fysieke schijf beschikbaar. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit, maar heeft geen enkele extra. Daarvoor moet je bij buitenlandse uitgaves zijn.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots