Lightyear

Recensent:
Rogier Burghout
04-01-2023

Totaalbeoordeling:

5.5
Streaming

Lightyear (Streaming)
Samenvatting

Buzz Lightyear is een astronaut. Na een jaar voorbereiding leidt hij als gezagvoerder zijn eerste testvlucht en krijgt hij gezelschap van robotkat Sox. Buzz gaat een episch avontuur aan wanneer hij met robotkeizer Zurg moet afrekenen.

Commentaar

Disney/Pixar heeft het momenteel niet makkelijk, maar heeft het zichzelf de afgelopen jaren met hun animatiefilms ook niet echt makkelijk gemaakt. Hun succesvolle filmseries hebben ze zelf een beetje de nek om gedraaid. Bij Cars hadden ze na een teleurstellende tweede film de kans om van de derde een groot succes te maken, maar in plaats daarvan werd het een zwaar verhaal waarbij ze Bliksem McQueen met pensioen stuurden en daarbij een nieuw vervolg eigenlijk onmogelijk maakten. Ook ging Disney proberen de Toy Story-serie nieuw leven in te blazen en dat was eigenlijk zinloos, want deel 3 was een perfect einde van de serie. Deel 4 was prima, maar nergens opzienbarend en bijzonder. Frozen II was ook niet het succes wat men ervan verwachtte, en originele films zoals Luca en Encanto waren degelijk, maar ook niet de klassiekers die Disney voor ogen had. De laatste film, Strange World, is een dusdanige flop geweest in de bioscopen dat deze snel en geruisloos naar streaming-platform Disney+ is verhuisd. In de tussentijd is Disney nogmaals naar het Toy Story-universum terug gegaan met de film Lightyear. In deze film vertelt men het verhaal van de speelgoedpop Buzz Lightyear van Andy, waarnaar in de Toy Story-films wordt verwezen. Nu krijg je als kijker het verhaal te zien waar Buzz Lightyear vandaan komt, en wie zijn aarts-Nemesis Zurg nu precies is. De vraag is echter: wilden we dat nu eigenlijk weten en is dit verhaal nu echt nodig om te weten als je de Toy Story-films bekijkt? Nou, nee. Naast het vrij overbodige verhaal is het ook nog eens nodeloos serieus ingestoken. Lightyear beschrijft allerlei serieuze en zware thema's als doorzettingsvermogen, overlevingsbehoefte, tijdsbesef in combinatie met leeftijd, en afscheid nemen van dierbaren. En deze thema's liggen lichtjaren ver vandaan van de lichte, vrolijke, positieve en komische toon die de Toy Story-films hebben. Daarnaast is ook het karakter Lightyear heel anders in de Toy Story-films dan in deze. Als kjiker verwacht je een typische animatiefilm met een held en een boef die tegen elkaar strijden, net als bijvoorbeeld He-Man of Transformers. In plaats daarvan krijg je een serieuze astronaut die om moet gaan met sterfelijkheid en zijn eigen gemaakte keuzes in het leven. Er zitten nog wel wat komische noten in, de robot-kat Sox is best grappig, maar het houdt allemaal niet over. Lightyear neemt zichzelf veel te serieus, en is daardoor onherkenbaar voor de Toy Story-fan. Daarnaast verving men de stem van Tim Allen ook nog eens voor die van Chris Evans, wat ook al niet meehelpt. Lightyear is een aardig gemaakt animatie-avontuur en op zichzelf een aardige Disney-film, maar raakt absoluut de verkeerde noten als het gaat om een verrijking van de Toy Story-serie.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Actie, Animatie, Avontuur
Jaar: 2022
Speelduur: 105 min
Uitgever: Disney+

Conclusie

Buzz Lightyear is een astronaut. Na een jaar voorbereiding leidt hij als gezagvoerder zijn eerste testvlucht en krijgt hij gezelschap van robotkat Sox. Buzz gaat een episch avontuur aan wanneer hij met robotkeizer Zurg moet afrekenen. Lightyear neemt zichzelf veel te serieus, en is daardoor onherkenbaar voor de Toy Story-fan. Daarnaast verving men de stem van Tim Allen ook nog eens voor die van Chris Evans, wat ook al niet meehelpt. Lightyear is een aardig gemaakt animatie-avontuur en op zichzelf een aardige Disney-film, maar raakt absoluut de verkeerde noten als het gaat om een verrijking van de Toy Story-serie.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
5.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.