Colette

Recensent:
Vincent Vernel
25-06-2019

Totaalbeoordeling:

8
Blu-ray

Colette (Blu-ray)
Samenvatting

Sidonie-Gabrielle Colette (Keira Knightley) komt uit een simpel plattelandsdorp, maar droomt van meer. Ze weet nog niet wat precies, maar ze heeft duidelijk nog niet haar plek in de wereld gevonden. De charmante en enigmatische schrijver Henri 'Willy' Gauthier-Villars (Dominic West) komt geregeld langs bij haar en haar ouders en belooft haar de wereld als zij zijn bruid wordt. Collete gaat hier aarzelend op in en voor ze het weet, komt ze terecht in de high society van Parijs. Al snel blijkt de nuchtere, dorpse meid niet aan te sluiten op de sfeer op de feesten van alle hoge heren, zeker niet wanneer Willy duidelijk buiten de deur zijn maitresses heeft. Ze wil zich nuttig maken en alsnog haar man ondersteunen bij zijn steeds meer verlies lijdende onderneming. Verschillende korte verhalen zijn het resultaat, die door Willy na enig bijschaven worden gepubliceerd en een regelrechte hit zijn. Willy gaat op in de nieuw geworven weelde en lijkt vrijwel niets van zijn leven gebeterd te hebben. Wanneer hij claimt dat hij de succesvolle verhalen heeft geschreven, wordt Collete gedwongen haar plek in de wereld te verdedigen.

Commentaar

Colette is de nieuwste film van Wash Westmoreland die met de film zijn trend van sterke vrouwen (eerder al in bijvoorbeeld Still Alice) voortzet. Deze keer niet gebaseerd op een specifiek boek, maar een specifieke schrijver van boeken; één van Frankrijks eerste en beroemdste schrijfsters. Net als Still Alice is de film zeer ingetogen en behoudend in elkaar waar het niet zozeer om de stijl gaat, maar duidelijk over de personages en in mindere mate het verhaal. Colette toont op mooie wijze het leven van een vrouw rond 1900 en de worstelingen en moeilijke keuzes die iemand als Colette heeft moeten doorstaan. Het toont de weerbaarheid van vrouwen en de mogelijkheid dat zij zelfstandig kunnen handelen, los van maatschappelijke richtlijnen of fatsoen. Hoewel de boodschap (helaas) nog altijd een relevante is en het belangrijk is om te weten dat sterke vrouwen van alle tijden zijn, vertelt Collete niets nieuws of het bekende op een nieuwe of effectieve manier. Films als Agora, Erin Brockovich of zelfs G.I. Jane vertellen hetzelfde verhaal als Colette op een stijlvollere manier. Het onderwerp van seksualiteit rond begin van twintigste eeuw is een nieuw aspect, maar wordt met licht fluwelen handschoenen behandeld (Films als The Favourite of The Handmaiden doen dit met meer overtuiging en diepgang). Desalniettemin is de film vanwege het acteerwerk de moeite waard. Dominic West (The Wire) geeft zich altijd helemaal en hier is het niet minder. Zijn personage is ietwat clichématig en minder gelaagd dan nodig om echt intrigerend te noemen, maar de inzet die West toont voor het project maken hem een genot om naar te kijken. Keira Knightley speelt vol passie en toont een vrij breed acteerbereik. De groei van een relatief onschuldig, onwetend meisje naar een zelfstandige, zelfverzekerde vrouw is mooi om te zien en Knightley verkoopt het redelijk goed.  Denise Gough, voornamelijk een theateractrice, is een prima toevoeging aan de cast. Al met al is Collete een prima gemaakte film met zeker in het acteerwerk enkele hoogtepunten, maar met te weinig een eigen persoonlijkheid om echt indruk te maken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2019
Speelduur: 111 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: The Searchers
EAN: 9789461876126

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Colette is te bekijken in het originele 2.39:1 beeldformaat. De film staat op een 25GB enkellaags disc die bijna volledig is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p en voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC-videocodering. Geheel in stijl met de sfeer van het begin van de 20ste eeuw, bestaat de film vooral uit bruin- en grijstinten. Hoewel kijkers dus nergens een groot kleurenfestijn kunnen verwachten en het na een tijdje wel veel bruintinten op bruintinten zijn, is het de makers van Colette gelukt om vrij dynamisch met kleurschakeringen om te gaan, zowel in kleding, decor als beeldend. De cinematografie zal nergens prijzen winnen, maar het is bewonderingswaardig hoe er met belichting gespeeld wordt om hier en daar indringende beelden neer te zetten. Er is sprake van een hoge zwartwaarde en een redelijk hoog contrast met mooie diep verzadigde kleuren. Alles springt echt van het scherm af, wat een groot aantrekkingspunt is voor Colette. De kleuren blijven voor het grootste deel wel ingetogen, op enkele accenten na. De filmbeelden zijn haarscherp en vol detail wat een groot compliment is voor deze beeldtransfer. Voor een groot deel blijft de scherpte ook in de wijdere shots intact, wat enkele mooie beelden oplevert.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Colette kent een Engels- en een Franstalig DTS-HD 5.1 audiospoor. Hieronder zal enkel het Engelstalige spoor besproken worden. Het gesproken woord is scherp en helder via het middenkanaal te horen. Colette moet het voor een groot deel hebben van de dialogen, dus het is mooi om te horen dat ondanks de wisselende omgevingen de gesprekken altijd goed te horen zijn.  De voice-over van Keira Knightley staat wellicht iets te hard in de mix soms, maar nergens storend. De geluidseffecten worden gepresenteerd via de surroundkanalen en zijn vrij gedetailleerd en gelaagd. De omgevingsgeluiden, ook via de surroundkanalen te horen, zijn de kers op de taart en zorgen voor een mooie dynamiek en sfeer. Hierdoor voel je je als kijker echt in het verhaal meegenomen en brengt het een duidelijke levendigheid met zich mee. Al met al een vrij goede geluidskwaliteit.

Extra's

Op deze BD-uitgave van Colette is er in een statisch hoofdmenu te kiezen voor de Engelstalige film met Nederlandse ondertiteling of Colette in het Frans nagesynchroniseert. Wanneer de selectie gemaakt is, speelt de film gelijk af. Er zijn geen extra's op deze BD-uitgave.

Conclusie

De jonge Colette trouwt met een charmante schrijver en wordt meegezogen in de high society van het Parijs van begin 20ste eeuw. Wanneer ze zelf verhalen begint te schrijven worstelt ze al snel met een man die het niet kan hebben dat zijn vrouw zelfstandig en populairder is dan hij. Het kleine dorpsrupsje Colette ontpopt zich tot een ware vlinder die haar eigen weg gaat. Colette is een stijlvolle, goed gemaakte film die in de uitvoering te traditioneel is en in verhaal te behoudend om echte indruk te maken. Het acteerwerk maakt veel goed. het beeld op deze BD-uitgave is van zeer goede kwaliteit, het geluid doet er niet veel onder. Helaas zijn er geen enkele extra's om over te spreken.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Grof Seks DTS HD High Resolution 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots