Bowers & Wilkins M-1 Speakers - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 7 maanden geleden - (0 comments)

In veel thuisbioscopen zijn de welbekende satellietspeakers terug te vinden. Het zal je niet verbazen dat er nog een hoop kaf tussen het koren zit als het op kwaliteit van deze compacte speakers aankomt. Bowers & Wilkins voert al een flinke poos de M-1 satellietspeakers die ik mocht beoordelen. Hier is duidelijk het kaf van het koren gescheiden en er is een heerlijk klein broodje van gebakken!

Bowers & Wilkins M-1 - Specificaties

De M-1 is dus een satellietspeaker. De speaker is veelzijdig te gebruiken doordat de voet die aan de speaker gemonteerd is gedraaid kan worden, zodat je er bijvoorbeeld eentje als centerspeaker kunt gebruiken. De voet kan zelfs in zijn geheel verwijderd worden en worden vervangen voor stands of een wallbracket. Het grappige aan dit systeem is dat je de speakerkabel niet aan de speaker zelf monteert, maar aan de voet. Wel is de dikte van de kabel ingeperkt door dit ontwerp, omdat de gaatjes waar de aders van je kabel door moeten niet al te groot zijn. Ik gebruikte 4-aderige kabels van AudioQuest, omdat ik even niets anders had en dat was echt proppen geblazen. De randjes zijn aan de binnenkant dan ook nog eens aan de scherpe kant, waardoor de  mantel van de speakerkabel licht beschadigd raakte. In de voet zit een sleuteltje om de schroeven van de voet los en vast te draaien. Dat is natuurlijk super praktisch, aangezien je meteen het juiste gereedschap bij de hand hebt.

De behuizing is van aluminium en we vinden twee drivers terug in het compacte jasje. Een 25mm Nautilus dometweeter. Juist, met een afgeleide van de techniek in de Nautilus speaker van Bowers & Wilkins. Naast de tweeter is een 10cm grote geweven glasvezel woofer aanwezig voor het middenlaag. Achterop is een klein reflexpoortje aanwezig ter ondersteuning van het laag.

De opgegeven frequentierespons loopt van 64Hz tot 23kHz bij -3dB. De gevoeligheid ligt op 85dB en ze zijn dus eenvoudig aan te sturen door wat lichtere versterkers. De impedantie ligt tussen de 4 en 8 Ohm en de maximale belastbaarheid ligt op 100 Watt bij 8 Ohm. Ze wegen 2,3 kilo per stuk en zijn 25cm hoog, inclusief de voet. De breedte is 11,4cm en de diepte komt op 16,2cm. Met recht een compacte speaker te noemen, maar door de aluminium constructie uiterst stijf voor zo weinig mogelijk vervorming en kleuring.

Bowers & Wilkins M-1 - Testopstelling

Tijdens de reviewperiode werden de M-1 speakers aangestuurd door een Pioneer A/V-receiver. Ik had de beschikking over vijf stuks M-1. Drie zwarte voor de voorkant en twee witte voor de surround-kanalen. Voor het sublaag had ik de beschikking over de fijne DB4S subwoofer van Bowers & Wilkins en de films en de muziek werd afgespeeld met de OPPO UDP-203.

Bowers & Wilkins M-1 - Luisteren naar films

Waar de compacte B&W's echt in uitblinken is het weergeven van een goede 5.1 surroundtrack! Doordat elk kanaal met exact dezelfde speaker is verzorgd, klinkt het geluid bijzonder homogeen. Een zeer natuurgetrouw geluidsbeeld is het gevolg. De overgang tussen de kanalen is erg fijn en dat met een oudere receiver. En ook op hogere volumes klinken ze nog zeer aangenaam. Met het stevige fundament van de DB4S en het sprankelende hoog en uitgesproken middengebied is het genieten bij zowel actiefilms als bij het tragere en stillere werk.

Bowers & Wilkins M-1 - Luisteren naar muziek

De Bowers & Wilkins M-1 speakers kun je ook prima inzetten als stereo weergever. Met alleen de voorste kanalen aangestuurd heb ik verschillende tracks via TIDAL beluisterd en daar valt weinig op aan te merken. Natuurlijk gaan ze niet zo laag, dus bij muziek is ook een subwoofer wel aan te raden, maar de detaillering in het geluid valt ook hier positief op. Er zit een bepaalde luchtigheid in de weergave en het geluid is mooi in balans. Het is wel zaak de M-1's goed verticaal te richten en goed in te draaien. Het afstraalgedraag in de breedte is met zo'n 60 graden zeker prima, maar de verticale spreiding van maar 10 graden is redelijk beperkt. Hierdoor kun je weer details en dieptewerking in je geluidsbeeld gaan missen.

Het hoog lijkt overigens wat aangedikt te zijn. Iets wat me bij het luisteren naar muziek opvalt met deze setup. Dit is eenvoudig aan te passen in mijn versterker, maar ik denk dat de M-1's wat dat betreft een betere match zijn met een A/V-receiver die wat warmer is in diens weergave. De Pioneer is van zichzelf namelijk vrij aanwezig in het hoog en dat klinkt, bij muziek althans, niet altijd even lekker. Iets waar je op moet letten als je de B&W M-1 overweegt.

Bowers & Wilkins M-1 - Conclusie

De M-1 satellietspeakers van Bowers & Wilkins zijn alweer een tijdje op de markt, maar dat maakt ze niet minder goed. De prijs/kwaliteitverhouding is zeer sterk. Zeker als je op zoek bent naar een echt compacte luidspreker met een goede geluidskwaliteit, dan is de M-1 zeker het overwegen waard. Met een prijs van €225,00 per stuk zijn ze ook goed betaalbaar. Let er wel op dat je de M-1 matcht met een wat warmere versterker. Heb je een fijne match, dan is het genieten met muziek, maar vooral bij films in surround.

Pluspunten:

  • design
  • op diverse manieren te plaatsen
  • geluidskwaliteit
  • prijs/kwaliteit

Minpunten:

  • kleine sweetspot door beperkte verticale spreiding
  • speakerterminals hadden een tikkie ruimer gekund