Harman Kardon Omni Plus - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 3 jaren, 9 maanden geleden - (0 comments)

Harman Kardon bracht een vernieuwde versie van hun multiroom-systeem op de markt. De ondersteuning voor hi-res audio en de mogelijkheid om er een volwaardig 5.1 surround-systeem van te maken, zorgen ervoor dat het een interessante productlijn is voor veel consumenten die van zowel een filmpje als van muziek houden. Ruim een maand geleden reviewde ik een vergelijkbaar systeem van HEOS. Ik was toen verrast wat een dergelijk systeem voor soundstage kan neerzetten. Gaat Harman Kardon met hun nieuw Omni Bar Plus de concurrentie met HEOS aan?

Harman Kardon Omni Bar Plus - Uiterlijk

Als je de Omni Bar Plus koopt, krijg je er meteen een draadloze subwoofer bij. Het design is rond en speels. De soundbar is 115 cm lang, maar toch compact doordat de hoogte maar 10 cm is en de diepte slechts 5 cm. Hij weegt relatief weinig met 3,4 kilo.

De subwoofer heeft ook een vergelijkbaar design. Hij is bijzonder plat (of smal, net hoe je het bekijkt). Met een hoogte van 40 cm, een breedte van 48 cm en een diepte van slechts 10 centimeter is hij erg compact. Het gewicht van slechts 7 kilo en de kunststof behuizing voorspellen wat mij betreft niet veel goeds. Daarover later meer.

Harman Kardon Omni Bar Plus - Specificaties

Het totale frequentiebereik van de set zou 40Hz tot 20kHz moeten zijn. Waar precies de kantelfrequentie ligt tussen de soundbar en de subwoofer is mij een raadsel. Ik kan het ook niet ontdekken in de specsheet, maar ik verwacht dat deze rond de 200Hz tot 250Hz ligt gezien het formaat van de soundbar en het formaat van de soundbar.

Er is ondersteuning voor Wifi (inclusief de 5GHz band) en Bluetooth voor een draadloze setup. Verder is er een HDMI-poort aanwezig met ARC zodat je het geluid van je televisie terug kunt laten lopen naar de soundbar en meteen ook de soundbar kunt bedienen met de afstandsbediening van je televisie. Naast de HDMI-poort is er een digitale optische input en een analoge 3,5mm-ingang. Er is ook nog een USB-poort aanwezig, maar deze is alleen bedoeld voor software-updates die overigens ook via de app gedaan kunnen worden.

Google Cast is ingebouwd om eenvoudig van een groot aanbod van apps gebruik te kunnen maken. Verder is er standaard ondersteuning via de Harman Kardon-app voor TIDAL, Spotify Connect, Qobuz, Deezer, JUKE en Shoutcast. Meer dan genoeg bronnen om uit te kiezen dus. Audio is tot maximaal 24bit/192kHz te streamen. Dit zorgt op papier voor een hogere geluidskwaliteit dan een standaard MP3 of zelfs CD's. De vraag is of je dat verschil hoort op deze soundbar, maar het is goed dat het wordt ondersteund.

Harman Kardon Omni 10 Plus

Voor deze review had ik ook de beschikking over twee Omni 10 Plus speakers van Harman Kardon. Door die beiden te koppelen aan de Omni Bar Plus, creëer je eenvoudig de surroundkanalen in je huiskamer.

De Omni 10 Plus heeft dezelfde ronde en speelse uiterlijke kenmerken als de Omni Bar Plus. Grappig detail is dat op de woofer, die aan de achterkant van de Omni 10 Plus zit, een kunststof plaat zit met het logo van Harman Kardon erop. Of het praktisch nut heeft betwijfel ik, want je maakt de conus daarmee onnodig wat zwaarder, maar het ziet er wel cool uit. Het frequentiebereik van deze kleine speakers loopt van 52Hz tot 20kHz. Wat in verhouding tot de subwoofer een stuk indrukwekkender is. Ze wegen 1,3 kilo per stuk en zijn van het formaat handbal.

Om in stereo naar muziek te luisteren kun je de Omni 10 Plus ook afzonderlijk met elkaar koppelen, en dus niet met de soundbar, zodat ze een stereopaar vormen. Voor de rest is de ondersteuning natuurlijk hetzelfde, omdat je deze speakers op dezelfde manier, met dezelfde app aanstuurt. Dus ook hier hi-res muziek en Google Cast ondersteuning. Wel is er nog een LAN-poort aanwezig voor een stabielere verbinding.

Naast de Omni 10 Plus heb ik ook een enkele Omni 20 Plus kunnen proberen. Dit is een compacte stereospeaker met vergelijkbare specificaties als de Omni 10 Plus. Deze heb ik een weekje op mijn werkkamer uitgeprobeerd.

Harman Kardon - HK Controller

De app van Harman Kardon heet HK Controller. Ik heb de app getest op een iPhone 7. De eerste installatie is zeer eenvoudig. Als je de speaker aan het stroomnet aansluit start ie op en begint het lampje bovenop wit te knipperen. Op dat moment is de speaker vindbaar voor de app. Via de app kan ik de Wifi instellingen overzetten naar de speakers en wordt de speaker op het netwerk geïnstalleerd. Vervolgens krijg ik de melding dat er een update beschikbaar is voor alle modellen die zijn aangesloten. Het updaten neemt een aantal minuten in beslag en vervolgens kan ik de boel verder instellen.

Het koppelen van de soundbar aan de Omni 10 Plus gaat eenvoudig. De app wijst je gewoon in de goede richting en is daarin intuïtief. Je kunt ook de ruimte waarin de speakers staan benoemen zodat je, bij gebruik van aanvullende modellen in de serie, weet in welke ruimte de betreffende speaker staat. Voor op mijn werkkamer had ik, zoals ik al aangaf, de beschikking over een Omni 20 Plus, zodat ik goed het multiroom-concept kon uitproberen.

Ook de ingangen op de Omni Bar Plus zijn eenvoudig te configureren door aan te geven in de app welke ingang waarvoor wordt gebruikt. Binnen notime staat de set te spelen.

Na wat instellingen te hebben doorlopen heb ik het volume van de Omni 10 Plus speakers, die fungeren als surrounds, wat omhoog gezet en meer dan de balans aanpassen, kun je eigenlijk niet. Ik kan niets aan de treble of bass veranderen en kan niets instellen qua A/V-sync. Jammer.

Harman Kardon Omni Bar Plus - Geluidskwaliteit

Het geluid wat de soundbar voortbrengt is goed gedefinieerd. Stemmen zijn zeer goed verstaanbaar en klinken mooi helder. Ook kleine details in het geluid komen goed naar voren. Ik heb uitsluitend Netflix als bron gebruikt met betrekking tot filmgeluid en zelfs bij drukkere scenes in actiefilms blijven dialogen goed te verstaan.

Waar ik wat minder over te spreken ben is het laag en de stereospreiding van het geluid. Het lijkt er niet op dat er een subwoofer aanwezig is en zelfs als ik de subwoofer op de hoogste volumestand zet, gebeurt er niet veel. Dat had allemaal wel wat steviger gekund. Daarnaast is het geluidsbeeld erg smal. Smaller dan van vergelijkbare soundbars en zelfs smaller dan van de Omni 20 Plus. Ook bij muziek klinkt het allemaal erg beperkt in de breedte. Is het een verbetering t.o.v. je tv? In veel gevallen wel, maar de ingebouwde soundbar in mijn LG OLED presteert eerlijk gezegd beter.

Harman Kardon Omni 10 Plus en Omni 20 Plus - Geluidskwaliteit

Ik heb de Omni 10 Plus ook even afzonderlijk aan de tand gevoeld. Ik heb ze gekoppeld als stereopaar en ben via

TIDAL gaan luisteren naar verschillende muziekstijlen. Het geluid van de Omni 10 Plus (en ook Omni 20 Plus) laat zich kenmerken als gedetailleerd en strak. Lage tonen zijn best lekker uit die kleine speakertjes en doordat je de Omni 10 Plus-speakers zo ver van elkaar af kunt zetten als je maar wilt, krijg je een goede stereospreiding. De plaatsing van diverse instrumenten is prima. Wat ik wel mis, is de mogelijkheid het geluid nog wat aan te passen door treble en bass wat te wijzigen, maar daartoe biedt de app geen mogelijkheid helaas.

De Omni 20 Plus speelde ook heerlijk. Ondanks dat het een hele smalle speaker is, vond ik de stereospreiding beter voor elkaar dan op de soundbar. De Omni 20 Plus is voorzien van een grotere woofer en de lage tonen zijn wat wolliger dan bij de Omni 10 Plus. Ook hier mis ik de mogelijkheid om het geluid te tweaken.

Harman Kardon Omni Plus - Conclusie

Ik ben lichtelijk teleurgesteld door de soundstage die de Omni Bar Plus neerzet. Geen lekkere stereospreiding en geen stevig fundament. Met een verkoopprijs van €899,00 voor de Omni Bar Plus inclusief subwoofer is het dus helaas te veel voor te weinig. De in de inleiding genoemde concurrent kost €100,00 minder en biedt een beter geluid.

De Omni 10 Plus en de 20 plus hebben me dan weer positief verrast. Zeker als stereopaar is het prima luisteren naar de kleine Omni 10 Plus.

Met de standaard Google Cast ondersteuning en een aantal standaard ingebouwde apps scoort de Omni Plus-lijn dan weer pluspunten. De app werkt net wat prettiger dan die van de concurrentie en het multiroom-concept is goed doordacht. Richt ik me puur op de ervaringen bij het kijken van films, dan zijn er betere systemen op de markt voor deze prijs.

Pluspunten:

 • prettige app
 • Google Cast ingebouwd
 • eenvoudige installatie
 • groots geluid uit de kleine Omni 10 Plus
 • ondanks formaat een breed geluidsbeeld uit de Omni 20 Plus
 • multiroom-concept werkt goed

Minpunten:

 • hoge en lage tonen niet instelbaar
 • geen instelmogelijkheden voor lipsync
 • te smal geluidsbeeld (Omni Bar Plus)
 • subwoofer komt veel te kort

Prijzen:

 • Omni Bar Plus & Omni 10 Plus voor surround - €1.397,00
 • Omni Bar Plus - €899,00
 • Omni 10 Plus - €249,00
 • Omni 20 Plus - €349,00

Meer informatie op de Harman Kardon site