Bowers & Wilkins DB4S Subwoofer - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 9 maanden geleden -

Bowers & Wilkins heeft een behoorlijke reputatie als het gaat om speakers in het algemeen. Vooral hun topserie, de 800 series Diamond, wordt geroemd om het neutrale en eerlijke geluid. Onlangs mocht ik de DB4S reviewen. En deze subwoofer heeft een hele grote overeenkomst met die 800-serie; Aerofoil technologie. Wat dat is en hoe de DB4S presteert lees je in deze review.

Bowers & Wilkins DB4S - Enkele ultrastijve conus, dubbeldikke power!

In de huidige DB-serie subwooferlijn van Bowers & Wilkins vind je maar een enkel model terug met een enkele conus en dat is de in deze review besproken DB4S. Een dubbele driver kan erg veel druk leveren, maar zoals uit de review van de grotere DB3D met dubbele 8" woofers bleek, zijn ze afhankelijk van de ruimte ook lastig te plaatsen. In de DB4S vinden we een enkele 10" woofer terug, maar wel aangestuurd door dezelfde belachelijk sterke 1000Watt klasse D Hypex versterker als die we in de DB3D aantreffen.

De grote overeenkomst met de 800-serie, de Aerofoil technologie, is in alle DB-serie subwoofers aanwezig. Het gepatenteerde Aerofoil is een uiterst rigide constructie van de conus zelf. De conus is flinterdun op plekken waar wat minder stevigheid nodig is, maar op de benodigde plekken is de conus weer dikker en ultrastijf. Het materiaal zelf lijkt een soort van schuim tussen lagen koolstofvezel in. De vorm, als je een dwarsdoorsnede bekijkt, lijkt verdacht veel op die van een vliegtuigvleugel. Iets waar de term aerofoil vandaan komt. Ik heb een dergelijke conus in mijn handen gehad tijdens mijn bezoek aan de fabriek van B&W en Andy Kerr vroeg me te proberen de conus, die al was gehalveerd, te breken. No way dat dat lukte!

Bowers & Wilkins DB4S - Specificaties

De DB4S is geen lichtgewicht. Met 26 kilo is het een loodzware subwoofer die je niet 'eventjes' verplaatst. Zorg ervoor dat je wandelpad van de doos naar de plek waar die ongeveer moet komen vrij is, want je zou eens struikelen met dat ding in je handen, dan loopt het niet goed af...

De afmetingen zijn relatief bescheiden. Het is zo ongeveer een kubus van grofweg 36cm over elke zijde. Prominent aanwezig is de 10" Aerofoil-conus, die je eventueel achter een grille kunt verbergen. Maar hij is té mooi, dus ik laat die - in dit geval grijze grille - er lekker af. De DB4S is in verschillende kleuren verkrijgbaar. De voor deze review beschikbare sub is de Satin White variant. Erg stijlvol naar mijn mening. Andere kleuren zijn Rosenut en Gloss Black. Beiden met zwarte grille.

De opgegeven frequentierespons loopt van een indrukwekkende 10Hz tot 350Hz. Dat betekent dus echt sublaag in je thuisbioscoop. Mini-aardbeving gegarandeerd! Je kunt de subwoofer middels een (stereo-)tulpstekker met je versterker verbinden, maar ook een gebalanceerde (stereo-)XLR-ingang is aanwezig. De subwoofer is, op een klein standby-knopje na, niet voorzien van bedieningsknopjes. Kwestie van stekker erin en alles inregelen met de app voor iOS of Android via een low energy Bluetooth-verbinding.

Bowers & Wilkins DB4S - Instellen

Is je homecinema voorzien van een A/V-receiver met ruimtecorrectie en bassmanagement, dan kun je de subwoofer prima inregelen met de daarvoor aanwezige voorzieningen in die A/V-receiver. Gebruik je de subwoofer niet i.c.m. een dergelijk systeem, dan is het goed om te weten dat je met je smartphone een ruimtekalibratie kunt doen op de DB4S.

Je koppelt in dat geval je telefoon aan de subwoofer middels de app en de app leidt je door de noodzakelijke stappen om op verschillende luisterposities metingen uit te voeren. Dit werkt bijzonder goed en de resultaten na het inmeten via de app zijn erg goed. Staande golven worden zo mooi gecorrigeerd waardoor de subwoofer optimaal presteert gegeven de plek waar die staat en de akoestiek van de ruimte.

Verder kun je in de app diverse instellingen aanpassen, zoals presets voor de equalizer (movie, music, flat), het volume, trim en nog meer van dat soort zaken. Al met al een complete en goed verzorgde smartphone-applicatie.

Bowers & Wilkins DB4S - De luister (en voel-) test

Ik heb de DB4S getest i.c.m. een wat oudere Pioneer A/V-receiver, een OPPO UDP-203 UHD Blu-ray Disc speler en de M1-satellietspeakers van Bowers & Wilkins. De DB4S wordt door B&W zelf aangeprezen als de ideale match voor de eigen 700-serie, maar geloof me als ik zeg dat deze subwoofer een ideale match is met veel systemen!

In directe vergelijking met de in de referentieset aanwezige Velodyne SPL-1200 Ultra subwoofer, die enigszins vergelijkbare specificaties heeft maar net wat duurder is, valt op dat de Bowers & Wilkins DB4S nog een flink stuk gecontroleerder speelt en een flink stuk lager gaat. Zo laag dat je het niet meer kunt horen, maar wel kunt voelen.

Absoluut hoogtepunt (of eigenlijk dieptepunt) in de surround-luistertest, is de Dolby Atmos Amaze demo waarin een erg mooie geluidsopname zit van onweer. Eerst komt een blikseminslag, die er al voor zorgt dat de subwoofer er lekker in kan komen. Even later volgt de diepe donder die zowat voor een kleine aardbeving in een woonwijk in Tilburg zorgt. Planten in mijn huiskamer, die in de directe omgeving van de DB4S staan, verliezen bijna hun blad door de luchtverplaatsing. De pure druk is indrukwekkend. Je kunt niet anders dan een hele brede grijns op je gezicht laten verschijnen als je dit hoort en voelt. Heerlijk!

Ook muziek wordt weer uitgebreid beluisterd. Tegenover de brute kracht in de 'movie'-stand staat er in de 'music'-instelling pure controle en souplesse tegenover. Bij het luisteren naar stevige rock en wat snellere blues valt de snelheid van de aerofoil-conus echt op. Een subwoofer niet nodig in stereo? In combinatie met sommige speakers zal het inderdaad niet altijd nodig zijn, maar leuk maakt de DB4S het wel! Bij sommige tracks is het echt een verrijking van de algehele soundstage. Er zijn niet veel reguliere speakers die de 20Hz halen. Veel vloerstaanders gaan echt niet lager dan 40Hz. En in dat stukje van het spectrum gebeurt soms best veel. Een goede subwoofer kan dan echt een waardevolle aanvulling zijn.

Bowers & Wilkins DB4S - Conclusie

Waar de duurdere modellen in de DB-serie door de dubbele woofers wat lastig te plaatsen zijn, biedt de DB4S een uitkomst in wat kleinere ruimtes. Met een voor deze prestaties zeer indrukwekkende prijs van €1600,00 is het een absolute aanrader. En dan krijg je als toetje er een schitterende afwerking en een zeer prettig werkende app bij. Op zoek naar een nieuwe subwoofer? Zet deze op je shortlist!

Pluspunten:

  • ultralaag
  • zeer veel controle
  • prettige app
  • ingebouwde roomcorrection
  • design is dik in orde
  • zeer muzikaal
  • prijs/kwaliteit verhouding

Minpunten:

  • geen