Rotel RAP-1580 Geïntegreerde Surroundversterker - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 6 jaren, 1 maand geleden - (0 comments)

Als je de Rotel RAP-1580 ziet, maakt het uiterlijk en het formaat meteen indruk. En ook het prominent op de voorkant geplaatste scherm schreeuwt om aandacht. Het is een schitterend design. Maar hoe zit het met de geluidskwaliteit? En het gebruiksgemak? Je leest het in deze review.

Rotel RAP-1580 - Wat is het?

Naast indrukwekkend is de Rotel RAP-1580 vooral geen A/V-receiver. Het is een surround-processor en versterker in een. Ofwel een geïntegreerde surround-versterker. Er is dus geen analoge of digitale radio aanwezig. Lekker belangrijk zeg ik dan. Wat de RAP-1580 vooral wel is, is een enorm krachtig apparaat in een schitterend afgewerkt jasje met een behoorlijk gewicht. Rotel focust zich met de RAP-1580 vooral op geluidskwaliteit. Door het gebruik van een enorme ringkernvoeding en hoge kwaliteit Wolfson DAC's voor alle kanalen, zit het qua kwalitatieve hardware wel snor.

Rotel RAP-1580 - Specificaties

De RAP-1580 is een surround-versterker welke overweg kan met nagenoeg alle recente audio- en videoformaten. Denk aan 4K/60, HDR, Dolby Atmos, DTS:X. Ondersteuning voor DSD ontbreekt helaas. Er zijn 8 HDMI-inputs en 2 HDMI-outputs aanwezig. Allen ondersteunen de 4K resolutie, echter zijn er maar 3 van de 8 ingangen voorzien van HDCP 2.2. Dat betekent dus dat wanneer de afgespeelde content HDCP 2.2 vereist, dat je geen beeld of bijvoorbeeld een lagere resolutie krijgt voorgeschoteld als je niet via de juiste HDMI-ingangen je content bekijkt.

Verder vinden we 3 optische ingangen terug, 3 coaxiale digitale ingangen. Een XLR-ingang is ook aanwezig alsmede een PC-USB-ingang voor PC audio tot 24 bit/192kHz. Een MM-phono ingang ontbreekt ook niet en we vinden nog een LAN-poort. Daarnaast nog een vrachtlading analoge in- en uitgangen waaronder een 7.1 ingang en een aantal pre-out aansluitingen om tot een 7.1.4 setup de kunnen gaan met aanvullende versterkers. En tenslotte is Bluetooth AptX de draadloze aansluitvariant. De achterkant is dus lekker volgepropt met aansluitingen.

Het versterkergedeelte is opgebouwd rondom een ringkernvoeding, ontworpen door Rotel zelf. Het betreft een Klasse AB-versterker. In stereo doet de versterker 150Watt per kanaal bij 8 Ohm. Als alle 7 kanalen worden aangestuurd komt het vermogen op 100Watt per kanaal bij 8 Ohm. Een indrukwekkend vermogen dus. En door het gebruik van de ringkernvoeding, zeer stabiel en geruisloos. Tijdens het gebruik kan het stroomverbruik oplopen tot 1100Watt. Ruim een kilowatt dus. In standby verbruikt hij echter slechts 0,5W. Met een gewicht van net geen 23 kilo is het een zwaargewicht in zowel de letterlijke als de figuurlijke zin van het woord.

Rotel RAP-1580 - Design

Het meest in het oog springend aan het ontwerp van de RAP-1580 is wel het 7" TFT-scherm. Als de RAP aan staat is het veelal een zwart scherm met witte letters en cijfers, maar het logo van een DTS of DTS:X audiotrack verraden dat het toch echt een kleurenscherm is. Hopelijk gaat Rotel in de toekomst wat meer doen met de mogelijkheden van het scherm, want het is erg cool om te zien. Er kan echter wel wat meer info worden getoond in mijn ogen. En ik zou het als gebruiker wel leuk vinden om de layout wat anders in te delen naar eigen smaak. De helderheid is gelukkig in te stellen, want het scherm staat standaard best fel.

De zilverkleurige mastodont, die ik beschikbaar had voor deze review, vind ik persoonlijk de mooiste van de twee kleurvarianten. De zwarte heb ik in het wild gezien bij Bowers & Wilkins toen ik daar laatst was, maar die deed mij niet veel qua uiterlijk. Echter, over smaak valt niet te twisten.

Het logo ligt als een diep reliëf in het aluminium frontpaneel. De afwerking van de RAP-1580 is van een zeer hoog niveau. Het geborsteld aluminium blinkt je tegemoet en de behuizing voelt zo solide als een tank. Verder is het aantal knoppen beperkt gehouden voor een mooi strak en clean uiterlijk. Er zit een speciaal ringetje in de doos om rond de powerknop te plaatsen. En dat is voor velen denk ik wel een reële optie, want het blauwe lampje achter de knop is echt heel erg fel en niet te dimmen. De front HDMI- en USB-input vallen binnen de zwarte rand rondom het TFT-scherm, waardoor het mooie geborstelde aluminium niet wordt onderbroken door een andere kleur.

Rotel RAP-1580 - Installatie

Alle aansluitingen achteorp de Rotel RAP-1580 versterker zijn goed bereikbaar. Doordat de speakerterminals naast elkaar zijn geplaatst, oogt het ook aan de achterkant clean. Vol, maar geordend. De enige horde qua plaatsing in mijn A/V-meubel, is het enorme gewicht. Nadat ik de stekker in het stopcontact plaatste en de RAP-1580 aan ging zetten, lichtte het mooie TFT-scherm op en kon de setup beginnen.

Het instellingenmenu is eenvoudig van boven naar beneden te doorlopen zodat je alle instellingen kunt doen. Het is eerst zaak de juiste speakeropstelling te kiezen. Daarna kun je overige instellingen doen, zoals speakerafstand en het geluidsniveau per kanaal. Daarnaast is er een 10-bands parametrische equalizer aan boord om fijne afstellingen te doen. Parametrisch omdat je als gebruiker dus zelf de te corrigeren frequentie en bandbreedte kunt bepalen waarop je correcties doet. Hiervoor is natuurlijk goede meetapparatuur en gedegen kennis vereist. De Rotel RAP-1580 ontbeert helaas autoEQ of roomcorrection oplossingen, wat in veel reguliere huiskamers echt een enorm gemis is. Is de akoestiek in je luisterruimte op orde, dan zul je het niet missen, maar veruit de meeste ruimtes hebben last van enige vorm van akoestische problemen zoals staande golven. Waar steeds meer concurrenten overstappen op oplossingen als DIRAC Live of hun eigen systemen ontwikkelen (Anthem Room Correction bijvoorbeeld), kiest Rotel dus duidelijk voor een andere aanpak. En dat vind ik echt een gemiste kans. Koop je een Rotel RAP-1580, dan ben je dus óf op je eigen kennis en kunde óf op die van de dealer/installateur overgeleverd.

Verder kun je diverse inputs toewijzen, namen van inputs veranderen en nog wat andere instellingen wijzigen rondom de netwerkverbinding, energiebeheer en dergelijke.

Rotel RAP-1580 - Testsetup

Rotel RAP-1580 - Films in 5.1 en 5.1.2

Wat meteen opvalt bij het aanzetten van een film, of wat voor bron dan ook, is dat het vaak erg lang duurt voordat de RAP-1580 herkent wat voor audio er binnenkomt. Soms tot letterlijk een minuut. En je moet vervolgens ook weer wachten als je een hoofdstuk verder springt, of je moet wachten op het geluid van een TV zender bij het zappen. Erg irritant. Maar als het geluid dan wordt herkend, word je geduld gelukkig wel beloond met een werkelijk schitterende geluidsbeleving.

Referentie audiotrack is die van de UHD Blu-ray Disc van Deadpool. Ik heb zowel deze film zowel in 5.1 opstelling als 5.1.2 Atmos-opstelling beluisterd en er was geen dramatische overgang van 5.1 naar 5.1.2. Dat betekent dat de ruimtelijke plaatsing van het geluid met de Dolby Atmos-track bijzonder doeltreffend is, ook zonder hoogtekanalen. De overgangen tussen de kanalen verloopt uiterst vloeiend en op referentieniveau volumes (met uitschieters tot 90dB) merk je dat de Rotel RAP-1580 een onuitputtelijk vermogen heeft. De aangesloten speakers zijn toch zeker niet de makkelijkste en kleinste speakers, maar met ongekende souplesse worden de luidste tonen uit de luidsprekers gepompt, zonder aan detaillering in te boeten.

Andere film die ik graag gebruik bij het reviewen is de UHD Blu-ray Disc van Blade Runner. De, voor deze versie, nieuwe Dolby Atmos-track is een waar genot voor het oor. De soundtrack klinkt bizar 'echt' wanneer Blade Runner Deckard op straat rondloopt in de regen. Erg mooi. Het detail wat de Rotel RAP-1580 laat horen i.c.m. de B&W 700-serie is verbluffend te noemen. Het geluid vult de huiskamer vanaf de eerste tot aan de laatste minuut. En of het volume nu laag staat of richting referentieniveau, het is altijd overtuigend en met veel dynamiek, waardoor dialogen en rustige geluidseffecten keurig gescheiden worden van het overige geweld.

Rotel RAP-1580 - Muziek in 2.0 en 5.1

De Rotel RAP-1580 is naast een beest op het gebied van filmgeluid ook in zijn element bij het luisteren naar muziek. Een echte allrounder dus. In stereo levert de RAP-1580 een bak vermogen en ik heb niet het gevoel gehad dat de versterker voor een bepaalde kleuring in het geluid zorgde of dat er vermogen tekort kwam om de Bowers & Wilkins 702 S2 luidsprekers te laten zingen.

Het was allemaal heel neutraal en gebalanceerd, met een zeer gedetailleerde en overtuigende stereospreiding. Instrumenten en zangers kregen allemaal hun eigen plekje in de ruimte. De combinatie van Rotel en B&W legt zelfs details bloot in je favoriete muziek die je eerder nooit hoorde. En natuurlijk is een echte stereoversterker nog een stukje beter op dit gebied, maar de muzikale prestaties zijn van een torenhoog niveau.

Rotel RAP-1580 - Conclusie

De muzikale eigenschappen zijn erg goed. De kwaliteit spat er vanaf, zowel visueel als uit je speakers. En bij het kijken van films valt de bijzonder vloeiende overgang tussen alle kanalen en het gevoel van ruimte erg positief op. Het is echt een hele hele mooie versterker om te zien én zeker om naar te luisteren.

Maar... er is helaas een maar... De software is niet helemaal in orde. Ik ben tijdens de review een aantal keren HDMI-handshake issues tegengekomen, zoals het niet herkennen van het 4K beeld van de nVidia Shield en het herkennen van een audiotrack duurt soms echt bizar lang. De eerste softwareversie dateert van februari 2017 en de versie waar ik mee testte was van oktober 2017. En dit soort problemen zouden inmiddels toch echt verleden tijd moeten zijn.

Importeur Bowers & Wilkins gaf ten tijde van de reviewperiode wel aan dat men bezig was met een test voor een nieuwe firmware en ik hoopte echt dat daarmee de grootste problemen zouden worden opgelost, want deze versterker verdient echt een soepele ervaring. Daar is de geluidskwaliteit echt té goed voor. Ik ontving afgelopen week het nieuws dat er een nieuwe firmware beschikbaar is met versie 1.78. In de changelog staan veel zaken die zijn opgelost. De handshake issues zijn als het goed is opgelost, lipsync issues zijn de wereld uit geholpen en het stroomverbruik is in standby-stand verder verbeterd. En er staan nog veel meer zaken op het lijstje van bugfixes. Het sneller herkennen van audiostreams via de coaxiale en optische digitale verbindingen zou flink verbeterd moeten zijn, echter ik lees niets terug over gelijksoortige problemen via HDMI. Laten we hopen dat dat ook snel wordt opgelost. Ik heb deze laatste versie zelf niet meer kunnen testen helaas.

Ander minpunt is wat mij betreft het ontbreken van een automatische equalizer. De allergoedkoopste AV-receivers op de markt hebben zelfs enige vorm van roomcorrection ingebouwd en bij een verkoopprijs van €3.999,00 verwacht ik niet alleen als reviewer, maar zeker als consument, ook een dergelijke oplossing. Gelukkig maakt de geluidskwaliteit een hoop goed. Een hele hoop!

Brengt Rotel de software nog wat verder op orde, dan zou hij nog wat beter scoren. Nu nog altijd 4 sterren. Qua geluidskwaliteit is het namelijk een regelrechte aanrader en met minder zou ik de Rotel RAP-1580 echt tekort doen.

Pluspunten:

  • Geluidskwaliteit is enorm goed
  • Premium uiterlijk en afwerking
  • Mooi groot scherm op de versterker
  • Veel aansluitmogelijkheden
  • Fijne afstandsbediening
  • Indrukwekkende homecinema-ervaring

Minpunten:

  • Geen automatische EQ
  • Software problemen