Greenland

Recensent:
Rogier Burghout
31-12-2020

Totaalbeoordeling:

8.4
Streaming

Greenland (Streaming)
Samenvatting

John Garrity (Gerard Butler) is een succesvol technisch bouwkundige en is goed in zijn werk. Privé is het minder rooskleurig want hij ligt in een scheiding met zijn vrouw Allison (Morena Baccarin). Samen hebben ze een zoontje, Nathan (Roger Dale Floyd), en is 7 jaar. In de wereld is er groot nieuws want de komeet Clarke is op koers langs de aarde en over een paar dagen kan je dit zien aan de horizon. Echter verandert dit goede nieuws snel in slecht nieuws en zelfs een mondiale alertheid want er zijn brokstukken die Clarke volgen en die wel op koers zijn om de aarde te raken. Wanneer dit op het nieuws komt krijgt Jon een telefoontje van het Ministerie van Defensie en is geselecteerd om naar een schuilplek te komen. het vreemde is echter dat zijn buren deze melding niet hebben gekregen. Als de paniek langzamemerhand toelsaat vluchten John, Allison en Nathan naar de verzamelplaats van het leger, waar vliegtuigen klaarstaan om de geselecteerde mensen naar de schuilplaatsen te brengen. Als iedereen een polsbandje heeft gekregen ter identificatie komt men er daar achter dat Nathan diabetes heeft en wordt de familie alsnog geweigerd. In alle consternatie wordt de familie gescheiden van elkaar en Nathan wordt ontvoerd, want de niet-geselecteerde mensen hebben heel wat over voor het polsbandje, zelfs ontvoering en geweld. Allison is ten einde raad en John doet er alles aan om zijn familie te herenigen en een andere vluchtroute te vinden. Want het grootste brokstuk is op weg naar de aarde, en deze zal ervoor zorgen dat de hele wereld bijna geheel zal uitroeien. Een race tegen de klok begint.

Commentaar

Greenland is de tweede samenwerking tussen regisseur Ric Roman Waugh en hoofdrolspeler Gerard Butler na Angel has Fallen. Greenland is een Amazon-original en exclusief geproduceerd voor het Amazon Prime-streamingkanaal. De film is op zich niet opzienbarend, films over het einde van de wereld hebben we vaker gezien. Films als Armageddon, Deep Impact (die het meeste lijkt op deze film), The Day After Tomorrow en 2012 zijn slechts een paar die opkomen. Toch zit Greenland goed in elkaar. De connectie en relatie tussen de hoofdrolspelers en het gezin wordt goed opgezet en je voelt je als kijker verbonden met ze. Ook de naderende dreiging die steeds erger wordt is erg goed neergezet. Het heeft een beetje iets weg van de COVID-pandemie waar we ons nu in bevinden dus de dreiging en spanning zijn best herkenbaar. De vertolkingen zijn verder sterk, vooral Gerard Butler speelt prima. Het is wel jammer dat Scott Glenn zo'n kleine bijrol heeft in de film. Verder zijn de actie en (CGI)-effecten erg goed en overtuigend gemaakt. Greenland is een sterke thriller die bij zijn leest blijft en niet meer wil zijn dat dan er is te zien op het scherm. En dat is zeker te prijzen.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Actie, Drama, Thriller
Jaar: 2020
Speelduur: 120 min
Uitgever: Amazon Prime Video

Conclusie

De familie Garrity onder leiding van vader John (Gerard Butler) is op de vlucht voor een naderende mondiale catastrofe die de mensheid bijna geheel zal uitroeien. Ze zijn geselecteerd voor een schuilplaats maar worden op het laatst geweigerd vanwege de diabetes van hun zoontje. Als ze dan gescheiden worden van elkaar en zoontje Nathan wordt ontvoerd is de paniek compleet. John moet nu alles op alles zetten om zijn familie te herenigen en te vluchten naar de schuilplaats. Greenland is een sterk actie/drama/thriller die goed in elkaar zit. De connectie met de familie wordt goed gemaakt en ook de spanning is erg goed aanwezig. De situatie en angst kan je zelf wel wat vergelijken met de huige COVID-pandemie en alle zekerheid die eromheen hangt. De vertolkingen zijn erg sterk en Gerard Butler laat zien dat hij een dusdanige film prima kan dragen. Actie en effecten zitten ook goed in elkaar en omdat Greenland verder geen pretenties heeft is Greenland twee uur goed vermaak.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Hereistom  |  21-02-2021

Beste een leuke film, wij hebben ervan genoten.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.