DALI Alteco C-1 - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 6 jaren, 1 maand geleden - (0 comments)

Van het Deense DALI mocht ik een paar Alteco C-1 speakers testen. Ze zijn breed in te zetten, maar de meeste consumenten zullen ze naar alle waarschijnlijkheid inzetten als upfiring hoogtespeaker. Hoogtespeakers tillen je surround-ervaring letterlijk naar een hoger niveau. Wat ik van de Alteco C-1 vond? Je leest het in deze review.

DALI Alteco C-1 - Wat is het?

DALI heeft de Alteco C-1 speakers ontworpen met stereoweergave in het achterhoofd. Er is sprake van een losse bass/midrange driver en een losse tweeter. Bij veel andere hoogtespeakers zie je dat er gebruik wordt gemaakt van een enkele driver of van een coaxiale unit waarbij de bass/midrange driver en tweeter zijn geïntegreerd en waarbij er in de speaker zelf al filtering is toegepast om alleen bepaalde frequenties richting de luisteraar te krijgen. Dit zijn zogenoemde Dolby Atmos-gecertificeerde speakers. De DALI's zijn dat niet omdat ze dus een ander design en andere opbouw hebben. Dat maakt ze echter niet minder geschikt. Sterker nog, DALI heeft er iets op bedacht waardoor deze speakers voor in feite elk kanaal zijn te gebruiken, behalve de center.

Door middel van een schakelaar op de speaker kan het geluid als het ware gericht worden, doordat deze schakelaar de fase-karakteristieken wijzigt. Dit is een zeer nuttige toevoeging voor wanneer je een paartje als achterspeakers wilt gebruiken in een surround-opstelling en je zetel zich geheel tegen de achterwand bevindt. Dit is verre van ideaal in veel situaties met veel andere speakers en dat doet DALI dus erg handig op deze manier. Het geluid lijkt dan ook echt van achter je te komen, terwijl je toch echt nagenoeg tegen de muur zit.

Gebruik je de DALI Alteco C-1 als upfiring speaker, dan heeft DALI ook weer een klein handigheidje bedacht om het geluid alleen naar boven af te stralen en niet naar voren, rechtstreeks naar de luisteraar. Dat is immers niet de bedoeling bij Dolby Atmos en DTS:X tracks waarbij in deze stand het geluid via het plafond moet reflecteren naar de luisterplek. DALI heeft de drivers wat laten verzinken in de voorkant van de kast en op de onderrand is een akoestische schuimrand bevestigd die geluid naar die zijde toe dempt. Simpel, maar effectief.

DALI Alteco C-1 - Nog steeds een speaker voor stereo

Het grote voordeel van de achterliggende focus op stereo-weergave, is dat deze speakers ook prima gebruikt kunnen worden om onopvallend in je huiskamer aan de muur te hangen om zodoende van je muziek in stereo te kunnen genieten i.c.m. een subwoofer. Door de opbouw kunnen ze helemaal in een hoek worden geplaatst en zo helemaal opgaan in je interieur. Zeker nu DALI ze ook in het wit aanbiedt. Ik heb ze persoonlijk alleen met 3D audio getest als upfiring speaker. Ik had ze op de Spektor 6 vloerstaanders, eveneens van DALI, op rubber voetjes geplaatst om de hoogtekanalen te verzorgen in mijn Dolby Atmos-setup. De NAD T758 v3 zorgde voor de juiste instellingen middels de DIRAC software.

DALI Alteco C-1 - Nog even de specificaties op een rijtje

De DALI Alteco C-1 meet 26,5cm in de hoogte. Dat is de hoogte als je em rechtop zou plaatsen. Zet je de Alteco's bovenop je front speakers, dan zal de hoogte 20cm zijn. De breedte is 16cm. Het is geen rechthoekige doos, maar de zijde waar de woofer/midrange driver zit is wat minder diep.

Het frequentiebereik (+/-3dB) is 74Hz tot 25kHz. Erg ruim voor zo'n klein en compact speakertje. Het betreft zoals gezegd een tweeweg opbouw met een 21mm Soft Textile Dome tweeter en een 4,5" Wood Fibre Cone. Het is een gesloten systeem en er is dus geen bassreflexpoort aanwezig wat plaatsing tegen de muur of tegen het plafond een stuk eenvoudiger maakt. De speakerterminals zijn degelijke, vergulde veerklemmen die helaas niet verzonken in de behuizing liggen. Dit maakt montage helemaal tegen het plafond onmogelijk. Er zal daardoor altijd een hele kleine ruimte zitten tussen de speaker en het plafond, maar dat is maar een klein minpuntje. Door de gebruikte drivers en het uiterlijk passen ze overigens perfect bij de eerder gereviewde Spektor-serie van DALI.

DALI Alteco C-1 - Testopstelling

Tijdens de reviewperiode werd e.e.a. aangestuurd door de NAD T758 v3. Een erg prettige en veelzijdige receiver. Voor de fronts waren de Spektor 6 aanwezig. Het centerkanaal werd verzorgd door de Spektor Vokal en de surroundkanalen werden verzorgd door de Spektor 1 boekenplank speaker. De Velodyne SPL-1200 Ultra was de gebruikte subwoofer. De weergever is de OPPO UDP-203.

DALI Alteco C-1 - Luisterervaring

Nadat alles op elkaar en op de ruimte was afgestemd middels de DIRAC kalibratiesoftware heb ik kunnen genieten van een hele prettige 3D-audio-ervaring. Het geluid kwam heel natuurlijk de huiskamer in en ondanks het ontbreken van hoogtekanalen achter mij, had ik toch een groot gevoel van immersie.

Vooral bij het beluisteren van de Dolby Atmos demo's is goed te horen wat hoogtekanalen in je thuisbioscoop kunnen doen met de beleving en de intensiteit van de geluidsweergave. Andere demowaardige films met een Dolby Atmos audiotrack die de revue passeerden waren War for the Planet of the Apes, Baby Driver, Gravity en Mad Max: Fury Road. Stuk voor stuk ben je bij deze totaal verschillende films meteen vanaf het eerste moment betrokken bij wat er op het scherm gebeurt doordat het geluid je ertoe dwingt en je erin zuigt. En het zijn vooral die kleine details in het geluid wat van boven je lijkt te komen, die juist voor die enorm ruimtelijke ervaring zorgen. Fluitende vogels en ritselende bladeren in War for the Planet of the Apes. De statische ruis door de microfoons in de helmen van de astronauten in Gravity, de ambiance in Baby Driver wanneer Baby in de diner zit en de gekwelde kinderstemmen uit alle hoeken in Mad Max: Fury Road. Het plaatst je bijna letterlijk in al die scènes. 3D-audio is zo ontzettend leuk en een verrijking voor je thuisbioscoop. En met de DALI Alteco heel bereikbaar voor slechts €149,00 per stuk.

DALI Alteco C-1 - Conclusie

DALI heeft met de Alteco C-1 weer een mooi product op de markt gebracht waar de combinatie van een zeer scherpe prijs, een uitmuntende kwaliteit en een veelzijdige toepassing ervan, zorgen dat je deze Alteco C-1 gewoonweg niet kunt negeren. Niet als je op zoek bent naar een hoogtespeaker, maar ook niet als je op zoek bent naar een compacte en discreet te plaatsen stereo-weergever. Ze kosten maar €149,00 per stuk. Dat is echt een prikkie als je kijkt naar het totaalplaatje.

Een echt goede homecinema-opstelling wordt op deze manier financieel echt bereikbaar. Ook voor Jan Modaal. Even een snel sommetje. De geteste Spektor-opstelling + DALI Alteco C-1 paartje + DALI C-8D subwoofer = €1.782,00. Dat is een volwaardige 5.1.2-opstelling voor nog geen €1.800,00. Voeg er nog twee paar Alteco's aan toe en je hebt een serieuze 7.1.4-opstelling voor net geen €2.400,00. Toegegeven, het is ook zeker geen peulenschil. En een receiver, speler en bekabeling ontbreken nog in het sommetje, maar echt goede homecinema met hifi-waardige kwaliteit is dichterbij dan je denkt. Vijf sterren!

Pluspunten:

  • prijs/kwaliteit verhouding
  • netjes afgewerkt
  • flexibel inzetbaar
  • ook goed als stereospeaker
  • goede spreiding van geluid
  • makkelijk te plaatsen...

Minpunten:

  • ...behalve als je ze strak tegen het plafond wilt door de speakerterminals