Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Recensent:
Rogier Burghout
01-12-2021

Totaalbeoordeling:

8.8
UHD

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (UHD)
Samenvatting

Voor Harry Potter (Daniel Radcliffe) is het alweer het derde schooljaar op de toverschool Zweinstein. Niet het meest relaxte jaar, zo blijkt al gauw. Moordenaar Sirius Zwarts (Gary Oldman) is namelijk uit de gevangenis Azkaban ontsnapt, en naar verluid zit hij achter Harry aan. Het duurt niet lang voordat Sirius ook op Zweinstein gesignaleerd wordt. Zwarts moet koste wat kost weer achter slot en grendel. Daar zullen de Dementors wel voor zorgen, de spookachtige bewakers van Azkaban die overal het leven kunnen zuigen. Het gevaar loert, maar ondertussen moeten er ook nog lessen gevolgd worden. Zoals Verzorging van Fabeldieren, onder leiding van Hagrid (Robbie Coltrane), waarbij de leerlingen in contact komen met een wonderlijk wezen. Maar hoe kan het toch dat Hermelien dubbel zo veel lessen kan volgen dan Harry en Ron (Rupert Grint)? En wat heeft Professor Lupos (David Thewlis), de nieuwe leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten, te verbergen?

Commentaar

Als je vijftien jaar geleden tegen een willekeurig iemand begon over Zweinstein, Dreuzels, Zwerkbal, Griffoendor, Voldemort, Dementors en Azkaban, dan zou men waarschijnlijk vermoeden dat er ergens een dwangbuis op je lag te wachten. Tegenwoordig weet nagenoeg iedereen dat het om termen gaat uit de door schrijfster J.K. Rowling bedachte wereld van Harry Potter. Harry Potter en de Gevangene van Azkaban is de derde Potter-film. Na Chris Columbus, die tekende voor de eerste twee films, neemt de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón het (tover)stokje van hem over. Iets wat hij prima afhandelt. Vooral qua stijl slaat Cuarón de spijker op zijn kop. De vorige film, The Chamber of Secrets, was al beduidend donkerder van aard dan het eerste deel, en deze lijn wordt in De Gevangene van Azkaban doorgezet. Op zich niet vreemd: Harry groeit op (evenals de cast), en de filmstijl groeit op natuurlijke wijze mee. Wat ons betreft is Cuarón’s meer volwassen aanpak een welkome ontwikkeling, maar het is denkbaar dat ouders van de allerkleinsten er minder blij mee zijn. Al is het natuurlijk zo dat de jonge fans van het eerste uur inmiddels ook alweer wat jaartjes ouder zijn. Eén ding is zeker: zij zullen vast van de film genieten. Want De Gevangene van Azkaban heeft ongeveer alles wat je als liefhebber verwacht: een goede cast (vooral de jongelingen zijn flink vooruit gegaan sinds het eerste deel), uitstekende effecten, en qua verhaal een trouwe, zij het beknopte adaptatie van zijn geschreven tegenhanger. En minpuntjes? Tja, het tempo is wat onevenwichtig, en ook de plot is wat magertjes in vergelijking met de twee voorgangers (al is de 'twist' in het laatste half uur dan wél weer erg leuk bedacht en uitgewerkt). Maar dat maakt de film eigenlijk nauwelijks minder de moeite waard.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban heeft in de jaren al verschillende uitgaven gekregen op DVD, HDDVD, en Blu-ray Disc. Ook is de film op UHD uitgebracht. Voor het 20-jarig jubileum van de eerste film is er een speciale Anniversary Collection - Train Edition uitgebracht, met alle films op UHD en BD, met daarbij vele schijfjes aan extra's ook ook een boekje, kaartjes en filmposter. Dit alles is verpakt in een kartonnen "Zweinstein-Express", de bekende trein uit de films. In de set zitten 3 dikke keepcases: één met alle films op UHD, één met alle films op Blu-ray Disc (inclusief de extra BD met The Harry Potter Magical Movie Mode van de eerste film), en in de derde keepcases zitten alle BD's met de extra's. In de recensies van de afzonderlijke films uit deze collectie wordt de UHD+BD-combinatie besproken, omdat die op deze wijze ook los wordt verkocht. In de recensie van de Train Edition worden de BD's uit de derde keepcases besproken, namelijk alle extra's. In deze recensie wordt dus de UHD+BD-uitgave besproken. De BD die is bijgevoegd is de Ultimate Edition, waarop helaas geen extra's staan. Deze editie wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Avontuur, Fantasy, Jeugd
Regio: A, B, C
Jaar: 2004
Speelduur: 142 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS:X - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
  • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051889614661

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban krijgt op UHD een upscaled 4K-transfer mee in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.39:1. Ondanks de upscale is de 4K-tranfer een grote stap vooruit ten opzichte van HD. De film zelf is qua kleurenstelling erg grijs en donker, en dat geeft de UHD erg goed weer. Vooral contrast en schaduwdetail is erg goed gedaan waardoor veel details zichtbaar zijn in donkere scènes. HDR10 ondersteunt goed in de kleurenstelling en geeft kleuren ten opzichte van het grijs goed de ruimte. Een erg goede transfer.

Blu-ray Disc
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban krijgt een prima 1080p HD-transfer krijgt een wat softe transfer mee met over het algemeen een erg grijze kleurenstelling. De BD doet prima zijn werk, maar niet meer dan dat. Een tranfser die een voldoende scoort.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban krijgt op UHD een DTS:X-audiotrack mee in de oorspronkelijk Engelse taal. Deze track biedt een zeer ruimtelijke geluidserarving met een zeer mooie ambiance en spreiding. Ook de hoogte-kanalen worden goed ingezet om een driedimensioneel geluidsbeeld te creeëren. Ook de subwoofer ondersteunt goed in het laag. Een erg goede audiotrack.

Blu-ray Disc
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban heeft op Blu-ray Disc een DTS-HD MA 5.1-track gekregen die zeker bijna niet onderdoet voor de driedimensionale DTS:X-track. De track is iets directioneler ingesteld met meer focus op de voorste kanalen, maar de surroundkanalen doen gelukkig erg vaak mee. Ook de subwoofer doet goed mee in het laag. eigenlijk bijna niks op aan te merken.

Op zowel de UHD als de BD staat een Nederlandse audiotrack in Dolby Digital 5.1.

Extra's

De UHD van Harry Potter and the Prisoner of Azkaban krijgt zoals verwacht geen extra's, maar op de BD staan die helaas ook niet. Deze staan op de tweede disc van De Ultimate Edition-uitgave, en die is niet bijgevoegd.

Conclusie

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban is het derde avontuur van ieders favoriete tovenaarsleerling, waarin hij te maken krijgt met een ontsnapte moordenaar. Regisseur Alfonso Cuarón heeft de donkere insteek van voorganger De Geheime Kamer verder doorgevoerd, wat prima past bij het thema van de boeken en het opgroeien van de hoofdrolspelers. Ook deze UHD+BD-uitgave zit weer prima in elkaar met erg goed beeld en geluid op de UHD, terwijl de beeldkwaliteit en de audio van de BD steeds beter worden naar mate de jaren van Harry Potter vorderen. Helaas echter deze keer ook geen extra's.

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  02-12-2021

Zou er alleen even bij melden dat je het over de Amerikaanse Ultimate Edition hebt die hier (NL/BE) nooit is verschenen. Ze hebben dus nu disc 1 gebruikt uit Am...
Lees meer >

pietdvd  |  01-12-2021

De UHD van Harry Potter and the Prisoner of Azkaban krijgt zoals verwacht geen extra's, maar op de BD staan die helaas ook niet. Deze staan op de tweede disc ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst Geweld Dolby Digital DTS HD Master Audio DTS:X 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots