Spy Game

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Spy Game (DVD)
Samenvatting

Ooit waren CIA-agenten Nathan Muir (Robert Redford) en zijn protégé Tom Bishop (Brad Pitt) onafscheidelijk. Samen zorgden ze voor de succesvolle afronding van menig gewaagde missie, van Vietnam tot Berlijn, al was hun bestaan altijd gevaarlijk en onzeker. Dat was lang geleden. Wanneer Muir jaren later in 1991 op het punt staat om de CIA te verlaten, ontdekt hij dat Bishop zich in de nesten heeft gewerkt. Muir’s voormalige leerling wordt namelijk in China op beschuldiging van spionage gevangen gehouden. De overheid lijkt echter weinig intenties te hebben om de diplomatische kanalen aan te spreken om Bishop vrij te krijgen, omdat daarmee waarschijnlijk de handelsbesprekingen tussen China en de VS verstoord worden. Muir, de enige die zich bekommert om het leven van gevangene, is vastbesloten om niet met pensioen te gaan voordat hij Bishop vrij heeft.

Commentaar

Na verscheidene stormachtige jaren in productie te zijn geweest, verscheen eind 2001 eindelijk de spionagefilm Spy Game in de Amerikaanse bioscopen. Aan deze film werkte een aantal grote namen mee. Zo zorgden sterren Brad Pitt en Robert Redford voor kwalitatief hoogstaand acteerwerk, werd de opzwepende muziek verzorgd door Harry Gregson-Williams (The Rock, Shrek), en regisseerde Tony Scott (Top Gun, Enemy of the State, Beverly Hills Cop II) het geheel met zijn kenmerkende stijl. Scott was echter niet de eerste keus voor het project, want oorspronkelijk tekende ‘onze’ Mike van Diem (wiens Karakter in 1998 de Oscar voor Beste Buitenlandse Film won) voor de regie van Spy Game, en schreef hij eveneens mee aan het script. De producers waren echter niet tevreden met de richting die film opging, en vreesden tevens dat het project te grootschalig zou zijn voor de redelijk onervaren van Diem. Aldus werd besloten om de Nederlander te vervangen. Van Diem stemde hier zonder morren mee in, en Tony Scott (broer van de welbekende Ridley Scott) werd gecontracteerd als vervangend regisseur. En het mag gezegd worden, Scott heeft prima werk afgeleverd. Spy Game is namelijk een erg onderhoudende, oerdegelijke spionagethriller geworden. Maar dan wel met spionage vanuit de realistische benadering, en niet van het ‘Kijk Hoe Ik Met Mijn Laser-Horloge De Tralies Doorsmelt En Vervolgens Al Bungie-Jumpend De Basis Van De Slechterik Opblaas’-type. Verwacht dan ook zeker geen James Bond-achtig explosief spektakel, al bevat Spy Game wel degelijk een klein aantal meer actiegerichte scènes. Het grootste gedeelte van de speelduur wordt echter gevuld met dialogen, die het tamelijk ingewikkelde plot naar zijn conclusie voeren. Spy Game is dan ook zeker geen film voor de ongeduldigen onder ons. Om het verhaal met zijn vele locaties en personages te begrijpen, zul je het verstand er namelijk goed bij moeten houden. De ongewone structuur - de film bestaat voor een belangrijk deel uit flashbacks, die elk (delen van) bepaalde missies tonen - maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Investeer je echter de nodige aandacht in Spy Game, dan zul je worden beloond met een goed gemaakte spionagethriller. Rest enkel de vraag hoe de film zou zijn geworden met van Diem aan het roer...

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 121 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 3259190263499

Extra's

 • Bioscooptrailer
 • DVD-ROM extra’s
 • Audiocommentaar (2x)
 • Deleted Scenes (20 min.)
 • Van Script naar Storyboard (3 min.)
 • Vereisten voor functie bij CIA
 • Geheime Operaties (23 min.)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De anamorfe 2.35:1-transfer die we op de DVD van Spy Game aantreffen heeft om te beginnen een uitstekende scherpte en detaillering. Zwartniveau en schaduwdetail zijn eveneens prima, en ook de afwezigheid van compressieartefacten mag genoemd worden. Verder is de manier waarop kleuren gebruikt zijn opvallend. Veel van de locaties hebben namelijk hun eigen palet. Zo is hetgeen zich in China afspeelt gefilmd met een blauw filter, zijn de kleuren in Berlijn erg grauw, en heeft het beeld in Vietnam een overwegend gele kleur. De transfer weet deze kleuren zonder problemen weer te geven. Tot dusver voldoet de beeldkwaliteit precies aan hetgeen we verwachten van een productie uit 2001. Er is echter een uitzondering, want voor een recente film bevat het beeld iets meer vuiltjes en beschadigingen dan gebruikelijk. Ook de bovengemiddelde hoeveelheden edge enhancement en aliasing zijn minpuntjes. Deze probleempjes wegen echter niet op tegen de pluspunten, zodat we het beeld met een dikke voldoende kunnen waarderen.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied biedt Spy Game de kijker de keus uit een Dolby Digital 5.1-track (384kbit/s) en een DTS-spoor (754kbit/s). De kanaalscheiding en plaatsing van het geluid zijn bij beide audiosporen identiek, met een uitermate actief gebruik van de achterluidsprekers voor zowel muziek als effecten. Dit geeft de twee sporen een uitstekende ruimtelijkheid. Bovendien blijven de dialogen, zoals dat hoort, beperkt tot de centerluidspreker. Een klein probleempje met betrekking tot deze dialogen is dat bij beide tracks op een handvol momenten wat lichte vervorming te horen is. Gelukkig is dit nooit al te storend. Wat het LFE-kanaal betreft laat de DTS-track een beter gecontroleerd laag horen, al zijn de bastonen wel iets minder zwaar. Dit laatste is in dit geval echter een pluspunt, want het laag van het Dolby-spoor ligt er nogal dik bovenop. Als gevolg is de subwoofer bij het DD-geluid niet helemaal vloeiend in het geluidsbeeld geïntegreerd. Voeg je daaraan toe dat het DTS-geluid meer open en iets gedetailleerder klinkt, dan kun je concluderen dat bij Spy Game de DTS-track het spoor van voorkeur is.

Extra's

In de Nederlandstalig menu’s is een mooi lijstje toevoegingen te vinden. Alle extra’s (inclusief de twee commentaartracks!) zijn Nederlands ondertiteld.

Geheime Operaties
Wie voor deze optie kiest, krijgt toegang tot een aantal korte featurettes (1.33:1, DD 2.0) over de sets, locaties, en casting, alsmede een aantal interviews met de crew en achter-de-schermen-materiaal. Elk van deze onderdelen heeft een duur van enkele minuten, resulterend in een totale speeltijd van circa 23 minuten. Daarnaast zijn hier eveneens korte geschreven carrièreoverzichten van de fictieve personages te vinden.

Deleted Scenes
Onder deze noemer zijn vijf verwijderde en vier alternatieve scènes (waaronder een iets uitgebreider einde) te bekijken, totaal goed voor zo’n twintig minuten aan materiaal. De fragmenten (2.35:1 niet anamorf, DD 2.0) zijn desgewenst te voorzien van commentaar van de regisseur, en ook is de mogelijkheid aanwezig om automatisch alle scènes achter elkaar te spelen.

Van Script Naar Storyboard
Een korte vergelijking (1.33:1, DD 2.0) tussen storyboards en eindresultaat, inclusief een uitleg van Scott. De regisseur vertelt over de manier waarop hij met storyboards werkt en de voordelen hiervan.

Vereisten voor functie bij CIA
Een vreemde extra, die bestaat uit een vijftal schermen met tekst waarin wordt uitgelegd welke tamelijk voor de hand liggende kwaliteiten je moet hebben om voor de CIA kunnen werken (vaderlandsliefde, loyaliteit, eerlijkheid, geloofwaardigheid, integriteit, oordeelsvermogen, enzovoort). Wat men hiermee wil bereiken is niet helemaal duidelijk, tenzij men bij de CIA wanhopig op zoek is naar die-hard DVD-freaks...

Commentaartracks
Zoals al eerder aangegeven bevat de DVD tevens een tweetal commentaartracks. Op de eerste horen we regisseur Tony Scott. De man is duidelijk niet de meest levendige spreker, maar hij heeft desondanks genoeg informatie te bieden (o.a. over cast, personages, locaties, muziek, gebruikte stijl, verhaal en filmtechnieken) om het commentaar de moeite van het beluisteren waard te maken. Vervolgens mogen op het tweede spoor producers Marc Abraham en Douglas Wick hun zegje doen. Hun opmerkingen, die regelmatig bestaan uit het verwoorden wat er op het scherm gebeurt, missen echter het informatiegehalte van het commentaar van Scott. Toch is het redelijk interessant om te horen hoe zij als producer (onder meer verantwoordelijk voor het regelen van de financiering en distributie, alsmede het huren van personeel) tegen de film aankijken. Zo krijgen we bijvoorbeeld te horen op welke manieren men geprobeerd heeft om geld uit te sparen. Al met al geeft deze tweede track een meer algemene blik op de film en het productieproces.

Bioscooptrailer
Uiteraard mag de trailer van Spy Games niet ontbreken. Deze verschijnt met een verhouding van 1.78:1 (niet anamorf) op het scherm, vergezeld van volwaardig Dolby Digital 5.1-geluid (384kbit/s). De trailer zet de film wat flitsender neer dan deze in werkelijkheid is, maar dat hebben we wel eens vaker gezien.

DVD-Rom Extra’s
Er wordt de bezitter van een PC met DVD-speler (letterlijk) het volgende beloofd: “Deze CD bevat een EXCLUSIEVE HOTLINK naar een geheime locatie met aanvullend opnamen achter de schermen, interviews en meer spectaculaire informatie over de film Spy Game.” Er is natuurlijk een verschil tussen CD en DVD, maar dat zullen we de marketingjongens van Universal maar vergeven. De ‘exclusieve hotlink’ wordt zichtbaar indien men de meegeleverde InterActual Player gebruikt. Deze zogenaamde ‘Total Axess’-link verwijst echter naar de standaard homepage van de film (www.spygame.net), alwaar de exclusieve extra’s nergens te bekennen zijn. Of het moet zijn dat we iets over het hoofd hebben gezien...

Conclusie

Spy Game is een goed gemaakte en intelligente spionagethriller, waarbij de nadruk niet ligt op ongeloofwaardige, spectaculaire actie vol explosies, maar op een realistisch getint, ingewikkeld plot vol dialogen. Dat heeft Scott er echter niet van weerhouden om zijn kenmerkende, tamelijk schreeuwerige stijl te gebruiken (vlugge montage, versnellingen, flitsende scèneovergangen), en dat zal niet iedereen aanspreken. Hoe dan ook, de DVD-uitgave van Spy Game laat weinig te wensen over. De film heeft namelijk een goede beeldkwaliteit, uitstekend geluid (met name de DTS-track) en het schijfje bevat bovendien een ruime hoeveelheid interessante extra’s, die allemaal Nederlands ondertiteld zijn. Al met al dus een prima verzorgde uitgave, die een aanrader is voor de liefhebbers van het spionagegenre!

Laatste reacties

Caledonians  |  04-08-2005

Ik had deze eens een keer gehuurd, omdat Brad Pitt erin meespeelde :wink: Ik vond het wel een aardige spionage film, maar dan ook niet veel meer dan dat. Dus ...
Lees meer >

Seth__Gekko  |  04-08-2005

Lekkere film die het eens niet van de aktie of cgi moet hebben, maar gewoon van de betere dialogen en spanning.
Lees meer >

Daniël V.  |  04-08-2005

Goeie film inderdaad, Redford en Pitt doen het uitstekend, en een sterk verhaal. Heb de DVD ook eens voor maar 7,99 bij MM gekocht, toch alweer een tijdje geled...
Lees meer >

JCL  |  04-08-2005

Een ware topper! Heb hem bij Free Recordshop gekocht voor 4,99 echt de moete waard, beste 499 cent de ik ooit heb uitgegeven!
Lees meer >

Strider  |  19-05-2005

Goede film en ook 'n goede dvd. Alleen één opmerking: prettig dat er wat verwijderde en uitgebreide scènes te zien zijn, maar de trailer (ook op de dvd te vinde...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  03-01-2005

Ik had deze eens een keer gehuurd, omdat Brad Pitt erin meespeelde :wink: Ik vond het wel een aardige spionage film, maar dan ook niet veel meer dan dat. Dus ...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  03-01-2005

Zeer vermakelijke en uiterst boeiende actie/thriller, geen verassing natuurlijk want Brad Pitt is eigenlijk altijd goed.
Lees meer >

Swanski  |  12-07-2004

hele leuke film, mij best wel verrast, had hem geruild omdat Brad Pitt erin speelt...>hij speelt altijd goed!~ het verhaal begint meteen al lekker, ben ge...
Lees meer >

Ingo Deswert  |  19-04-2004

Uiterst vermakelijke high-tech spionage thriller. De flashbacks in het verhaal werken écht en beelden doen misschien soms wat nerveus aan, maar zijn verre...
Lees meer >

Rickje  |  28-02-2004

Ik keek hem eerst nog op school maar ik verveelde me dood. Geen topper voor mij..maar houd je van spionage ben je hier zoet mee :wink:
Lees meer >

HiddeV  |  27-02-2004

gisteren nog eens gekeken en hij is echt super goed
Lees meer >

Camille  |  27-02-2004

Ik heb deze film sinds gisteren eindelijk in mijn bezit. Ik vind het een geweldige film, blijft spannend!!
Lees meer >

RVX  |  19-08-2003

Wow, wat een topfilm, gisteren op Canal+ gezien, met eindelijk weer ns een even spannend als een beetje humoristische ontknopping... dvd is nix mis mee...
Lees meer >

Daniel1974  |  25-12-2002

Zeer goede film. Prachtig geregiseerd, Scott legt dijdelijk zijn stempel op deze film. Een inderdaad erg ingewikkeld verhaal, maar dat stoort me niet. Waar i...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  24-12-2002

Heren....hou de prijzen a.u.b. ook hier bij. Oh nee...beter....doe het alleen maar in de Pricewatch thread! ;)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 66
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.