Triple test - Op zoek naar een alternatief voor het geliefde OPPO

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 7 maanden geleden - (0 comments)

Toen OPPO aankondigde te stoppen met het produceren van o.a. Blu-ray Disc spelers was dat toch best een schok voor homecinemaminnende mensen die het merk een warm hart toedragen. Zo ook voor mij. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal erg mooie alternatieven op de markt gekomen. Kunnen al deze nieuwe spelers koning OPPO van de troon stoten? Ik verklap vast dat er absoluut een troonopvolger is. Hier vind je een totaaloverzicht in de vorm van een tabel. Ook vind je links naar de afzonderlijke reviews van de Sony UBP-X1000ES, de Pioneer UDP-LX500 en de Panasonic UB-9004. 

Sony UBP-X1000ES - Volledige review

De Sony UBP-X1000ES is een prima afgewerkte speler en doet wat ie moet doen. De beeldkwaliteit laat soms wat steekjes vallen als het op kleurverwerking aankomt. Ik vind in directe vergelijking met de andere spelers de kleuren soms wat te hard en onnatuurlijk. Natuurlijk kun je dat een beetje aanpassen, maar Sony voegt er wat te veel aan toe, zo lijkt het. Wel is de bewegingsscherpte erg goed op de Sony. Iets wat ook altijd weer dik voor mekaar is bij televisies van het Japanse merk. Al met al een leuke speler, maar wel voor te veel geld als ik naar het totaalplaatje kijk. 

Pioneer UDP-LX500 - Volledige review

De Pioneer is een prachtig afgewerkt apparaat en voelt enorm degelijk aan. Alles is trillingsvrij en dat is wel zo prettig. Het beeld en het geluid wat de LX500 je voorschotelt is werkelijk fenomenaal. Je kunt de HDR-weergave goed aanpassen aan je scherm, de interface is duidelijk en de afstandsbediening voelt superdegelijk aan. De ondersteuning voor mediabestanden via het netwerk had wat beter gekund, maar koop je een speler primair voor je optische media, dan is de Pioneer UDP-LX500 een absolute aanrader.

Panasonic DP-UB9004 - Volledige review

De DP-UB9004 heeft een hele goede indruk achtergelaten. De bouwkwaliteit is fantastisch. Het apparaat is echt erg mooi afgewerkt, is stil en is voorzien van veel aansluitmogelijkheden. De beeldkwaliteit bij HDR is erg mooi. De HDR-optimiser kan hier zeker extra aan bijdragen, al zijn zijn het maar kleine verbeteringen aan het beeld. Aandachtspuntje voor Panasonic is echter de gebruikersinterface. Deze voelt enorm complex en onhandig aan en ook het smart-gedeelte voelt traag en achterhaald. Verder vind ik het jammer dat er geen SACD wordt ondersteund. Iets wat gezien de analoge aansluitingen en de goede DAC een gemis is.

De testresultaten

Alle spelers zijn getest met een LG OLED55E6V, een Anthem MRX-720 A/V-receiver en speakers van Bowers & Wilkins. Voor de kabels is gebruikgemaakt van de merken RU Connected (analoog audio) en AudioQuest (HDMI, toslink). Alle spelers waren gelijktijdig op de Anthem aangesloten en er is dus gebruikgemaakt van maar éen HDMI-input op de televisie om daar verschillen per ingang te voorkomen. De Anthem doet sowieso niets qua beeldverwerking en geeft slechts het beeld 1-op-1 door. Ik heb gebruikgemaakt van een Spears & Munsil calibratiedisc, De UHD uitgave van Ready Player One en de UHD uitgave van Planet Earth II. Om de beeldkwaliteit van upscaling te testen bij Blu-ray heb ik Planet Earth en Mad Max Fury Road gebruikt en de gebruikte DVD is de Lord of the Rings Extended Editions Trilogy.

  OPPO UDP-203 Sony UBP-X1000ES Panasonic UB-9004 Pioneer UDP-LX500
Interface +++ ++ + +++
Bouwkwaliteit +++ ++ +++ +++
Afstandsbediening +++ + +++ +++
Featureset ++ +++ ++ ++
HDR10 ja ja ja ja
HDR10+ nee nee ja nee
Dolby Vision ja nee ja ja
HDR -> SDR converter ja ja ja ja
HDR aanpassen aan schermtype nee nee ja ja
2.0 Analoge uitgang ja ja ja ja
2.0 XLR-uitgang nee nee ja nee
7.1 Analoge uitgang ja nee ja nee
Bluetooth nee ja nee nee
Laadsnelheid +++ +++ +++ +
Geluidsniveau +++ +++ +++ +++
Beeldkwaliteit UHD +++ ++ +++ +++
Beeldkwaliteit BD +++ +++ +++ +++
Beeldkwaliteit DVD + + +++ ++
Geluidskwaliteit +++ +++ +++ +++
USB 2.0 poorten 1 (voorzijde) 1 (voorzijde) 1 (voorzijde) 2 (voor en achter)
USB 3.0 poorten 2 (achterzijde) nee 1 (achterzijde) nee
HDMI-outputs 2 2 2 2
HDMI-input ja nee nee nee

Eindconclusie

Alle drie de geteste spelers zijn goede apparaten, net als de OPPO UDP-203 al is. Het is dan een kwestie van waar je zelf de nadruk op legt. Ik beperk me voor deze test tot de, in mijn ogen, beste allrounder, want er zit niet dé perfecte speler bij. Wat mij betreft is de Panasonic DP-UB9004 de winnaar van deze triple test en is het een prima alternatief voor de OPPO UDP-203. De bouwkwaliteit is super. Je kunt naast discs en bestanden afspelen via USB of netwerk ook gebruik maken van streamingdiensten, er is ondersteuning voor alle HDR-formaten die op dit moment gangbaar zijn, er is een veelvoud aan analoge en digitale uitgangen aanwezig en de beeld- en geluidskwaliteit zijn werkelijk fenomenaal. De HDR-optimiser van Panasonic is de kers op de taart die net dat beetje extra uit je HDR-beeldmateriaal kan halen.

De runner-up is wat mij betreft de Pioneer UDP-LX500 die toch echt wel een heel mooi plaatje neerzet en een fijnere interface heeft. Het beeld is onwerkelijk mooi op een OLED-scherm. Om van te smullen. Verder is de Pioneer goed instelbaar en is de bouwkwaliteit zeer hoogwaardig. Zoek je een speler alleen voor je optische media, dan is het een serieuze kandidaat voor je shortlist.

De Sony laat steekjes vallen op het gebied van kleurenweergave, die wat te hard en onnatuurlijk zijn en ondersteunt helaas alleen HDR10, wat in deze prijsklasse eigenlijk gewoon niet kan. Daarnaast geeft de afstandsbediening niet dat premium gevoel. Ook de uiterlijke afwerking ligt wat mij betreft niet in lijn met de prijs en de directe concurrenten. Is het een slechte speler? Nee, absoluut niet. Is het een aanrader? Ja het is nog steeds een erg goede speler. Wil je specifiek een Sony speler, dan kun je de X800 overwegen die nagenoeg hetzelfde biedt en dan hou je flink wat centen over voor een stapel films. Hopelijk slaat Sony terug met een absoluut topmodel.

Of toch nog gewoon OPPO?

Je hoeft echt nog niet naar een ander merk uit te wijken. De OPPO UDP-203 is bijvoorbeeld nog gewoon op voorraad bij JVB/Oppostore.nl. En de OPPO is in mijn ogen nog steeds de fijnste speler, ook na deze test. De beeldkwaliteit is net wat beter af te stellen met de Panasonic en Pioneer, maar de OPPO biedt wat mij betreft nog altijd de fijnste totaalervaring met de meest overzichtelijke user interface. Ik hoop dat de andere fabrikanten de puntjes op de i zetten zodat straks, als er nergens meer een OPPO te krijgen is, er een 5-sterren beoordeling uitgedeeld kan worden aan een echte topper zonder concessies.

De uitslag

1: Panasonic DP-UB9004

De Panasonic DP-UB9004 is ons beschikbaar gesteld door Panasonic Nederland. De speler is verkrijgbaar voor €999,00.

2: Pioneer UDP-LX500

De Pioneer UDP-LX500 is ons beschikbaar gesteld door JVB. De speler is bij JVB verkrijgbaar met en zonder regiomodificatie. De vanafprijs is €999,00. De regiomodificatie is een nieuwe variant die on-the-fly switchen tussen regio's mogelijk maakt. Inclusief deze Multizone Pro modificatie kost de speler €1099,00

3: Sony UBP-X1000ES

De Sony UBP-X1000ES is ons beschikbaar gesteld door JVB. De speler is bij JVB verkrijgbaar met en zonder regiomodificatie. De vanafprijs is €899,00. De regiomodificatie is een nieuwe variant die on-the-fly switchen tussen regio's mogelijk maakt. Inclusief deze Multizone Pro modificatie kost de speler €999,00