Bowers & Wilkins 702 S2, 705 S2 en HTM71 S2 in Surround - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 6 jaren, 5 maanden geleden - (0 comments)

Met de 700-serie brengt Bowers & Wilkins een schitterende en volledig nieuwe serie op de markt. Er zit enorm veel techniek in van de alom geprezen 800 Diamond-serie en dat hoor je. Met de 700-serie brengt Bowers & Wilkins audiofiele, studiokwaliteit hifi naar de huiskamer voor een vriendelijker aankoopbedrag dan je bij deze geluidskwaliteit zou verwachten. Ik mocht voor Allesoverfilm de topmodellen uit de 700-serie aan een review onderwerpen. Ik ben erg enthousiast over deze speakers. Waarom? Dat lees je in deze review.

Bowers & Wilkins 700 - Kort over de techniek

Steeds meer speakerbouwers gebruiken geavanceerde computermodellen en meettechnieken om hun speakers te ontwikkelen. Bowers & Wilkins heeft zichzelf met de 700-serie overtroffen op dit gebied. Door het doen van allerlei metingen en het maken van prototypes hebben ze hun toch al fantastische tweeter en wooferconussen nog verder verbeterd. Alles is ultralicht en ultrastijf. De topmodellen, de 702 S2 en de 705 S2, hebben een ontkoppelde Carbon-dome tweeter in een uit één geheel gefreesde aluminiumbehuizing bovenop de speakerkast staan. Doordat deze zeer rigide is en is ontkoppeld, zijn er geen resonanties te horen.

Ook de Continuum-conussen, voor het middenhoog, zijn volledig ontkoppeld van de kast zelf. Dit zorgt ook voor een vermindering van bijgeluiden. Het geluid komt echt alleen uit de drivers zelf en wordt niet door de gehele kast geproduceerd. Hoe klein dergelijke bijgeluiden ook kunnen zijn, soms zijn ze zeer storend. En de woofers op hun beurt zijn ook weer een flinke doorontwikkeling. Met een zeer stijf chassis en met Aerofoil-conussen zijn dit de lichtste en stijfste conussen die Bowers & Wilkins in deze prijsklasse beschikbaar heeft. Dit zorgt voor een ontzettend nauwkeurige en strakke bassweergave.

Bowers & Wilkins 702 S2 - Specificaties

De grootste vloerstaander in de 700-serie is de 702 S2. Met een hoogte van 109cm is het alsnog een relatief bescheiden speaker. De kast zelf is 20cm breed en de diepte is inclusief aansluitterminals en gemonteerde grille 36,5cm. Ze komen niet als intimiderend over. Het zijn ware pronkstukken voor in je huiskamer met een schitterende afwerking. En het zijn ook geen lichtgewichten met 29,5 kilo per stuk. Maar de soliditeit spat er vanaf. Prachtig! Ik heb voor deze review de beschikking over de Gloss Black variant en het is echt een plaatje.

Bovenop de kast vinden we dus de befaamde Carbon-dome tweeter in de massieve aluminium behuizing. Daaronder zit de Continuum-conus voor het midden en daar weer onder zijn drie Aerofoil-conussen gemonteerd voor het laag. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 28Hz tot 33kHz. De frequentierespons is 45Hz tot 28kHz. De verhouding tussen deze twee is uit te leggen als dat de speakers technisch in staat zijn het frequentiebereik weer te geven, maar in de praktijk zullen alleen de frequenties binnen de frequentierespons waarneembaar zijn, met de kanttekening dat het menselijk gehoor, uitzonderingen daargelaten, niet hoger gaat dan 20kHz. Daarnaast kun je de laagweergave beïnvloeden door de plaatsing. Dichter bij een muur geeft vaak een extra boost in het laag, hoewel dat bij deze serie niet veel uit lijkt te maken.

Bowers & Wilkins 705 S2 - Specificaties

De grootste boekenplank-speaker in de 700-serie is deze 705 S2. De totale hoogte komt op 41cm, de breedte op 20cm en de diepte in totaal op 30cm. Het gewicht komt op 9,3 kilo per stuk. Voor deze review heb ik de beschikking over de Satin White variant van de 705 S2, die erg smaakvol oogt met de zilverkleurige drivers.

Net als de 702 S2 vloerstaander is ook hier de Carbon-dome tweeter geheel ontkoppeld, bovenop de kast geplaatst, in een massieve aluminium-behuizing. Naast de tweeter is een middenlaag-conus aanwezig, ook dit betreft een Continuum-conus. Het met Kevlar versterkte geweven materiaal is ontzettend licht en stijf en zorgt ook in de 705 S2 voor krachtige, maar gecontroleerde lage tonen. Het frequentiebereik van de 705 S2 loopt van 45Hz tot 33kHz met een frequentierespons van 50Hz tot 28kHz.

Bowers & Wilkins HTM71 S2 - Specificaties

Het topmodel centerspeaker in de 700-serie is de HTM71 S2. Een vervaarlijk apparaat, want met een breedte van 59cm, een hoogte van 22,5cm en een diepte van 30cm is het echt een hele forse en intimiderende centerspeaker. Er is, net als bij de andere modellen in deze review, sprake van een drieweg-opbouw. Ook hier is een Carbon-dome tweeter gemonteerd. Deze zit in de kast zelf, maar is ook hier volledig ontkoppeld van de behuizing. Er is een kleinere, volledig ontkoppelde, Continuum-conus aanwezig voor het midden en twee Aerofoil-conussen voor het laag. Het frequentiebereik en de frequentierespons zijn identiek aan die van de 705 S2.

Bowers & Wilkins 700 - Testopstelling

 • Rotel RAP-1580 A/V-versterker
 • AudioQuest speakerkabels
 • OPPO UDP-203
 • AudioQuest HDMI-kabels
 • LG OLED55E6V tv
 • Bowers & Wilkins DB3D subwoofer

De surroundspeakers staan op de bijbehorende speakerstands van Bowers & Wilkins.

Bowers & Wilkins 700 - Geluidskwaliteit bij films

Met intussen een paar aardige UHD Blu-Ray Discs in de collectie valt er genoeg materiaal te kiezen voor deze test. In dit geval kies ik met groot genoegen voor Blade Runner: The Final Cut op UHD Blu-Ray Disc. De Dolby TrueHD-track met Atmos-extensie is namelijk van absoluut referentieniveau. Zodra de eerste klanken de huiskamer binnenstromen staat het kippenvel op mijn armen. Wat een ongekende ruimtelijke ervaring zonder hoogte-speakers! De ruimtelijke plaatsing van alle geluiden in deze film is verbluffend. Microdetails blijven ook in de wat meer luidruchtige scenes waarneembaar. De stemmen uit de HTM71 klinken bijzonder echt en het schiet nu al door mijn hoofd, bij het kijken van de eerste film, dat dit mogelijk de beste centerspeaker is die ik tot nu toe heb gehoord.

Verder met Deadpool op Blu-Ray Disc. Deze gebruik ik regelmatig om speakers te stresstesten. Het is een zeer dynamische soundtrack die het uiterste van je systeem vraagt. En het is een feestje. Op laag volume klinkt het goed, maar op hoog volume komen de speakers pas echt tot leven. Explosies vliegen door de huiskamer en glasgerinkel klinkt alsof het naast me gebeurt. De enorme controle en snelheid van de speakers is bewonderenswaardig. Nergens wordt het geluid vermoeiend of penetrant.

Naast het Hollywood-geweld heb ik ook nog wat concerten zitten kijken op Blu-Ray Disc. John Mayer met Where The Light Is is mijn persoonlijke favoriet. De Dolby TrueHD 96/24-track is ontzettend goed afgemixt en omdat het concert een opbouw heeft van een paar nummers, door John Mayer alleen, tot aan een volledige band op het eind, kun je de diverse kwaliteiten van je systeem laten stralen. De B&W 702 S2 laten elke aanraking van de akoestische gitaren de huiskamer in komen alsof John Mayer zelf voor mijn neus zit. En ook zijn zangstem uit de centerspeaker is levensecht. Een niets verhullende en (h)eerlijke sound.

Bowers & Wilkins 702 S2 - Geluidskwaliteit in stereo

De gebruikte Rotel RAP-1580 levert in stereo een vermogen van 150 Watt per kanaal bij 8 Ohm. Dat is lekker veel en goed voor de controle van je speakers. De 702 S2 is namelijk geen enorm makkelijk aan te sturen speaker met zijn drie woofers. De Rotel RAP-1580 is ze echter zeker de baas en het is dan ook genieten geblazen. Mits de opname goed is. De 702 S2 legt elk pijnpuntje bloot van een opname. Zeker bij stemmen is het afmixen erg belangrijk. Zo vielen diverse albums door de mand en dit bleek vaak in het middengebied. De Continuum-conus van de 702 S2 is net als een leugendetector die jou als luisteraar de naakte waarheid laat horen. Daar moet je van houden, van dergelijke speakers. Ik ben in elk geval blij dat B&W met de 700-serie een meer neutrale weergave heeft verkozen boven de populaire, commerciële tuning van veel andere speakers. En met zo'n systeem wil je echt geen MP3-bestanden luisteren. Minimaal een goede CD en liever High Res Audio of Super Audio CD's of een heerlijk analoog stukje vinyl.

Bowers & Wilkins 705 S2 - Geluidskwaliteit in stereo

Omdat ik ook erg benieuwd was naar de prestaties van de grootste standmounters in de 700-serie van Bowers & Wilkins, heb ik de 702 S2 even aan de kant gezet en de 705 S2 op die plek gezet. En ook deze heerlijke speakers speelden de sterren van de hemel. Het laag is t.o.v. de 702 S2 net wat minder diep, maar dat is ook logisch. Voor de rest is de tuning identiek aan die van de 702 S2. Absoluut een topspeaker!

Bowers & Wilkins 700 - Conclusie

Na ruim vier weken luisteren kan ik er echt geen genoeg van krijgen. Met de 700-serie heeft Bowers & Wilkins echt een huzarenstuk geleverd. Het hoog is zeer gedetailleerd, het midden heeft voldoende body en resonanties zijn volledig absent en het laag is heerlijk strak en gecontroleerd. Daarbij blijven ze neutraal in hun klank. Wel moet je de vloerstaanders matchen met een krachtige verterker die van zichzelf wat softer is getuned. Minder aanwezig in het hoog zogezegd. Het hoog van de 700-serie is namelijk al sprankelend en helder genoeg. Daar moet je vooral van afblijven. Match ze goed en dan spelen de 702 S2 en 705 S2 de sterren van de hemel!

Pluspunten:

 • Uiterlijk en afwerking
 • Controle op alle toonhoogten
 • Neutrale sound
 • Makkelijk te plaatsen in een gewone huiskamer
 • Mogelijkheid tot bi-ampen of bi-wiren

Minpunten:

 • Geen

 

Totale verkoopprijs van de geteste speakers:

 • €7.345,00

Alle verkoopprijzen Bowers & Wilkins 700-serie:

 • 702 S2: €1.999,00 per stuk
 • 703 S2: €1.499,00 per stuk
 • 704 S2: €1.199,00 per stuk
 • 705 S2: €1.099,00 per stuk
 • 706 S2: €699,00 per stuk
 • 707 S2: €499,00 per stuk
 • HTM71 S2: €1.149,00 per stuk
 • HTM72 S2: €749,00 per stuk
 • FS-700 S2: €450,00 per paar (speakerstands)