Bowers & Wilkins DB3D Subwoofer - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 1 jaar geleden - (0 comments)

Bowers & Wilkins bracht afgelopen zomer een nieuwe serie subwoofers op de markt. Voor deze review mocht ik aan de slag met de Bowers & Wilkins DB3D subwoofer. Het is het meest compacte model van B&W met dubbele drivers. Maar laat je niet misleiden door het formaat!

Bowers & Wilkins DB3D - Specificaties

De DB3D subwoofer is ondanks het gebruik van twee 8 inch woofers erg compact. Hij is 30 cm diep, 32 cm breed en 36 cm hoog. Dat is echt heel erg bescheiden. Het gewicht is allesbehalve bescheiden met 25 kilo. Hij voelt als een blok beton, maar dat is ook logisch gezien de flinke versterker en de zware magneten achterop de twee Aerofoil-drivers. Het is een gesloten systeem waarbij de woofers gelijktijdig uitslaan. Hiermee blijven de trillingen van de behuizing zelf tot een minimum beperkt. Aansluiten kan met traditionele RCA-stekkers of met de gebalanceerde XLR-ingang.

Het frequentiebereik loopt van 8,5Hz tot 500Hz. De frequentierespons loopt van 10Hz tot 350Hz bij -3 dB met 100Hz als middelpunt bij deze metingen gebruikt. De subwoofer gaat dus heel erg laag door. Beide woofers worden aangestuurd door een 1000 Watt klasse-D Hypex versterker. De DB3D is voorzien van een digitale voorversterker met ingebouwde roomcorrection die met je iPhone is in te regelen. Op dit moment wordt Android voor het inmeten nog niet ondersteund. Wel kun je met beide besturingssystemen de subwoofer bedienen. De reden dat Android op dit moment niet wordt ondersteund voor het inmeten, is dat er in de wereld van Android-toestellen een wildgroei is ontstaan aan gebruikte microfoons.

Bowers & Wilkins DB3D - Bediening en installatie

De app voor zowel iOs als Android is hetzelfde in de opzet, op het inmeetgedeelte na dan. Je kunt er de output mee aanpassen en als je de subwoofer in stereo hebt aangesloten i.c.m. andere speakers van Bowers & Wilkins, hoef je slechts de aaangesloten speakers te kiezen en de crossover wordt op een optimaal niveau ingesteld die bij dat type speaker past. Leuk handigheidje.

Het inmeten op iOs werkt verder bijzonder eenvoudig. Eerst moet je je iDevice op de rand van de subwoofer leggen met de microfoon over het randje heen zodat de microfoon op de output van de subwoofer wordt afgestemd. Daarna geef je aan of je wil inmeten op 1 luisterplek, een groepje van maximaal 3 luisterplekken of een hele kamer met meer dan 3 luisterplekken. Daarna voer je 8 metingen uit en krijg je feedback welke frequentiegebieden worden gecorrigeerd. That's it. Deze methode is erg praktisch als je A/V-receiver of je versterker geen roomEQ aan boord heeft. Is dat wel het geval, dan laat je dat apparaat de roomcorrection uitvoeren.

Bowers & Wilkins DB3D - Plaatsing

De plaatsing is natuurlijk van invloed op de hiervoor besproken meting, maar waar je bij deze subwoofer extra rekening mee moet houden is dat ie niet eenvoudig te plaatsen is op een plek waar je een subwoofer traditioneel in veel woonkamers ziet. Dat is namelijk een hoek. Het kan wel, maar zorg dan dat beide woofers vrij kunnen ademen. In mijn huiskamer moest ik de subwoofer 45 graden draaien zodat de woofers beiden in een hoek van 45 graden op de muren zijn gericht. In het begin stond de subwoofer gewoon recht, maar daardoor presteerde de subwoofer gewoon niet lekker.

Bowers & Wilkins DB3D - Testen

De Bowers & Wilkins DB3D is getest in combinatie met de B&W 702 S2, B&W 705 S2, B&W HTM71 S2 en Rotel RAP-1580 versterker. Middels een AudioQuest Boxer subwooferkabel was de subwoofer met de versterker verbonden en een AudioQuest NRG-4 kabel zorgde voor de stroomtoevoer.

Nadat de plaatsing in mijn huiskamer op de best mogelijke en meest praktische plek was neergezet en ingemeten begon ik met de UltraHD Blu-ray Disc van Blade Runner. Zodra de eerste zware tonen van de synthesizer van Vangelis de huiskamer invloeien merk je dat de subwoofer ondanks zijn formaat grootse prestaties neer kan zetten. Bijgestaan door de 700-serie van B&W zorgt de DB3D voor een erg goede homecinema-ervaring. Het laag is goed gecontroleerd en strak. De DB3D integreert heerlijk in de ruimte en je hoort em zonder dat je zijn locatie kunt achterhalen. Hartstikke goed dus. 

Wat ik altijd een erg overtuigende demo vindt is de Amaze demo van Dolby. De Dolby TrueHD audiotrack met Atmos-extensie zorgt voor een letterlijk overdonderende ervaring. Er zit een geluidsfragment in van onweer en de lage tonen gaan ontzettend diep door. Je voelt de zware tonen in je buik.

Tijdens het luisteren van muziek is de laagweergave uit de DB3D erg strak en ritmisch. Via de app had ik gekozen voor de muziek-preset zodat de sub wat beter presteert met muziek. Hierdoor gaat de subwoofer wat minder diep, maar daar komt dus een heerlijke timing voor in de plaats. Alhoewel ik persoonlijk geen groot fan ben van het gebruik van een subwoofer bij muziek, is het vaak wel een goede test om de muzikaliteit van een subwoofer te beoordelen. Persoonlijk vind ik de, in onze referentieset aanwezige Velodyne SPL-1200 Ultra, net wat beter presteren in mijn huiskamer op het gebied van muziek. Maar in een andere ruimte kan dat zomaar anders zijn. En daarmee bedoel ik dus absoluut niet dat de DB3D slecht presteert. Integendeel, hij presteert erg goed.

Bowers & Wilkins DB3D - Conclusie

Met de DB3D heeft Bowers & Wilkins een erg krachtige, maar ook erg compacte subwoofer in huis die op een topniveau presteert. Hij is getest is een huiskamer van zo'n 35m2 en nergens had ik het idee dat de subwoofer te klein was voor de ruimte waarin hij stond. Hij is daarnaast erg mooi afgewerkt en laat zich erg prettig bedienen met je smartphone. Het is jammer dat de ingebouwde roomEQ niet werkt op Android-apparaten, maar hopelijk gaat B&W deze in de toekomst ook ondersteunen. Heb je geen smartphone, dan kun je het bedienen van de subwoofer zelf vergeten. Er zijn geen knoppen aanwezig voor de bediening en er is ook geen afstandsbediening, wat in mijn ogen wel jammer is. Maar goed, nagenoeg iedereen heeft tegenwoordig een smartphone, dus een dealbreaker is het wat mij betreft niet. Gezien de prestaties en bouwkwaliteit is het zeker een aanrader!

Pluspunten:

 • Ruim frequentiebereik
 • RoomEQ via smartphone
 • Eenvoudige bediening via app
 • Mooi afgewerkt
 • Strakke basweergave
 • Compact

Minpunten:

 • (nog) geen ondersteuning voor RoomEQ via Android-apparaat
 • Ondanks ingebouwde RoomEQ lastig te plaatsen

 

Prijzen Bowers & Wilkins DB-serie subwoofers:

 • DB1D: €4.450,00
 • DB2D: €3.450,00
 • DB3D: €2.450,00
 • DB4S: €1.600,00