Best of Enemies, The

Recensent:
Ludo Keeris
11-09-2019

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Best of Enemies, The (DVD)
Samenvatting

In de stad Durham in de staat Noord-Carolina leven de blanke en zwarte bevolking nog volledig langs elkaar heen. De plaatselijke KKK staat onder leiding van C.P. Ellis (Sam Rockwell), die ook een benzinepomp heeft. Waar alleen blanke klanten welkom zijn. De zwarte bevolking heeft het zwaar, de huizenprijzen stijgen, maar de kwaliteit van de woningen is allerbelabberdst. Burgerrechten activiste Ann Atwater (Taraji P. Henson) helpt deze mensen bij rechtszaken en procedures. Maar de volledig blanke lokale rechtbank beslist zelden in het voordeel van de zwarte bevolking. Als het noodlot toeslaat en de school voor zwarte kinderen grotendeels afbrand is er eigenlijk maar een oplossing; de getroffen kinderen moeten naar de school voor blanke kinderen. Maar daar willen hun ouders niets van weten. Stel je voor! Het voorstel wordt – niet geheel onverwacht – afgewezen door de rechtbank, maar Ann Atwater laat het er niet bij zitten en met hulp schakelt ze een hogere rechtbank in. Die wil eerst onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en schakelen mediator Bill Riddick (Babou Ceesay) in. Hij organiseert een zogenaamde charette, een commissie met leden uit beide kampen, blank en zwart, die samen met elkaar alle voors en tegens moeten onderzoeken. Het dwingt beide partijen om naar elkaar te luisteren, waar geen van beide partijen goed in is. De kans op slagen is dan ook niet zo groot.

Commentaar

Gebaseerd op ware gebeurtenissendoet het altijd goed in een film. Het geeft je een kader waarin je de film kunt beleven en reflecteren aan de werkelijkheid. Voor The Best of Enemies geldt dat ook, de eerste speelfilm die producent Robin Bissell (The Hunger Games, Free State of Jones) zelf regisseert. Begin jaren ’70 bestond de rassenscheiding in Amerika officieel niet meer, maar in de praktijk was deze nog alom aanwezig. Zo ook in het stadje Durham in de staat Noord-Carolina, waar de Ku Klux Klan nog veel aanhang kende. Een groot deel van de zwarte bevolking had het zwaar, leefde in armoede en onder erbarmelijke woonomstandigheden. Er zijn weinigen die zich bekommeren om dit deel van de bevolking, maar burgerrechtenactiviste Ann Atwater doet dat wel. Maar als Atwater en de voorzitter van de lokale Ku Klux Klan gedwongen worden om met elkaar aan een tafel te gaan zitten en naar elkaar te luisteren, is dat voor beiden een stap die ze moeilijk kunnen zetten. Zo diep zit de onderlinge haat jegens elkaar. The Best of Enemies is niet de eerste film die rassenscheiding in de Verenigde Staten als onderwerp heeft. En het zal ook vast niet de laatste zijn. Toch is dit een film die zeker aandacht verdient, omdat het net even een andere kijk op dit onderwerp heeft dan wat we gewend zijn. Toch was de film geen groot succes. Het kwam nauwelijks uit de kosten en buiten Amerika is de film niet of nauwelijks uitgebracht. Helemaal terecht is dat niet. Regisseur Bissell weet namelijk als producent best wel hoe je een film maakt en hij doet het ook als regisseur niet slecht. In Taraji P. Henson (Hidden Figures) als burgerrechtenactiviste Ann Atwater en Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) als voorzitter van de Ku Klux Klan heeft hij twee grote acteurs tot zijn beschikking en die stellen ook op geen enkel moment teleur. Henson is soms lekker fel in haar orakels, Rockwell is een pure rascist, die ook wel zijn zachte kanten blijkt te hebben. De discussie tussen beide kampen is goed in beeld gebracht, maar mist op momenten een beetje pit. Ook omdat dit het enige thema van de film is, er worden weinig zijsprongetjes gemaakt en dan is ruim twee uur best lang voor zo’n film. Het had best wat meer vuur mogen hebben. De paar scènes dat er hevige emoties zijn, zoals het moment dat Atwater oog in oog staat met een Ku Klux Klan-kostuum, maken duidelijk dat het onderhuids echt heel veel met de betrokkenen deed. Dit soort scènes hadden er zeker meer in gemogen, maar over het algemeen is deze film prima te genieten over een zeer interessant onderwerp.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2019
Speelduur: 128 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Deens, Duits, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Sony Picture Home Entertainment
EAN: 8712609639797

Extra's

  • Deleted Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldtransfer van The Best of Enemies is te bekijken in het originele anamorfe 2.35:1 beeldformaat. De transfer staat op een dubbellaags disc, die voor ruim 6GB is beschreven. The Best of Enemies heeft een zeer fraaie beeldtransfer gekregen. De film heeft een licht pastelachtige uitstraling, felle kleuren zijn achterwege gelaten, op een gele schoolbus na. Scherpte, contrast en detaillering zijn dik in orde en er zijn geen compressiefouten waarneembaar. Een beetje beeldruis geeft een iets meer authentieke uitstraling aan het geheel, dus een storende factor is dat niet. In een aantal nachtscènes blijft het schaduwdetail een beetje achter, maar het is slechts een zeer klein smetje op een verder prima beeldtransfer.

Geluidskwaliteit

Er staan vier geluidstracks op de DVD van The Best of Enemies, maar de enige interessante geluidstrack is de Engelstalige Dolby Digital 5.1-track. Verwacht niet al te veel power en dynamiek van deze geluidstrack. Het houdt het vooral bij de basis: goed verstaanbare dialogen en de noodzakelijke geluidseffecten en omgevingsgeluiden, maar heel veel meer heeft men niet uit de hoge geluidshoed getoverd. Het geluid is erg frontkanaal-gericht en slechts marginaal naar de achterste kanalen. Tijdens de bijeenkomsten in de stadszaal is wat levendig rumoer en ook de lokale bar heeft wel wat geroezemoes, maar heel levendig is het niet. Men blijft overal keurig binnen de afgebakende lijnen. De muziek is afwisselend gecomponeerde filmmuziek en bekende en minder bekende liedjes uit de oude doos.

Extra's

De DVD van The Best of Enemies heeft een eenvoudig statisch menu, waar de standaard instellingen kunnen worden gekozen. Hier kom je ook uit bij de enige extra van deze DVD-uitgave.

Deleted Scenes (7 min)
Er zijn zes scènes die de film niet gehaald hebben. De afwezigheid van de eerste vijf valt te billeken, maar de zesde had zeker niet misstaan in de film. Het is een sterk statement wat Ann Atwater hier nog geeft.

Conclusie

In een stadje in Noord-Carolina staan de zwarte en de blanke bevolking recht tegenover elkaar. Veel blanke mannen zijn lid van de Ku Klux Klan, de zwarte bevolking protesteert voor meer gelijkheid. Als de school van de zwarte kinderen grotendeels afbrand is er maar een alternatief voor de kinderen; integreren in de school van de blanke kinderen. Maar dat zal de blanke bevolking niet laten gebeuren. Via bemiddeling hoopt men tot een oplossing te komen. The Best of Enemies is een van de vele recente films die rassenscheiding als thema heeft. Het is een bij vlagen een sterke, soms ook voorspelbare film, waarin tegengestelde bevolkingsgroepen moeten leren om naar elkaar te luisteren. De DVD-uitgave van The Best of Enemies heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit en bevat een korte extra, die niet op de Amerikaanse versie staat. Jammer dat extra’s die wel op die Amerikaanse Blu-ray Disc staan dan hier weer niet beschikbaar zijn. En dan met name de documentaire over de echte Ann Atwater en C.P. Ellis. Helaas wordt er in Nederland geen Blu-ray Disc uitgebracht van deze film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Discriminatie Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1.5
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots