Dune: Part Two

Recensent:
Rogier Burghout
04-06-2024

Totaalbeoordeling:

8.3
Streaming

Dune: Part Two (Streaming)
Samenvatting

Paul Atreides sluit een onverwacht verbond met Chani en de Fremen. Hij wil wraak nemen op de samenzweerders die zijn familie hebben vernietigd. In dit gevecht wordt Paul geconfronteerd met een onmogelijke keuze tussen de liefde van zijn leven en het lot van het universum.

Commentaar

Dune: Part Two is het vervolg op de eerste Dune, ook gemaakt door regisseur Denis Villeneuve (Blade Runner 2049, Sicario) en met de gehele cast uit de eerste film die hun rol in dit vervolg opnieuw speelt. Vaak worden er bij dit soort grote projecten de eerste en de tweede film tegelijkertijd opgenomen, maar bij dit vervolg was dit niet het geval. Tijdens het maken van de eerste film, preproductie en productie, was Warner Bros. niet zomaar overtuigd dat het eerste deel een succes zou gaan worden. Het groene licht voor het vervolg werd dna ook nog niet gegeven. Echter vier dagen na de première zag Warner Bros. wel in dat ze een succes in handen hadden, en vroegen ze snel of Villeneuve interesse had om het vervolg te gaan maken. Dit vervolg behandelt de rest van het eerste boek Dune van Frank Herbert. Dune: Part Two gaat direct door wat de eerste film is geëindigd. Het voordeel hiervan is dat de film direct tempo kan maken en geen tijd hoeft te "verspillen" aan introductie van karakters. Het karakter van Zenday krijgt meer schermtijd en vooral haar interacties met Paul Atreides vormen het emotionele hart van de film. Verder is vooral de duale relatie tussen moeder en zoon Atreides, en de loyaliteit van Atreides aan de vijanden van zijn moeder rode draden in de film. Dune: Part Two is erg goed gemaakt, er is veel op locatie gefilmd en dat is wel te zien. Er waren dan ook strenge regels op de filmset waar de cast en crew mocht lopen zodat het zand niet aangetast werd en voetstappen zichtbaar waren. Ook de actiescènes en effecten zijn van de bovenste plank, met als hoogtepunt de eerste keer dat Paul Atreides de zandworm beklimt en gaat besturen. Maar verder alle grote voertuigen en vliegtuigen zien er indrukwekkend uit. Tcoh mist Dune: Part Two een beetje emotionele lading. De eerder genoemde spanningen tussen Chani en Paul, en Paul en zijn moeder Jessica komen toch niet dusdanig beladen over dat het echt indruk kan maken. Je weet onderbewust dat Paul bij de Fremen wil horen, en dat Jessica trouw zal zijn aan de Harkonnen-clan. Dat neemt wel iets weg van spanning, omdat de rest van de film wel wat voorspelbaar wordt. Toch is Dune: Part Two zeker geslaagd, en is het een visueel spektakel dat de lat weer wat hoger legt. Gelukkig is Villeneuve alweer aan een vervolg begonnen, Dune: Messiah, die het tweede boek van Frank Herbert gaat behandelen. We kunnen niet wachten!

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Jaar: 2024
Speelduur: 166 min
Uitgever: HBO Max

Conclusie

Paul Atreides sluit een onverwacht verbond met Chani en de Fremen. Hij wil wraak nemen op de samenzweerders die zijn familie hebben vernietigd. In dit gevecht wordt Paul geconfronteerd met een onmogelijke keuze tussen de liefde van zijn leven en het lot van het universum. Dune: Part Two is erg goed gemaakt, er is veel op locatie gefilmd en dat is wel te zien. Er waren dan ook strenge regels op de filmset waar de cast en crew mocht lopen zodat het zand niet aangetast werd en voetstappen zichtbaar waren. Ook de actiescènes en effecten zijn van de bovenste plank, met als hoogtepunt de eerste keer dat Apul Atreides de zandworm beklimt en gaat besturen. Maar verder alle grote voertuigen en vliegtuigen zien er indrukwekkend uit. Tcoh mist Dune: Part Two een beetje emotionele lading. De eerder genoemde spanningen tussen Chani en Paul, en Paul en zijn moeder Jessica komen toch niet dusdanig beladen over dat het echt indruk kan maken. Je weet onderbewust dat Paul bij de Fremen wil horen, en dat Jessica trouw zal zijn aan de Harkonnen-clan. Dat neemt wel iets weg van spanning, omdat de rest van de film wel wat voorspelbaar wordt. Toch is Dune: Part Two zeker geslaagd, en is het een visueel spektakel dat de lat weer wat hoger legt. Gelukkig is Villeneuve alweer aan een vervolg begonnen, Dune: Messiah, die het tweede boek van Frank Herbert gaat behandelen. We kunnen niet wachten!

Laatste reacties

DVDProfilersFilmgek  |  12-06-2024

Vond zelf deel 2 helaas een stukje minder dan deel 1, net alsof het geestdriftige van de spelers iets verloren was gegaan. Niets mis met het spektakel en de b...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.