Old Man & the Gun, The

Totaalbeoordeling:

8.2
Blu-ray

Old Man & the Gun, The (Blu-ray)
Samenvatting

Forrest Tucker (Robert Redford) is een zeer charmante, charismatische bankrover. Hij vraagt altijd beleefd naar het geld, dreigt zelden met zijn wapen en bedankt vriendelijk nadat zijn zakken zijn gevuld. Hij berooft banken niet om ervan te leven, het stelen van geld is zijn leven. De gedreven detective John Hunt (Casey Affleck) maakt het zijn missie om Tucker achter tralies te krijgen, hoe ontwapenend diens glimlach ook is. Hunt en Tucker ontlopen elkaar keer op keer, tot plezier van de oudere bankrover die steeds meer risico's lijkt te nemen. Op één van zijn overvallen ontmoet hij Jewel (Sissy Spacek) waar hij af en toe iets mee gaat drinken. Zou zij zijn leven na al die jaren alsnog kunnen veranderen?

Commentaar

Robert Redford is één van de meest charismatische en gevierde acteurs van Hollywood. Van Butch Cassidy & The Sundance Kid, The Sting, via Out of Africa, Spy Game tot Captain America: The Winter Soldier en All is Lost, Redford levert altijd indringende acteerprestaties op. The Old Man & the Gun, gebaseerd op een artikel van David Grann over de echte Forrest Tucker en geregisseerd door David Lowery, is de allerlaatste rol van de acteur die op zijn 82ste het witte doek definitief de rug toe keert. De film betekent een prachtig einde aan een indrukwekkende carrière. The Old Man & the Gun is net als zijn hoofdpersoon erg charmant en zeer klassiek in opzet en uitvoer, hoewel Lowery hier en daar moderne montagetechnieken gebruikt. Hiermee heeft de film in stijl veel weg van misdaadfilms uit de jaren ’60 en ’70, waar de makers duidelijk fan van zijn. The Old Man & the Gun is simpel in opzet, maar een intrigerende karakterstudie met een duidelijke terugkijk naar de gehele carrière van Robert Redford. Het verhaal gaat over een oudere man die zijn leven leidt op zijn manier, vooral omdat hij ogenschijnlijk niet anders kan. Thema’s van ouderdom, onomkeerbare keuzes, gemis, vergiffenis en liefde passeren de revue en worden met smaak en diepgang besproken, zonder dat er ergens doekjes om gewonden worden. Dit maakt The Old Man & The Gun een erg indringende film die ook echt iets te zeggen heeft. Redford is zoals altijd zeer elegant, maar laat ook zijn rauwe en kwetsbare kanten zien. Hier en daar is hij zelfs wat venijnig wanneer het script er om vraagt. Het is heel duidelijk dat de acteur deze film bewust als laatste heeft gekozen en net als bijvoorbeeld Hugh Jackman in Logan toont Redford met passie en een gevoel van eindigheid voor een laatste keer waarom kijkers tientallen jaren voor hem naar de bioscoop gingen. Sissy Spacek straalt naast Redford en hun chemie is duidelijk voelbaar. Het zit hem vooral in de subtiele dingen tussen de gesproken woorden, maar ook sommige dialogen weten te beroeren. Casey Affleck heeft een redelijk gelaagd personage, maar is duidelijk ondergeschikt aan Redford, die prominent de ster van de film is. Affleck en Redford delen af en toe het scherm waar de laatstgenoemde toch duidelijk de ander overschaduwd. Danny Glover en Tom Waits zijn leuke toevoegingen, hoewel relatief weinig om het scherm.  

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Misdaad
Regio: B
Jaar: 2019
Speelduur: 93 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: The Searchers
EAN: 9789461876171

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van The Old Man & the Gun heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC video codec. De film staat op een 25 GB enkellaagse disk. Net als de hoofdrolspelers is er in het maken van The Old Man & the Gun gekozen voor ‘old-school’. Er is voor gekozen om in plaats van digitaal alles op 16 mm film op te nemen. Hierdoor oogt alles vrij rauw en is ruis duidelijk aanwezig. Hoewel het grootste deel uit bruin- en grijstinten bestaat, zijn er vrijwel overal kleuraccenten op het scherm te zien. De belichting oogt voor het grootste deel ingetogen met gebruik van veelal natuurlijke lichtbronnen. The Old Man & the Gun komt wel wat donker over  en spat nergens van het scherm af. Hier en daar wordt er mooi gespeeld met de belichting wat enkele prachtige beelden en indringende emotionele momenten oplevert. Het contrast is niet al te hoog waardoor kleuren vrij ingetogen zijn en voor- en achtergrond soms wat in elkaar overlopen. Zwartwaarden zijn vrij goed verzadigd waardoor ze mooi diep overkomen. In de close-ups zijn de beelden scherp en vol detail. Echter in de wijdere shots neemt de scherpte wat af en is er minder detail te bespeuren. Dit is inherent aan de manier van filmen, maar wel opvallend en voor sommigen storend.  

Geluidskwaliteit

Op deze BD-disc van The Old Man & the Gun kent zowel een Engels- als Franstalig DTS-HD 5.1 Master Audio-geluidstrack, hoewel de doos het enkel heeft over DTS-HD-tracks. Hieronder zal alleen het oorspronkelijke Engelstalige track besproken worden. De gesproken woorden zijn scherp en helder via het middenkanaal te horen. De geluidseffecten zijn vrij simpel, maar effectief. Een scène waarin Robert Redford in een bank aan het timen is hoeveel tijd het kost om een bankroof te plegen is zeer indringend enkel door het aanhoudend tikken van zijn stopwatch. De omgevingsgeluiden zijn meer gelaagd en zorgen via de surroundkanalen voor een echte ruimtelijkheid. De grote ster van het audiotrack, wellicht zelfs The Old Man & the Gun als geheel naast Redford, is de muziek. De met jazz doordrenkte grotendeels instrumentale muziek zorgt voor het tempo in de film, diens haast Philip Marlowe/detective-sfeer en geeft The Old Man & the Gun een aanzienlijk deel van zijn allure. Het gebruik van Jackson C. Franks Blues Run the Game zal zeker voor tranen zorgen.

Extra's

In het statische hoofdmenu op deze BD-uitgave van The Old Man & the Gun is er de keuze om de film integraal af te spelen met Nederlandse of Franse ondertiteling met het orginele Engelstalige geluidsspoor of met  een Franstalig geluidsspoor.  Er zijn geen extra's aanwezig.

Conclusie

De oude, charmante bankrover Forrest Tucker leidt een vrijbuitersbestaan. Een bestaan wat bedreigd wordt door politie die hem voorgoed achter tralies wil zien en vrouwen die hem ogenschijnlijk denken te veranderen. Wanneer je op een leeftijd komt dat er meer leven achter je ligt dan voor je, is het lastig je vrij te blijven voelen. The Old Man & the Gun is een klassiek gemaakte en gelaagde film met een subliem optreden van Robert Redford. Dit is zijn film, zijn laatste film en dit optreden is tekenend voor zijn gehele carrière. Een prachtig laatste optreden. De beeldkwaliteit is niet altijd even goed, maar over het algemeen prima. Over het geluid is weinig op te merken. Het complete gebrek aan extra's is erg jammer. Voor fans van de acteerlegende Robert Redford en indringende karakterstudies in het algemeen is The Old Man & the Gun een regelrechte aanrader.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.