Batman, The

Recensent:
Rogier Burghout
11-07-2022

Totaalbeoordeling:

7.6
UHD

Batman, The (UHD)
Samenvatting

Batman (Robert Pattinson) begeeft zich in de onderwereld van Gotham City als de sadistische moordenaar The Riddler (Paul Dano) een spoor van cryptische aanwijzingen achterlaat. Batman en Luitenant Jim Gordon (Jeffrey Wright) raken verstrikt in een gevaarlijk kat-en-muisspel dat tot de hoogste (politieke) regionen leidt van Gotham City. Gangsters als Penguin (Colin Farrell) en Carmine Falcone (John Turturro) leiden Gotham City met ijzeren en criminele hand en deinsen nergens voor terug. Ook kruist Catwoman (Zoë Kravitz) het pad van Batman die ook jaagt op de criminelen van Gotham Samen hebben ze een gemeenschappelijke vijand, maar ook elk zo hun eigen belangen en aanpak. Batman kiest voor de niet-dodelijke aanpak, maar niet elke voorvechter voor gerechtigheid heeft deze aanpak.

Commentaar

Het maken van The Batman heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Oorspronkelijk was het idee om er een "origin"-verhaal van te maken met Ben Affleck in de hoofdrol én als regisseur, en dat het verhaal zich zou afspelen in het DCEU. Affleck stapte eerst af als regisseur en toen ook als hoofdrolspeler. Warner besloot toen om de film niet in het DCEU plaats te laten vinden en ervoor te kiezen om losse, onafhankelijke verhalen te maken. Dit ondanks het grote succes van Zack Snyder's Justice League. Ze kozen toen vervolgens Matt Reeves (Cloverfield) als regisseur die zelf een script ging schrijven. Reeves koos voor een donkere verfilming richting het noir-genre en met een detective-invalshoek van het verhaal. Robert Pattinson werd toen gekozen in de hoofdrol als Bruce Wayne/Batman en die keuze deed wel wat wenkbrauwen fronsen. Maar is dat ook terecht? Nou, dat is zeker niet terecht. Pattinson speelt erg overtuigend de rol van gepijnigde en getergde Batman en Bruce Wayne. Als Wayne is Pattinson niet heel veel te zien in de film, hij is voornamelijk 's nachts aan het werk als Batman. In The Batman is de rol meer ingestoken als een soort detective, die samen met Jim Gordon de aanwijzingen van The Riddler probeert te ontcijferen om erachter te komen wie het volgende slachtoffer is. En dit onderzoek krijgt op het scherm veel tijd, want de film duurt maar liefst bijna drie uur. Daar had wel wat vanaf geschaafd mogen worden, want er komen ook allerlei subplotjes voorbij die best getrimd hadden kunnen worden. Actiescènes komen niet heel veel voor maar zien er wel goed uit. De Batmobile is ook opnieuw ontworpen als een soort aangepaste muscle-car met een opgevoerde motor, en die zorgt voor een paar spectaculaire achtervolgingen. Verder is de film donker, erg donker. Bijna alle scènes spelen zich voornamelijk 's nachts af en de paar scènes overdag zijn ook erg grauw en donker. The Batman is dus letterlijk qua thematiek en uiterlijk een donkere film geworden, en dat past erg goed bij het karakter. Reeves heeft er een noir-achtige detective van willen maken en dat is op zich wel gelukt. De film is af en toe wel traag van tempo en had wat vlotter verteld mogen worden. Sommigen noemen dit een "slow burner" maar daarvoor gebeurt er net te weinig onder de oppervlakte in hints en aanwijzingen om echt spannend te kunnen zijn en de film te laten opbouwen naar een climactisch einde. Pattinson speelt zijn rol met grote overtuiging en weet goed gestalte te geven aan de getergde superheld, en ook de andere rollen worden erg goed gespeeld. Met een ietwat kortere speelduur en een ander verteltempo had The Batman net wat nagelbijtender spannend kunnen zijn. Nu sleept de film zichzelf af en toe teveel voort, en dat is jammer en niet verdiend. Wel blijft het zeker een spannend een onderhoudende film, die zeker meer te bieden heeft in combinatie met een vervolg.

The Batman wordt op diverse fysieke formaten uitgebracht, waaronder op 4K UHD. Deze uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Drama, Misdaad
Regio: A, B, C
Jaar: 2022
Speelduur: 176 min
Verpakking: UHD triple keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051889707967

Extra's

 • Looking for Vengeance
 • The Batman: Genesis
 • Vengeance Meets Justice
 • Becoming Catwoman
 • The Batmobile
 • Anatomy of The Car Chase
 • Anatomy of The Wing Suit Jump
 • Vengeance In The Making
 • Unpacking the Icons
 • A Transformation: The Penguin
 • Deleted Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD 10/10
The Batman is een donkere film, een ERG donkere film. Op UHD krijgt de film een native 4K-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1 en met HDR10 en Dolby Vision beeldverbetering. En deze transfer is echt geweldig en zeker een grote upgrade ten opzichte van de 4K streaming transfer en ook zeker de Blu-ray. Dat komt voornamelijk door de verhoogde scherpte, detaillering maar vooral door Dolby Vision. Dat laatste laat zoveel meer detail zien door een betere kleurenschakering en een beter contrast en zwartniveau. The Batman is geen kleurrijke film maar de kleuren die worden gepresenteerd (vooral veel rood) spatten dan wel van het scherm af. Een zeer goede en uiteindelijk perfecte transfer.

Blu-ray Disc 7/10
The Batman krijgt op Blu-ray Disc een verdienstelijke 1080p-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1. Scherpte is prima in orde, maar je mist wel wat detaillering, vooral in de donkere scènes. Ook de kleurenschakering is wat minder natuurlijk en veel kleuren komen wat grauw over. Daarnaast vraagt de opslagcapaciteit wel wat creativiteit om deze lange film op een BD50 op te slaan, en dat merk je soms wel een beetje in de compressie. Vooral in vergelijking tot de 4K-transfer zie je de tekortkomingen van deze transfer, op zichzelf kan de transfer op BD er echt wel mee door en kan de vergelijking met de streaming-versie dan ook zeker wel aan.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
The Batman krijgt op zowel de UHD als de Blu-ray Disc een Dolby Atmos-track in de oorspronkelijk Engelse taal (met op beide discs een Dolby TrueHD 7.1-track als basis). De film heeft een genuanceerd geluidsontwerp met meer de nadruk op detaillering en verfijnheid dan echt op bombastische actie en "punch". Die bombastische scènes zitten zeker wel in The Batman (de auto-achtervolging als voorbeeld) en dan is de Atmos-track ook zeker niet beroerd om agressief uit de hoek te komen. Verder is de track erg subtiel, maar altijd ruimtelijk met veel spreiding en is er vanuit elk kanaal altijd wel iets te horen. Een geweldige track.

Extra's

De UHD-uitgave van The Batman krijgt drie discs: één voor de film op 4K UHD, één voor de film op Blu-ray, en alle extra's staan op de derde disc. Alle extra's zijn in 1080p en Nederlands ondertiteld.

Looking for Vengeance (5 min)
Deze featurette vertelt meer over de vechtstijl van Batman, dat in deze film meer geinspireerd is op geimproviseerde straatgevechten.

The Batman: Genesis (6 min)
Regisseur Matt Reeves en acteur Robert Pattinson vertellen meer over het ontstaan van het karakter, het casten van Pattinson en de verdieping die ze aanbrachten in de nieuwe Batman.

Vengeance Meets Justice (8 min)
Meer informatie over het karakter The Riddler, o.a. met acteur Paul Dano.

Becoming Catwoman (9 min)
Meer informatie over het karakter Catwoman, o.a. met actrice Zoë Kravitz.

The Batmobile (11 min)
Meer informatie over de nieuwe Batmobile.

Anatomy of The Car Chase (6 min)
Meer informatie over de achtervolging tussen Batman in de Batmobile en Penguin.

Anatomy of The Wing Suit Jump (7 min)
Meer achtergrondinformatie over de scène met het wing suit, waarbij drone-technologie werd ingezet.

Vengeance In The Making (54 min)
Een goede making-of waarbij vele facetten van het maken van de film worden besporoken door vele voorname cast- en crewleden.

Unpacking the Icons (6 min)
Deze featurette gaat over de kleding en de kostuums van de verschillende karakters in de film.

A Transformation: The Penguin (8 min)
Colin Farrell speelt The Penguin en in deze featurette zie je meer over zijn transformatie naar dit karakter.

Deleted Scenes (8 min)
Twee verwijderde scènes waarvan de eerste ("Joker/Arkham" - 6 min) de meest bijzondere is. Deze scène werd kort na de bioscooprelease (en de release op HBO MAX) al door Warner gedeeld op YouTube. Deze scène is veelbesproken omdat je hier (alhoewel via erg vaag en getroebeld beeld) de nieuwe Joker ziet. De reden dat Matt Reeves deze scène niet aan de film heeft toegevoegd is omdat hij vond dat nog een karakter, en vooral The Joker, af zou leiden van de andere karakters en antagonisten in de film en die wellicht zou overschaduwen. Het biedt echter wel voldoende anticipatie naar het vervolg, waar The Joker vast zal terugkeren. Overigens is het optionele commentaar van regiseur Matt Reeves vooral bij deze scène de moeite waard.

Conclusie

Batman (Robert Pattinson) begeeft zich in de onderwereld van Gotham City als de sadistische moordenaar The Riddler (Paul Dano) een spoor van cryptische aanwijzingen achterlaat. Batman en Luitenant Jim Gordon (Jeffrey Wright) raken verstrikt in een gevaarlijk kat-en-muisspel dat tot de hoogste (politieke) regionen leidt van Gotham City. Met een kortere speelduur en een ander verteltempo had The Batman net wat nagelbijtender spannend kunnen zijn. Nu speelt de film zichzelf af en toe teveel voort, en dat is jammer en niet verdiend. Wel blijft het zeker een spannend een onderhoudende film, die zeker meer te bieden heeft met een vervolg. De UHD+BD-uitgave van The Batman bevat maar liefst drie discs: eentje voor de film op 4K, eentje voor de film op HD, en een hele derde disc volledig gewijd aan de extra's. Beeld is dik in orde, waarvan vooral de 4K-transfer indruk maakt op de UHD, en andermaal de meerwaarde van dit formaat laat zien, zeker ten opzichte van de BD. De Atmos-track op beide discs is indrukwekkend, zowel verfijnd als agressief. Alle extra's op de derde disc zijn erg interessant, en vooral de making-of van bijna een uur en de bijzondere Verwijderde Scène met The Joker. Deze uitgave is een must-have, vooral voor de fans. 

Laatste reacties

jeroeni  |  14-07-2022

Ach ik geef gewoon een soort van fanboy reactie op die 7.;)En ja idd een 7 is prima. Pattinson en de lengte van de film gooien bij veel mensen roet in het eten...
Lees meer >

Werner  |  14-07-2022

Prima Werner.(y) Zo, ik ben terug van de bioscoop dus nu kan ik iets gefundeerder reageren. Ik vind het gewoon niet leuk dat, telkens er hier op het forum een ...
Lees meer >

jeroeni  |  14-07-2022

Hop, daar gaan we weer. Als ik een 7 wil geven dan geef ik een 7. MIJN mening, weet je wel? Prima Werner.(y)
Lees meer >

Rogier Burghout  |  14-07-2022

Ik denk gezien alle haat- en lofrecensies die ik overal heb gelezen de 7 die ik heb gegeven een mooie consensus is (y)
Lees meer >

Werner  |  14-07-2022

Met een 7tje doe je de film tekort.Maar goed ieder zijn mening.;) Hop, daar gaan we weer. Als ik een 7 wil geven dan geef ik een 7. MIJN mening, weet je wel?
Lees meer >

jeroeni  |  14-07-2022

Eindelijk gezien. Ik vind 'm vooral wat te lang. Had 30 minuten korter gekund zonder aan de essentie te raken. Slecht is 'ie niet, maar wel héél donker, zowel v...
Lees meer >

Werner  |  14-07-2022

Eindelijk gezien. Ik vind 'm vooral wat te lang. Had 30 minuten korter gekund zonder aan de essentie te raken. Slecht is 'ie niet, maar wel héél donker, zowel v...
Lees meer >

jeroeni  |  11-07-2022

Wat ik zo goed vond aan deze film, was dat je er echt in wordt getrokken en het onder je huid kruipt. Dat is juist verwoord.:-) Het is Rogier zijn mening maar ...
Lees meer >

tmvde  |  11-07-2022

Wat ik zo goed vond aan deze film, was dat je er echt in wordt getrokken en het onder je huid kruipt.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  11-07-2022

Ik vind 'm juist vanwege zijn lengte (1.85 m), postuur en (gezichts)expressie overtuigend. Zet dat af tegen zo'n Michael Keaton die zo'n 1.75 m is maar kleiner ...
Lees meer >

rogue  |  11-07-2022

Bij de herkijkbeurt op UHD vond ik vooral Pattinsons fysieke presentatie als Batman niet overtuigend. Ik vind hem te iel en vooral heeft hij een klein, mager ho...
Lees meer >

jeroeni  |  11-07-2022

Deze film en Joker doen iets wat geen een andere superheldenfilm doet.De films zijn idd traag maar wel vol met sfeer. Ik had nooit verwacht dat ik deze boven Th...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  11-07-2022

Oei, ik vind een 7 wel laag, maar dat is persoonlijk. Ik kwam tot een 8,5. Overtuigende film waarbij ik juist genoten heb van het feit dat het een 'slow-burner'...
Lees meer >

rogue  |  11-07-2022

Oei, ik vind een 7 wel laag, maar dat is persoonlijk. Ik kwam tot een 8,5. Overtuigende film waarbij ik juist genoten heb van het feit dat het een 'slow-burner'...
Lees meer >

jeroeni  |  11-07-2022

Het feit dat je "The Batman" op UHD wat betreft beeldkwaliteit een "ERG donkere film" noemt, belooft voor mij weinig goeds. Bij veel van dit soort 'donkere' fil...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8.5
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots