Bourne Legacy, The

Recensent:
Rogier Burghout
06-04-2021

Totaalbeoordeling:

6.5
UHD

Bourne Legacy, The (UHD)
Samenvatting

Aaron Cross (Jeremy Renner) is een toegewijd soldaat van het Amerikaanse leger. Hij wil altijd de beste zijn en test zijn eigen fysieke en pschische grenzen tot het uiterste. Hij wordt gerecruteerd voor een speciaal project van de CIA waarbij soldaten chemisch en genetisch aangepast kunnen worden om daarna ingezet te worden voor geheime operaties. Cross zet zich in voor het project en wordt succesvol genetisch aangepast. Maar als het project Treadstone in opspraak komt door de acties van Jason Bourne (niet aanwezig in de film), besluit men om het project, genaamd Outcome, te beëindigen. Cross wordt aangewezen voor terminatie en de jacht begint. Cross gaat niet zomaar overstag en vlucht samen met dokter Marta Shearing (Rachel Weisz) die het project wil blootleggen vanwege de fysieke schade die het project heeft opgeleverd. Echter zet hoofd van de CIA Eric Byer (Edward Norton) alle speciale agenten in om het duo op te sporen. De achtervolging begint.

Commentaar

Na de drie films uit de Bourne-trilogie (Identity, Supremacy en Ultimatum) kwamen de producten voor een dilemma te staan. Het succesvolle duo Paul Greengrass en Matt Damon hadden het verhaal van Jason Bourne afgerond en wilden zich weer richten op andere projecten. Ze wilden alleen terugkeren als er iets te vertellen viel over Jason Bourne en dat was volgens hen niet het geval. Dus gingen de producenten zich richten op een spin-off, want de filmserie was te succesvol om maar te laten rusten. Ze gingen zich richten op andere speciale agenten van de CIA, en dat is best een logische gedachte, want die liepen ook al rond in de eerdere Bourne-films (Clive Owen uit Identity is de meest bekende acteur in zo'n rol). Dus kwam men met het personage van Aaron Cross op de proppen in een nieuw verhaal dat zich qua tijdlijn zijdelings afspeelt langs de drie Bourne-films. En als kijker mag je weten dat dit verhaal zich afspeelt in het Bourne-universum, want er wordt ongeveer elke minuut een verwijzing gemaakt naar Jason Bourne. Als personage gespeeld door een acteur komt hij niet voor, maar wel via foto's, krantenartikels, personages die met hem in aanraking zijn gekomen, zelfs via een in hout gekerfde tekst dat Jason Bourne heeft achtergelaten. Het komt erg overdreven en overdadig over, dat had wel iets minder gemogen. Het geeft Jeremy Renner ook wat minder te doen, hij is het hoofdpersonage, maar men komt altijd uit op Jason Bourne als er een plotwending verteld moet worden. Dat maakt de film een beetje vlak en nietzeggend. Men had meer het personage van Aaron Cross aandacht mogen geven in het script. Ook de personages van Rachel Weisz en Edward Norton zijn oppervlakkig en generiek. The Bourne Legacy is een aardige film met goede actie- en achtervolgingsscenes, maar blijft qua verhaal en script erg vlak. Door de vele verwijzigngen naar Bourne zonder hem als personage mee te laten spelen is de film "noch vleesch, noch visch". En dat is jammer, want qua potentie had er meer in gezeten, zeker ook door de acteurs en actrices die veel beter ingezet hadden kunnen worden.

The Bourne Legacy is eerder op Blu-ray Disc uitgebracht. Voor de UHD+BD-uitgave is er een nieuwe 4K-transfer gemaakt en daarbij is de bestaande BD bijgevoegd.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Avontuur, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2012
Speelduur: 135 min
Verpakking: UHD Duo keepcase in slipcase
Resolutie: 3840 x 2160P
Beeldverhouding: 2.40:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS:X - Engels
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083092436

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Re-Bourne
 • Enter Aaron Cross
 • Crossing Continents: Legacy on Location
 • Man vs. Wolf
 • Wolf Sequence Test
 • Moving Targets: Aaron and Marta
 • Capturing Chaos: The Motorbike Chase
 • Audio Commentary

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
The Bourne Legacy krijgt op UHD een prima 4K-transfer mee. Uitgevoerd in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1 en met HDR10-beeldverbetering is dit een zeer strakke presentatie. Het beeld is erg strak met veel oog voor detail en scherpte. Kleuren zijn erg genuanceerd en hebben een goede kleurenschakering. Zwartniveau en contrast zijn van hoge kwaliteit. Een uitstekende transfer.

Blu-ray Disc
De 1080p-transfer van The Bourne Legacy is ook zeker niet behelpen ten opzichte van de UHD. Scherpte is geweldig en kleuren komen sprekend en genucanceerd over. Contrast, zwartniveau en detaillering is allemaal in orde. Ook een zeer goede transfer.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD
The Bourne Legacy krijgt op UHD een DTS-HD Master Audio 7.1-audiotrack mee met een DTS: X-extensie. De film zelf is minder gejaagd dan de vorige drie Bourne-delen en dat merk je ook in het geluidsontwerp en de audiotrack. De track is daarbij wel zeker actief en biedt een vol geluidsbeeld met continue geluid uit alle kanalelen. Ook wordt hierbij het hoogte-kanaal goed ingezet. Dialogen komen netjes en helder uit het centergedeelte van de track. Een erg goede audiotrack die je als luisteraar middenin de actie zet.

Blu-ray Disc
The Bourne Lagacy krijgt op Blu-ray Disc een DTS-HD Master Audio 7.1-track mee. Deze track is zonder de extensie naar de hoogte-kanalen maar biedt desalniettemin een prima luisterervaring. De track komt erg actief en vol over met een actief geluidsbeeld. Dialogen komen netjes en helder uit het centergedeelte, en overige geluiden komen uit de surround-kanalen die vaak worden ingezet. Een prima audiotrack.

Extra's

The Bourne Legacy krijgt een aantal extra's mee die allemaal op de Blu-ray Disc staan. Alles is in 1080P en is Nederlands ondertiteld.

Deleted Scenes (7 min)
Drie verwijderde scènes die overduidelijk vanwege tijdsrenenen eruit zijn gehaald.
Met optioneel commentaar van regisseur Tony Gilroy

Re-Bourne (6 min)
In deze featurette wordt ingegaan hoe men een film kon gaan maken rondom een nieuw personage.

Enter Aaron Cross (7 min)
In dit interview met acteur Jeremy Renner geeft hij aan wat hem aantrok in het personage van Aaron Cross.

Crossing Continents: Legacy on Location (8 min)
Hier beschrijft men de diverse locaties waar men heeft gefilmd.

Man vs. Wolf (5 min)
Hier gaat men in op de samenwerking tussen Jeremy Renner en de verschillende typen wolven (CGI, animatronics) in de film.

Wolf Sequence Test (2 min)
Hier zie je enkele geanimeerde storyboards van de scènes met de wolf.

Moving Targets: Aaron and Marta (6 min)
In deze featurette wordt verteld hoe men de focus in de film heeft verdeeld over de twee personages.

Capturing Chaos: The Motorbike Chase (8 min)
Achter de schermen over het filmen van deze climactische actiescène.

Audio Commentary
Regisseur Tony Gilroy en diverse leden van de crew vertellen honderduit over het maken van de film. Erg interessant.

Conclusie

Aaron Cross (Jeremy Renner) is een tot-op-het-bot getrainde militair die wordt geworven voor een nieuw geheim overheidsproject van de CIA. In dit project word je genetisch en chemisch gemuteerd tot een super-soldaat die de meest extreme omstandigheden kunnen verdragen en zo ingezet kunnen worden in de meest geheime operaties. Wanneer echter Jason Bourne het project Treadstone ontmaskert wordt het geheime project Outcome van Cross beëindigd. Cross staat ook op de lijst om beëindigd te worden en slaat op de vlucht. Samen met hem vlucht ook dokter Marta Shearing (Rachel Weisz) die het project vanwege de vele gevaren wil ontmaskeren. CIA hoofd Eric Byer (Edward Norton) wil dit voorkomen en zet alle agenten in om het tweetal te vangen. The Bourne Legacy is een film zonder Jason Bourne maar de naam en het personage worden in bijna elke scène genoemd. Dat doet de film geen goed en vooral de hoofdpersonages in de film. Ze komen vlak en generiek over en het verhaal wordt vermoeiend door al deze verwijzingen. The Bourne Legacy is een leuke actiefilm, maar binnen het Bourne-universum een beetje overbodig. De UHD+BD-uitgave is dik in orde met een goede beeld-en geluidskwaliteit. De extra's zijn, net als de film zelf, ook wat generiek en redelijk interessant voor de liefhebber van de film.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  14-04-2021

Ik heb hem gezien maar herinner me er heel weinig van. Dat is hoe dan ook geen goed teken. Ze hadden het beter bij de eerste drie films kunnen laten.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio DTS:X 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots